Backlinks disavowen

Het disavowen van backlinks is een veel gebruikte manier door SEO consultants om spam tegen te gaan. In dit artikel gaan we verder in op wat disavowen van backlinks is, waarom het wordt gebruikt en wanneer dit wordt gedaan.

Wat is backlinks disavowen?

In feite is het disavowen van een backlink het laten weten aan Google dat ze deze backlink niet moeten meenemen in de beoordeling van de website. 

Wanneer een SEO specialist een backlinkprofiel analyseert en spam backlinks tegenkomt, kan hij/zij ervoor kiezen om deze te disavowen. Ondanks een disavow kan Google er alsnog voor kiezen om de backlink hierin mee te nemen. Zie het als een sterke suggestie in plaats van een opdracht aan Google.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Wanneer moet een backlink een disavow krijgen?

Om het concreet uit te leggen, geven wij eerst de kenmerken van een zwakke backlink:

  • De website waar de backlink op staat is niet relevant: er is sprake van een andere branche of niche.
  • De website waar de backlink op staat stuurt duizenden backlinks naar allerlei websites.
  • De website waar de backlink op staat heeft zelf zwakke SEO.
  • De pagina waar de backlink op staat gaat niet over het onderwerp van jouw branche of niche.
  • Een website stuurt duizenden backlinks naar jouw website (bijvoorbeeld een link in de footer).

Bovenstaande situaties kenmerkt Google als spam. Om een backlink te ‘disavowen’ moet een van de bovenstaande punten van toepassing zijn.

Backlinks disavowen | Begrippenlijst

Het belang van backlinks disavowen

Relevante en kwalitatieve backlinks zijn een cruciale ranking factor van Google. Websites gebruiken dit om aan Google te laten zien dat hun content deel waardig is. Het laat Google zien dat een website dominant is binnen een branche of niche.

Daarentegen: backlinks die als spam worden aangemerkt door Google hebben een negatief effect op de SEO van een website. Google geeft penalty’s uit voor spammy links. Voor veel bedrijven is dit het einde van hun ‘’SEO avontuur’’.

Impact van backlinks disavowen op SEO

Geen enkele website zal een penalty krijgen door één backlink. Het is altijd het backlinkprofiel dat hiervoor zorgt. Dit zijn altijd meerdere backlinks van websites met een lage kwaliteit of relevantie.

Veelgestelde vragen

Wat is backlinks disavowen?

Backlinks disavowen is het proces van het indienen van een lijst met links die naar jouw website verwijzen bij Google en deze "onschadelijk" te maken. Door deze lijst in te dienen, wat vaak via de Google Search Console wordt gedaan, worden de links onschadelijk gemaakt en niet meer meegenomen in de beoordeling van je website.

Wat is de impact van Backlinks Disavowen op SEO?

Kwalitatief goede en relevante backlinks zijn belangrijk om een goede ranking te verkrijgen. Spammerige en irrelevante backlinks hebben een negatieve invloed en kunnen je uiteindelijk een lagere ranking en dus minder bezoekers opleveren.

Voor wie hebben wij dit artikel over backlinks disavowen geschreven?

Het artikel over backlinks disavowen hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over backlinks disavowen in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals backlinks disavowen?

Wij schrijven over begrippen als backlinks disavowen om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

backlinks disavowen is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over backlinks disavowen in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals backlinks disavowen, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip backlinks disavowen in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van backlinks disavowen. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van backlinks disavowen op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende backlinks disavowen.

Het voorbeeld dat wij geven van backlinks disavowen , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over backlinks disavowen van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 14 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z