JSON

In de wereld van websites passeren veel ingewikkelde termen te revue. In sommige gevallen is het aan te raden om hier wat beter naar te kijken om het zo beter te begrijpen. Onder andere de term JSON is hier een voorbeeld van. Wat is JSON en wat is de impact hiervan op SEO? Dat lees je hier!

Wat is JSON?

JSON is een afkorting voor de term Javascript Object Notation. JSON is een open bestandsformaat voor het uitwisselen van data door middel van leesbare tekst. De toepassing van JSON gebeurt onder andere voor het vervangen van XML in AJAX systemen. JSON is ontwikkeld door de Amerikaanse programmeur Douglas Crockford.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

JSON: standaard bestandsformaat

Het formaat JSON ontstond uit de vraag naar een protocol voor real time server naar browser. JSON is gebaseerd op een onderdeel van Javascript taal en is ook te gebruiken in combinatie met Javascript. Het is alsnog een taal onafhankelijk data formaat dat geschikt is voor veel programmeertalen.

Bij JSON zijn browser plugins geen vereiste, maar dit is bij Flash en Java wel het geval. JSON is een alternatief voor XML: beide formaten hebben overeenkomstige toepassingen. Andere formaten die op JSON lijken zijn CSV en YAML.

JSON _ Begrippenlijst

De impact van JSON op SEO

De impact van JSON op de SEO van een website of pagina is mogelijk groter dan je denkt. Onder andere JSON-LD biedt een simpele manier aan om leesbare data te creëren voor websites waardoor je betere zoekresultaten creëert. Zoekmachine Google raadt zelf aan om gebruik te maken van JSON. Hiermee is het goed mogelijk om een betere website te creëren in de ogen van de zoekmachine. 

Ons advies

Een website bestaat uit heel veel onderdelen. Dit geeft enerzijds mogelijk moeilijkheden maar biedt anderzijds ook veel mogelijkheden. Dit geldt ook voor JSON. 

We raden aan om onderzoek te doen naar de mogelijkheden met betrekking tot JSON. Het is altijd aan te raden om hiervoor een specialist in te schakelen: onder andere programmeurs weten alles van de juiste formaten en systemen om je website zo goed mogelijk te laten werken.

Laatst geupdate op 15 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is JSON?

JSON staat voor Javascript Object Notation. Het is een zogenaamd open bestandsformaat dat wordt gebruikt bij het uitwisselen van data. Dit gebeurt door middel van leesbare tekst.

Wat is de impact van JSON op SEO?

JSON heeft een vrij grote impact op de SEO van webpagina of site. Zo creëer je met JSON-LD heel eenvoudig leesbare data voor websites. Hierdoor zorg je voor betere zoekresultaten. Google zelf adviseert ook het gebruik van JSON.

Voor wie hebben wij dit artikel over json geschreven?

Het artikel over json hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over json in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals json?

Wij schrijven over begrippen als json om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

json is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over json in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals json, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip json in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van json. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van json op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende json.

Het voorbeeld dat wij geven van json , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over json van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z