Installed base

Met Installed Base bedoelen we het aantal artikelen of installaties dat echt in gebruik is. Meestal doelt men op software. Hierbij kijkt men naar hoeveel computerprogramma’s daadwerkelijk geïnstalleerd is. Het gaat dus niet om het aantal verkochte exemplaren. Want het kan best zijn dat niet alle programma’s ook in gebruik zijn.

Wat is installed base?

In het geval van software is de Installed Base is het aantal systemen waarop een bepaald softwareprogramma of besturingssysteem is geïnstalleerd. Het aantal geïnstalleerde programma’s is gemakkelijk te registreren, zeker als het programma zich kan verbinden met internet. Als je de installed base nauwkeurig registreert, kun je voorkomen dat er illegale kopieën van je programma worden gebruikt.

Belang installed base

Bij veel artikelen interesseert het de verkoper alleen of hij ze verkoopt. Of de klant het product later ook werkelijk gebruikt is minder van belang. Bij software is het wel belangrijk om te weten of een verkocht product ook in gebruik is.

Een software-ontwikkelaar moet zijn producten namelijk onderhouden om deze veilig te kunnen blijven gebruiken. Als de Installed Base te klein is, kan hij besluiten om geen ondersteuning meer te bieden. Ook voor andere sectoren is het interessant om te weten hoeveel producten daadwerkelijk in gebruik zijn. Denk aan machines die in onderhoud moeten na een aantal uur draaien, of waarvoor reserve-onderdelen nodig zijn.

Installed Base _ Begrippenlijst

Installed base en bedrijfsvoering

Als je een onderneming hebt die software levert of equipment, dan wil je om verschillende redenen weten wat de installed base van jouw producten is. Dit is vooral interessant met het oog op onderhoud. Voor software kun je je afvragen of het nodig is om een programma nog te updaten als er weinig gebruikers zijn. Voor equipment wil je bijvoorbeeld weten hoeveel reserveonderdelen je nodig hebt en waar je die naartoe moet sturen of wanneer een apparaat in onderhoud moet. Deze kennis kun je als service verkopen.

Mijn advies

Het is erg afhankelijk van welk type business je hebt of je de installed base wil weten. Heb je een webshop in kleding, dan is het niet heel zinvol om na te gaan hoeveel van jouw verkochte kledingstukken ook daadwerkelijk gedragen worden. Maar verkoop je software of equipment dat onderhoud behoeft, dan kan deze kennis je helpen met het maken van een deel van je business planning. In dat geval maakt de installed base deel uit van je marketing plan.


Veelgestelde vragen

Wat is een Installed Base?

Met Installed Base duidt men het aantal installaties of in gebruik zijn producten aan. Het is een vooral IT gerelateerde term. Meestal gaat het dan om geïnstalleerde softwarepakketten of het aantal computers dat in gebruik is.

Wat is de impact van Installed Base op SEO?

De Installed Base heeft niet zozeer een impact op SEO. Het is overigens wel een belangrijk gegeven. Als software leverancier bijvoorbeeld wil je bijvoorbeeld wel weten wat de installed base is als je bijvoorbeeld nieuwe updates gaat uitbrengen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.