Zo bepaal je de kwaliteit van backlinks

Backlinks verkrijgen van andere websites helpt om jouw SEO te verbeteren. Het zorgt voor het zogeheten ‘linkjuice’. Linkjuice geeft het aantal links op het internet naar jouw website weer. De websites die naar jouw websites verwijzen dus.

Je wilt natuurlijk zo veel mogelijk relevante en kwalitatieve links verkrijgen. Maar hoe bepaal je de relevantie en kwaliteit van een backlink nu eigenlijk? 

In dit artikel leg ik uit waar je op moet letten bij het kiezen van backlinks.

Kwaliteit van backlinks bepalen in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Kwaliteit van backlinks bepalen (video).

Hoe zoek je de links? 

Links vanaf kwalitatief goede en relevante sites zorgen voor een positieve waardering van jouw website, maar hoe vind je die goede sites in hemelsnaam? We leggen het in 4 stappen aan je uit.  

 1. Bepaal eerst voor welke zoekwoorden je gevonden wilt worden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Google Analytics of Google Suggest.
 1. Typ deze zoekwoorden vervolgens in Google in. Bekijk welke pagina’s hoog scoren (top 1 t/m 10) op deze woorden. Dit zijn jouw concurrenten.
 1. Kom erachter welke backlinks jouw concurrenten hebben verkregen. Gebruik een SEO tool met backlink checker hiervoor en zie van welke sites zij backlinks hebben verkregen.  

Voorbeelden van backlink checkers zijn:

 • Open Site Explorer;
 • Majestic SEO;
 • SEranking;
 • Linkbird;
 • SEO Spyglass;
 • Ahrefs.
 1. Maak een lijstje met relevante pagina’s voor jouw website. Benader deze sites voorzichtig. Bij lange na niet elke site wilt zomaar een link plaatsen. Je moet dus goed aangeven dat jouw website echt relevant is voor de website en bezoeker. Een goede motivatie is dus essentieel.

Hoe bepaal je de kwaliteit van de backlink?

Je kunt dus een relevant lijstje maken voor jouw website om te benaderen voor links. Maar hoe bepaal je of deze link of kwalitatief is? Hiervoor gebruik je voornamelijk de DR en PA. 

 • Kies een site met een goede verhouding in de DR en PA. DR is de Domein Rating. Dit getal geeft de waarde voor het algehele domein aan. PA staat voor Page Authority de waarde voor 1 individuele pagina. Een website met een hoge DR en PA doen het goed in Google en zijn beter om links van te verkrijgen dan een website met een lage DA en PA.
 • Kies een site die enigszins met jouw website verbonden is qua thema. Vraag geen verwijzende link bij een site die een totaal ander onderwerp representeert als jouw website. Een voorbeeld: jouw website gaat over SEO. Vraag dan geen link aan bij de website van de lokale bakker. 
 • Kies een website die zelf veel organisch verkeer ontvangt (en dat verkeer moet zo relevant mogelijk zijn voor jouw website).

Op deze manier weet je zeker dat de pagina of website waarvan jij (hopelijk) een link verkrijgt, goed aanslaat bij Google. Enkel wanneer de site kwalitatief en relevant is voor jouw website, helpt het om je SEO te bevorderen. (1) (2)

Lees door over backlinks en linkbuilding uitbesteden

Mijn advies

Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Een kwalitatieve en relevante backlink verkrijgen telt als het ware mee voor tientallen niet-kwalitatieve en relevante backlinks. Ik adviseer daarom om altijd voor kwaliteit en relevantie te kiezen. Het kost wellicht wat meer tijd en energie, maar je hebt er uiteindelijk veel meer aan voor je SEO en website. 

Besteed veel tijd in het schrijven van motivaties naar websites en probeer behulpzaam te zijn voor beide partijen. Op deze manier verkrijg je sneller en op een goede manier kwalitatieve backlinks voor jouw website. 

Bronnen

 1. Szymanski, K. (z.d.-d). Quality links to your site  |  Google Search Central Blog  |  Google for Developers. Google For Developers. https://developers.google.com/search/blog/2010/06/quality-links-to-your-site
 2. SEO Link Best Practices for Google | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.-c). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/links-crawlable

Veelgestelde vragen

Wat is de impact van hoge kwaliteit backlinks op SEO?

De invloed hiervan kan enorm zijn en deze invloed kun je ook snel zien in Google. Wanneer je een zeer kwalitatieve link hebt gekregen (denk bijvoorbeeld aan de sterkste website binnen een branche die op de homepagina een link naar jouw website plaatst), dan kun je binnen een dag posities omhoog verschuiven. Zo krachtig kan linkbuilding zijn, als je het goed doet.

Wat gebeurt er als ik een lage kwaliteit backlink ontvang?

Een link van lage kwaliteit heeft géén invloed op de SEO (0 invloed dus). Een link van lage kwaliteit zal niet zo snel een negatieve invloed hebben op de SEO, zo moet je het niet zien. Het heeft simpelweg géén invloed op de SEO.

Soms lijkt het alsof je na een update door Google wordt gestraft voor de links die je hebt, maar dit is niet zo. Voor de update voldeed de link nog wel aan de richtlijnen, daarna niet meer. Dus je bent bijvoorbeeld van waarde = 2 naar waarde = 0 gegaan, waardoor de pilaar waarop je SEO was gevestigd wegviel.

Is het verstandig om een expert in te schakelen om hoge kwaliteit backlinks te verkrijgen?

Als je niet zoveel weet van hoge kwaliteit backlinks of je hebt geen tijd om het uit te zoeken, dan is het zeker aan te raden om een expert hiervoor in te schakelen. Iedere website kan hoge backlinks krijgen van goede kwaliteit, maar daar moet wel goed naar gekeken worden. Een SEO-specialist zoals ik kan je daarin ondersteunen. Ik kan het werk van je overnemen en dan zorgen dat je hierdoor ook beter gaat ranken in de zoekmachines als Google.

Hoeveel hoge kwaliteit backlinks kan ik per maand verkrijgen?

Je kunt een groot aantal hoge kwaliteit backlinks per maand verkrijgen. Daar is geen vast aantal aan verbonden. Het ligt erg aan de website die je naar je laat linken. Daarom raad ik je aan om een SEO-specialist naar het hele proces te kijken. Ik kan voor jou kijken welke links van goede kwaliteit zijn en welke ook relevant zijn. Het gaat er om dat alles goed is, je kunt wel veel links hebben, maar als het van lage kwaliteit is, dan heb je er niets aan.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 29 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 mei 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.