ROAS

Natuurlijk wil je dat jouw advertentie campagne zo effectief mogelijk is. ROAS is een van de methodes waarmee dit mogelijk is. Benieuwd naar de betekenis van ROAS en de werking van deze methode? Hier bespreken we dit begrip uitgebreid.

Wat is ROAS?

ROAS is een methode voor het bepalen van de effectiviteit van een campagne. ROAS staat voor Return On Advertising Spend. Deze methode maakt het voor een bedrijf makkelijk om te bepalen welke aanpak effect heeft en welke invloed dit heeft op de online marketing strategie.

De ROAS berekenen doe je zo

ROAS geeft je een verhouding tussen de opbrengst en de kosten van een internet marketing campagne. Met ROAS bereken je hoeveel advertentiegeld aan omzet voor het bedrijf oplevert. Hoe hoger de ROAS, hoe beter. De ROAS bereken je als volgt:

ROAS = (Totale conversiewaarde – Totale advertentiekosten)/ Totale advertentiekosten

Stel: met 30 bestellingen via de webshop is de opbrengst (de conversiewaarde) totaal €2000. Je hebt €100 geïnvesteerd in een Google Ads Campagne. De ROAS reken je dan zo uit:

ROAS = (2000 – 100)/100 = €19

Iedere euro die je geïnvesteerd hebt in jouw campagnes, levert dus €19 op. Is de ROAS lager dan 1, dan geef je meer uit aan advertenties dan dat het je oplevert.

ROAS | Begrippenlijst

De impact van ROAS op SEO

De ROAS helpt om jouw campagnes op een winstgevende manier op te zetten. Dit betekent wel dat je campagne in orde moet zijn en daarnaast ook jouw website goed moet draaien. Een goede ROAS heeft zeker impact op de SEO van je website, maar andersom is een goede SEO ook onmisbaar voor een succesvolle advertentie campagne.

Mijn advies

Er zijn verschillende manieren om de e-commerce van je website te optimaliseren en de ROAS is hier een van. Hoewel ROAS niet allesbepalend is, is het zeker slim om je hierin te verdiepen. We raden aan om de ROAS als uitgangspunt voor je campagne te nemen. Hiermee stuur je direct op winst, krijg je snel duidelijkheid en heb je de mogelijkheid om conversies te optimaliseren. Met de ROAS bereken je de kosten en opbrengsten van een campagne als onderdeel van jouw online strategie.

Veelgestelde vragen

Wat is ROAS?

ROAS, Return On Advertising Spend, is een bepaalde methode waarmee je de effectiviteit van een marketingcampagne kunt meten. Met behulp van de ROAS-methode kun je eenvoudig bepalen welke marketingactiviteiten effect hebben en wat de invloed hiervan is op de marketingstrategie.

Wat is de impact van ROAS op SEO?

De ROAS-methode ondersteunt je om effectieve marketingcampagnes op te zetten. Hiervoor met je wel een geoptimaliseerde website hebben. We kunnen dus stellen dat ROAS wel een zekere impact op SEO heeft.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z