SEO-UPdate van 22/12/21

Google December 2021 Product Reviews Update

Weet je nog, de update die ik in het artikel van 22 december heb omschreven? Die is eind-de-lijk uitgerold. Google heeft bevestiging gegeven van het einde van de update, waardoor (als het goed is) de chats op relevante forums ook minder moet worden.

Doel van deze update was om de autoriteit van productreviews (denk hierbij aan “beste keukenmachine van 2021” artikelen) grondiger te toetsen.

Goed om hierbij te vermelden is dat veel SEO-specialisten blij zijn hiermee, met name dat ze met een gerust hart kerst in kunnen gaan. De update duurde met deze einddatum 20 dagen.

Een eigen kanttekening

Wat ik hier als kanttekening bij wil vermelden is dat het geen probleem is om direct te reageren op updates, maar het wordt aangeraden om eerst goed na te denken over je aanpassingen. Ik zie dat het vaak voorkomt dat een website (vaak affiliate) direct op een bepaalde wijze reageert op een update (vaak niet de beste reactie).

Heb je geen kritische technische fouten in je website? Geen problemen met je server? Geen zwaar geval van duplicate content?

Ga lekker kerst vieren en kom volgende week terug. Als je zwaar bent geraakt door een core update, duurt het vaak toch wel maanden voordat het is hersteld (het is natuurlijk makkelijk praten als je zelf niet bent geraakt).

Bug in Google Ads

Google heeft een bug in Google Ads bevestigd met DDA (Data Drive Attribution). Het lijkt erop dat de kern van het probleem een vertraging van de data inhoudt. De data kan tot wel 24 uur later binnenkomen, waardoor sommige gegevens inhoudelijk niet meer kloppen in je GA.

Crawl budget <100k URLs

Dit is een belangrijke! Tot en met 100k URLs zal de impact op crawl budget (of beter gezegd, het belang van crawl budget) niet groot zijn. John Mueller geeft hierover het volgende aan:

“100k URLs is usually not enough to affect crawl budget (it’s <1/minute over 3 months), and if it’s noindex/404, we won’t crawl them that often. With robots.txt it’s rare we’d show them in search, site:-queries don’t matter.”

  • John Mueller (Google – december 2021)

Nu moet ik dit nuanceren met mijn ervaring in dit soort vraagstukken. In de praktijk is John wel erg makkelijk met zulk soort vraagstukken. Met een website met 100k URLs duren bepaalde veranderingen oppikken door Google best lang. Klanten van mij ervaren al problemen vanaf 5k URLs. Denk daarbij aan dieperliggende pagina’s (3-4 klikken v.d. homepagina).

Ik zou zeggen, test het eens. Verander een page title van een dieperliggende pagina en bekijk hoe snel Google het oppikt. Is dit een aantal dagen? Of een aantal weken?

Extra nieuws: DuckDuckGo krijgt een desktop variant

Met gemiddeld 100 miljoen zoekopdrachten iedere dag is DuckDuckgo een groeiende speler waar je rekening mee moet houden. De zoekmachine, gebaseerd op privacy, krijgt nu tevens een desktop browser. De app van DuckDuckgo is de meest gedownloade app in Android, met de lancering van de eigen browser zal dit aantal waarschijnlijk stijgen.

Ter illustratie. De browser van Google is Chrome. De browser van DuckDuckGo is DuckDuckGo.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 augustus 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 augustus 2023. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.