Heeft de SpamBrain update van december ‘22 de Skyscraper-methode nieuw leven ingeblazen?

De Google SpamBrain update werd in december 2022 uitgerold en heeft een significante invloed op SEO-strategieën. Ook op de de populaire Skyscraper-methode voor linkbuilding. De update zorgde voor een verhoogde focus op de kwaliteit van content, organische linkbuilding en gebruikerservaring (1).

Om de Skyscraper-methode ook na de update effectief te blijven gebruiken, is het belangrijk om hoogwaardige content te creëren die dieper ingaat op het betreffende onderwerp. Daarnaast is het essentieel om relaties op te bouwen met relevante websites en influencers en je bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor blijf je concurrerend in het continu veranderende SEO-landschap en profiteer je van de voordelen van deze beproefde linkbuilding-strategie.

Wat is de Skyscraper-methode?

Voordat ik wat dieper inga op deze ontwikkeling, vertel ik je kort wat de Skyscraper-methode inhoudt. Deze populaire linkbuilding-strategie werd oorspronkelijk bedacht door Brian Dean van Backlinko. Het idee achter de Skyscraper-methode is het creëren van hoogwaardige content die beter is dan de content die tot dan toe rondom een bepaald onderwerp bestaat. Vervolgens neem je contact op met websites die naar vergelijkbare content hebben gelinkt. Je vraagt hen om naar jouw content te linken in plaats van naar die van de concurrentie.

De Skyscraper-methode bestaat uit drie stappen:

 1. Zoek de best presterende content in jouw niche op en maak vervolgens een nog betere versie van deze content. Dit kan betekenen dat je meer informatie toevoegt, betere visuals of meer diepgaande inzichten biedt.
 1. Identificeer de websites die momenteel linken naar de best presterende content in jouw niche en contacteer deze. Je vertelt hen dat je een nog betere versie van de content hebt gemaakt. Daarnaast vraag je of ze naar jouw content willen linken in plaats van naar die van de concurrentie.
 1. Promoot jouw content om het bereik te vergroten. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door sociale media te gebruiken, influencers te benaderen of betaalde advertenties in te zetten.

Met de Skyscraper-methode creëer je hoogwaardige content met als doel jouw autoriteit in je niche te vergroten en waardevolle backlinks te verdienen.

Hoe werkt de Skyscraper-methode?

De hierboven beschreven stappen zijn een zeer beknopte opsomming van hoe je met behulp van de Skyscraper-methode aan je linkbuilding werkt.

Stap 1: doe onderzoek naar content die presteert

Het eerste wat je doet is onderzoeken welke soorten content in jouw niche goed presteren. Een efficiënte manier om dit te doen is middels zoekwoordenonderzoek. Vervolgens analyseer je welke content momenteel goed scoort in zoekmachines zoals Google. Je kunt hiervoor tools zoals Ahrefs, SEMrush of Moz gebruiken (2).

Wanneer je eenmaal content hebt geïdentificeerd die presteert, analyseer je grondig waarom dit zo is. Wat maakt deze content uniek en waardevol voor de lezers? Door te begrijpen welke elementen hiervoor verantwoordelijk zijn, verkrijg je inzicht in hoe je jouw eigen content kunt verbeteren.

Stap 2: creëer hoogwaardige content

Met behulp van de informatie die je in stap 1 hebt verzameld, ga je hoogwaardige content creëren. Je gaat aan de slag met het maken van content die beter is dan wat er momenteel beschikbaar is. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je meer diepgaande informatie verstrekt. Ook aantrekkelijkere ontwerpen en visuals kunnen hieraan bijdragen. Het doel is om de bestaande content te overtreffen en een versie te maken die zich tot de beste bron in jouw niche ontwikkelt (3).

Stap 3: identificeer websites die naar soortgelijke content linken

Wanneer je over nieuwe, hoogwaardige content beschikt, ga je op zoek naar websites die naar dergelijke content linken. Backlink-analysetools zoals Ahrefs, SEMrush of Moz kunnen je daarbij van dienst zijn. Heb je de websites geïdentificeerd? Dan ga je in een volgende stap na of ze bereid zijn om naar jouw content te linken.

Stap 4: neem contact op met website-eigenaren

Neem contact op met de eigenaren van de websites die je in stap 3 hebt geïdentificeerd. Stel jezelf aan hen voor en vertel ze dat je een betere versie hebt gemaakt van de content waarnaar ze momenteel linken. Vraag ze vervolgens of ze bereid zouden zijn om naar jouw content te linken in plaats van naar die van jouw concurrenten.

Stap 5: promoot jouw content

Tot slot promoot jouw nieuwe hoogwaardige content. Dit doe je door het te delen op sociale media, influencers te benaderen, e-mailmarketing of betaalde advertenties in te zetten. Wanneer je jouw content op de juiste manier promoot, bereik je de juiste doelgroep. Dat biedt je nog meer kansen om hoogwaardige backlinks te verdienen.

De Skyscraper-methode is een effectieve linkbuildingstrategie waarmee je hoogwaardige backlinks verdient door het creëren van content van hoge kwaliteit. De uitvoering van deze strategie kost tijd en inspanning, maar een goede uitvoering kan een groot verschil betekenen voor de zichtbaarheid van jouw website.

Lees door over backlinks en linkbuilding uitbesteden

Wat hield de SpamBrain update van december ‘22 in?

Nu je weet wat de Skyscraper-methode inhoudt, ga ik in op de SpamBrain update van Google. De zoekmachine rolde deze in december 2022 uit en betekende een belangrijke aanpassing aan het algoritme (4). Het primaire doel van deze update was om spam, manipulatieve SEO-technieken en content van lage kwaliteit effectiever te bestrijden. Hoewel Google voortdurend zijn algoritmen bijwerkt om spam en andere kwaliteitsproblemen aan te pakken, was de SpamBrain update gericht op enkele specifieke aspecten:

 1. Geavanceerde spamdetectie: Google heeft zijn spamdetectie-algoritmen verder verbeterd. Dit heeft de zoekmachine gedaan om spam en manipulatieve content beter te identificeren. Daarmee lukt het Google beter om zijn zoekresultaten te zuiveren van websites die proberen de ranglijst met niet-ethische (black-hat) methoden te manipuleren (5).
 1. Verbeterde technieken voor het herkennen van gekochte links: gekochte links zijn een veelgebruikte black-hat SEO-techniek. Websites betalen daarbij voor backlinks om hun zoekrangschikking te verbeteren. Hierdoor komen backlinks onnatuurlijk tot stand. Google heeft zijn detectiemethoden voor onnatuurlijke links verfijnd en is nu beter in staat om de invloed van deze praktijken op de rangschikking te minimaliseren.
 1. Snellere en effectievere actie tegen spam: de SpamBrain update stelde Google in staat om sneller en efficiënter op te treden tegen spamwebsites en -pagina’s. Dit houdt in dat de zoekresultaten voortdurend worden geoptimaliseerd. Daardoor worden websites van lage kwaliteit steeds minder zichtbaar.
 1. Betere bescherming tegen negatieve SEO: soms proberen concurrenten een website te saboteren door het gebruik van spammy of onethische technieken. De SpamBrain update verbeterde de bescherming tegen dergelijke negatieve SEO-activiteiten. Hierdoor is het voor kwaadwillenden moeilijker geworden om de rangschikking van andere websites te schaden.
 1. Striktere naleving van Google’s richtlijnen voor webmasters: de SpamBrain update benadrukte het belang van het volgen van Google’s richtlijnen voor webmasters. Websites die zich niet aan deze richtlijnen houden, lopen een groter risico op bestraffing of een lagere ranking in de organische zoekresultaten.

Als gevolg van de SpamBrain update moesten website-eigenaren en SEO-professionals hun strategieën heroverwegen. Vanaf nu dienen zij zich nog meer te richten op het creëren van hoogwaardige content en het opbouwen van natuurlijke backlinks. De SpamBrain update benadrukte het belang van het volgen van white-hat SEO-praktijken en het naleven van de richtlijnen van Google. Website-eigenaren die daaraan voldoen, weten een duurzame online aanwezigheid te bereiken.

Enkele white hat linkbuilding methodes en de haalbaarheid voor een MKB bedrijf

Linkbuilding MethodeHaalbaarheid voor een MKB Bedrijf
Contentcreatie en – promotieHoog – Het maken van waardevolle, unieke content (zoals blogposts, infographics en video’s) die natuurlijk worden gedeeld en gelinkt door anderen.
GastbloggenHoog – Het schrijven van artikelen voor andere websites of blogs in ruil voor een link naar je eigen website.
PR en mediarelatiesMiddel – Het opbouwen van relaties met journalisten en influencers kan natuurlijke links in nieuwsartikelen en blogs opleveren.
Sociale mediamarketingHoog – Het actief promoten van je content op sociale mediakanalen verhoogt je zichtbaarheid en kan meer links opleveren.
Directory en citatievermeldingenHoog – Het indienen van je bedrijfsinformatie bij relevante online directories en citatiewebsites kan leiden tot backlinks.
Partnerschappen en samenwerkingenMiddel – In samenwerkingen met andere bedrijven, non-profitorganisaties, of influencers kunnen jullie tot linkuitwisseling besluiten.
Community engagementHoog – Deelname aan relevante online communities (forums, LinkedIn groepen, Quora, Reddit) kan eveneens backlinks opleveren.
Testimonials en reviewsMiddel – Het schrijven van testimonials of reviews voor door jou gebruikte producten of diensten kunnen een link terug naar jouw eigen website opleveren.

De invloed van de SpamBrain update op de Skyscraper-methode

De SpamBrain update van Google in december 2022 was van invloed op de Skyscraper-methode voor linkbuilding. Omdat de criteria voor het beoordelen van de kwaliteit van content en backlinks strenger werd, moesten er enkele aanpassingen aan de Skycraper-methoden worden gedaan om deze effectief te houden. Welke aanpassingen dat waren, lees je hieronder:

 1. Verbeterde contentkwaliteit: na de update moet de in het kader van de Skyscraper-methode gemaakte content nog sterker zijn dan voorheen. Dat maakt het nog belangrijker om dieper op een onderwerp in te gaan en zo meer waarde aan de lezers te bieden. Ook is het essentieel dat je informatie relevant en up-to-date is.
 1. Focus op organische en contextuele links: de SpamBrain update benadrukte het belang van het verkrijgen van natuurlijke, organische en contextuele links. Wanneer je de Skyscraper-methode toepast, is het belangrijk om relevante en gerenommeerde websites voor backlinks te benaderen. Zo zorg je ervoor dat je links op een natuurlijke manier in de content worden geplaatst.
 1. Aandacht voor gebruikerservaring: met de SpamBrain update werd ook het belang van een optimale gebruikerservaring op je website nog groter. Dit betekent dat je behalve voor hoogwaardige content ook moet zorgen voor snelle laadtijden, mobielvriendelijke ontwerpen en een intuïtieve navigatie.
 1. Diversificatie van linkprofiel: het is belangrijk om een divers en evenwichtig linkprofiel op te bouwen. Zo raak je in mindere mate beïnvloed door toekomstige algoritme-updates. In de praktijk betekent dit dat je backlinks moet verkrijgen van verschillende bronnen, zoals blogs, nieuwswebsites, sociale media, forums en andere relevante platforms.
 1. Relatieopbouw: na de SpamBrain update is het opbouwen van relaties met andere websites, influencers en professionals in jouw branche nog belangrijker geworden. Op die manier kun je je netwerk uitbreiden en meer organische en waardevolle backlinks verkrijgen.

Kort gezegd heeft de SpamBrain update van Google de Skyscraper-methode niet nutteloos gemaakt. Wel benadrukte deze de noodzaak tot verbetering van de kwaliteit van content en linkbuilding. Ook is het belangrijker geworden om je als website-eigenaar op een optimale gebruikerservaring te richten. Door je strategie aan deze veranderingen aan te passen, kun je met de Skyscraper-methode nog steeds succesvol zijn in het huidige SEO-landschap.

Conclusie

De Google SpamBrain update heeft het belangrijker gemaakt om de kwaliteit van content, linkbuilding en gebruikerservaring te verbeteren. Dit geldt vooral wat betreft de Skyscraper-methode. Door zowel het aanpassen van je strategieën als het focussen op ijzersterke content kun je met de Skyscraper-methode nog steeds SEO-succes behalen. Daarnaast spelen ook het opbouwen van relaties en het waarborgen van een optimale gebruikerservaring een sleutelrol. Door mee te gaan met deze veranderingen, blijf je je concurrenten een stapje voor en bereik je duurzame resultaten.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 4 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 4 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.