Gestructureerde data

Als bedrijf krijg je te maken met ongelofelijk veel informatie over allerlei zaken. Het is dan ook belangrijk deze zaken onder te verdelen in zowel gestructureerde data als ongestructureerde data. Wat is gestructureerde data en wat heb je hieraan? Op deze pagina leggen we dit aan je uit. 

Wat is gestructureerde data?

Gestructureerde data is opgeslagen data in een database. Het is eenvoudig te verwerken en te interpreteren. Dit is het tegenovergestelde van ongestructureerde data: data dat geen specifiek format volgt. 

Data genereren door mensen en machines

Bij gestructureerde data gaat het om data dat is vastgelegd binnen een bestand. Deze informatie is niet alleen goed georganiseerd, maar ook geanalyseerd en op een goede manier ingevoerd. Het is dan ook eenvoudig om deze data op te vragen. Onder andere met programmeertaal SQL is het mogelijk deze data te managen. Zowel mensen als machines produceren gestructureerde data:

  • Human generated data: hieronder valt het invoeren van gegevens van mensen op een computer
  • Machine generated data: hieronder valt sensordata, weblogdata van servers en applicaties en meer.
Gestructureerde Data _ Begrippenlijst

De impact van gestructureerde data op de SEO

Gestructureerde data heeft niet direct impact op de SEO van een website of pagina. Het geeft voor een bedrijf mogelijk wel interessante informatie over klanten; daarnaast begrijp je consumentengedrag door deze data vaak een stuk beter. Zonder deze data is het lastig kennis en inzicht te vergaren. Met gestructureerde data is het dan ook beter mogelijk bepaalde beslissingen te maken en veranderingen door te voeren om zo betere resultaten te behalen. 

Mijn advies

We raden aan om zowel de gestructureerde data als de ongestructureerde data te gebruiken. Het biedt niet alleen zeer interessante kennis, maar zorgt er ook voor dat je bepaalde waardevolle veranderingen doorvoert waarmee je betere resultaten haalt. Geen kennis over data en alles wat hiermee te maken heeft? Het is altijd mogelijk om een cursus te volgen of om een professional in te schakelen met de juiste kennis hierover. Zo weet je zelf veel beter hoe je met dergelijke informatie omgaat.

Veelgestelde vragen

Wat is gestructureerde data?

Gestructureerde data noemt men in het Engels (een bekendere term) structured data. Gestructureerde data wordt door SEO-specialisten gebruikt om bepaalde onderdelen van een website te benoemen richting Google. Zo kan Google in wezen communiceren met website-eigenaren en duidelijkheid krijgen over onderdelen van deze website.

Wat is de impact van gestructureerde data op SEO?

Gestructureerde data is niet direct van belang voor SEO. Maar het kan je wel helpen om het gedrag van consumenten beter te begrijpen. Het kan je helpen bij het doorvoeren van veranderingen, zodat je betere resultaten behaald.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z