Earned media

De mond-op-mond reclame van producten is niet alleen gratis, maar ook zeer waardevol. Toch is het niet altijd makkelijk om dit voor elkaar te krijgen en te profiteren van earned media. Wat is earned media en wat zijn je opties hierbij? Dat lees je hier!

Wat is earned media?

Earned media is een van de manieren waarop de promotie van een product of dienst plaatsvindt. Het is een betrouwbare en vaak ook gratis manier van reclame maken, maar vaak lastiger om voor elkaar te krijgen. Het heeft alles te maken met mond-op-mond reclame door consumenten. 

Earned, owned of paid

Een bedrijf of merk hoeft vaak niets te doen voor earned media: dit gaat volledig vanzelf. Denk hierbij aan een kledingstuk dat veel lof ontvangt en waardoor de gebruiker het merk of de winkel noemt waar de aankoop plaatsvond. Ook het aanbevelen van de schilder bij een buurman is een vorm van earned media. 

Bij earned media is het de consument die voor de reclame zorgt. Andere opties zijn owned media en paid media. Bij owned media ben je zelf de baas over de boodschap die je over een bepaald product verspreidt. Dit gebeurt veelal via social media. Bij paid media is er sprake van betaling voor het overbrengen van een boodschap: hier vallen onder andere advertenties onder. 

Earned Media _ Begrippenlijst

De impact van earned media op SEO

Earned media heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. Het is een manier waarbij mensen naar je webshop komen zonder dat hier betaalde reclame voor nodig is geweest. Gaan mensen ook nog over op het doen van een aankoop, dan is dit helemaal bevorderlijk voor de zoekmachine optimalisatie en online vindbaarheid

Mijn advies

Het is de droom van iedere ondernemer: volledige promotie van de producten of diensten door de klant. Dit is echter lastiger te realiseren, omdat dit in de praktijk niet altijd zo makkelijke werkt. 

We raden aan om niet teveel hoop te vestigen op earned media, maar ook goed gebruik te maken van owned en paid media. Dit zorgt voor meer naamsbekendheid en daardoor ook meer kans op de voordelen van earned media. Voor advies op media kanalen kan een SEO-consultant worden ingeschakeld.


Veelgestelde vragen

Wat is Earned Media?

Earned media is een manier om een product of dienst te promoten. Het heeft betrekking met de mond-op-mond reclame door consumenten. Het is vaak een gratis manier om reclame te maken, maar niet de gemakkelijkste.

Wat is de impact van Earned Media op SEO?

Earned media hebben wel zeker een bepaalde impact op de SEO van jouw site. Je trekt bezoekers naar jouw website, zonder dat je geld voor een reclamecampagne hebt betaald. Als deze consumenten ook nog eens een aankoop doen, is dit helemaal goed voor de SEO.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.