Zo bepaal je de kwaliteit van backlinks

Backlinks verkrijgen van andere websites helpt om jouw SEO te verbeteren. Het zorgt voor het zogeheten ‘linkjuice’. Linkjuice geeft het aantal links op het internet naar jouw website weer. De websites die naar jouw websites verwijzen dus.

Je wilt natuurlijk zo veel mogelijk relevante en kwalitatieve links verkrijgen. Maar hoe bepaal je de relevantie en kwaliteit van een backlink nu eigenlijk? 

In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kiezen van backlinks.

Kwaliteit van backlinks bepalen in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Kwaliteit van backlinks bepalen (video).

Hoe zoek je de links? 

Links vanaf kwalitatief goede en relevante sites zorgen voor een positieve waardering van jouw website, maar hoe vind je die goede sites in hemelsnaam? We leggen het in 4 stappen aan je uit.  

 1. Bepaal eerst voor welke zoekwoorden je gevonden wilt worden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Google Analytics of Google Suggest.
 1. Typ deze zoekwoorden vervolgens in Google in. Bekijk welke pagina’s hoog scoren (top 1 t/m 10) op deze woorden. Dit zijn jouw concurrenten.
 1. Kom erachter welke backlinks jouw concurrenten hebben verkregen. Gebruik een SEO tool met backlink checker hiervoor en zie van welke sites zij backlinks hebben verkregen.  

Voorbeelden van backlink checkers zijn:

 • Open Site Explorer;
 • Majestic SEO;
 • SEranking;
 • Linkbird;
 • SEO Spyglass;
 • Ahrefs.
 1. Maak een lijstje met relevante pagina’s voor jouw website. Benader deze sites voorzichtig. Bij lange na niet elke site wilt zomaar een link plaatsen. Je moet dus goed aangeven dat jouw website echt relevant is voor de website en bezoeker. Een goede motivatie is dus essentieel.
Kwaliteit van de backlinks bepalen | Artikelen

Hoe bepaal je de kwaliteit van de backlink?

Je kunt dus een relevant lijstje maken voor jouw website om te benaderen voor links. Maar hoe bepaal je of deze link of kwalitatief is? Hiervoor gebruik je voornamelijk de DR en PA. 

 • Kies een site met een goede verhouding in de DR en PA. DA is de Domein Authority. Dit getal geeft de waarde voor het algehele domein aan. PA staat voor Page Authority de waarde voor 1 individuele pagina. Een website met een hoge DR en PA doen het goed in Google en zijn beter om links van te verkrijgen dan een website met een lage DA en PA.
 • Kies een site die enigszins met jouw website verbonden is qua thema. Vraag geen verwijzende link bij een site die een totaal ander onderwerp representeert als jouw website. Een voorbeeld: jouw website gaat over SEO. Vraag dan geen link aan bij de website van de lokale bakker. 

Op deze manier weet je zeker dat de pagina of website waarvan jij (hopelijk) een link verkrijgt, goed aanslaat bij Google. Enkel wanneer de site kwalitatief en relevant is voor jouw website, helpt het om je SEO te bevorderen. 

Ons advies

Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Een kwalitatieve en relevante backlink verkrijgen telt als het ware mee voor tientallen niet-kwalitatieve en relevante backlinks. We adviseren daarom om altijd voor kwaliteit en relevantie te kiezen. Het kost wellicht wat meer tijd en energie, maar je hebt er uiteindelijk veel meer aan voor je SEO en website. 

Besteed veel tijd in het schrijven van motivaties naar websites en probeer behulpzaam te zijn voor beide partijen. Op deze manier verkrijg je sneller en op een goede manier kwalitatieve backlinks voor jouw website. 


Veelgestelde vragen

Wat is de kwaliteit van een backlink?

Je wil backlinks verkrijgen van andere websites, want dan kun je daarmee je SEO aanzienlijk verbeteren. Je wil als het kan zoveel mogelijk relevante en kwalitatieve links verkrijgen. Je moet eerst voor jezelf goed weten op welke zoekwoorden je gevonden wil worden. Daarvoor kan Google Analytics worden gebruikt. Je typt die woorden dan in bij Google en dan zie je welke pagina’s hoog scoren (dit zijn dan je concurrenten).

Welke backlinks hebben zij verkregen? Daarvoor kun jij een tool gebruiken met backlink checker en dan zie je van welke sites zij de backlinks hebben. Om vast te stellen of dat je backlink hebt van kwaliteit gebruik je DR en PA. Je moet een site kiezen waarbij de verhouding tussen DR en PA goed is. Je moet ook een site kiezen die met je is verbonden, qua thema bijvoorbeeld.

Als je twijfelt aan de kwaliteit van een backlink, dan kan ik als SEO-specialist altijd met je meekijken en nagaan of dat alles in orde is. Uit ervaring weet ik dat backlinks belangrijk zijn en daarom kun je mij daar altijd voor benaderen.

Wat is de impact van hoge kwaliteit backlinks op SEO?

Als je hoe kwaliteit backlinks hebt dan heeft dat een positieve invloed op SEO. Google ziet het als een meerwaarde, het straalt betrouwbaarheid uit. Maar wanneer dat je website hoog in de zoekmachines te vinden is, dan weten klanten jou ook beter te vinden. Ze zoeken graag een website waarbij de betrouwbaarheid hoog is en daarom bezoeken ze je site ook sneller.

Er zijn veel factoren die bijdragen aan een goede vindbaarheid in Google, maar backlinks zijn hier ook een belangrijk onderdeel van. Het gaat niet om de hoeveelheid backlinks, het gaat er om dat de kwaliteit goed is en daar kijkt Google dan ook naar. Je wil betrouwbaarheid uitstralen en daarom raad ik je aan om de tijd en de moeite te nemen om goede backlinks te regelen.

Mocht je er vragen over hebben of er zelf niet uitkomen, of geen tijd hebben, dan kan ik als SEO-specialist altijd met je meekijken en ervoor zorgen dat jij hoge kwaliteit backlinks krijgt die een goede impact hebben op de SEO van je website.

Wat gebeurt er als ik een lage kwaliteit backlink ontvang?

Een lage kwaliteit backlink zorgt voor een negatieve beoordeling in Google, het heeft namelijk geen meerwaarde voor je website. Het is daarom verstandig om te investeren in hoge kwaliteit backlinks. Je moet er wel rekening mee houden dat het tijd kost en niet allemaal vanzelf gaat. Goed werk heeft tijd nodig en dat geldt ook voor het opbouwen van een goed backlink profiel van hoge kwaliteit.

Het kan zijn dat jij er niet zoveel ervaring mee hebt, of geen tijd voor hebt om je er in te verdiepen. Geen zorgen, laat het dan over aan een SEO-specialist. Ik zorg ervoor dat lage kwaliteit backlinks vervangen worden door hoge kwaliteit links. Het gaat om kwaliteit, je wil betrouwbaarheid uitstralen en daardoor ga je hoger scoren in de zoekmachines waaronder Google.  

Maar ook dit is weer een proces, het gaat niet vanzelf. Tijd en moeite, maar dan brengt het wel wat op. Daarom kun je het uitbesteden aan mij en dan vraag ik 75 euro per uur. Vooraf kan ik je vertellen wat ik allemaal voor je kan doen, want op SEO-gebied ben ik jouw expert.

Is het verstandig om een expert in te schakelen om hoge kwaliteit backlinks te verkrijgen?

Als je niet zoveel weet van hoge kwaliteit backlinks of je hebt geen tijd om het uit te zoeken, dan is het zeker aan te raden om een expert hiervoor in te schakelen. Iedere website kan hoge backlinks krijgen van goede kwaliteit, maar daar moet wel goed naar gekeken worden. Een SEO-specialist zoals ik kan je daarin ondersteunen. Ik kan het werk van je overnemen en dan zorgen dat je hierdoor ook beter gaat ranken in de zoekmachines als Google.

Hoge kwaliteit backlinks komen vaak niet zomaar op je pad, daarvoor moet goed en uitgebreid onderzoek worden gedaan en dat kost tijd. Dit is vaak de reden dat mensen mij inschakelen zodat ik voor hen het werk kan doen. Focus jij je op waar jij goed in bent en dan doe ik dat voor jouw website. Het uitbesteden kan wanneer je maar wilt, je zit nergens aan vast.

Ik zorg ervoor dat jij weet wat je van mij mag verwachten. Maar als je website een paar hoge kwaliteit backlinks heeft, dan is dat wel goed voor de indexering in Google, de positie in de zoekmachines en voor de betrouwbaarheid die je uitstraalt naar je bezoekers en in de zoekmachines.

Hoeveel hoge kwaliteit backlinks kan ik per maand verkrijgen?

Je kunt een groot aantal hoge kwaliteit backlinks per maand verkrijgen. Daar is namelijk geen vast aantal aan verbonden. Het ligt ook aan de website die je hebt. Daarom raad ik je aan om een SEO-specialist naar het hele proces te kijken. Ik kan voor jou kijken welke links van goede kwaliteit zijn en welke ook relevant zijn. Het gaat er om dat alles goed is, je kunt wel veel links hebben, maar als het van lage kwaliteit is, dan heb je er niets aan.

Ben je er daarom van bewust dat je je niet moet focussen op het hoge aantal backlinks van goede kwaliteit per maand, maar dat je moet gaan voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Misschien heb je de ene maand tien nieuwe links en de andere maand meer of juist minder, het zal afhankelijk zijn van wat je tegen gaat komen, het moet bij je site passen.

Wil je er graag meer over weten of wil je weten of dat jouw backlinks van goede kwaliteit zijn? Of misschien wil je voor deze maand graag een aantal kwalitatieve backlinks erbij? Neem dan contact met me op en ik help je graag verder.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.