ROAS

Natuurlijk wil je dat jouw advertentie campagne zo effectief mogelijk is. ROAS is een van de methodes waarmee dit mogelijk is. Benieuwd naar de betekenis van ROAS en de werking van deze methode? Hier bespreken we dit begrip uitgebreid.

Wat is ROAS?

ROAS is een methode voor het bepalen van de effectiviteit van een campagne. ROAS staat voor Return On Advertising Spend. Deze methode maakt het voor een bedrijf makkelijk om te bepalen welke aanpak effect heeft en welke invloed dit heeft op de online marketing strategie.

De ROAS berekenen doe je zo

ROAS geeft je een verhouding tussen de opbrengst en de kosten van een internet marketing campagne. Met ROAS bereken je hoeveel advertentiegeld aan omzet voor het bedrijf oplevert. Hoe hoger de ROAS, hoe beter. De ROAS bereken je als volgt:

ROAS = (Totale conversiewaarde – Totale advertentiekosten)/ Totale advertentiekosten

Stel: met 30 bestellingen via de webshop is de opbrengst (de conversiewaarde) totaal €2000. Je hebt €100 geïnvesteerd in een Google Ads Campagne. De ROAS reken je dan zo uit:

ROAS = (2000 – 100)/100 = €19

Iedere euro die je geïnvesteerd hebt in jouw campagnes, levert dus €19 op. Is de ROAS lager dan 1, dan geef je meer uit aan advertenties dan dat het je oplevert.

ROAS | Begrippenlijst

De impact van ROAS op SEO

De ROAS helpt om jouw campagnes op een winstgevende manier op te zetten. Dit betekent wel dat je campagne in orde moet zijn en daarnaast ook jouw website goed moet draaien. Een goede ROAS heeft zeker impact op de SEO van je website, maar andersom is een goede SEO ook onmisbaar voor een succesvolle advertentie campagne.

Ons advies

Er zijn verschillende manieren om de e-commerce van je website te optimaliseren en de ROAS is hier een van. Hoewel ROAS niet allesbepalend is, is het zeker slim om je hierin te verdiepen. We raden aan om de ROAS als uitgangspunt voor je campagne te nemen. Hiermee stuur je direct op winst, krijg je snel duidelijkheid en heb je de mogelijkheid om conversies te optimaliseren. Met de ROAS bereken je de kosten en opbrengsten van een campagne als onderdeel van jouw online strategie.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat roas inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over roas geschreven?

Het artikel over roas hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over roas hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over roas in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals roas?

Wij schrijven over begrippen als roas om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Roas is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over roas en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip roas in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van roas. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van roas op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende roas.

Het voorbeeld dat wij geven van roas geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over roas van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z