Robots Exclusion Standard

Een website of pagina zo hoog mogelijk in de zoekmachines te laten ranken zonder dat dit invloed heeft op de serverruimte van je website? Dit is mogelijk met Robot Exclusion Standard. Wat is Robots Exclusion Standard en welke invloed heeft dit op de SEO? Op deze pagina leggen we dit aan je uit.

Wat is Robots Exclusion Standard?

Robot Exclusion Standard is een protocol waarmee het mogelijk is om een website af te schermen van zoekrobots van een zoekmachine. Op deze manier ben je in staat om een website, of delen hiervan, niet op te laten nemen in de zoekresultaten van de zoekmachine.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

De werking van Robots Exclusion Standard in de praktijk

Een zoekmachine maakt gebruikt van zogenaamde bots, ook wel webcrawlers genoemd, die het internet afspeuren en websites indexeren. Het kopiëren van informatie van een website om deze te plaatsen in de zoekmachines gebeurt zorgt ervoor dat je als website wellicht hoger in de ranking komt te staan. Dit is echter van verschillende zaken afhankelijk, zoals de snelheid van de website en de content op de website.

Het is mogelijk de Robot Exclusion Standard in te stellen wanneer je bots de toegang tot bepaalde mappen wilt ontzeggen.

Robots Exclusion Standard _ Begrippenlijst

De impact van Robots Exclusion Standard op de SEO

De Robot Exclusion Standard heeft mogelijk impact op de SEO van een website of pagina. Wanneer je dit protocol op de juiste manier instelt, is het mogelijk om irrelevante pagina’s uit te sluiten, waardoor een robot nieuwe pagina’s sneller en beter indexeert. Dit heeft als voordeel dat deze pagina’s hoger in de ranking komen te staan. Het is wel belangrijk om de juiste SEO tools te hanteren, zodat deze pagina’s ook daadwerkelijk relevant zijn voor de zoekresultaten. 

Ons advies

De Robot Exclusion Standard is voornamelijk bedoeld om irrelevante gegevens voor bezoekers niet te weergeven in de zoekresultaten. Het is daarnaast ook niet bewezen dat het instellen van dit protocol ook daadwerkelijk helpt, aangezien de bots ook geavanceerd zijn en in sommige gevallen dit protocol negeren.

We raden aan om Robot Exclusion Standard in te stellen om zo de servers van je website minder te laten belasten door webcrawlers. Daarnaast is het ook goed voor je crawl budget en levert het SEO voordelen op.

Veelgestelde vragen

Wat is de Robots Exclusion Standard?

Robots Exclusion Standard is een manier om websites (gedeeltelijk) af te schermen van de robots van Google. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van het Robots.txt bestand. Dit bestand kan worden bewerkt en hierin kunnen bepaalde pagina's (of een hele website) worden opgenomen. Let op: dit verschilt met het gebruikmaken van een noindex tag. Een noindex tag voorkomt indexering, de Robots.txt voorkomt crawling én indexering van de website.

Wat is de impact van Robots Exclusion Standard op SEO?

Als je het protocol op juiste wijze instelt, kunnen irrelevante pagina’s worden uitgesloten. Hierdoor kunnen bots pagina’s beter en sneller indexeren. Dit levert voor deze pagina’s weer een hogere ranking in de zoekresultaten op.

Voor wie hebben wij dit artikel over robots exclusion standard geschreven?

Het artikel over robots exclusion standard hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over robots exclusion standard in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals robots exclusion standard?

Wij schrijven over begrippen als robots exclusion standard om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

robots exclusion standard is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over robots exclusion standard in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals robots exclusion standard, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip robots exclusion standard in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van robots exclusion standard. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van robots exclusion standard op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende robots exclusion standard.

Het voorbeeld dat wij geven van robots exclusion standard , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over robots exclusion standard van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z