Earned media

De mond-op-mond reclame van producten is niet alleen gratis, maar ook zeer waardevol. Toch is het niet altijd makkelijk om dit voor elkaar te krijgen en te profiteren van earned media. Wat is earned media en wat zijn je opties hierbij? Dat lees je hier!

Wat is earned media?

Earned media is een van de manieren waarop de promotie van een product of dienst plaatsvindt. Het is een betrouwbare en vaak ook gratis manier van reclame maken, maar vaak lastiger om voor elkaar te krijgen. Het heeft alles te maken met mond-op-mond reclame door consumenten. 

Earned, owned of paid

Een bedrijf of merk hoeft vaak niets te doen voor earned media: dit gaat volledig vanzelf. Denk hierbij aan een kledingstuk dat veel lof ontvangt en waardoor de gebruiker het merk of de winkel noemt waar de aankoop plaatsvond. Ook het aanbevelen van de schilder bij een buurman is een vorm van earned media. 

Bij earned media is het de consument die voor de reclame zorgt. Andere opties zijn owned media en paid media. Bij owned media ben je zelf de baas over de boodschap die je over een bepaald product verspreidt. Dit gebeurt veelal via social media. Bij paid media is er sprake van betaling voor het overbrengen van een boodschap: hier vallen onder andere advertenties onder. 

Earned Media _ Begrippenlijst

De impact van earned media op SEO

Earned media heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. Het is een manier waarbij mensen naar je webshop komen zonder dat hier betaalde reclame voor nodig is geweest. Gaan mensen ook nog over op het doen van een aankoop, dan is dit helemaal bevorderlijk voor de zoekmachine optimalisatie. 

Ons advies

Het is de droom van iedere ondernemer: volledige promotie van de producten of diensten door de klant. Dit is echter lastiger te realiseren, omdat dit in de praktijk niet altijd zo makkelijke werkt. 

We raden aan om niet teveel hoop te vestigen op earned media, maar ook goed gebruik te maken van owned en paid media. Dit zorgt voor meer naamsbekendheid en daardoor ook meer kans op de voordelen van earned media. 

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat earned media inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over earned media geschreven?

Het artikel over earned media hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over earned media hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over earned media in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals earned media?

Wij schrijven over begrippen als earned media om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Earned media is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over earned media en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip earned media in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van earned media. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van earned media op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende earned media.

Het voorbeeld dat wij geven van earned media geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over earned media van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z