Een natuurlijk backlinkprofiel opbouwen

Met het backlinkprofiel bedoelen we het totaal van inkomende backlinks die naar jouw website verwijzen. Voor de autoriteit van je website is een natuurlijke groei van backlinks natuurlijk. Het opbouwen van een zo een natuurlijk backlinkprofiel is een lang en kostbaar proces, maar essentieel voor je totale marketingstrategie. Samen met een goede contentstrategie en technische zoekmachineoptimalisatie (SEO) vormt dit de basis van een succesvolle SEO-campagne. In deze gids vertel ik je alles over het vormen van een natuurlijk backlinkprofiel en de manier waarop ik te werk ga bij een linkbuilding traject.

Allereerst: wat is belangrijk bij een backlinkprofiel opbouwen?

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie. Het draagt namelijk bij aan het verhogen van de zichtbaarheid van je website in de organische zoekresultaten. Hier zijn enkele zaken waar je op moet letten wanneer je met linkbuilding aan de slag gaat:

 • Relevantie: zorg ervoor dat de links die je verkrijgt relevant zijn voor jouw website. Een link van een website die in dezelfde branche actief is als jij, is vaak waardevoller dan een link van een website waarvoor dat niet geldt.
 • Autoriteit: probeer links te krijgen van websites met een hoge autoriteit. Websites met een hoge autoriteit, oftewel een hoge online invloed, hebben voor zoekmachines meer waarde.
 • Kwaliteit: ook de kwaliteit van de link is belangrijk. Links van websites met een goede reputatie en betrouwbare content zijn van waarde. Links van websites met een minder goede reputatie en spammy content (content zonder waarde voor de lezer) vermijd je liever.
 • Diversiteit: zorg ervoor dat je links verkrijgt van verschillende soorten websites, zoals blogs, nieuwswebsites, forums en sociale media platforms. Dit geeft een natuurlijk ogend linkprofiel.
 • Anchor tekst: gebruik gevarieerde en relevante anchor teksten in de links. Wanneer je dezelfde anchor teksten overmatig gebruikt, zien zoekmachines dit mogelijk als spammy. Dit heeft een lagere ranking in de organische zoekresultaten tot gevolg.
 • Natuurlijkheid: links moet je op een natuurlijke manier verkrijgen. Overmatig gebruik van geautomatiseerde linkbuilding kan kan je een penalty van zoekmachines opleveren.
 • Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen: linkbuilding is voortdurend aan verandering onderhevig. Door te weten wat de laatste ontwikkelingen in de zoekmachinealgoritmes zijn, kun je daarop je linkbuildingstrategie aanpassen.

Wees je er bewust van dat linkbuilding een langdurig proces is. Doorgaans kost het behoorlijk wat tijd voordat de resultaten zichtbaar worden. Het is dus belangrijk om geduldig te zijn en regelmatig te werken aan het verkrijgen van relevante, kwalitatieve links.

Hoe analyseer ik een backlinkprofiel?

Mijn stappenplan is eenvoudig en relatief kort in het analyseren van een backlinkprofiel (natuurlijk is het afhankelijk van hoe diep we willen graven). Voor de meeste profielen is dit voldoende.

Stap 1: Een beeld krijgen van het profiel

Er zijn meerdere manieren om alle links te exporteren die verwijzen naar een website. Ik gebruik twee mogelijkheden. Ahrefs en de Google Search Console (zie voor Ahrefs onderstaande afbeelding en de Google Search Console de afbeelding die weer daaronder staat).

Bij beide overzichten maak ik een export van de links. Voor de meeste analyses die ik doe blijf ik zoveel mogelijk bij Ahrefs, maar het is altijd fijn om er zeker van te zijn dat we een volledig beeld hebben.

Buiten deze exports maak ik nog een export, namelijk een “best links” export van Ahrefs (zie onderstaande afbeelding).

Wat ik hiermee eenvoudig kan inzien is de hoeveelheid kwalitatieve links (in ieder geval, volgens Ahrefs) die een website verkrijgt.

Stap 2: de gegevens analyseren

Ik voeg alles samen in één overzicht (Google Spreadsheets) waarmee ik de volgende zaken eruit haal. Je kunt de links vanuit de Google Search Console samenvoegen door een batch analyse te maken van deze domeinen en de DR en organisch verkeer per website hierbij met verticaal zoeken juist in te voegen. Daarna duplicaten verwijderen om ervoor te zorgen dat je niet met duplicaten werkt en een juiste inzage krijgt van het aantal links.

 1. Filter op DR: Met een eenvoudig overzicht even bekijken hoeveel hogere DR linkvermeldingen ik verkrijg.
 2. Filter op organisch verkeer: Minstens zo belangrijk als de DR is het organische verkeer naar een website.
 3. Filter op dofollow/nofollow onderverdeling van links. Dit is een belangrijke, je wilt niet enkel dofollow links verkrijgen naar een domein (dit is onnatuurlijk).

Met deze korte analyse kun je al een eerste oordeel vellen over een backlinkprofiel zonder al teveel ervaring te hebben binnen het concept linkbuilding.

Methodes om een natuurlijk backlinkprofiel op te bouwen

Het opbouwen van een natuurlijk backlinkprofiel is een belangrijk onderdeel van elke SEO-strategie. Hier zijn enkele methoden en hun respectievelijke voor- en nadelen:

 1. Contentcreatie & marketing
  • Voordelen: Kwaliteitscontent trekt natuurlijke backlinks aan. Het biedt waarde aan je publiek en als mensen je content nuttig vinden, zullen ze ernaar linken. Het helpt ook om je merk als een autoriteit te positioneren.
  • Nadelen: Content van hoge kwaliteit creëren kost tijd en middelen. Het kan ook enige tijd duren voordat je resultaten ziet.
 2. Gastbloggen
  • Voordelen: Het stelt je in staat om je expertise te delen op andere websites, wat je bereik vergroot en kansen op backlinks verhoogt. Het kan ook helpen bij het opbouwen van relaties met andere experts in je branche.
  • Nadelen: Het kan moeilijk zijn om gastblogmogelijkheden te vinden en het vereist tijd en moeite om kwalitatieve posts te schrijven. Ook kan het misbruikt worden voor linkbuilding, wat kan leiden tot straffen van zoekmachines als het niet op de juiste manier wordt gedaan.
 3. Link ruilen
  • Voordelen: Het is een snelle manier om backlinks te krijgen, en het kan ook helpen bij het opbouwen van relaties met andere websites.
  • Nadelen: Google is niet dol op deze praktijk en kan websites straffen die zich bezighouden met buitensporige linkuitwisselingen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de links relevant zijn voor je content.
 4. Infographics
  • Voordelen: Infographics zijn visueel aantrekkelijk en gemakkelijk te delen, wat kan leiden tot natuurlijke backlinks.
  • Nadelen: Het creëren van aantrekkelijke, informatieve infographics kan tijdrovend en duur zijn. Bovendien is er geen garantie dat mensen ernaar zullen linken.
 5. Social media promotie
  • Voordelen: Social media kan je bereik vergroten en je content onder de aandacht brengen van mensen die mogelijk naar je site linken.
  • Nadelen: Terwijl social media je zichtbaarheid kan vergroten, zijn links van social media meestal “nofollow”-links, wat betekent dat ze niet direct bijdragen aan je SEO.
 6. Lokale citaten & directory listings
  • Voordelen: Ze kunnen een bron van backlinks zijn en kunnen ook helpen om je zichtbaarheid in lokale zoekopdrachten te vergroten.
  • Nadelen: Niet alle directories zijn gelijk gemaakt – sommige kunnen worden gezien als spammy door zoekmachines, dus het is belangrijk om selectief te zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat een goed backlinkprofiel draait om kwaliteit, niet kwantiteit. Het doel moet altijd zijn om backlinks te verkrijgen van gerenommeerde sites die relevant zijn voor je content.

Het belang van de relevantie van een website

De relevantie van een website die met een backlink naar jouw pagina verwijst, weegt zwaar voor zoekmachines als Google en Bing. Gaat een bepaalde website bijvoorbeeld over auto’s en plaatst deze een link naar een andere website die ook over auto’s gaat? Dan is dit een waardevolle link voor de ontvangende website. Zoekmachines zien deze link namelijk als een aanbeveling van een relevante website. Dit draagt bij aan het verkrijgen van een hogere positie in de zoekresultaten voor zoekopdrachten die betrekking hebben op auto’s.

Is de link echter afkomstig van een website die niet relevant is voor de ontvangende website? Dan kan die linkwaarde lager worden en zelfs negatief uitpakken voor de positie in de zoekresultaten van de ontvangende website. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een website over auto’s linkt naar een website over mode.

Een ander voorbeeld van relevante linkbuilding zou zijn als een website die over tuinieren gaat een link plaatst naar een andere website die ook over tuinieren gaat. Deze kan bijvoorbeeld specifieke informatie bevatten over het kweken van tomaten. Dit is waardevol voor de ontvangende website. Deze wordt namelijk aanbevolen door een andere website die relevant is voor het onderwerp van tomaten kweken. Zoekmachines waarderen de link hoger, omdat deze relevant is voor zoekopdrachten met betrekking tot tomaten kweken.

Autoriteit

De autoriteit van een website is een maatstaf voor de betrouwbaarheid en reputatie daarvan. Verschillende factoren, zoals de kwaliteit en relevantie van de content, de kwaliteit en relevantie van de links die naar de website verwijzen, de leeftijd van de website en de betrouwbaarheid van de domeinnaam bepalen de autoriteit.

De autoriteit van een website kun je meten middels een score die verschillende SEO-tools hieraan toekennen. Voorbeelden van dergelijke tools zijn Moz’s Domain Authority en Ahrefs’ Domain Rating. De scores komen tot stand door verschillende factoren. Het aantal kwalitatieve inkomende links en de relevantie van die links spelen daarin een grote rol. Ook de kwaliteit en relevantie van de content op de website en de historische prestaties daarvan in zoekmachines dragen bij aan de autoriteit.

Zoekmachines beschouwen een website met een hoge autoriteit als betrouwbaarder en waardevoller dan een website met een lage autoriteit. Om die reden hebben links van een website met een hoge autoriteit over het algemeen meer waarde.

Natuurlijk is autoriteit slechts één van de vele factoren die van invloed zijn op de organische ranking van een website. Andere factoren zijn onder meer de relevantie en kwaliteit van de content, de gebruikerservaring van de website en de laadsnelheid.

Wat bedoel ik met de kwaliteit van een website bij een backlinkprofiel?

Met de kwaliteit van een website bedoel ik hoe waardevol, informatief en nuttig zijn inhoud is voor de gebruikers. Diverse factoren zijn van invloed op de kwaliteit van een website:

 • Relevantie: het doel van zoekmachines als Google is de gebruiker voorzien van zo relevant mogelijke content. Daarom moet de inhoud van de website relevant zijn voor de zoekopdracht of het onderwerp waarnaar de gebruiker zoekt.
 • Nuttige en waardevolle inhoud: de inhoud van de website moet nuttig en waardevol zijn voor de gebruiker. Dit betekent dat deze bijvoorbeeld informatie biedt die helpt bij het oplossen van een probleem of het nemen van een beslissing.
 • Betrouwbaarheid: de informatie op de website moet betrouwbaar en nauwkeurig zijn. Gebruikers moeten erop kunnen vertrouwen dat de informatie die ze op de website lezen, correct en actueel is.
 • Gebruikerservaring: de website moet een goede gebruikerservaring bieden. Dit betekent onder andere een gemakkelijke en intuïtieve navigatie en een korte laadtijd (1).
 • Ontwerp: het ontwerp van de website moet professioneel en visueel aantrekkelijk zijn. Daarbij dient de lay-out gebruiksvriendelijk te zijn en een goede typografie te bevatten.

Een website van hoge kwaliteit trekt meer links aan van andere websites. Zo genereert deze meer verkeer. Onthoud dat het creëren van waardevolle en relevante inhoud voor gebruikers altijd voorop moet staan. Zoekmachines belonen websites met deze eigenschappen doorgaans met een hogere plek in de organische zoekresultaten.

Zorg voor diversiteit binnen het backlinkprofiel

Bij linkbuilding is diversiteit in de websites waarvan je links verkrijgt belangrijk. Dit maakt je backlinkprofiel namelijk natuurlijker. Ook voorkomt het dat zoekmachines de links als spammy of onnatuurlijk beschouwen (2). Een gevarieerd linkprofiel betekent dat je links verkrijgt van verschillende soorten websites en domeinen en niet alleen van een specifieke niche, locatie, of type website. Hieronder lees je enkele belangrijke overwegingen betreffende de diversiteit van websites in linkbuilding:

 1. Verschillende soorten websites: het is belangrijk om links te verkrijgen van verschillende soorten websites. Hierbij kun je denken aan blogs, forums, nieuwswebsites, sociale media platformen en meer. Dit zorgt voor een natuurlijk ogend linkprofiel. Het lijkt immers alsof de links op een natuurlijke manier zijn verkregen.
 1. Verschillende domeinen: het is ook belangrijk om links te verkrijgen van verschillende domeinen. Op die manier lijkt het alsof de links van verschillende bronnen afkomstig zijn. Zijn jouw links juist afkomstig van dezelfde domeinen? Dan bestaat het risico dat zoekmachines dit als onnatuurlijk of zelfs spammy beschouwen.
 1. Verschillende IP-adressen: het is ook nuttig om links te verkrijgen van websites die verschillende IP-adressen hebben. Zoekmachines kunnen links vanaf hetzelfde IP-adres namelijk als minder waardevol beschouwen.
 1. Gevarieerde anchor teksten: zorg ervoor dat je gevarieerde anchor teksten gebruikt voor de links die je verkrijgt. Dit betekent dat je niet altijd dezelfde keywords gebruikt als anchor tekst, maar verschillende variaties en synoniemen. Zo gaat je backlinkprofiel veel natuurlijker ogen.
 1. Kortom, het is van doorslaggevend belang om een gevarieerd backlinkprofiel te creëren. Dit doe je onder andere door links te verkrijgen van verschillende soorten websites, domeinen, en IP-adressen. Daarnaast zijn gevarieerde anchor teksten van belang. Op deze manier verhoog je de waarde van je linkprofiel en verklein je het risico op straffen door zoekmachines.

Zorg voor een natuurlijk ankertekst profiel

Een goede onderverdeling van het ankertekst (anchor tekst) profiel bij linkbuilding is belangrijk voor een evenwichtig en natuurlijk ogend linkprofiel. Op deze manier voorkom je dat zoekmachines de links als spammy of onnatuurlijk beschouwen (4). Hieronder heb ik enkele richtlijnen genoteerd die je kunt gebruiken bij het onderverdelen van je ankertekst profiel:

 • Merknaam ankerteksten: gebruik ongeveer 20-30% van je ankertekstprofiel om de naam van je merk, website of bedrijf te vermelden. Bijvoorbeeld: “OpenAI”, “OpenAI Blog”, of “openai.com”.
 • Exacte match ankerteksten: gebruik niet meer dan 10-20% van je ankertekstprofiel om exacte match ankerteksten te gebruiken. Dit zijn ankerteksten die precies hetzelfde zijn als de zoekwoorden waarmee je in zoekmachines wilt scoren. Beperkt gebruik van exacte match ankerteksten helpt de relevantie van je pagina voor deze zoekwoorden te verhogen. Overmatig gebruik ervan wordt door zoekwoorden juist als spammy gezien. Denk bijvoorbeeld aan: “AI toepassingen”, “AI technologie” of “Artificial Intelligence nieuws”.
 • Partiële match ankerteksten: gebruik ongeveer 20-30% van je ankertekstprofiel om partiële match ankerteksten te gebruiken. Dit zijn ankerteksten waarbij je gedeeltelijke zoekwoorden of varianten op zoekwoorden gebruikt. Bijvoorbeeld: “kunstmatige intelligentie toepassingen”, “SEO-expert” of “SEO-specialist”.
 • Generieke ankerteksten: gebruik ongeveer 20-30% van je ankertekstprofiel om generieke ankerteksten te gebruiken. Voorbeelden daarvan zijn “klik hier”, “lees meer”, “bekijk dit artikel” enzovoort.
 • Gevarieerde ankerteksten: gebruik variatie in je ankerteksten, zodat het er natuurlijk uitziet. Dit betekent dat je niet altijd dezelfde ankerteksten gebruikt voor dezelfde pagina’s. Ook moet je synoniemen of variaties van zoekwoorden gebruiken.

De exacte verhouding van ankerteksten in je linkprofiel is afhankelijk van verschillende factoren. Dit zijn onder andere je niche, concurrentie, en de specifieke zoekwoorden waarop je wilt scoren. Een evenwichtige verdeling van ankerteksten helpt bij het creëren van een natuurlijk ogend linkprofiel. Ook vermindert dit het risico op straffen door zoekmachines (5).

Voorkom geautomatiseerde linkbuilding

Geautomatiseerde linkbuilding is het proces waarbij je software of tools gebruikt om automatisch links naar een website te genereren. Dit gebeurt vaak met spammy technieken zoals comment spam, forum spam, link farms en private blog networks (PBNs). Deze technieken zijn ontworpen om de zoekmachines te misleiden door onnatuurlijke links naar een website te genereren. Het gevolg van die technieken is feitelijk de manipulatie van zoekmachine ranking.

Geautomatiseerde linkbuilding is geassocieerd met black hat SEO. Deze term verwijst naar technieken die in strijd zijn met de richtlijnen van zoekmachines. Daarom kunnen ze leiden tot straffen of verbanning uit de zoekresultaten. Het gebruik van geautomatiseerde linkbuilding tools is in strijd met de richtlijnen van zoekmachines zoals Google. Met deze technieken poog je immers het algoritme te misleiden in plaats van zelf waardevolle inhoud te creëren en te delen.

Van geautomatiseerde linkbuilding kun je dus beter niet gebruikmaken. In plaats daarvan is het raadzaam om je te focussen op het creëren van waardevolle en relevante inhoud voor de gebruikers. Op die manier verkrijg je jouw backlinks op een natuurlijke manier. Dit betekent dat je moet investeren in content marketing en relaties met andere websites binnen jouw branche moet opbouwen. Ook is het belangrijk om je inhoud op sociale media te delen en actief deel te nemen aan de online gemeenschap van je niche. Op deze manier zul je op de lange termijn duurzame en waardevolle links verkrijgen. Die helpen niet alleen bij de verbetering van je zoekmachine ranking, maar ook bij het opbouwen van je reputatie en merk.

Lees door over backlinks en linkbuilding uitbesteden

Hoe ziet een gezond backlinkprofiel eruit?

Een gezond backlinkprofiel bevat verschillende soorten links, afkomstig van uiteenlopende websites. Hoe kun je de gezondheid van een backlinkprofiel beoordelen? Hieronder heb ik enkele tips voor je genoteerd:

 1. Diversiteit van bronnen: je backlinks moeten afkomstig zijn van verschillende soorten websites, zoals nieuwswebsites, blogs, forums, bedrijfspagina’s enzovoort.
 1. Autoriteit van bronnen: kies liever voor een klein aantal links van hoogwaardige kwaliteit dan veel links van websites van lagere kwaliteit. Met andere woorden: focus je dus niet op de kwantiteit.
 1. Relevantie van bronnen: je links moeten afkomstig zijn van websites die relevant zijn voor het onderwerp van jouw doelpagina.
 1. Naturale verhouding tussen dofollow en nofollow links: alhoewel dofollow links waardevoller zijn voor je SEO-doeleinden, is een natuurlijke verhouding tussen dofollow en nofollow links noodzakelijk. Dit zorgt ervoor dat het linkprofiel er natuurlijker uitziet voor zoekmachines.
 1. Geografische verdeling: links uit verschillende regio’s en landen dragen bij aan de natuurlijke diversiteit van je linkprofiel.

Houd er rekening mee dat de in dit artikel beschreven richtlijnen algemene suggesties zijn. Ze hoeven dus niet specifiek voor iedere zoekmachine te gelden. Het is hoe dan ook altijd het beste om een natuurlijk linkprofiel op te bouwen. Links naar websites van slechte kwaliteit en deelname aan verdachte linkbuildingpraktijken kun je het beste pertinent vermijden.

Methodes om een gezond backlinkprofiel te bereiken

Als SEO-expert gebruik ik verschillende methodes om een gezond backlinkprofiel voor mijn opdrachtgevers te verzorgen. Wanneer een opdrachtgever zich aanmeldt met een onnatuurlijk profiel, is het van belang om hierin zo snel mogelijk verandering aan te brengen. 

Gebruik de concurrent die het goed doet in je markt

Het bekijken van het backlinkprofiel van een concurrent kan op verschillende manieren. Hieronder vind je enkele methodes:

 • Handmatig onderzoek: je kunt in de eerste plaats handmatig onderzoek doen. Dit doe je door de website van je concurrent te bekijken en te zoeken naar links die naar de website verwijzen. Kijk bijvoorbeeld naar de broncode van de website en zoek naar links die zijn gemarkeerd met de “a” tag. Ook kun je zoeken naar links in de footer van de website. Deze methode is echter tijdrovend en bovendien is het waarschijnlijk dat je niet alle links ‘opspoort’.
 • Backlink-analysetools: er zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je het backlinkprofiel van een concurrent kunt analyseren. Tools zoals Ahrefs, SEMrush, en Moz bieden bijvoorbeeld gedetailleerde analyses van het backlinkprofiel van een website. Bovendien geven ze je informatie over de domeinen die naar de website verwijzen, de anchor-teksten die worden gebruikt en de kwaliteit van de links. De tools bieden vaak ook informatie over de autoriteit van de domeinen die naar de website verwijzen en de gebruikte trefwoorden.
 • Google Zoekopdrachten: ten derde kun je ook gebruikmaken van Google zoekopdrachten om de backlinks van je concurrenten te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld de volgende zoekopdracht uitvoeren: “link:www.example.com” om alle pagina’s te vinden die naar de website van je concurrent verwijzen. Je kunt deze zoekopdracht combineren met zoekwoorden om specifiekere resultaten te vinden.

Het inzien van het backlinkprofiel van een concurrent kan waardevolle inzichten bieden in hun linkbuilding strategie. Dit helpt je met het identificeren van de kansen die jij hebt om jouw eigen backlinkprofiel te verbeteren. Voorkom daarbij dat je uitsluitend focust op het imiteren van de linkbuilding strategie van je concurrent. Richt je in plaats daarvan ook op het creëren van unieke en waardevolle inhoud voor jouw eigen doelgroep.

Verkrijg linkvermeldingen die kwalitatief zijn

Het verkrijgen van linkvermeldingen van concurrenten kan een effectieve manier zijn om waardevolle links te verkrijgen en zo je eigen linkprofiel te verbeteren. Wil je linkvermeldingen van je concurrenten verkrijgen? Hieronder lees je enkele stappen die je hiervoor kunt nemen:

 • Analyseer de links van de concurrent: gebruik een backlink-analysetool zoals Ahrefs, SEMrush of Moz. Hiermee kun je een lijst maken van de links die naar de website van je concurrent verwijzen. Analyseer de lijst en identificeer links die van hoge kwaliteit zijn. Welke zijn relevant voor jouw niche en kunnen een waardetoename voor jouw website opleveren?
 • Identificeer kansen: heb je de links van je concurrenten geïdentificeerd? Ga dan na wat voor jou de kansen zijn om links van dezelfde websites te krijgen. Neem contact op met de eigenaars van deze websites en vraag hen om een ​​link naar jouw website te plaatsen. Vertel ze daarbij hoe relevant en waardevol ook jouw website is voor hun doelgroep.
 • Maak betere inhoud: heeft jouw concurrent links heeft van websites die relevant zijn voor jouw niche, maar linken deze niet naar jouw website? Dan kan dit een teken zijn dat je jouw content moet verbeteren. Zorg er daarom ten eerste voor dat je waardevolle en relevante inhoud creëert die beter is dan die van je concurrent. Stuur vervolgens een verzoek naar de website-eigenaren om jouw inhoud te vermelden.
 • Versterk jouw positie: als de website van je concurrent veel links van hoge kwaliteit heeft, betekent dit waarschijnlijk dat zijn inhoud zeer gewaardeerd wordt in jouw niche. In plaats van te proberen hun links te krijgen, kan het beter zijn om jouw eigen inhoud en positie in de niche te versterken. Zo kun ook jij in de toekomst links verkrijgen van diezelfde websites.

Het verkrijgen van links van concurrenten kan een effectieve strategie zijn om waardevolle links te verkrijgen en jouw linkprofiel te verbeteren. Onthoud echter dat jouw focus vooral moet liggen op het creëren van waardevolle inhoud en het opbouwen van relaties met andere websites in jouw niche. Dit is uiteindelijk een betere lange termijnstrategie in plaats van uitsluitend te profiteren van de linkbuilding strategie van jouw concurrent.

Wees niet bang voor nofollow linkvermeldingen

Nofollow links zijn links die zijn voorzien van de nofollow-attribuut. Dit is een code die aan zoekmachines vertelt dat ze de link niet moeten volgen en dat ze geen link juice moeten doorgeven aan de gelinkte pagina. Met link juice bedoelen we de waarde die een backlink meegeeft aan een andere site. Nofollow links worden vaak gebruikt voor links naar advertenties, gesponsorde inhoud, opmerkingen, sociale mediaprofielen en andere links die geen waarde hebben voor de ranking in zoekmachines.

Nofollow links hebben minder waarde dan dofollow links. Toch zijn ze belangrijk in een backlinkprofiel, omdat ze helpen om een ​​natuurlijk ogend linkprofiel te creëren. Een natuurlijk linkprofiel bevat niet alleen dofollow links, maar ook nofollow links, die worden gebruikt om te voorkomen dat zoekmachines link juice doorgeven aan de gelinkte pagina’s (3).

Hoewel nofollow links geen directe impact hebben op zoekmachine ranking, versterken ze wel de natuurlijkheid en geloofwaardigheid van een linkprofiel. Zoekmachines kunnen een backlinkprofiel met alleen dofollow links dan ook beschouwen als onnatuurlijk of spammy. Dat kan op zijn beurt weer leiden tot een daling van de zoekmachine ranking of zelfs een penalty.

Nofollow links kunnen ook indirect bijdragen aan zoekmachine ranking. Dit doen ze door middel van referral traffic en het vergroten van de zichtbaarheid en naamsbekendheid van jouw website. Bovendien kunnen nofollow links waardevol zijn voor het opbouwen van relaties met andere websites en het vergroten van de autoriteit en reputatie van jouw merk.

We kunnen dus wel concluderen dat ook nofollow links essentieel zijn voor je backlinkprofiel. Toch is het belangrijk om te onthouden dat je hier binnen je linkbuilding strategie niet uitsluitend op focust. Het is belangrijk om te streven naar een natuurlijk ogend linkprofiel dat zowel dofollow als nofollow links bevat. Beide moeten afkomstig zijn van relevante, betrouwbare en kwalitatief hoogwaardige websites in jouw niche.

Wees consistent in het vormen van je backlinkprofiel

Consistentie is een essentiële factor bij linkbuilding. Alleen dan kun je een linkbuildingstrategie pas echt effectief noemen. Dit komt omdat het opbouwen van een kwalitatief hoogwaardig linkprofiel tijd kost. Consistente linkbuilding helpt bij het versterken van de autoriteit en reputatie van je website. 

Bovendien kan consistentie bijdragen aan het vergroten van de naamsbekendheid van jouw website en het creëren van waarde voor jouw doelgroep. Creëer je regelmatig waardevolle inhoud? Bouw je relaties op met andere websites in jouw niche? Wanneer je langzaam maar zeker aan je linkbuilding strategie werkt, bouw je een sterk en gezond linkprofiel op. Deze helpt jouw website met zijn groei en ontwikkeling.

Wat zijn valkuilen bij het vormen van een gezond backlinkprofiel?

Bij het opbouwen van een backlinkprofiel bestaan verschillende valkuilen. Hieronder heb ik enkele van de vaakst voorkomende voor je op een rijtje gezet:

 1. Te veel links van lage kwaliteit: voorkom dat je te veel links van lage kwaliteit verkrijgt, omdat dit kan worden beschouwd als spammy of onnatuurlijk. Zoekmachines geven je website daardoor een lagere ranking, maar ook kan dit zelfs een penalty opleveren. Het is beter om te focussen op het verkrijgen van kwalitatief hoogwaardige links van relevante en betrouwbare websites in jouw niche.
 2. Te veel exacte match anchor-teksten: ook het gebruik van te veel exacte match anchor-teksten beschouwen zoekmachines als spammy. Het is beter om te variëren met verschillende soorten anchor-teksten, zoals merknaam, partiële match en generieke anchor-teksten. Zo creëer je een natuurlijk ogend linkprofiel.
 3. Link-ruil of link-kruisverwijzing: het uitwisselen van links met andere websites, ook wel link-kruisverwijzing genoemd, wordt door zoekmachines als spammy gezien. Het kan dan ook leiden tot straffen. Focus daarom liever op het verkrijgen van organische links van andere websites in jouw niche door middel van waardevolle inhoud en het opbouwen van relaties.
 4. Het kopen van links: het kopen van links is in strijd met de richtlijnen van zoekmachines. Wanneer zoekmachines dit detecteren, daalt je zoekmachine ranking. Ook kan je een penalty krijgen. Ga dus nooit over tot het kopen van links, maar focus je op het verkrijgen van organische links. dit doe je met waardevolle inhoud en het opbouwen van relaties met andere websites.
 5. Het negeren van de kwaliteit van de website: onderzoek de kwaliteit van de website waarop je links verkrijgt. Is deze behalve van hoge kwaliteit ook betrouwbaar en relevant te noemen? Alleen dan zullen links van deze website jouw zoekmachine ranking en reputatie goed doen. Websites van lage kwaliteit hebben juist het tegenovergestelde effect.

Wil je waardevolle links verkrijgen? Dan is het belangrijk om te focussen op het creëren van waardevolle inhoud en het opbouwen van relaties met andere websites in jouw niche. Ook moet je voorkomen dat je spammy linkbuilding technieken gebruikt of links koopt. Kwalitatief hoogwaardige links van betrouwbare en relevante websites zijn je belangrijkste doel.

Conclusie

Een gezond backlinkprofiel is opgebouwd uit verwijzende domeinen die divers en kwalitatief zijn. De linkvermeldingen moeten zowel dofollow als nofollow attributen bevatten. Daarbij moet het backlinkprofiel consistent worden opgebouwd. Het opbouwen van een goed profiel in één maand is niet mogelijk. Het is realistischer om hierbij uit te gaan van een periode van minimaal twee jaar. Door dit in acht te nemen, creëer je een zo natuurlijk mogelijk ogend backlinkprofiel.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 13 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 13 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.