Long tail marketing

Zoekwoorden die ingevoerd worden door je (potentiële) klanten in kaart brengen is belangrijk. Hierdoor kom je te weten welke zoektermen ervoor zorgen dat (potentiële) klanten op jouw website komen. Je kunt hierdoor gericht marketing doen, door je op deze zoektermen te focussen. Bij long tail marketing leg je de focus op long tail zoekwoorden. In dit artikel vertel ik wat ‘long tail marketing’ inhoudt en wat voor kansen het biedt voor de SEO van een website.

Wat is long tail marketing?

Long tail marketing legt de focus op producten waar minder vraag naar is en hierdoor minder omzet realiseren. De theorie achter een long tail marketing strategie zegt dat deze producten bij elkaar een groter marktaandeel kunnen innemen dan andere producten. Binnen SEO draait het niet om producten, maar zoekwoorden. De zoeker voert meerdere woorden in tijdens de zoekopdracht. Oftewel, de zoeker voert een specifieke zoekopdracht uit. (1)

Voor- en nadelen

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van long tail marketing, ligt de focus op zoveel mogelijk zoekwoorden met weinig zoekvolume. Dit zijn specifieke zoekwoorden waar minder bezoekers naar zoeken, maar die wel relevanter zijn voor de bezoeker. Dit komt doordat de zoekopdracht uitgebreider is. De zoekresultaten sluiten dan beter aan op de informatiebehoefte van de zoeker.

Het hanteren van een long tail-strategie kent zijn voor- en nadelen. De voordelen zijn:

 • Relevanter verkeer: long tail zoekwoorden zijn specifiek van aard. De zoeker is al goed op de hoogte van welke informatie hij/zij nodig heeft. Het verkeer dat daarmee gegenereerd wordt, is dan ook relevanter voor je website.
 • Minder concurrentie: de meeste bedrijven focussen op zoekwoorden waar veel vraag naar is. Wanneer je inzet op de long tail markt, speel je optimaal in op de behoeften van een kleine groep bezoekers. Dit leidt tot minder concurrentie.

De twee nadelen zijn:

 • Neemt veel tijd in beslag: het vinden van specifieke zoekwoorden om op in te spelen, neemt veel tijd in beslag.
 • Complexere content: het creëren van de juiste content die inspeelt op long tail zoekwoorden, vergt meer tijd en energie. Er worden meer en langere zoekwoorden gebruikt dan normaal, om deze reden moet er meer en betere content gecreëerd worden. 

Hoe maak je optimaal gebruik van de long tail-strategie?

Het is van belang om de website te optimaliseren voor relevante zoekwoorden die langer zijn dan 4 woorden. Het voordeel van specifieke zoekwoorden is dat er vaak sprake is van minder concurrentie. Doordat er vaak minder concurrentie op deze zoektermen zit, rankt een website sneller hoger in de zoekresultaten van Google. (2)

Conclusie: besteed de long tail-strategie uit 

Door middel van het inspelen op specifieke zoekwoorden, genereer je relevanter verkeer op je website. Daarnaast is er vaak sprake van weinig concurrentie op zoekwoorden met lage zoekvolumes.

Uit dit alles blijkt dat het hanteren van een long tail-strategie erg waardevol kan zijn. Daarentegen neemt het veel tijd in beslag, en is er kennis en ervaring voor nodig. De meest efficiënte oplossing is dan ook om een SEO specialist te laten helpen. SEO specialisten zijn dagelijks bezig met content. Zij zijn goed op de hoogte van welke content relevant is. Daarbij weten SEO specialisten welke zoektermen long tail zijn. Vanuit deze kennis en ervaring, geven SEO specialisten passend advies aan bedrijven waar het beste op in gespeeld kan worden.

Bronnen

 1. Riserbato, R. (2023, 22 december). Long Tail in Marketing: Apply That Ish to Content Strategy. HubSpot. https://blog.hubspot.com/blog/tabid/6307/bid/4723/6-ways-to-leverage-the-long-tail-in-your-marketing.aspx
 2. Howarth, J. (2024, 24 januari). How to Find Low Competition Keywords for SEO. Exploding Topics. https://explodingtopics.com/blog/low-competition-keywords

Veelgestelde vragen

Wat is long tail marketing?

Heb je producten waar minder vraag naar is dan legt long tail marketing daar de focus op. Je zult minder omzet realiseren als er weinig producten worden verkocht. Bij de SEO draait het niet om producten maar meer om zoekwoorden. Een long tail marketing strategie zorgt voor een groter marktaandeel.

Wat is de impact van Long Tail Marketing op SEO?

Je kunt het beste inspelen op specifieke zoekwoorden. Je zult hierdoor relevanter verkeer krijgen op je website. Een long tail strategie kan waardevol zijn voor je website. Je hebt voor een long tail marketing kennis en ervaring nodig. Het neemt veel tijd in beslag. Een SEO specialist kan hierbij helpen.

Hoe ontdek ik long tail marketing zoekwoorden?

Er zijn verschillende manieren om long tail marketing zoekwoorden te ontdekken, hieronder staan enkele suggesties:

 • Gebruik Google Suggest: begin met het invoeren van een breed zoekwoord in Google en kijk welke suggesties worden weergegeven terwijl je typt. Deze suggesties kunnen waardevolle ideeën opleveren voor long tail zoekwoorden.
 • Gebruik de Google Zoekwoordplanner: de Zoekwoordplanner van Google is een gratis hulpprogramma dat zoekwoord ideeën en hun zoekvolume biedt. Je kunt het gebruiken om brede zoekwoorden te onderzoeken en ideeën te vinden voor gerelateerde long tail zoekwoorden.
 • Analyseer jouw website statistieken: kijk welke zoekwoorden bezoekers al gebruiken om jouw website te vinden. Dit geeft je inzicht in de zoekopdrachten die mensen gebruiken en kan helpen bij het vinden van gerelateerde long tail zoekwoorden.
 • Gebruik Google Trends: met Google Trends kun je de populariteit van specifieke zoektermen in de tijd volgen en vergelijken. Dit kan helpen bij het identificeren van opkomende zoekwoorden en long tail zoekwoorden die aan populariteit winnen.
 • Analyseer concurrenten: bekijk de zoekwoorden die jouw concurrenten gebruiken in hun advertenties of op hun website. Dit kan helpen bij het vinden van gerelateerde long tail zoekwoorden die je zou kunnen gebruiken.

Het is belangrijk om long tail zoekwoorden te vinden die relevant zijn voor jouw bedrijf en doelgroep. Door het gebruik van long tail zoekwoorden, kun je je richten op specifieke zoekopdrachten van gebruikers en de kans vergroten dat jouw website wordt gevonden door mensen die geïnteresseerd zijn in jouw producten of diensten.

Hoe weet ik welke long tail marketing zoekwoorden relevant zijn voor mijn bedrijf?

Het vinden van relevante long tail marketing zoekwoorden voor jouw bedrijf kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om de juiste zoekwoorden te vinden. Hieronder staan enkele suggesties:

 • Begrijp jouw doelgroep: identificeer de kenmerken van jouw doelgroep, zoals demografische gegevens, interesses en gedrag, en onderzoek welke zoekwoorden zij waarschijnlijk gebruiken om te zoeken naar jouw producten of diensten. Dit kan je helpen bij het vinden van relevante long tail zoekwoorden.
 • Analyseer jouw huidige zoekwoord gegevens: analyseer de zoekwoorden die bezoekers al gebruiken om jouw website te vinden en onderzoek of er long tail zoekwoorden zijn die je kunt toevoegen aan jouw strategie.
 • Maak gebruik van tools: gebruik tools zoals Google Keyword Planner, SEMrush of Ahrefs om gerelateerde zoekwoorden te vinden en hun zoekvolume te bekijken. Deze tools kunnen ook helpen bij het vinden van zoekwoorden die jouw concurrenten gebruiken.
 • Analyseer jouw content: kijk naar de inhoud van jouw website en analyseer welke zoekwoorden al worden gebruikt. Gebruik deze zoekwoorden om gerelateerde long tail zoekwoorden te vinden die relevant zijn voor jouw bedrijf.
 • Zoek naar trends en seizoensgebonden zoekwoorden: houd trends en seizoensgebonden zoekwoorden in de gaten en pas jouw long tail zoekwoorden aan op basis van deze trends en seizoenen.
 • Test en meet: experimenteer met verschillende long tail zoekwoorden en meet hun prestaties om te zien welke zoekwoorden het beste werken voor jouw bedrijf.

Het is belangrijk om te onthouden dat de relevantie van long tail zoekwoorden kan veranderen naarmate jouw bedrijf groeit en jouw doelgroep evolueert. Blijf dus regelmatig de prestaties van jouw zoekwoorden monitoren en pas jouw strategie aan indien nodig.

Kan ik zelf long tail marketing doen?

Je kunt zelf long tail marketing doen als je de tijd en middelen hebt om dit te doen. Long tail marketing kan zeer effectief zijn in het bereiken van specifieke doelgroepen en het genereren van gerichte verkeer naar jouw website.

Om zelf long tail marketing te doen, moet je eerst onderzoek doen naar relevante long tail zoekwoorden die passen bij jouw bedrijf en doelgroep. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat deze zoekwoorden worden opgenomen in jouw content, inclusief jouw website, blogposts, social media-inhoud en andere marketingkanalen.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat jouw content van hoge kwaliteit is en dat deze aansluit bij de interesses en behoeften van jouw doelgroep. Door het aanbieden van waardevolle informatie en oplossingen voor hun problemen, kun je de loyaliteit van jouw doelgroep opbouwen en hun vertrouwen winnen.

Het is belangrijk om regelmatig te monitoren en te meten hoe jouw long tail marketing presteert. Gebruik tools zoals Google Analytics om de prestaties van jouw content en zoekwoorden te meten en te analyseren. Pas jouw strategie aan op basis van deze inzichten om ervoor te zorgen dat jouw long tail marketing effectief blijft.

Als je geen tijd of middelen hebt om zelf long tail marketing te doen, kun je overwegen om een professional in te huren om je te helpen. Dit kan variëren van een freelancer tot een gespecialiseerd bureau. Het inhuren van een professional kan je helpen om jouw long tail marketing te optimaliseren en betere resultaten te behalen.

Wanneer is het verstandig om een expert in te schakelen voor long tail marketing?

Het inschakelen van een expert voor long tail marketing kan nuttig zijn in verschillende situaties. Wanneer je geen ervaring hebt met long tail marketing, beperkte tijd of middelen hebt, geavanceerde strategieën wilt gebruiken, op een competitieve markt opereert, of de prestaties wilt verbeteren, kan het inhuren van een expert voor long tail marketing nuttig zijn. Een expert heeft de kennis en expertise om jou te helpen bij het vinden van relevante long tail zoekwoorden, het ontwikkelen van effectieve content en het optimaliseren van jouw strategie.

Een expert kan ook helpen bij het identificeren van de zwakke punten in jouw huidige strategie en kan je voorzien van geavanceerde technieken zoals A/B-testen, zoekwoordonderzoek en optimalisatie. Kortom, als je je long tail marketing naar een hoger niveau wilt tillen, kan het inschakelen van een expert een goede keuze zijn.

Wat is het voordeel van long tail marketing?

Long tail marketing biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele marketingstrategieën die zich richten op brede zoekwoorden en algemene doelgroepen. Hieronder staan enkele voordelen van long tail marketing:

 • Gericht verkeer: door te richten op specifieke long tail zoekwoorden, kun je gericht verkeer naar jouw website genereren van mensen die op zoek zijn naar specifieke producten of diensten. Dit vergroot de kans op conversies en verhoogt de ROI.
 • Minder concurrentie: long tail zoekwoorden hebben over het algemeen minder concurrentie dan brede zoekwoorden, waardoor het gemakkelijker is om te rangschikken en verkeer te genereren voor deze zoekwoorden.
 • Lagere kosten: long tail zoekwoorden hebben meestal lagere kosten per klik dan brede zoekwoorden, waardoor de kosten voor adverteren en PPC-campagnes lager kunnen zijn.
 • Verbeterde SEO: door long tail zoekwoorden te gebruiken, kan je jouw SEO verbeteren en een hogere positie behalen in de zoekresultaten van zoekmachines.
 • Betere conversieratio: long tail marketing trekt bezoekers aan die op zoek zijn naar specifieke oplossingen of producten, wat de kans op conversies vergroot.
 • Verbeterde klantbetrokkenheid: long tail marketing kan helpen bij het opbouwen van een betere klantbetrokkenheid doordat je beter aan de specifieke behoeften van jouw doelgroep kunt voldoen en gerichte oplossingen en informatie kunt bieden.

Kortom, long tail marketing biedt verschillende voordelen ten opzichte van brede zoekwoorden en algemene doelgroepen. Door je te richten op specifieke long tail zoekwoorden, kun je gericht verkeer naar jouw website genereren, de concurrentie verminderen, de kosten verlagen, de SEO verbeteren, de conversieratio verhogen en de klantbetrokkenheid verbeteren.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.