Installed base

Met Installed Base bedoelen we het aantal artikelen of installaties dat echt in gebruik is. Meestal doelt men op software. Hierbij kijkt men naar hoeveel computerprogramma’s daadwerkelijk geïnstalleerd is. Het gaat dus niet om het aantal verkochte exemplaren. Want het kan best zijn dat niet alle programma’s ook in gebruik zijn.

Wat is installed base?

In het geval van software is de Installed Base is het aantal systemen waarop een bepaald softwareprogramma of besturingssysteem is geïnstalleerd. Het aantal geïnstalleerde programma’s is gemakkelijk te registreren, zeker als het programma zich kan verbinden met internet. Als je de installed base nauwkeurig registreert, kun je voorkomen dat er illegale kopieën van je programma worden gebruikt.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Belang installed base

Bij veel artikelen interesseert het de verkoper alleen of hij ze verkoopt. Of de klant het product later ook werkelijk gebruikt is minder van belang. Bij software is het wel belangrijk om te weten of een verkocht product ook in gebruik is.

Een software-ontwikkelaar moet zijn producten namelijk onderhouden om deze veilig te kunnen blijven gebruiken. Als de Installed Base te klein is, kan hij besluiten om geen ondersteuning meer te bieden. Ook voor andere sectoren is het interessant om te weten hoeveel producten daadwerkelijk in gebruik zijn. Denk aan machines die in onderhoud moeten na een aantal uur draaien, of waarvoor reserve-onderdelen nodig zijn.

Installed Base _ Begrippenlijst

Installed base en bedrijfsvoering

Als je een onderneming hebt die software levert of equipment, dan wil je om verschillende redenen weten wat de installed base van jouw producten is. Dit is vooral interessant met het oog op onderhoud. Voor software kun je je afvragen of het nodig is om een programma nog te updaten als er weinig gebruikers zijn. Voor equipment wil je bijvoorbeeld weten hoeveel reserveonderdelen je nodig hebt en waar je die naartoe moet sturen of wanneer een apparaat in onderhoud moet. Deze kennis kun je als service verkopen.

Ons advies

Het is erg afhankelijk van welk type business je hebt of je de installed base wil weten. Heb je een webshop in kleding, dan is het niet heel zinvol om na te gaan hoeveel van jouw verkochte kledingstukken ook daadwerkelijk gedragen worden. Maar verkoop je software of equipment dat onderhoud behoeft, dan kan deze kennis je helpen met het maken van een deel van je business planning. In dat geval maakt de installed base deel uit van je marketing plan.

Veelgestelde vragen

Wat is een Installed Base?

Met Installed Base duidt men het aantal installaties of in gebruik zijn producten aan. Het is een vooral IT gerelateerde term. Meestal gaat het dan om geïnstalleerde softwarepakketten of het aantal computers dat in gebruik is.

Wat is de impact van Installed Base op SEO?

De Installed Base heeft niet zozeer een impact op SEO. Het is overigens wel een belangrijk gegeven. Als software leverancier bijvoorbeeld wil je bijvoorbeeld wel weten wat de installed base is als je bijvoorbeeld nieuwe updates gaat uitbrengen.

Voor wie hebben wij dit artikel over installed base geschreven?

Het artikel over installed base hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over installed base in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals installed base?

Wij schrijven over begrippen als installed base om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

installed base is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over installed base in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals installed base, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip installed base in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van installed base. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van installed base op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende installed base.

Het voorbeeld dat wij geven van installed base , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over installed base van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z