Long tail marketing

Zoekwoorden die ingevoerd worden door je (potentiële) klanten in kaart brengen is belangrijk. Hierdoor kom je te weten welke zoektermen ervoor zorgen dat (potentiële) klanten op jouw website komen. Je kunt hierdoor gericht marketing doen, door je op deze zoektermen te focussen. Bij long tail marketing leg je de focus op long tail zoekwoorden. In dit artikel vertellen we wat ‘long tail marketing’ inhoudt en wat voor kansen het biedt voor de SEO van een website.

Wat is het?

Long tail marketing legt de focus op producten waar minder vraag naar is en hierdoor minder omzet realiseren. De theorie achter een long tail marketing strategie zegt dat deze producten bij elkaar een groter marktaandeel kunnen innemen dan andere producten. Binnen SEO draait het niet om producten, maar zoekwoorden. De zoeker voert meerdere woorden in tijdens de zoekopdracht. Oftewel, de zoeker voert een specifieke zoekopdracht uit.

Voor- en nadelen

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van long tail marketing, ligt de focus op zoveel mogelijk zoekwoorden met weinig zoekvolume. Dit zijn specifieke zoekwoorden waar minder bezoekers naar zoeken, maar die wel relevanter zijn voor de bezoeker. Dit komt doordat de zoekopdracht uitgebreider is. De zoekresultaten sluiten dan beter aan op de informatiebehoefte van de zoeker.

Het hanteren van een long tail-strategie kent zijn voor- en nadelen. De voordelen zijn:

  • Relevanter verkeer: long tail zoekwoorden zijn specifiek van aard. De zoeker is al goed op de hoogte van welke informatie hij/zij nodig heeft. Het verkeer dat daarmee gegenereerd wordt, is dan ook relevanter voor je website.
  • Minder concurrentie: de meeste bedrijven focussen op zoekwoorden waar veel vraag naar is. Wanneer je inzet op de long tail markt, speel je optimaal in op de behoeften van een kleine groep bezoekers. Dit leidt tot minder concurrentie.

De twee nadelen zijn:

  • Neemt veel tijd in beslag: het vinden van specifieke zoekwoorden om op in te spelen, neemt veel tijd in beslag.
  • Complexere content: het creëren van de juiste content die inspeelt op long tail zoekwoorden, vergt meer tijd en energie. Er worden meer en langere zoekwoorden gebruikt dan normaal, om deze reden moet er meer en betere content gecreëerd worden. 
long tail marketing

Hoe maak je optimaal gebruik van de long tail-strategie?

Het is van belang om de website te optimaliseren voor relevante zoekwoorden die langer zijn dan 4 woorden. Het voordeel van specifieke zoekwoorden is dat er vaak sprake is van minder concurrentie. Doordat er vaak minder concurrentie op deze zoektermen zit, rankt een website sneller hoger in de zoekresultaten van Google

Conclusie: besteed de long tail-strategie uit 

Door middel van het inspelen op specifieke zoekwoorden, genereer je relevanter verkeer op je website. Daarnaast is er vaak sprake van weinig concurrentie op zoekwoorden met lage zoekvolumes.

Uit dit alles blijkt dat het hanteren van een long tail-strategie erg waardevol kan zijn. Daarentegen neemt het veel tijd in beslag, en is er kennis en ervaring voor nodig. De meest efficiënte oplossing is dan ook om een SEO specialist te laten helpen. SEO specialisten zijn dagelijks bezig met content. Zij zijn goed op de hoogte van welke content relevant is. Daarbij weten SEO specialisten welke zoektermen long tail zijn. Vanuit deze kennis en ervaring, geven SEO specialisten passend advies aan bedrijven waar het beste op in gespeeld kan worden.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat long tail marketing inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over long tail marketing geschreven?

Het artikel over long tail marketing hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over long tail marketing hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over long tail marketing in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals long tail marketing?

Wij schrijven over begrippen als long tail marketing om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Long tail marketing is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over long tail marketing en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip long tail marketing in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van long tail marketing. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van long tail marketing op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende long tail marketing.

Het voorbeeld dat wij geven van long tail marketing geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over long tail marketing van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z