De invloed van een CMS op SEO
Het kiezen van het juiste Content Management System (CMS) is een van de belangrijkste factoren in de SEO optimalisatie voor een website. Een CMS biedt de functionaliteiten die je nodig hebt om een website te creëren, te bewerken en te publiceren. Dit kan ook van invloed zijn op een SEO-campagne. Ik bespreek de mogelijkheden van CMS-platformen voor SEO, maar ook de nadelen ervan. Tevens geef ik enkele tips en richtlijnen die helpen bij het kiezen van de beste CMS te kiezen voor SEO.
De grootste CMS’en ter wereld
Wereldwijd worden er diverse populaire CMS’en veel gebruikt. Hieronder staan enkele van de grootste:
- WordPress: WordPress is het populairste CMS ter wereld. Ongeveer 40% van alle websites draait op dit systeem.
- Joomla: ongeveer 2,5% van alle websites draait op dit Content Management Systeem.
- Drupal: dit is een robuuste CMS. Deze tool maakt het mogelijk om van zelfs de meest complexe informatiestructuren flexibele content te maken. Verschillende grote organisaties en overheden en ongeveer 1,5% van alle websites wereldwijd maken hier gebruik van.
- Shopify: dit is een toonaangevend CMS voor e-commerce websites. Het wordt gebruikt door meer dan 1,2 miljoen online winkels over de hele wereld.
- Magento: net als Shopify is ook dit een toonaangevend CMS voor e-commerce websites. Ongeveer 1,3% van alle websites maken gebruik van dit systeem.
Er zijn nog veel meer CMS’en beschikbaar dan alleen bovenstaande. Ieder CMS heeft zijn eigen sterke punten en functies. De keuze voor een CMS hangt af van de specifieke behoeften van een website of bedrijf.
De grootste CMS’en in Nederland
In Nederland draaien websites en webshops ook op diverse CMS’en. Dit zijn enkele van de meest gebruikte:
- WordPress: net als in de rest van de wereld is WordPress ook in Nederland het populairste CMS. Meer dan de helft van alle websites draait op dit CMS.
- Joomla: ongeveer 10% van alle websites in Nederland maakt gebruik van Joomla.
- Drupal: dit CMS is dan wat minder populair dan WordPress en Joomla; het wordt door verschillende organisaties en overheden gebruikt.
- Magento: Magento is een populaire CMS voor e-commerce websites in Nederland. Zo’n 5% van deze websites draait op dit systeem.
- Lightspeed: Lightspeed wordt voornamelijk gebruikt voor e-commerce websites. Dit systeem is sterk in opkomst in Nederland.
De bovenstaande vijf CMS’en zijn de populairste in Nederland. Er zijn echter nog veel meer Content Management Systemen beschikbaar. Welke de beste keuze is, hangt af van de specifieke behoeften van een bedrijf en website.
Dit zijn de grootste nadelen per CMS op de SEO
CMS | Nadelen voor SEO |
---|---|
WordPress | WordPress is zeer SEO-vriendelijk is, maar het gebruik van te veel plugins kan de laadsnelheid van de site vertragen. Dit kan een negatieve invloed hebben op SEO. De standaard URL-structuur van WordPress is bovendien niet altijd ideaal voor SEO. |
Joomla | Joomla kan complexer zijn om te gebruiken dan andere CMS’en. Dit kan leiden tot fouten die de SEO schaden. Dit systeem heeft ook minder SEO-plugins en tools beschikbaar vergeleken met WordPress. |
Drupal | Drupal is een krachtig CMS. Het kan echter een steile leercurve hebben dan anderen. Dit kan leiden tot fouten. Bovendien kan de complexiteit van Drupal het moeilijker maken om technische SEO-problemen te diagnosticeren en op te lossen. |
Shopify | Hoewel Shopify ideaal is voor e-commerce sites, zijn er enkele beperkingen voor SEO. Zo zijn er beperkte mogelijkheden voor het aanpassen van de robots.txt file en de URL-structuur. |
Wix | Wix heeft in het verleden kritiek gekregen vanwege zijn beperkte SEO-mogelijkheden. De laatste jaren is er echter verbetering te zien. Het biedt nog steeds minder flexibiliteit en geavanceerde SEO-functies vergeleken met andere CMS’en. |
Squarespace | Squarespace heeft beperkte mogelijkheden voor het aanpassen van de URL-structuur en meta tags. Ook biedt het minder SEO-plugins en tools in vergelijking met platforms als WordPress. |
Het effect van een CMS op SEO in vogelvlucht
Hieronder volgt een samenvatting van dit artikel:
CMS WordPress
WordPress is een CMS die veel mogelijkheden biedt voor SEO noemen. Hieronder staan elke mogelijkheden van WordPress voor de SEO-optimalisatie:
- Geoptimaliseerde permalinks: WordPress biedt de mogelijkheid om aangepaste permalinks te maken die niet alleen goed zijn voor de zoekmachines, maar ook belangrijke zoekwoorden bevatten.
- Title tags en meta-beschrijvingen: WordPress maakt het makkelijker om voor iedere pagina of post op een website title tags en meta-beschrijvingen te bewerken. Deze maken het voor zoekmachines makkelijker om te begrijpen waar de pagina of post over gaat.
- XML sitemaps: WordPress genereert automatisch XML sitemaps voor een website. Zoekmachines crawlen en indexeren zo de inhoud van een website gemakkelijker.
- Geoptimaliseerde afbeeldingen: WordPress biedt functies om afbeeldingen te optimaliseren voor SEO. Het is onder andere mogelijk om alt-tags toe te voegen en de grootte van afbeeldingen te verkleinen. Dit zorgt voor snellere laadtijden (1).
- Mobile responsiveness: WordPress-thema’s zijn vaak responsief en geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. De websites passen zich dus aan aan het scherm van het apparaat waarmee een gebruiker surft. Dit zorgt voor een mobielvriendelijke ervaring. Zoekmachines belonen dit door de pagina hoger in Google te laten komen, wat positief is voor de SEO (2).
- SEO-plugins: WordPress biedt verschillende SEO-plugins, denk aan Yoast SEO, All in One SEO Pack en Rank Math SEO. Deze plugins bieden extra functionaliteit om de website voor zoekmachines te optimaliseren.
- Snelle laadtijden: optimaliseer WordPress door middel van het gebruik van caching-plugins voor snelle laadtijden. Dit kan met behulp van caching-plugins, maar ook door afbeeldingen te optimaliseren en gebruik te maken van een goede hostingprovider.
Onthoud dat WordPress op zichzelf geen garantie is voor een goede SEO-rangschikking. Een kwalitatieve inhoud, backlinks en een goede website-architectuur zijn ook belangrijke onderdelen van het SEO-stappenplan.
Wat zijn de grootste nadelen van WordPress voor SEO?
WordPress biedt veel mogelijkheden voor SEO. Toch hebben enkele punten een nadelig effect op de SEO-prestaties van een website. Enkele van de grootste nadelen van WordPress voor SEO staan hieronder verder beschreven.
- Langzame laadtijden: WordPress-sites worden traag door te veel plugins of afbeeldingen die niet geoptimaliseerd zijn. Dit heeft een invloed op de gebruikerservaring, wat kan leiden tot lagere rankings in zoekmachines.
- Veiligheidsproblemen: WordPress is een populaire CMS. Dit maakt het kwetsbaar voor hackers. Een website die niet vaak genoeg wordt bijgewerkt en geen of onvoldoende beveiligingsmaatregelen kan leiden tot SEO-problemen als spammy inhoud of slechte backlinks (3).
- Technische kennis: WordPress optimaliseren voor SEO vereist wat technische kennis en vaardigheden. Een website-eigenaar met weinig tot geen kennis, kan een website maken met slecht geoptimaliseerde inhoud. Dit zorgt ervoor dat de website lager in de ranking komt te staan.
- Duplicate content: WordPress veroorzaakt soms duplicate content problemen. Dit gebeurt vooral wanneer een website meerdere categorieën of tags bevat. Duplicate content komt lager in de ranking van zoekmachines.
- Te veel plugins: een teveel van plugins kan leiden tot slechtere SEO-prestaties. Plugins kunnen namelijk conflicten veroorzaken. Ook vertragen ze de laadtijden van de website. Dit heeft een negatieve impact op de gebruikerservaring en hierdoor ook de ranking in de zoekmachines.
- Slechte thema’s: slechte thema’s trage laadtijden, een slechtere gebruikerservaring en technische problemen veroorzaken. Dit heeft een negatieve impact op de SEO.
Door WordPress voor de SEO te gebruiken kan een website veel voordelen ondervinden. Het is echter ook belangrijk om bovenstaande nadelen te bekijken. Onderhoud een website regelmatig en houd een website up-to-date. Dit voorkomt problemen en zorgt voor een optimale SEO-ranking.
De mogelijkheden van Joomla voor SEO
Joomla is een Content Management System en biedt net als WordPress veel mogelijkheden voor SEO. Joomla biedt de volgende mogelijkheden voor SEO:
- Geoptimaliseerde permalinks: Joomla kan zoekmachinevriendelijke URL’s te maken met aangepaste permalinks. Op deze manier worden zoekwoorden in de URL’s opgenomen.
- Title tags en meta descriptions: Joomla maakt het bewerken van title tags en meta descriptions gemakkelijker. Dit kan op iedere pagina of post op de website. Door deze tags begrijpen zoekmachines waar een pagina of post over gaat.
- Geoptimaliseerde afbeeldingen: dankzij Joomla is het mogelijk om afbeeldingen te optimaliseren voor SEO. Dit kan bijvoorbeeld door alt-tags toe te voegen. Verklein de afbeeldingsgrootte voor snellere laadtijden.
- Optimale mobiele weergave: Joomla helpt bij het optimaliseren van een website voor mobiele apparaten. Dit is positief voor zowel de gebruikerservaring als de SEO-optimalisatie. Zoekmachines ranken mobielvriendelijke websites hoger.
- Geoptimaliseerde site-architectuur: Joomla helpt bij het creëren van een geoptimaliseerde site-architectuur die categorieën, subcategorieën en tags bevat. De inhoud van een website kan op deze manier beter worden georganiseerd voor zoekmachines.
- SEO-plugins: Joomla biedt verschillende SEO-plugins als SH404SEF, JoomSEF en Easy Frontend SEO (EFSEO. Deze plugins bieden extra functionaliteit om een website voor zoekmachines te optimaliseren.
- Meertalige ondersteuning: Joomla biedt meertalige ondersteuning voor websites in verschillende talen. Dit bevordert de internationale SEO.
Joomla biedt veel voordelen. Onthoud wel dat dit systeem op zichzelf geen garantie is voor een goede SEO-rangschikking. De inhoud van een website moet nog steeds van hoge kwaliteit zijn. Gebruik ook kwalitatief hoogwaardige backlinks en een goede website architectuur.
De grootste nadelen van Joomla voor SEO
Er zijn enkele aspecten van Joomla die een negatief resultaat leveren. Hieronder staan enkele nadelen van Joomla voor de SEO:
- Technische kennis nodig: enige kennis en vaardigheden zijn vereist voor het optimaliseren van Joomla voor SEO. SEO-specialisten die dit niet hebben, zorgen voor een slecht geoptimaliseerde inhoud en een slechtere SEO-ranking.
- Complexiteit: Joomla kan complex zijn om te gebruiken en te beheren. Dit geldt vooral voor beginners en kan problemen veroorzaken wat betreft het optimaliseren van een website voor zoekmachines.
- Langzame laadtijden: te veel extensies of niet-geoptimaliseerde afbeeldingen zorgen ervoor dat Joomla-sites traag worden. Een trage website heeft een negatieve invloed op de gebruikerservaring en kan leiden tot lagere rankings in de zoekmachines.
- Duplicate content: Joomla kan duplicate content problemen veroorzaken. Dit geldt vooral als de website meerdere categorieën of tags heeft. Duplicate content resulteert in lagere rankings in zoekmachines.
- Te veel plugins: te veel plugins leiden tot slechtere SEO-prestaties. Plugins kunnen conflicten veroorzaken. Ook vertragen ze de laadtijden van de website. Dit heeft een negatief effect op de gebruikerservaring en de SEO-ranking.
- Veiligheidsproblemen: Joomla is gevoelig voor beveiligingsproblemen. Dit geldt vooral voor websites die niet genoeg worden bijgewerkt. Beveiligingsproblemen leiden tot SEO-problemen als spammy content of slechte backlinks.
Bekijk zowel de voor- als nadelen van het gebruik van Joomla om een goed overwogen keuze te maken. Regelmatig onderhoud en het up-to-date houden van een website zijn altijd van groot belang om problemen te voorkomen en een optimale SEO-ranking te behouden.
Mogelijkheden van Magento voor SEO
Magento is ontworpen met oog op e-commerce websites. Dit CMS biedt websites veel mogelijkheden voor SEO. Denk aan onderstaande voorbeelden.
- Geoptimaliseerde permalinks: Magento helpt bij het maken van aangepaste permalinks. Deze zijn zoekmachine vriendelijk zijn en bevatten belangrijke zoekwoorden.
- Title tags en meta descriptions: in Magento is het eenvoudiger om title tags en meta descriptions voor elke productpagina of categorie op de website te bewerken. Dit biedt zoekmachines meer inzicht in de inhoud van een pagina of post.
- XML sitemaps: Magento genereert automatisch XML sitemaps voor een website. Hierdoor crawlen en indexeren zoekmachines de inhoud ervan beter (4).
- Geoptimaliseerde afbeeldingen: in Magento is het mogelijk om afbeeldingen te optimaliseren voor SEO. Alt-tags worden bijvoorbeeld toegevoegd. Ook de afbeeldingen worden verkleind. De laadtijden worden hierdoor sneller.
- Goede mobiele weergave: Magento zorgt voor mobiele optimalisatie. Zo zijn responsieve thema’s en mobiele optimalisatie functies mogelijk. Mobielvriendelijke websites komen hoger in Google of andere zoekmachines. Een goede mobiele weergave heeft dus een positief effect op de SEO.
- Geoptimaliseerde site-architectuur: Magento biedt functies om een geoptimaliseerde site-architectuur met categorieën, subcategorieën en tags te creëren. De inhoud van een website is zo duidelijker voor zoekmachines.
- SEO-plugins: in Magento zijn verschillende SEO-plugins te vinden, denk aan SEO Suite Ultimate, SEO Hub en SEO Meta Templates. Deze plugins helpen om een website te optimaliseren voor zoekmachines.
Ook het gebruik van Magento is geen garantie voor een goede ranking in de zoekmachines. Nog altijd zijn kwalitatieve content, backlinks en een goede website-architectuur de belangrijkste punten om de SEO te verbeteren
De grootste nadelen van Magento voor SEO
Magento biedt veel voordelen voor SEO, maar ook enkele nadelen. Verkeerd gebruikt vergroot het risico op negatieve SEO-prestaties. Hieronder staan enkele van de grootste nadelen van Magento voor SEO:
- Technische kennis nodig: enige technische kennis is vereist om SEO met Magento te optimaliseren. Mocht deze kennis ontbreken, kan dit leiden tot slecht geoptimaliseerde inhoud. Een website zal dan ook lager ranken.
- Langzame laadtijden: Magento-websites worden traag bij gebruik van te veel extensies. Niet-geoptimaliseerde afbeeldingen zorgen ook voor een trage website. Traagheid zorgt voor een negatieve gebruikerservaring. Dit leidt dan weer tot een lagere ranking in de zoekmachines.
- Complexiteit: Magento is een relatief complex CMS in zowel gebruik als beheer, zeker voor beginners. Onjuist begrijp kan leiden tot optimalisatieproblemen.
- Duplicate content: Magento kan duplicate content problemen veroorzaken. Deze kans is groter bij een website met meerdere categorieën of tags. In het geval van duplicate content, zal de ranking van een website lager zijn.
- Een te veel aan plugins: het overmatig gebruik van plugins vermindert de SEO-prestaties. Plugins kunnen problemen veroorzaken. Ook vertragen ze de laadtijd van een website. Dit heeft een negatief effect op zowel de gebruikerservaring als de ranking in zoekmachines.
- Veiligheidsproblemen: Magento is gevoelig voor beveiligingsproblemen. Dit is vooral het geval als een website niet regelmatig wordt bijgewerkt. Er is dan een risico spammy inhoud, slechte backlinks of andere SEO-problemen.
Houd rekening met bovenstaande punten bij het gebruik van Magento als CMS. Ook is het essentieel om regelmatig onderhoud te plegen en de website up-to-date te houden. Zo zal een website optimaal ranken in de zoekresultaten.
De mogelijkheden van het CMS Drupal voor SEO
CMS Drupal biedt een groot aantal mogelijkheden om de SEO van een website te optimaliseren. Dit zijn enkele functies van Drupal voor SEO:
- Geoptimaliseerde permalinks: in Drupal is het mogelijk om zoekmachinevriendelijke URL’s met aangepaste permalinks te maken. Zoekwoorden worden hierdoor in de URL’s opgenomen.
- Title tags en meta descriptions: in Drupal is het eenvoudig om title tags en meta descriptions te bewerken voor iedere pagina of post op een website. Door deze tags begrijpen zoekmachines beter wat de inhoud van een pagina of post is.
- Geoptimaliseerde afbeeldingen: met Drupal maakt het ook mogelijk om afbeeldingen te optimaliseren voor SEO. Voeg bijvoorbeeld alt-tags toe en verklein de grootte van afbeeldingen. De laadtijden zullen hierdoor korter zijn.
- Mobiele optimalisatie: Drupal biedt goede functie voor een optimale mobiele weergave. Denk hierbij aan responsieve thema’s en mobiele optimalisatie functies. Een goede mobiele weergave zorgt voor een verbeterde mobielvriendelijke ervaring. Dit resulteert weer tot een hogere ranking.
- Geoptimaliseerde site-architectuur: Drupal biedt mogelijkheden tot een geoptimaliseerde site-architectuur. Zo kunnen categorieën, subcategorieën en tags worden gecreëerd. Dit is een goede manier om de inhoud van een website te organiseren voor zoekmachines.
- XML sitemaps: Drupal helpt bij het genereren van XML-sitemaps. Zoekmachines crawlen en indexeren de inhoud van een website gemakkelijker op deze manier.
- SEO-plugins: Drupal biedt verschillende SEO-plugins. Enkele voorbeelden zijn Yoast SEO, Pathauto en Metatag. Deze plugins bieden meer functionaliteiten om een website te optimaliseren voor zoekmachines.
Als Drupal op de juiste manier wordt gebruikt, kan het de SEO-ranking verbeteren. Er is echter geen garantie. Het blijft van groot belang om een kwalitatieve content, backlinks en een goede website-architectuur te hebben.
De nadelen van Drupal voor SEO
Volgens de gebruikers bieden de voordelen van Drupal op tegen de nadelen. Wel blijft het belangrijk om te weten wat de nadelen zijn. Enkele nadelen van Drupal voor SEO staan hieronder:
- Technische kennis: Er is technisch inzicht en vaardigheden nodig om een website te optimaliseren van Drupal. Zonder technische kennis is dit een onmogelijke taak en kan de SEO ranking juist omlaag gaan.
- Trage laadtijden: het gebruik van te veel modules of niet-geoptimaliseerde afbeeldingen leiden tot tragere websites. De gebruikerservaring zal verminderen. Als gevolg zal een website ook lager ranken in zoekmachines.
- Complexiteit: vooral voor beginners is Drupal in het begin lastig te gebruiken en beheren. Dit kan problemen met het optimaliseren van een website voor zoekmachines veroorzaken.
- Duplicate content: duplicate content problemen worden veroorzaakt door Drupal. Dubbele inhoud komt vooral voor bij websites met meerdere categorieën of tags. Dit leidt tot een lagere ranking in zoekmachines.
- Een teveel aan plugins: het gebruik van te veel plugins kan zorgen voor slechtere SEO-prestaties. Plugins veroorzaken conflicten. Ook zorgen ze voor een tragere laadtijd. Dit heeft een negatief effect op de gebruikerservaring en de ranking.
- Veiligheidsproblemen: ook beveiligingsproblemen komen voor bij het gebruik van Drupal. Dit gebeurt vooral bij websites die niet regelmatig worden bijgewerkt. Beveiligingsproblemen veroorzaken SEO-problemen als spammy inhoud of slechte backlinks.
Houd dus altijd rekening met bovengenoemde nadelen. Ook regelmatig onderhoud is van groot belang. Bovendien moet een website up-to-date blijven. SEO-problemen worden zo nog beter voorkomen. Ook lukt het zo eerder om een goede ranking in de SEO te behalen en deze ook te behouden.
De mogelijkheden van Shopify voor SEO
Shopify is een e-commerce platform. Dit platform is zeer geschikt voor SEO-optimalisatie. Hieronder staan elke mogelijkheden van Shopify voor SEO beschreven.
- Geoptimaliseerde permalinks: Shopify kan zoekmachinevriendelijke URL’s maken met aangepaste permalinks. Zoekwoorden worden op deze manier opgenomen in de URL’s.
- Title tags en meta descriptions: title tags en meta descriptions worden in Shopify makkelijk bewerkt voor elke productpagina of categorie op een website. Zoekmachines begrijpen op deze manier beter waar de inhoud van een website over gaat.
- Geoptimaliseerde afbeeldingen: voeg alt-tags toe aan afbeeldingen verklein de afbeeldingen in Shopify. Dit zorgt voor snellere laadtijden.
- Mobiele optimalisatie: met responsieve thema’s en mobiele optimalisatie is het mogelijk om de mobiele weergave te verbeteren. De gebruikerservaring wordt hierdoor beter. Dit zorgt voor een hogere SEO-ranking.
- Geoptimaliseerde site-architectuur: creëer een geoptimaliseerde site-architectuur, inclusief categorieën, subcategorieën en tags. De inhoud is zo beter geoptimaliseerd voor zoekmachines.
- XML sitemaps: Shopify genereert automatisch XML-sitemaps voor een website. Dit maakt het voor zoekmachines makkelijker om de inhoud van een website gemakkelijker te crawlen en indexeren.
- SEO-plugins: Shopify biedt plugins als SEO Manager en Plug in SEO. Deze plugins bieden extra functionaliteiten om een website verder te optimaliseren voor zoekmachines.
Let op: een kwalitatieve inhoud, backlinks en een goede website structuur zijn de allerbelangrijkste aspecten in het SEO-stappenplan. Shopify helpt met behalen en behouden van een goede ranking. Succes wat betreft de SEO is niet gegarandeerd.
Nadelen van het CMS Shopify voor SEO
Naast de vele voordelen voor Shopify, zijn er ook enkele nadelen. Hieronder volgt een opsomming van enkele van de belangrijkste nadelen van Shopify voor SEO.
- Weinig controle over technische aspecten: Shopify is een gehost platform. De controle over de technische aspecten van een website is beperkt. Dit kan leiden tot beperkingen bij het optimaliseren van een website voor zoekmachines.
- Beperkte aanpassingsmogelijkheden: Shopify heeft beperkte aanpassingsmogelijkheden, vergeleken met andere CMS platformen. Het is daarom lastiger om een website te optimaliseren voor SEO.
- Beperkte mogelijkheden voor contentmarketing: Shopify heeft relatief beperkte mogelijkheden voor contentmarketing. Het kan daardoor lastiger worden om kwalitatief hoogwaardige content te generen.
- Duplicate content: Shopify kan duplicate content problemen veroorzaken. Dit geldt vooral wanneer er meerdere varianten van een product zijn. Dubbele content leidt tot lagere organische ranking in zoekmachines.
- Beperkte mogelijkheden voor bloggen: Shopify heeft in vergelijking met andere CMS-platformen beperkte mogelijkheden voor bloggen. Dit maakt het een grotere uitdaging om content te creëren die een goede ranking in zoekmachines oplevert.
De bovenstaande punten zijn belangrijk om in overweging te nemen, voor het gebruik van Shopify. Verder moet een website regelmatig onderhouden worden en up-to-date blijven. Op deze manier worden problemen voorkomen en rankt een website hoger in zoekmachines.
Welke CMS is de beste keuze?
Ieder Content Management Systeem heeft zijn voor- en nadelen. Het is daarom lastig te zeggen welke de beste is. Dit hangt af van specifieke doelen en behoeften.
Enkele CMS-platformen staan bekend om hun uitstekende mogelijkheden voor SEO. Dit zijn onder andere:
- WordPress: WordPress is een van de populairste CMS-platformen ter wereld. Het biedt vele mogelijkheden voor SEO. Zo biedt het een gebruiksvriendelijke interface, vele SEO-plugins en een zeer goede community-ondersteuning.
- Magento: Magento is gericht op e-commerce websites. Het biedt onder meer geoptimaliseerde permalinks, title tags, meta descriptions en XML sitemaps.
- Drupal: Drupal is zeer aanpasbaar en biedt veel mogelijkheden voor SEO. Het zorgt onder andere voor geoptimaliseerde permalinks, title tags en meta descriptions, geoptimaliseerde afbeeldingen en XML sitemaps.
Bekijk goed de verschillende factoren per CMS en kijk naar specifieke behoeften. Houd bij de overweging rekening met onder andere de grootte van een website en het type content. Ook het budget en de technische expertise spelen mee. zorgvuldig onderzoek is belangrijk.
Welke CMS is het meest geschikt voor internationale SEO?
Verschillende CMS-platformen zijn geschikt voor internationale SEO. Welke de beste is, hangt ook hier weer af van de specifieke behoeften en doelen van een website. WordPress is een van de populairste platforms voor internationale SEO. Dit komt door de beschikbaarheid van plug-ins als WPML, Polylang en TranslatePress. Deze maken meertalige websites gemakkelijker.
Magento is ook geschikt voor internationale SEO. Deze CMS maakt het mogelijk om meerdere valuta’s en talen te ondersteunen.
Bovendien biedt Drupal ondersteuning voor meerdere talen. Ook dit CMS is dus geschikt voor internationale websites.
De invloed van CMS op de SEO
Een CMS kan veel invloed hebben op de SEO van een website, bijvoorbeeld op de volgende manieren:
Websitestructuur: het CMS bepaalt de structuur van de website. Ook heeft het invloed op de manier waarop de inhoud wordt gepresenteerd. Zoekmachines begrijpen de inhoud van een website met een goede structuur beter. Dit maakt een website makkelijker vindbaar voor gebruikers.
Paginasnelheid: De paginasnelheid is een belangrijke factor voor de SEO. Een trage website zal lager in de zoekresultaten staan.
Content optimalisatie: sommige CMS’en helpen bij het optimaliseren van de inhoud van de website voor zoekmachines. Enkele functies die hierbij helpen zijn meta tags, trefwoord optimalisatie en het gebruik van beschrijvende URL’s (5).
Mobiele optimalisatie: steeds meer mensen voeren zoekopdrachten uit op een mobiel apparaat. Dit maakt mobiele optimalisatie erg belangrijk voor SEO. Een goede mobiele weergave komt hoger in de ranking. Sommige CMS’en bieden functies voor het optimaliseren van een website voor mobiele telefoons en andere mobiele apparaten.
Technische SEO: ook op de technische aspecten van SEO kan een CMS invloed hebben. Denk hierbij aan het gebruik van canonical tags, robots.txt-bestanden en sitemaps (6).
Kies een CMS te kiezen die geschikt is voor de specifieke doelen van een website. Voer ook regelmatig onderhoud uit aan een website en werk het CMS zelf regelmatig bij. Op deze manier blijft een website up-to-date. Dit is ook weer positief voor de SEO.
CMS afhankelijk van bedrijfsfactoren
Bedrijven kiezen verschillende CMS platformen, afhankelijk van hun specifieke behoeften en doeleinden. Ze hebben onder andere te maken met het type website dat ze beheren en hun beschikbare budget. Ook de technische expertise is van belang.
Bedrijven met een klein budget en beperkte technische kennis kiezen vaak voor een gebruiksvriendelijke CMS. WordPress is hier een voorbeeld van. Grote bedrijven met complexe websites maken gebruik van CMS platformen met meer geavanceerde functies en aanpassingsmogelijkheden. Zo behalen ze een hoger SEO-resultaat. Enkele voorbeelden van geschikte CSM platformen zijn Magento of Drupal.
CMS voor grotere bedrijven
Hieronder staan elke CMS’s die vaak worden gebruikt door grote bedrijven:
Sitecore: dit CMS wordt vooral gebruikt door grote bedrijven en ondernemingen. Sitescore biedt een groot aanbod aan functies voor personalisatie, contentbeheer en analytics.
Adobe Experience Manager: Adobe Experience Manager is een enterprise CMS, die is bedoeld voor het beheer van digitale ervaringen en content van grote bedrijven. Dit CMS biedt een groot aantal functies voor het beheer van meerdere websites, personalisatie en mobiele optimalisatie.
Drupal: dit is een open source CMS, waar verschillende grote bedrijven en overheden gebruik van maken. Dit CMS is vooral populair dankzij de vele functies en veiligheidsopties.
WordPress VIP: WordPress VIP is een enterprise-level versie van WordPress. Vooral grote bedrijven en organisaties die een op maat gemaakte oplossing zoeken die past bij hun specifieke behoeften maken hier gebruik van.
Episerver: Episerver is vooral geschikt voor e-commerce en contentbeheer. Dit CMS biedt functies voor personalisatie, AI en machine learning.
Naast bovenstaande CMS’en zijn er nog vele andere opties beschikbaar. Elk CMS heeft sterke en zwakke punten. Wat de beste keuze is, ligt aan de specifieke behoeften van een bedrijf.
Een CMS voor webshops
Webshops hebben vaak doelgerichte eisen voor CMS. Ze hebben het doel om hun producten succesvol online te verkopen. Ook willen ze een betere gebruikerservaring. Onderstaand zijn enkele voorbeelden van CMS’en die populair zijn bij webshops:
Magento: dit CMS is populair voor e-commerce websites. Dat komt met name door de uitgebreide functies voor orderbeheer, productbeheer en betalingsintegraties. Bovendien is het voorzien van functies voor zoekmachineoptimalisatie en mobiele optimalisatie.
Shopify: Shopify is een cloudgebaseerd CMS. Het is speciaal ontworpen voor e-commerce websites. Shopify helpt bij productbeheer, orderbeheer, betalingsintegraties en verzending. Er is keuze uit een groot aantal thema’s en apps om de gebruikerservaring te verbeteren.
WooCommerce: dit is een e-commerce plugin voor WordPress. Veel webshops maken hiervan gebruik. Dit CMS biedt functies voor productbeheer, orderbeheer, betalingsintegraties en verzending. Tevens biedt het vele thema’s en plugins. Deze helpen bij het verbeteren van de gebruikerservaring.
PrestaShop: PrestaShop is een open source CMS. Dit systeem is ontworpen voor e-commerce websites. PrestaShop heeft functies voor productbeheer, orderbeheer, betalingsintegraties en verzending. Ook PrestaShop beschikt over een groot aantal thema’s om de gebruikerservaring te verbeteren.
OpenCart: OpenCart is een open source CMS. Het is ontworpen voor e-commerce websites. OpenCart biedt functies voor productbeheer, orderbeheer, betalingsintegraties en verzending. Daarnaast is het voorzien van een groot aantal thema’s en mobules. Deze dragen bij aan een verbeterde gebruikerservaring.
Kies de CMS die voldoet aan specifieke eisen van een bedrijf, onder andere wat betreft het beheer van producten, bestellingen en betalingsverwerking.
Een CMS voor B2B websites
B2B (business-to-business) websites hebben vaak specifieke eisen voor hun CMS. Het doel is om hun zakelijke activiteiten online te ondersteunen. Hieronder staan enkele CMS’en die vaak worden gebruikt voor B2B-websites:
Kentico: dit is een enterprise-level CMS waar veel B2B-bedrijven gebruik van maken. Het biedt goede functies voor e-commcerce, contentbeheer, marketing automatisering en lead generatie.
Sitefinity: Sitefinity is een CMS voor het beheer van B2B websites. Dit systeem biedt functies voor contentbeheer, marketing automatisering en personalisatie.
Drupal: Drupal is een open source CMS. Het beschikt over krachtige functies en beveiligingsopties. Veel B2B-bedrijven kiezen daarom voor dit systeem. Ook beschikt het over functies voor contentbeheer, marketing automatisering en personalisatie.
HubSpot CMS: HubSpot CMS is speciaal voor marketing- en salesdoeleinden ontworpen en biedt functies voor contentbeheer, marketing automatisering, CRM en lead generatie.
Magnolia CMS: Magnolia CMS is een populair enterprise-level CMS. Het is voorzien van functies voor contentbeheer, personalisatie en integratie met andere bedrijfstoepassingen.
De keuze voor een CMS hangt af van de specifieke behoeften en doelstellingen van een B2B. Het beheer van content, marketingactiviteiten en zakelijke processen spelen een grote rol in de afweging. Kies een CMS dat inspeelt op de behoefte van een B2B-website.
Samengevat
Kies het juiste CMS om een website te optimaliseren voor zoekmachines. Verschillende CMS platforms zijn geschikt voor SEO. WordPress, Shopify Magento en Drupal zijn enkele van de meest gebruikte platformen.
Elk platform heeft voor- en nadelen. Welk platform de beste optie is, ligt aan de specifieke behoeften en doeleinden van een website. Maak een weloverwogen keuze door alle functionaliteiten in acht te nemen. Kijk ook goed naar geoptimaliseerde permalinks, title tags, meta descriptions, afbeeldingen en mobiele optimalisatie van een website. Alleen als deze optimaal zijn, wordt het beste resultaat behaald in de SEO-optimalisatie.
Wat betreft internationale SEO is het belangrijk om te overwegen of het CMS meertalige ondersteuning biedt. Ook moet het eenvoudig aan de wensen van de gebruiker aan te passen zijn. Met de juiste CMS wordt de gebruikerservaring en daardoor ook de SEO-resultaten verbeterd.
- https://developers.google.com/search/docs/appearance/google-images
- https://developers.google.com/search/docs/appearance/page-experience
- https://developers.google.com/search/docs/essentials/spam-policies
- https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/sitemaps/overview
- https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/special-tags
- https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/robots/intro