ROAS

Natuurlijk wil je dat jouw advertentie campagne zo effectief mogelijk is. ROAS is een van de methodes waarmee dit mogelijk is. Benieuwd naar de betekenis van ROAS en de werking van deze methode? Hier bespreken we dit begrip uitgebreid.

Wat is ROAS?

ROAS is een methode voor het bepalen van de effectiviteit van een campagne. ROAS staat voor Return On Advertising Spend. Deze methode maakt het voor een bedrijf makkelijk om te bepalen welke aanpak effect heeft en welke invloed dit heeft op de online marketing strategie.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

De ROAS berekenen doe je zo

ROAS geeft je een verhouding tussen de opbrengst en de kosten van een internet marketing campagne. Met ROAS bereken je hoeveel advertentiegeld aan omzet voor het bedrijf oplevert. Hoe hoger de ROAS, hoe beter. De ROAS bereken je als volgt:

ROAS = (Totale conversiewaarde – Totale advertentiekosten)/ Totale advertentiekosten

Stel: met 30 bestellingen via de webshop is de opbrengst (de conversiewaarde) totaal €2000. Je hebt €100 geïnvesteerd in een Google Ads Campagne. De ROAS reken je dan zo uit:

ROAS = (2000 – 100)/100 = €19

Iedere euro die je geïnvesteerd hebt in jouw campagnes, levert dus €19 op. Is de ROAS lager dan 1, dan geef je meer uit aan advertenties dan dat het je oplevert.

ROAS | Begrippenlijst

De impact van ROAS op SEO

De ROAS helpt om jouw campagnes op een winstgevende manier op te zetten. Dit betekent wel dat je campagne in orde moet zijn en daarnaast ook jouw website goed moet draaien. Een goede ROAS heeft zeker impact op de SEO van je website, maar andersom is een goede SEO ook onmisbaar voor een succesvolle advertentie campagne.

Ons advies

Er zijn verschillende manieren om de e-commerce van je website te optimaliseren en de ROAS is hier een van. Hoewel ROAS niet allesbepalend is, is het zeker slim om je hierin te verdiepen. We raden aan om de ROAS als uitgangspunt voor je campagne te nemen. Hiermee stuur je direct op winst, krijg je snel duidelijkheid en heb je de mogelijkheid om conversies te optimaliseren. Met de ROAS bereken je de kosten en opbrengsten van een campagne als onderdeel van jouw online strategie.

Veelgestelde vragen

Wat is ROAS?

ROAS, Return On Advertising Spend, is een bepaalde methode waarmee je de effectiviteit van een marketingcampagne kunt meten. Met behulp van de ROAS-methode kun je eenvoudig bepalen welke marketingactiviteiten effect hebben en wat de invloed hiervan is op de marketingstrategie.

Wat is de impact van ROAS op SEO?

De ROAS-methode ondersteunt je om effectieve marketingcampagnes op te zetten. Hiervoor met je wel een geoptimaliseerde website hebben. We kunnen dus stellen dat ROAS wel een zekere impact op SEO heeft.

Voor wie hebben wij dit artikel over roas geschreven?

Het artikel over roas hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over roas in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals roas?

Wij schrijven over begrippen als roas om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

roas is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over roas in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals roas, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip roas in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van roas. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van roas op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende roas.

Het voorbeeld dat wij geven van roas , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over roas van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z