Earned media

De mond-op-mond reclame van producten is niet alleen gratis, maar ook zeer waardevol. Toch is het niet altijd makkelijk om dit voor elkaar te krijgen en te profiteren van earned media. Wat is earned media en wat zijn je opties hierbij? Dat lees je hier!

Wat is earned media?

Earned media is een van de manieren waarop de promotie van een product of dienst plaatsvindt. Het is een betrouwbare en vaak ook gratis manier van reclame maken, maar vaak lastiger om voor elkaar te krijgen. Het heeft alles te maken met mond-op-mond reclame door consumenten. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Earned, owned of paid

Een bedrijf of merk hoeft vaak niets te doen voor earned media: dit gaat volledig vanzelf. Denk hierbij aan een kledingstuk dat veel lof ontvangt en waardoor de gebruiker het merk of de winkel noemt waar de aankoop plaatsvond. Ook het aanbevelen van de schilder bij een buurman is een vorm van earned media. 

Bij earned media is het de consument die voor de reclame zorgt. Andere opties zijn owned media en paid media. Bij owned media ben je zelf de baas over de boodschap die je over een bepaald product verspreidt. Dit gebeurt veelal via social media. Bij paid media is er sprake van betaling voor het overbrengen van een boodschap: hier vallen onder andere advertenties onder. 

Earned Media _ Begrippenlijst

De impact van earned media op SEO

Earned media heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. Het is een manier waarbij mensen naar je webshop komen zonder dat hier betaalde reclame voor nodig is geweest. Gaan mensen ook nog over op het doen van een aankoop, dan is dit helemaal bevorderlijk voor de zoekmachine optimalisatie

Ons advies

Het is de droom van iedere ondernemer: volledige promotie van de producten of diensten door de klant. Dit is echter lastiger te realiseren, omdat dit in de praktijk niet altijd zo makkelijke werkt. 

We raden aan om niet teveel hoop te vestigen op earned media, maar ook goed gebruik te maken van owned en paid media. Dit zorgt voor meer naamsbekendheid en daardoor ook meer kans op de voordelen van earned media. 

Veelgestelde vragen

Wat is Earned Media?

Earned media is een manier om een product of dienst te promoten. Het heeft betrekking met de mond-op-mond reclame door consumenten. Het is vaak een gratis manier om reclame te maken, maar niet de gemakkelijkste.

Wat is de impact van Earned Media op SEO?

Earned media hebben wel zeker een bepaalde impact op de SEO van jouw site. Je trekt bezoekers naar jouw website, zonder dat je geld voor een reclamecampagne hebt betaald. Als deze consumenten ook nog eens een aankoop doen, is dit helemaal goed voor de SEO.

Voor wie hebben wij dit artikel over earned media geschreven?

Het artikel over earned media hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over earned media in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals earned media?

Wij schrijven over begrippen als earned media om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

earned media is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over earned media in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals earned media, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip earned media in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van earned media. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van earned media op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende earned media.

Het voorbeeld dat wij geven van earned media , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over earned media van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z