Long tail marketing

Zoekwoorden die ingevoerd worden door je (potentiële) klanten in kaart brengen is belangrijk. Hierdoor kom je te weten welke zoektermen ervoor zorgen dat (potentiële) klanten op jouw website komen. Je kunt hierdoor gericht marketing doen, door je op deze zoektermen te focussen. Bij long tail marketing leg je de focus op long tail zoekwoorden. In dit artikel vertellen we wat ‘long tail marketing’ inhoudt en wat voor kansen het biedt voor de SEO van een website.

Wat is het?

Long tail marketing legt de focus op producten waar minder vraag naar is en hierdoor minder omzet realiseren. De theorie achter een long tail marketing strategie zegt dat deze producten bij elkaar een groter marktaandeel kunnen innemen dan andere producten. Binnen SEO draait het niet om producten, maar zoekwoorden. De zoeker voert meerdere woorden in tijdens de zoekopdracht. Oftewel, de zoeker voert een specifieke zoekopdracht uit.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Voor- en nadelen

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van long tail marketing, ligt de focus op zoveel mogelijk zoekwoorden met weinig zoekvolume. Dit zijn specifieke zoekwoorden waar minder bezoekers naar zoeken, maar die wel relevanter zijn voor de bezoeker. Dit komt doordat de zoekopdracht uitgebreider is. De zoekresultaten sluiten dan beter aan op de informatiebehoefte van de zoeker.

Het hanteren van een long tail-strategie kent zijn voor- en nadelen. De voordelen zijn:

  • Relevanter verkeer: long tail zoekwoorden zijn specifiek van aard. De zoeker is al goed op de hoogte van welke informatie hij/zij nodig heeft. Het verkeer dat daarmee gegenereerd wordt, is dan ook relevanter voor je website.
  • Minder concurrentie: de meeste bedrijven focussen op zoekwoorden waar veel vraag naar is. Wanneer je inzet op de long tail markt, speel je optimaal in op de behoeften van een kleine groep bezoekers. Dit leidt tot minder concurrentie.

De twee nadelen zijn:

  • Neemt veel tijd in beslag: het vinden van specifieke zoekwoorden om op in te spelen, neemt veel tijd in beslag.
  • Complexere content: het creëren van de juiste content die inspeelt op long tail zoekwoorden, vergt meer tijd en energie. Er worden meer en langere zoekwoorden gebruikt dan normaal, om deze reden moet er meer en betere content gecreëerd worden. 
long tail marketing

Hoe maak je optimaal gebruik van de long tail-strategie?

Het is van belang om de website te optimaliseren voor relevante zoekwoorden die langer zijn dan 4 woorden. Het voordeel van specifieke zoekwoorden is dat er vaak sprake is van minder concurrentie. Doordat er vaak minder concurrentie op deze zoektermen zit, rankt een website sneller hoger in de zoekresultaten van Google. 

Conclusie: besteed de long tail-strategie uit 

Door middel van het inspelen op specifieke zoekwoorden, genereer je relevanter verkeer op je website. Daarnaast is er vaak sprake van weinig concurrentie op zoekwoorden met lage zoekvolumes.

Uit dit alles blijkt dat het hanteren van een long tail-strategie erg waardevol kan zijn. Daarentegen neemt het veel tijd in beslag, en is er kennis en ervaring voor nodig. De meest efficiënte oplossing is dan ook om een SEO specialist te laten helpen. SEO specialisten zijn dagelijks bezig met content. Zij zijn goed op de hoogte van welke content relevant is. Daarbij weten SEO specialisten welke zoektermen long tail zijn. Vanuit deze kennis en ervaring, geven SEO specialisten passend advies aan bedrijven waar het beste op in gespeeld kan worden.

Veelgestelde vragen

Wat is long tail marketing?

Heb je producten waar minder vraag naar is dan legt long tail marketing daar de focus op. Je zult minder omzet realiseren als er weinig producten worden verkocht. Bij de SEO draait het niet om producten maar meer om zoekwoorden. Een long tail marketing strategie zorgt voor een groter marktaandeel.

Wat is de impact van Long Tail Marketing op SEO?

Je kunt het beste inspelen op specifieke zoekwoorden. Je zult hierdoor relevanter verkeer krijgen op je website. Een long tail strategie kan waardevol zijn voor je website. Je hebt voor een long tail marketing kennis en ervaring nodig. Het neemt veel tijd in beslag. Een SEO specialist kan hierbij helpen.

Voor wie hebben wij dit artikel over long tail marketing geschreven?

Het artikel over long tail marketing hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over long tail marketing in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals long tail marketing?

Wij schrijven over begrippen als long tail marketing om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

long tail marketing is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over long tail marketing in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals long tail marketing, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip long tail marketing in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van long tail marketing. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van long tail marketing op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende long tail marketing.

Het voorbeeld dat wij geven van long tail marketing , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over long tail marketing van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z