SEO-UPdate #16 | 22/03/2022

Welkom bij de zestiende SEO-UPdate, zoals gebruikelijk geschreven door én voor een SEO-specialist. Hopelijk staan er dingen tussen die je kunt inzetten voor je eigen klanten. Veel leesplezier. 🙂

Snel nieuws uit SEO-land

Jullie hebben geluk, we hebben vandaag extra veel snel nieuws uit SEO-land. 

  • De filmreviews van Google zijn nu full width in de SERP. Als je een film + review in Google typt, zie je vanaf nu dat dit full width wordt weergegeven.
  • Er werd een onbevestigde update opgemerkt (“de lente update”). Ook Danny Sullivan van Google geeft aan dat hij hier niets van weet.
  • Er is een enquête onder SEO-specialisten gehouden aangaande website migraties. 80% van de specialisten geeft aan dat het gebruikelijk is dat er sprake is van een verlies van traffic na een migratie. Voor mij is het heel erg de vraag om wat voor migratie het daadwerkelijk gaat, dat kan erg verschillen in het uiteindelijke resultaat hiervan. Zie screenshot hieronder.

Een website met quality issues switched van domein, ziet een tijdelijke stijging in de SERP en zakt daarna weer.

John Mueller van Google stelde een paar technische SEO-diagnosevragen en suggereerde toen dat het misschien een kwaliteitsprobleem met de site was. Dat het oude domein dat kwaliteitsprobleem had, en toen je migreerde naar een nieuw domein, had Google een paar dagen nodig om te begrijpen dat de site verhuisd was. Toen Google eenmaal doorhad dat de site verhuisd was, paste Google dezelfde kwaliteitssignalen toe op dat nieuwe domein – met als gevolg dat de rankings weer omlaag gingen.

Een migratie naar een nieuw domein is dus niet de oplossing wanneer je quality issues hebt. Dit kan zijn, een slecht backlinkprofiel of technische issues die hetzelfde blijven als je de rest van de website niet verandert (buiten je domeinnaam om in dit geval).

Hotellisting uitbreiding door Google

Google maakte bekend dat de hotellisting wordt uitgebreid in de SERP. Het wordt nu ook gebruikt voor Google Maps, waar het eerst alleen in Google Search werd getoond.Er zijn een aantal veranderingen plaatsgevonden.

Google hotel center heeft een aantal functionaliteiten erbij gekregen zoals dat je kunt zien hoeveel organische clicks je hebt gekregen en hoeveel omzet je hebt gegenereerd hiermee. Zie de afbeelding hieronder ter toelichting.

Hoe ziet het er dan nu uit in de SERP? Zie de screenshot hieronder.

Google geeft aan dat hotels, vanuit hun Google Mijn Bedrijf account, kunnen aangeven wat hun openingstijden en tarieven zijn. Deze worden dat in Search getoond.

Afsluitend

Er is weer veel gebeurd in SEO-land. Hopelijk heb je hier iets van geleerd en kun je deze kennis inzetten voor nog mooiere resultaten bij je klanten of eigen projecten. Succes!

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 augustus 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 augustus 2023. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.