Zo bepaal je de kwaliteit van backlinks

Backlinks verkrijgen van andere websites helpt om jouw SEO te verbeteren. Het zorgt voor het zogeheten ‘linkjuice’. Linkjuice geeft het aantal links op het internet naar jouw website weer. De websites die naar jouw websites verwijzen dus.

Je wilt natuurlijk zo veel mogelijk relevante en kwalitatieve links verkrijgen. Maar hoe bepaal je de relevantie en kwaliteit van een backlink nu eigenlijk? 

In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kiezen van backlinks.

Hoe zoek je de links? 

Links vanaf kwalitatief goede en relevante sites zorgen voor een positieve waardering van jouw website, maar hoe vind je die goede sites in hemelsnaam? We leggen het in 4 stappen aan je uit.  

 1. Bepaal eerst voor welke zoekwoorden je gevonden wilt worden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Google Analytics of Google Suggest.
 1. Typ deze zoekwoorden vervolgens in Google in. Bekijk welke pagina’s hoog scoren (top 1 t/m 10) op deze woorden. Dit zijn jouw concurrenten.
 1. Kom erachter welke backlinks jouw concurrenten hebben verkregen. Gebruik een SEO tool met backlink checker hiervoor en zie van welke sites zij backlinks hebben verkregen.  

Voorbeelden van backlink checkers zijn:

 • Open Site Explorer;
 • Majestic SEO;
 • SEranking;
 • Linkbird;
 • SEO Spyglass;
 • Ahrefs.
 1. Maak een lijstje met relevante pagina’s voor jouw website. Benader deze sites voorzichtig. Bij lange na niet elke site wilt zomaar een link plaatsen. Je moet dus goed aangeven dat jouw website echt relevant is voor de website en bezoeker. Een goede motivatie is dus essentieel.
Kwaliteit van de backlinks bepalen | Artikelen

Hoe bepaal je de kwaliteit van de backlink?

Je kunt dus een relevant lijstje maken voor jouw website om te benaderen voor links. Maar hoe bepaal je of deze link of kwalitatief is? Hiervoor gebruik je voornamelijk de DR en PA. 

 • Kies een site met een goede verhouding in de DR en PA. DA is de Domein Authority. Dit getal geeft de waarde voor het algehele domein aan. PA staat voor Page Authority de waarde voor 1 individuele pagina. Een website met een hoge DR en PA doen het goed in Google en zijn beter om links van te verkrijgen dan een website met een lage DA en PA.
 • Kies een site die enigszins met jouw website verbonden is qua thema. Vraag geen verwijzende link bij een site die een totaal ander onderwerp representeert als jouw website. Een voorbeeld: jouw website gaat over SEO. Vraag dan geen link aan bij de website van de lokale bakker. 

Op deze manier weet je zeker dat de pagina of website waarvan jij (hopelijk) een link verkrijgt, goed aanslaat bij Google. Enkel wanneer de site kwalitatief en relevant is voor jouw website, helpt het om je SEO te bevorderen. 

Ons advies

Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Een kwalitatieve en relevante backlink verkrijgen telt als het ware mee voor tientallen niet-kwalitatieve en relevante backlinks. We adviseren daarom om altijd voor kwaliteit en relevantie te kiezen. Het kost wellicht wat meer tijd en energie, maar je hebt er uiteindelijk veel meer aan voor je SEO en website. 

Besteed veel tijd in het schrijven van motivaties naar websites en probeer behulpzaam te zijn voor beide partijen. Op deze manier verkrijg je sneller en op een goede manier kwalitatieve backlinks voor jouw website. 

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 4 mei 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus