Een SEO-campagne opstarten: verbeter de vindbaarheid van je website

Wat is een SEO-campagne?

SEO staat voor: Search Engine Optimization. Dit houdt in dat je website geoptimaliseerd wordt om beter vindbaar te worden binnen de organische, onbetaalde zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google. Google bepaalt aan de hand van een algoritme wie er bovenaan de zoekresultaten komt te staan. Dit doen zij aan de hand van meer dan 200 criteria. 

Aan de hand van optimalisaties kun je ervoor zorgen dat je hoger in de zoekresultaten van Google belandt. Je moet ervoor zorgen dat Google jouw website relevant genoeg vindt voor belangrijke zoektermen. 

De optimalisaties die tijdens een SEO-campagne worden uitgevoerd, zijn onderverdeeld in drie componenten: 

 • Content: het schrijven van relevante, nuttige teksten van kwaliteit
 • Techniek: de website dient snel te laden en de structuur van de website moet duidelijk zijn. 
 • Linkbuilding: dit zijn links van andere websites die verwijzen naar jouw websites (backlinks). Google ziet jouw website dan als betrouwbare bron. Je verkrijgt hiermee autoriteit. 

Hoe zet je een SEO-campagne op?

Search Engine Optimization gaat over het uitvoeren van optimalisaties om organisch beter vindbaar te worden in zoekmachines, zoals Google. Een SEO-campagne is niet iets wat je binnen een dag uitvoeren. Dit is een lang termijn strategie en vergt heel veel tijd en inspanning. 

Een SEO-campagne zet je succesvol op aan de hand van het volgende stappenplan: 

 1. Zoekwoordonderzoek. Google bepaalt aan de hand van de zoekintentie van de gebruiker welke websites weergegeven moeten worden. Het is dus van belang om vindbaar te zijn voor de juiste zoekwoorden. Dit is de enige manier waarop je de juiste doelgroep bereikt. 

Aan de hand van verschillende tools, zoals Ahrefs of SEMRush, voer je het zoekwoordonderzoek uit. Deze tools tonen gerelateerde zoektermen, maar ook hoe vaak hier gemiddeld per maand op gezocht wordt en hoeveel concurrentie er op dit zoekwoord zit. Haal alle belangrijke zoekwoorden die matchen met jouw product of dienst hier uit. 

 1. Contentcreatie. Nadat je het zoekwoordonderzoek gedaan hebt, is het tijd voor het creëren van content. Dit is een hele belangrijke stap voor Google. Verwerk de gekozen zoekwoorden meermaals in de tekst. De tekst dient relevant en kwalitatief te zijn. Daarnaast moet de tekst lang zijn, minimaal 400 woorden. Gebruik voor iedere zoekterm minimaal één webpagina
 1. Linkbuilding. Dit gaat over het verkrijgen van links van externe websites die doorverwijzen naar jouw website. Dit geeft jou online autoriteit, iets wat Google heel erg waardeert. Hoe sterker de linkende site en hoe relevanter deze site voor jouw onderwerp, hoe meer de link waard is. 
 1. Structuur. De website dient over een logische opbouw te beschikken om een hoge plaats in Google te bemachtigen. Zorg voor een duidelijke hiërarchie van hoofdpagina’s en sub pagina’s, die ook blijkt uit het menu en de sitemap
 1. Snelheid. De laadsnelheid van de website en iedere webpagina is ontzettend belangrijk. Dit houdt maximaal een aantal milliseconden in. Wanneer een website te langzaam laadt, klinkt een bezoeker namelijk weg. Dit zorgt ervoor dat Google je een plek naar onder zet. 

Wat zijn de kosten van een SEO-campagne?

In principe is een SEO-campagne gratis. Dit is dan ook gelijk het voordeel van SEO, ten opzichte van SEA. Door middel van website optimalisaties probeer je een hoge plaats in Google te bemachtigen. Bij SEA adverteer je en kom je aan de hand daarvan hoog in Google. Deze kosten betaal je aan Google. Wanneer je stopt betalen, is het jouw hoge plek dan ook gelijk vergeven. Bij SEO behoud je deze hoge plek. 

Wanneer je geen tijd of kennis hebt over SEO, kun je hier een SEO-specialist voor inhuren. Dit kost uiteraard wel geld. Ik werk als SEO-specialist zonder vast contract. Ik hanteer een vast uurtarief van € 75,- per uur (excl. BTW). 

Iedere maand factureer ik al mijn werkzaamheden, nadat ze zijn uitgevoerd. Dit doe ik aan het begin van de maand voor de werkzaamheden die zijn uitgevoerd in de maand daarvoor. 

Valt SEO onder online marketing?

Ja, zeker. SEO is essentieel binnen elke online marketingstrategie. Het heeft veel samenhang met andere kanalen. 

SEO is één van de eerste disciplines waar veel bedrijven mee aan de slag gingen en daardoor zorgde voor de eerste online marketing bureaus. Inmiddels zijn er al vele kanalen binnen de online marketing bijgekomen, zoals Google Ads (SEA), Facebook advertising, email marketing en marketplaces. SEO is een essentieel en veelzijdig kanaal. 

Door middel van SEO kun je jouw doelgroep prikkelen aan de hand van goede content. Content die gebaseerd is op hun vragen, zoekintentie of problemen. Deze content hoeft niet altijd direct aan te sluiten bij jouw product of dienst, maar er zit wel een samenhang in. 

Met SEO kun je jouw doelgroep dieper in de klantreis laten stromen. Wat uiteindelijk dus leidt tot conversie, omzet en winst

Waarom zou ik investeren in een SEO-campagne? 

Door te investeren in SEO, bereik je de doelgroep die je wilt bereiken. Jouw website belandt op een hogere plek in de zoekresultaten en dat is erg waardevol. Meer dan 90% van alle Nederlanders begint namelijk zijn of haar zoektocht naar een bedrijf in de zoekmachines. Wanneer je op dit moment aanwezig bent in de zoekmachine, kun je potentiële klanten naar jouw website verkrijgen. Dit resulteert in meer conversie, omzet en winst. 

SEO levert concreet drie dingen op: 

 1. Bereik je doelgroep efficiënter. Jouw website speelt efficient in op de zoekintentie van de doelgroep. (Potentiële) klanten weten jouw website te vinden, want de zoektermen die zij intoetsen, zijn verwerkt in jouw content. Door middel van het zoekwoordonderzoek kom je erachter wat hun zoekintentie is. 
 1. Verbeter jouw online vindbaarheid. Hoe groter de online aanwezigheid van jouw bedrijf, hoe meer mensen je zullen vinden. En hoe meer mensen er op jouw website belanden, hoe groter de kans dat er conversie plaatsvindt. Google plaatst geoptimaliseerde websites hoger in de organische zoekresultaten
 1. Hogere omzet. Doordat je middels een hoge plek in Google meer relevante bezoekers op je website krijgt, genereer je meer omzet. Het laat namelijk zien dat de zoeker actief op zoek is naar jouw product of dienst. Meer relevante bezoekers, levert meer conversie en dus meer omzet op. 

Kortom, SEO levert grote voordelen op voor jouw bedrijf. 

Kun je SEO zelf doen of kun je dit beter uitbesteden?

Het voordeel aan SEO uitbesteden, is dat je zeker weet dat je optimalisatie van jouw website in goede handen is. Een SEO-bureau of SEO-specialist heeft namelijk veel kennis en ervaring op het gebied van de drie belangrijke componenten: content, techniek en linkbuilding. 

Hierdoor weet een SEO-specialist precies hoe een succesvolle SEO-strategie eruit ziet. SEO verandert continue. Wanneer je SEO uitbesteedt, weet diegene precies welke veranderingen of updates er gaande zijn op dit gebied. 

Tot slot geeft SEO uitbesteden jou als ondernemer meer ruimte om je op de business te concentreren. SEO vergt namelijk heel veel tijd, energie en 100% aandacht.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 18 oktober 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus