SEO-UPdate #19 | 01/04/2022
Welkom bij de negentiende update vanuit SEO-land. Ik ben Ralf van Veen, SEO-specialist bij mijn eigen bedrijf en schrijf deze updates graag voor jullie. We beginnen vandaag met het snelle nieuws, veel leesplezier!
Het snelle nieuws van vandaag
Het snelle nieuws uit SEO-land, puntsgewijs uiteengezet.
- John Mueller bevestigt dat een nofollow attribuut niet de waarde van een link vermindert, maar dat er met deze attribuut geen waarde wordt meegegeven. Een aantal SEO-specialisten hebben aangegeven dat ze dachten dat Nofollow links toch een beetje waarde zouden meegeven, maar dat is dus écht niet zo.
- Er wordt nu veel volatiliteit opgemerkt in de SERP. Zie de screenshot hieronder van Glenn Gabe.
- Google geeft nu berichten weer als “come back later” en “check the source” om aan te geven dat voor bepaalde zoekopdrachten de resultaten beter worden op een later moment (met nieuws) of dat bepaalde resultaten geen goede bronnen hebben.
- Update van GDS. Google Data Studio ondersteunt nu data van Google News Traffic van de Google Search Console. Ik weet niet hoeveel websites hier iets aan hebben, maar toch een mooie update.
- Voor de lokale kennisvenster in de SERP kan Google deze nu in verschillende talen vertalen.
- Met MUM kan Google steeds beter herkennen wanneer een persoon in nood is. Wanneer je in een persoonlijke crisis zit en hierover naar iets zoekt in Google, dan zal Google automatisch een relevantere SERP tonen.
- BERT wordt nu ook ingezet om content dat onverwacht als shockerend kan worden ervaren niet te tonen wanneer een zoeker daar niet écht naar op zoek is. Dit gaat verder dan de Safesearch resultaten die in het verleden door Google zijn ingezet.
- Bing is aan het testen met een snippet van Wikipedia linksboven de SERP. Wanneer je naar iets zoekt in Bing wat ook een artikel in Wikipedia is, dan wordt dit getriggerd. Ik vind het er slordig uitzien, volgens mij is bing op zoek naar nieuwe features die nog niet worden gebruikt door Google.
Redirects in de XML-sitemap
Interessant voor SEO-specialisten die bezig zijn met een website migratie: Google geeft aan dat het een goed idee is om URL’s kort in de XML-sitemap te houden nadat ze een redirect hebben gekregen. Als je niet vergeet om deze te verwijderen, dan helpt dit Google met het sneller ontdekken van de redirects. John Mueller geeft aan: behoud de redirects ongeveer 1 tot 3 maanden in de sitemaps.
Voor URL’s die stabiel blijven op de website (die minder vaak veranderen) is het interessant om ze in de XML-sitemap te houden voor de canonical. Hiermee geef je expliciet aan bij Google dat je wilt dat die URL’s worden geïndexeerd. Voor URL’s die veranderen, is het interessant om dit te doen zodat Google deze nét iets sneller ontdekt. Zie de correspondentie met John Mueller onderstaand.
Afsluitend
Dat was de SEO-UPdate van 1 april 2022. Ik hoop dat je het interessant vond en dat je weer wat hebt opgepikt om met je eigen klanten op te pakken. Succes.