Wat zijn NAW gegevens? Mijn uitleg

Beter vindbaar zijn op internet of klanten hun gegevens met gemak laten invullen? Het gebruik van NAW gegevens zijn hierbij een must. Wat betekent deze term en wat is het nut hiervan? Hier lees je alles over het gebruik van NAW gegevens.

Wat zijn NAW gegevens?

NAW gegevens zijn gegevens waarmee het verlenen van een dienst of versturen van een product mogelijk is. NAW staat voor

  • Naam
  • Adres
  • Woonplaats

Deze gegevens zijn onder andere nodig om een product naar een klant te sturen, maar geven ook meer informatie op je website over jouw bedrijf.

Zo ziet dit er in de praktijk uit:

Ralf van Veen

Hofplein 20, 3032 AC, Rotterdam

NAW gegevens en privacy

Met de NAW gegevens is het goed mogelijk om persoonsgegevens te verzamelen. De identiteit van een persoon vaststellen is makkelijk met deze gegevens: daarom vallen de NAW gegevens ook onder de nieuwe privacy wetgeving. Zorg ervoor dat je altijd voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Het consistent aanpassen van de NAW gegevens op jouw website en social media kanalen is daarnaast ook belangrijk. Hiermee ben je beter vindbaar voor klanten, maar ook de zoekmachine.

De impact van NAW gegevens op SEO

NAW gegevens op meerdere manieren impact op de SEO van een website of pagina. Indirect hebben NAW gegevens wel impact op de SEO van een website. Veel bedrijven kiezen voor automatisch aanvullen van gegevens: de bezoeker hoeft zelf alleen maar de postcode en huisnummer in te vullen, de rest gebeurt automatisch. Overgaan tot conversie is hierdoor nog makkelijker. Meer conversie op de website is onderdeel van de zoekmachine optimalisatie. (1)

Daarnaast vindt Google meerdere zaken rondom NAW gegevens belangrijk:

  1. De NAW gegevens van een bedrijf zelf moeten duidelijk worden weergegeven op de website. In de praktijk zul je zien dat bedrijven die dit niet hebben het minder goed doen in Google (dit heeft veel te maken met het E-E-A-T principe). Als je geeneens je NAW gegevens kunt laten zien op de website, dan kun je nooit conformeren aan deze richtlijnen.
  2. De NAW gegevens die je gebruikt op lokale sites als Yelp zijn van belang voor een consistente online persona die je om je organisatie bouwt. Hierbij is consistentie van belang (en dat de NAW gegevens kloppen met de daadwerkelijke gegevens).

NAW gegevens correct uitzetten voor linkbuilding?

Your content goes here

Ik help je graag met het optimaliseren van de NAW gegevens voor SEO. Neem contact met mij op via het contactformulier hiervoor.

Gebruik daarnaast ook je eigen NAW gegevens op je website om zo de vindbaarheid te verbeteren en je merk te versterken.

Mijn advies

We raden aan om gebruik te maken van de optie voor het automatisch aanvullen van de gegevens. Dit maakt het voor klanten makkelijker om snel hun NAW gegevens in te vullen: alles zelf invullen kost extra tijd en is voor klanten onaantrekkelijk.

Zorg er ook voor dat je eigen NAW gegevens kloppen: overal de juiste gegevens zorgt voor een versterking van je merk, maar is ook positief voor je SEO. Jouw NAW gegevens op de website maken jou makkelijker vindbaar. (2)

Bronnen

  1. Add Business Details to Google | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/appearance/establish-business-details
  2. Team, S. (2023, 8 november). Location Page Strategies for SEO Success. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/location-page-seo/

Veelgestelde vragen

Wat zijn NAW-Gegevens?

NAW staat voor Naam Adres Woonplaats. De NAW-gegevens vertellen je dus waar iemand woont. Erg handig natuurlijk als je een besteld artikel naar de klant moet verzenden. Maar het vertelt bijvoorbeeld de klant ook weer waar jouw bedrijf is gevestigd.

Wat is de impact van NAW-Gegevens op SEO?

NAW gegevens zullen nu niet direct impact hebben op SEO. Indirect kan dit weer wel. Door op basis van de postcode en huisnummer automatisch het adres en woonplaats in laten invullen, maak je het jouw klant een stuk gemakkelijker en zal mogelijk tot meer conversie leiden.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 28 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 30 mei 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.