Backlinks disavowen

Het disavowen van backlinks is een veel gebruikte manier door SEO consultants om spam tegen te gaan. In dit artikel gaan we verder in op wat disavowen van backlinks is, waarom het wordt gebruikt en wanneer dit wordt gedaan.

Wat is backlinks disavowen?

In feite is het disavowen van een backlink het laten weten aan Google dat ze deze backlink niet moeten meenemen in de beoordeling van de website. 

Wanneer een SEO specialist een backlinkprofiel analyseert en spam backlinks tegenkomt, kan hij/zij ervoor kiezen om deze te disavowen. Ondanks een disavow kan Google er alsnog voor kiezen om de backlink hierin mee te nemen. Zie het als een sterke suggestie in plaats van een opdracht aan Google.

Wanneer moet een backlink een disavow krijgen?

Om het concreet uit te leggen, geven wij eerst de kenmerken van een zwakke backlink:

  • De website waar de backlink op staat is niet relevant: er is sprake van een andere branche of niche.
  • De website waar de backlink op staat stuurt duizenden backlinks naar allerlei websites.
  • De website waar de backlink op staat heeft zelf zwakke SEO.
  • De pagina waar de backlink op staat gaat niet over het onderwerp van jouw branche of niche.
  • Een website stuurt duizenden backlinks naar jouw website (bijvoorbeeld een link in de footer).

Bovenstaande situaties kenmerkt Google als spam. Om een backlink te ‘disavowen’ moet een van de bovenstaande punten van toepassing zijn.

Backlinks disavowen | Begrippenlijst

Het belang van backlinks disavowen

Relevante en kwalitatieve backlinks zijn een cruciale ranking factor van Google. Websites gebruiken dit om aan Google te laten zien dat hun content deel waardig is. Het laat Google zien dat een website dominant is binnen een branche of niche.

Daarentegen: backlinks die als spam worden aangemerkt door Google hebben een negatief effect op de SEO van een website. Google geeft penalty’s uit voor spammy links. Voor veel bedrijven is dit het einde van hun ‘’SEO avontuur’’.

Impact van backlinks disavowen op SEO

Geen enkele website zal een penalty krijgen door één backlink. Het is altijd het backlinkprofiel dat hiervoor zorgt. Dit zijn altijd meerdere backlinks van websites met een lage kwaliteit of relevantie.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat backlinks disavowen inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over backlinks disavowen geschreven?

Het artikel over backlinks disavowen hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over backlinks disavowen hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over backlinks disavowen in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals backlinks disavowen?

Wij schrijven over begrippen als backlinks disavowen om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Backlinks disavowen is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over backlinks disavowen en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip backlinks disavowen in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van backlinks disavowen. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van backlinks disavowen op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende backlinks disavowen.

Het voorbeeld dat wij geven van backlinks disavowen geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over backlinks disavowen van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z