Up digest (17 december 2021)

Uitgelichte verhalen

Updates, updates, updates: december 2021 Google Product Reviews Update

Ben je al duizelig? De update van Google blijft maar doorgaan. Hier kun je de berichten van de andere SEO-specialisten zien: https://www.webmasterworld.com/google/5053055-3-50.htm#msg5053948

Zie ook de afbeeldingen van de grootste tracking tools (MOZ en SemRush)

Google bevestigde het uitrollen van deze update (heeft alleen impact op Engelse pagina’s – voor nu) en zou ongeveer 3 weken moeten duren. Lekker handig, een update gericht op webshops tijdens black friday en kerst.

Dit kun je doen volgens Google:

(1) Zorg voor bewijs zoals video, audio of andere manieren om je eigen ervaring met het product te tonen. Hiermee bevestig je de authenticiteit van de review.

(2) Zorg voor links naar meerdere verkopers. Ik weet niet of dit ook opgaat voor verschillende verkopers op 1 website (zoals alleen maar bol com).

De kern is dat je je expertise en autoriteit laat zien, en niet lukraak reviews plaatst over producten/diensten waar je geen verstand van hebt.

De volledige update kun je hier vinden.

——-

Google: je weet vaak niet waar de succes van je SEO-campagne vandaan komt!

John Mueller van Google vertelde op Twitter dat je als SEO-specialist bijna nooit weet waar het succes van je SEO-campagne vandaan komt, ook achteraf is dit lastig te bepalen. 

Je optimaliseert vaak tientallen aspecten zoals website snelheid, interne links, content en gestructureerde data. Wat heeft er geholpen? Niemand weet het, maar iedereen denkt iets (vaak hetgeen waar de persoon in kwestie toevallig aan heeft gewerkt).

Het is makkelijk om 100 verbeterpunten te vinden voor SEO. Maar wat de exacte impact van al deze verbeterpunten heeft? Daar heb je veel ervaring voor nodig. Testen, testen en nog eens testen.

Dit is een interessante tweet van John Mueller.

Hij zegt eigenlijk. Is die 10% een goed teken? Of juist een slecht teken? Je weet het niet, zelfs achteraf weet je het niet. Dat maakt SEO lastig; het is abstract.

Snel nieuws!

  1. Het is nu mogelijk om in GA4 data uit de GSC in te zien.
  2. Google AdSense support gaat 18 dagen offline tijdens de vakantie.
  3. De GSC was op 17 december in de ochtend 2 uur offline (storing bij Google).
  4. GMB profielen kunnen nu worden geverifieerd d.m.v. video.
  5. Google zegt: het aantal externe links is geen goede metric om je SEO-succes te bepalen.
  6. Eind november was er een update aangaande de lokale zoekresultaten (visueel in de SERP).
  7. Google test met full width featured snippets en lokale zoekresultaten.
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 augustus 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 augustus 2023. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.