JSON en SEO

In de wereld van websites passeren veel ingewikkelde termen te revue. In sommige gevallen is het aan te raden om hier wat beter naar te kijken om het zo beter te begrijpen. Onder andere de term JSON is hier een voorbeeld van. Wat is JSON en wat is de impact hiervan op SEO? Dat lees je hier!

Wat is JSON?

JSON is een afkorting voor de term Javascript Object Notation. JSON is een open bestandsformaat voor het uitwisselen van data door middel van leesbare tekst. De toepassing van JSON gebeurt onder andere voor het vervangen van XML in AJAX systemen. JSON is ontwikkeld door de Amerikaanse programmeur Douglas Crockford. (1) (2)

JSON: standaard bestandsformaat

Het formaat JSON ontstond uit de vraag naar een protocol voor real time server naar browser. JSON is gebaseerd op een onderdeel van Javascript taal en is ook te gebruiken in combinatie met Javascript. Het is alsnog een taal onafhankelijk data formaat dat geschikt is voor veel programmeertalen.

Bij JSON zijn browser plugins geen vereiste, maar dit is bij Flash en Java wel het geval. JSON is een alternatief voor XML: beide formaten hebben overeenkomstige toepassingen. Andere formaten die op JSON lijken zijn CSV en YAML.

De impact van JSON op SEO

De impact van JSON op de SEO van een website of pagina is mogelijk groter dan je denkt. Zoekmachine Google raadt zelf aan om gebruik te maken van JSON bij het opstellen van de gestructureerde data. Hiermee is het goed mogelijk om een betere website te creëren in de ogen van de zoekmachine (in ieder geval dit component). (3)

Mijn advies

Een website bestaat uit heel veel onderdelen. Dit geeft enerzijds mogelijk moeilijkheden maar biedt anderzijds ook veel mogelijkheden. Dit geldt ook voor JSON. 

Ik raad aan om onderzoek te doen naar de mogelijkheden met betrekking tot JSON. Het is altijd aan te raden om hiervoor een specialist in te schakelen: onder andere programmeurs weten alles van de juiste formaten en systemen om je website zo goed mogelijk te laten werken.

Bronnen

  1. What is JSON. (z.d.). https://www.w3schools.com/whatis/whatis_json.asp
  2. Working with JSON – Learn web development | MDN. (2024, 1 januari). MDN Web Docs. https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Learn/JavaScript/Objects/JSON
  3. Intro to How Structured Data Markup Works | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (2018b, maart 10). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/appearance/structured-data/intro-structured-data

Veelgestelde vragen

Wat is JSON?

JSON staat voor Javascript Object Notation. Het is een zogenaamd open bestandsformaat dat wordt gebruikt bij het uitwisselen van data. Dit gebeurt door middel van leesbare tekst.

Wat is de impact van JSON op SEO?

JSON heeft een vrij grote impact op de SEO van webpagina of site. Zo creëer je met JSON-LD heel eenvoudig leesbare data voor websites. Hierdoor zorg je voor betere zoekresultaten. Google zelf adviseert ook het gebruik van JSON.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 12 juni 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.