SEO-UPdate #14 | 17/03/2022

Welkom bij alweer de veertiende SEO-UPdate, geschreven door een enthousiaste SEO-specialist uit Rotterdam (dat ben ik). Laten we gelijk beginnen.

Nieuwe manieren om je zoekopdracht te verbreden of verfijnen

Er zijn nieuwe manieren in Google om zowel je zoekopdracht te verbreden of te verfijnen. Hiermee kun je van je longtail zoekopdracht een shorttail zoekopdracht maken en vice versa. Zie de screenshots hieronder voor hoe het er nu uitziet. 

Google in dark mode

Er zijn meerdere klachten in de Google Search Community forums waarin gebruikers van Google het hebben over het onverwacht togglen van dark mode naar light mode in Google. Ook andere settings zoals uit welke regio je komt blijven niet altijd hangen.

Google gebruikt “geen” interactie op de pagina

Google gebruikt geen interactie met de pagina als ranking factor. John Mueller gaf dit aan tijdens een video voor Google. De vraag was als volgt gesteld.

“Kan één pagina met een hoge mate van interactie een positief effect hebben op de gehele website, druppelen deze signalen door naar de andere pagina’s?”

John Mueller gaf aan dat dit niet zo was. Verder had John Mueller het erover dat het van belang was dat deze onderwerpen, waar veel engagement plaatsvindt, relevant zijn voor het onderwerp waarvoor je daadwerkelijk hogerop wilt komen. 

Wat John Mueller ook aangaf was dat je wellicht interne links hebt op de pagina die zo goed presteert, dit kan er weer voor zorgen dat de interne links een deel van deze kracht doorgeven aan andere pagina’s.

Snel nieuws uit SEO-land

We zijn weer beland bij het snelle nieuws. Sneller, maar niet minder belangrijk uiteraard.

  • Google geeft nooit het volledige gewicht aan links naar je website. Wanneer Google bijvoorbeeld twijfelt over een betaalde link, dan geeft Google nooit 100% van de kracht mee. Zelfs niet wanneer je een “paid” attribuut hebt. John Mueller van Google zegt daarover: de mensen zeggen wel meer dingen die niet waar zijn en we kunnen niet alles geloven.
  • Google geeft aan dat je eigenlijk in de meeste gevallen niet gebruik hoeft te maken van de disavow tool. Nu weet ik uit ervaring dat SEO-specialisten hiermee vaker pijn doen aan een website dan dat ze een positief effect hiermee uitoefenen op de website. Wees hier voorzichtig mee.
  • Om bij hetzelfde onderwerp te blijven: Google ziet geen verschil tussen de attributen Nofollow, UGC of sponsored. Dit was wel te verwachten, wat interessant is, is dat ze wel allemaal hetzelfde zijn als ook de rel=”Nofollow”.

Afsluitend

dat was ‘m weer! Hopelijk heb je weer wat geleerd en kun je deze kennis inzetten voor betere posities in Google voor je klanten.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 78 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 augustus 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 augustus 2023. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.