SEO-UPdate #3 | 24/12/21 | Up Digest

Welkom bij de update van 24 december 2021. Het is bijna kerst (vandaag is het kerstavond), het laatste nieuws wat de meeste mensen gaan lezen uit SEO-land in 2021 dus. Laten we gelijk beginnen. We beginnen met het uitgelichte nieuws.

Linkbuilding (enquête)

Uit een enquête, gehouden onder SEO-specialisten, is gebleken dat genoemde specialisten minder dan 25% van hun tijd besteden aan linkbuilding. Mijn idee is, dat als je dit 10 jaar geleden vroeg, de antwoorden wel zou verschillen. Ik denk ook dat niet iedereen graag toegeeft dat ze veel met linkbuilding bezig zijn.

Het is toch nog een beetje een taboe onder SEO-specialisten: bezig zijn met linkbuilding. Dit heeft twee redenen. De eerste is dat het bijna altijd tegen de richtlijnen van Google ingaat. Links inkopen, ruilen, startpagina’s verkrijgen; alles gaat tegen de richtlijnen van Google in (het levert immers nauwelijks een meerwaarde voor de bezoekers van de websites op).

Maar een fractie van de linkbuilders houdt zich bezig met “echte” PR-campagnes. En zelfs deze PR-campagnes zijn niet conform de richtlijnen van google. 

Wat blijft er dan over? 

Waardevolle content schrijven en baanbrekend onderzoek doen totdat er op een natuurlijke wijze naar je wordt gelinked? Succes (als je geen stichting, school, overheid of A-merk bent, gaat dit een lastig karweitje worden). Voor een kleine (commerciële) webshop een haast onmogelijke taak. Ik ga vanaf mijn website ook niet naar kleine, commerciële partijen verwijzen (waarom zou ik).

De tweede reden (volgens mij) is dat dit een Amerikaans onderzoek was. Nu is het spelletje in Amerika iets anders dan hier. En volgens mij, als ik de Amerikaanse forums rondom SEO lees, is het daar iets meer een geval van zien en gezien worden. Daarmee bedoel ik, linkbuilding als werk is niet “sexy”, zoals een technische SEO-specialist die zich dag in dag uit bezig houdt met Javascript-vraagstukken, processen automatiseren met Python en grootschalige CLS-onderzoeken.

Snel nieuws

  • John Mueller van Google geeft aan dat GA4 installeren geen impact op SEO heeft (logisch, maar altijd goed om te benadrukken).
  • Op Reddit een succesverhaal: wakker worden met +€ 80k traffic. Lees het verhaal hier.
  • Een eigen vondst: Google laat niet meer het aantal geïndexeerde pagina’s zien in de SERP. Zijn ze hiermee aan het testen? Jammer voor SEO-specialisten die dit nog gebruikten om het aantal geïndexeerde pagina’s te checken.
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 augustus 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 augustus 2023. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.