Google zoekwoordplanner

Google heeft de Google Zoekwoordplanner geïntroduceerd. Deze is voor zowel SEO als SEA van belang. Wat doet de keyword planner precies en waarom wil je hem gebruiken voor je SEO? We behandelen deze vragen in dit artikel.

Wat is het?

De Google Zoekwoordplanner is in principe ontwikkeld voor de marketeer die zijn/haar betaalde advertenties wil optimaliseren. De SEA-specialist kende deze tool al eerder onder de oude naam ‘AdWords Keyword Tool’, maar is nu samengevoegd met de AdWords Traffic Estimator. De zoekwoordplanner brengt onderzoek naar zoekwoorden en de planning van campagnes samen. Ook voor het optimaliseren van je SEO is het goed te gebruiken.

De kern van de tool bestaat uit zoekwoorden en het volume dat zij maandelijks genereren. Een gegeven dat zowel binnen het betaalde als organische zoekresultaten interessant is. 

Hoe werkt het?

Google Zoekwoordplanner biedt twee opties aan:

  • Zoekwoorden vinden: vind zoekwoorden waarmee de juiste doelgroep bereikt wordt.
  • Zoekvolume en prognoses opvragen: bekijk het zoekvolume en andere statistieken voor reeds gebruikte zoekwoorden, evenals prognoses voor hoe ze in de toekomst gaan presteren.
  • Welke zoekwoorden zijn relevant?

Wanneer je weet naar welke zoekwoorden er gezocht wordt, weet je waar je over moet schrijven. De zoekwoordplanner komt zodoende van pas tijdens het schrijven van landingspagina’s. Maak een lijst van de termen die relevant zijn voor je webpagina. Onderstaande zoekgegevens raden we aan om te verzamelen vanuit de Google Zoekwoordplanner:

  • Waar zoekt mijn publiek naar?
  • Wat is de behoefte van mijn publiek?
  • Hoeveel bezoekers zoeken naar dit zoekwoord?
  • Wanneer zoeken bezoekers naar deze zoekwoorden?
Google Zoekwoordplanner | Begrippenlijst

Zoekwoordplanner en SEO

Google Zoekwoordplanner is een doeltreffend hulpmiddel om je website te optimaliseren. Het zit vol met tools om waardevolle inzichten te krijgen omtrent zoekwoorden. Zoekwoorden zijn de essentie van SEO. Het geldt als beginpunt van de zoektocht naar een relevante website of landingspagina. De tool geeft inzichten over welke zoekwoorden het goed doen binnen de zoekresultaten. Ook hier is het weer van belang om louter relevante zoekwoorden te gebruiken.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z