Google zoekwoordplanner

Google heeft de Google Zoekwoordplanner geïntroduceerd. Deze is voor zowel SEO als SEA van belang. Wat doet de keyword planner precies en waarom wil je hem gebruiken voor je SEO? We behandelen deze vragen in dit artikel.

Wat is de Google zoekwoordplanner?

De Google Zoekwoordplanner is in principe ontwikkeld voor de marketeer die zijn/haar betaalde advertenties wil optimaliseren. De SEA-specialist kende deze tool al eerder onder de oude naam ‘AdWords Keyword Tool’, maar is nu samengevoegd met de AdWords Traffic Estimator. De zoekwoordplanner brengt onderzoek naar zoekwoorden en de planning van campagnes samen. Ook voor het optimaliseren van je SEO is het goed te gebruiken. (1)

De kern van de tool bestaat uit zoekwoorden en het volume dat zij maandelijks genereren. Een gegeven dat zowel binnen het betaalde als organische zoekresultaten interessant is. 

Hoe werkt het?

Google Zoekwoordplanner biedt twee opties aan:

  • Zoekwoorden vinden: vind zoekwoorden waarmee de juiste doelgroep bereikt wordt.
  • Zoekvolume en prognoses opvragen: bekijk het zoekvolume en andere statistieken voor reeds gebruikte zoekwoorden, evenals prognoses voor hoe ze in de toekomst gaan presteren.
  • Welke zoekwoorden zijn relevant?

Wanneer je weet naar welke zoekwoorden er gezocht wordt, weet je waar je over moet schrijven. De zoekwoordplanner komt zodoende van pas tijdens het schrijven van landingspagina’s. Maak een lijst van de termen die relevant zijn voor je webpagina. Onderstaande zoekgegevens raden we aan om te verzamelen vanuit de Google Zoekwoordplanner:

  • Waar zoekt mijn publiek naar?
  • Wat is de behoefte van mijn publiek?
  • Hoeveel bezoekers zoeken naar dit zoekwoord?
  • Wanneer zoeken bezoekers naar deze zoekwoorden?

Zoekwoordplanner en SEO

Google Zoekwoordplanner is een doeltreffend hulpmiddel om je website te optimaliseren. Het zit vol met tools om waardevolle inzichten te krijgen omtrent zoekwoorden. Zoekwoorden zijn de essentie van SEO. Het geldt als beginpunt van de zoektocht naar een relevante website of landingspagina. De tool geeft inzichten over welke zoekwoorden het goed doen binnen de zoekresultaten. Ook hier is het weer van belang om louter relevante zoekwoorden te gebruiken. (2)

Bronnen

  1. Use Keyword Planner – Google Ads help. (z.d.-b). https://support.google.com/google-ads/answer/7337243?hl=en
  2. Silva, C. (2023a, maart 8). Google Keyword Planner: How to Use It to Find Keywords. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/google-keyword-planner/

Veelgestelde vragen

Wat is de Google Zoekwoordplanner?

De Google Zoekwoordplanner is bedoeld voor hen die betaalde advertenties willen optimaliseren. Marketeers maken hier dus veel gebruik van. De tool bestond al langer onder de naam AdWords Keyword Tool. Google heeft deze geïntegreerd met de tool AdWords Traffic Estimator. Met de zoekwoordplanner heb je de mogelijkheid om een zoekwoordenonderzoek te doen en een planning voor je campagnes te maken.

Wat is de impact van Google Zoekwoordplanner op SEO?

De Google Zoekwoordplanner is een zeer handige tool voor de optimalisatie van jouw website. Je kunt handige en waardevolle inzichten verkrijgen over het gebruik van zoekwoorden. Een we weten dat zoekwoorden de kern zijn van SEO.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.