Zoekwoord rapportage

Als je een website hebt is het goed om na verloop van tijd door middel van een zoekwoord rapportage te onderzoeken of je wel op de goede weg bent. Word je wel gevonden met behulp van de zoekwoorden die je gebruikt? Welke zoekwoorden worden door concurrenten gebruikt. Om hoog in Google te komen is dit met name een belangrijk component.

En op welke wijze kun je andere zoekwoorden bedenken, voor een beter resultaat. Kortom, een zoekwoord rapportage is een uitstekende methode om meer bezoekers op je website te krijgen.

Wat is een zoekwoord rapportage?

Een zoekwoord rapportage is een methode om de effectiviteit van je zoekwoorden te bepalen. Om dit onderzoek goed te doen heb je een tool nodig. Er zijn diverse programma’s en websites die je daarbij kunnen ondersteunen. Een SEO-campagne zonder deze programma’s is eigenlijk bijna niet te doen.

Voor sommige moet worden betaald, en andere zijn gratis. In de rapportage kun je zien hoe vaak je doelgroep op een bepaald zoekwoord zoekt. Ook is te zien of er veel concurrenten zijn die hetzelfde zoekwoord gebruiken.

Voorbeelden van een zoekwoord rapportage

De uitkomsten van een zoekwoord rapportage kunnen bijzonder verhelderend zijn. Vaak wordt in websites gebruik gemaakt van te algemene woorden. Die worden door veel websites gebruikt, waardoor de concurrentie groot is. Dit geldt voor zowel SEO als SEA.

Het is beter om te kiezen voor een specifieke term. Daar wordt minder vaak op gezocht, maar je site staat dan wel hoger in de ranking. Als je bijvoorbeeld wilt schrijven over het maken van gebak is de term ‘moorkoppen maken’ duidelijker dan ‘gebak maken’, en minder algemeen.

Het belang van zoekwoord rapportage

Het maken van een zoekwoord rapportage is in drie opzichten verstandig. Ten eerste kom je erachter met welke woorden je je kunt onderscheiden van concurrerende sites. Ten tweede is het gemakkelijk om hoger in de zoekmachine ranking te komen en ten derde krijg je hoofdzakelijk bezoekers met een matchende interesse.

De impact van zoekwoord rapportage

Voor het succes van je website is zoekwoord rapportage belangrijk. Het effect is, dat je door het aanpassen van de zoekwoorden voor een langere periode meer bezoekers op je site kunt krijgen.

Mijn advies

Het is nuttig om jouw positie als website te kennen ten opzichte van de concurrentie. Een zoekwoord rapportage geeft daar duidelijkheid over. Je krijgt ook suggesties met andere zoekwoorden, die ervoor kunnen zorgen dat je meer bezoekers krijgt en hoger in de ranking van zoekmachines komt. Gebruik voor het onderzoeken van de zoekwoorden een tool waar je goed mee uit de voeten kunt.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.