Tips voor een hogere CTR naar een landingspagina

Voor SEO-optimalisatie is het goed om een hogere CTR naar de landingspagina te verkrijgen. Een hogere CTR betekent niet alleen dat er meer verkeer naar een website komt; het maakt de website relevanter voor zoekmachines.

In dit artikel deel ik enkele praktische tips voor een hogere CTR. Van het optimaliseren van je meta tags tot het gebruik van gestructureerde data en visuele content – elke stap is waardevol.

Wat is CTR en hoe wordt het gemeten?

De eerste stap voor een hogere CTR is weten wat de term precies betekent en hoe het gemeten kan worden. CTR staat voor Click-Through Rate. Het geeft een percentage aan dat aangeeft hoe vaak mensen op een link klikken na het zien ervan.

De CTR wordt berekend door het aantal klikken te delen door het aantal keer dat de advertentie of link wordt getoond. Dit bedrag wordt vermenigvuldigd met 100.

De definitie van CTR

Een hoge CTR houdt in dat een groot deel van de mensen die de link zien, er ook echt op klikken. Dit geeft aan dat de content relevant en aantrekkelijk is voor bezoekers. Een lage CTR kan wijzen op problemen met de zichtbaarheid. Ook kan het betekenen dat een link niet uitnodigend is om op te klikken. Een hoge CTR geeft aan dat de content goed overeenkomt met de wensen van de doelgroep. De CTR-rate geeft inzicht in de behoeften en interesses van de doelgroep.

De formule: CTR = aantal klikken / aantal vertoningen*100%.

Hoe de CTR meten?

Er bestaan verschillende methoden om CTR te meten.  Het kiezen van de juiste tool is afhankelijk van de plek van de advertenties of links. Google Ads biedt gedetailleerde rapportages voor advertentiecampagnes. Google Analytics geeft inzicht in de CTR van organische zoekresultaten en links op een website.

E-mail marketing platforms geven vaak ook CTR-statistieken voor de links in e-mails. Gebruik de juiste meetinstrumenten en maak gebruik van betrouwbare data om beslissingen op te baseren.

De formule: CTR = aantal klikken / aantal vertoningen*100%.

Tools en technieken om de CTR te bepalen

Tools als Google Analytics kunnen de huidige CTR analyseren. Deze tools bieden diepgaande inzichten in de manier waarop bezoekers van een website gebruikmaken. A/B-testtools zijn ook belangrijk. Een A/B-test test verschillende versies van webpagina’s of advertenties om te zien welke de hoogste CTR opleveren. Het is belangrijk om niet alleen naar de absolute getallen te kijken. Probeer te begrijpen wat de drijfveren achter deze cijfers zijn. Het kan zijn dat onderdelen als een afbeelding, de kop of de call-to-action het verschil maken.

Google Search Console is vaak de beste methode om de CTR te bepalen, vooral als het gaat om SEO.

Benchmarks en industrienormen

Niet alleen is het essentieel de CTR te kennen en te verbeteren; het is ook belangrijk deze informatie in de context van de industrie te plaatsen. Benchmarks en industrienormen variëren sterk per sector en type content. CTR van 2% kan bijvoorbeeld teleurstellend lijken, maar als de benchmark 1,5% is voor een #1 positie, is dit cijfer relatief goed.

Vergelijk de CTR met die van branchegenoten. Dit laat zien hoe een website presteert ten opzichte van concurrenten. Bovendien biedt dit inzicht in verbeterpunten.  Deze benchmarks helpen bij het stellen van realistische doelen. Soms is het nodig de bestaande strategieën aan te passen, gebaseerd op de nieuwe inzichten. Onderstaande afbeelding geeft een idee van de gemiddelde CTR van alle websites (van deze website).

Zorg voor een relevante snippet

De snippet – de titel en beschrijving – is vaak het eerste wat mensen lezen als ze een website in de zoekresultaten zien. Maak daarom een duidelijke en aantrekkelijke page title. Dit is niet alleen bedoeld om aandacht te trekken, maar ook om te zien waar de inhoud van een website over gaat.

Page title

De page-title is de kop. Zorg dat het moet de essentie van een pagina in een paar woorden beschrijven. Plaats het belangrijkste zoekwoord aan het begin van de titel en houd de lengte onder de 57 tekens. Een lange page-title loop het risico om te worden afgekapt in zoekresultaten.

Houd een lengte van 374 pixels aan. Google kijkt niet naar het aantal tekens, maar naar het aantal pixels. Dit komt doordat sommige tekens breder zijn dan andere tekens. De hoofdletter “W” is bijvoorbeeld een stuk groter dan de hoofdletter “I”.

Page-title voor een belangrijk pagina

Maak onderscheid tussen een “belangrijke” pagina voor SEO en een “normale” pagina. Besteed ook meer tijd aan de snippets voor een belangrijke pagina:

  1. Kies zoekwoorden: kies relevante zoekwoorden voor een pagina.
  2. Maak een beschrijvende title: de title moet de pagina-inhoud duidelijk maken.
  3. Wees uniek: schrijf voor elke pagina een andere title.
  4. Belangrijke eerst: zet primaire zoekwoorden aan het begin van de title.
  5. Vermijd Keyword stuffing: gebruik niet te veel zoekwoorden.
  6. Maak een overtuigende title: maak de title aantrekkelijk voor kliks.
  7. Schrijf een natuurlijk title: de page-title moet niet te commercieel zijn.
  8. Testen en aanpassen: experimenteer en pas de titles regelmatig aan.

Meta-omschrijving

De meta-omschrijving is een korte beschrijving die iets meer detail geeft over de inhoud van een pagina. Dit kan potentiële gebruikers overtuigen om door te klikken. Maak de omschrijving aantrekkelijk en informatief. Voeg bij voorkeur een call-to-action toe. Blijf voor een optimale weergave binnen 130 karakters. Onderstaande tips helpen bij het opstellen van een goede meta-omschrijving.

Hoe stel ik een meta omschrijving op voor een belangrijke pagina?

  1. Stel de kernboodschap vast: bepaal de kernboodschap van een pagina.
  2. Beknopt en bondig: houd de omschrijving bij voorkeur binnen de 130 karakters.
  3. Gebruik actieve taal: schrijf in actieve vorm, op een duidelijke manier.
  4. Schrijven op een aantrekkelijke manier: maak de omschrijving interessant om nieuwsgierigheid te wekken.
  5. Gebruik zoekwoorden: voeg relevante zoekwoorden toe. Doe dit wel op een natuurlijke manier.
  6. Voeg een call-to-action toe: schrijf een duidelijke oproep tot actie.
  7. Uniek maken: schrijf voor elke pagina een unieke omschrijving.
  8. Focus op voordelen: benoem wat de bezoeker kan verwachten of winnen.
  9. Test en optimaliseer: houd de prestaties in de gaten. Verricht eventuele aanpassingen voor betere resultaten.

Slug

De slug is het deel van de URL dat specifiek de pagina identificeert. Maak deze kort, beschrijvend en voeg geen onnodige woorden of karakters toe. Niet alleen verbetert dit de leesbaarheid voor potentiële bezoekers, het helpt ook zoekmachines om de pagina-inhoud te begrijpen. De slug moet overeenkomen met de URL.

Bij gebruik van structured data “BreadCrumbList” kan het zijn dat de slug niet correct wordt weergegeven. Dan wordt alleen de eerste stap van de slug weergegeven. Verwijderd de structured data om dit probleem op te lossen.

Gebruik de juiste gestructureerde data

Structured data helpt zoekmachines om beter te begrijpen waar de content over gaat. Dit kan resulteren tot hogere zoekresultaten. Mogelijk verhoogt ook de CTR. Een aantal vormen van structured data kan ook leiden tot visuele verandering op de SERP (zie schema hieronder).

Het doel is om meer informatie te geven aan de zoeker. Hierdoor is het mogelijk om een grotere snippet te creëren. Dit helpt concurrentie tegen te gaan.

Gestructureerde data typeBeschrijvingHoe het helpt bij CTR
ProductDetails over een product, zoals prijs, beschikbaarheid, en beoordelingen.Toont productinformatie direct in de zoekresultaten; kan leiden tot meer gerichte klikken.
ReviewBeoordelingen en ratings van een product of dienst.Positieve beoordelingen leveren vertrouwen opwekken en meer klikken.
How-toStap-voor-stap gidsen en instructies.Geeft direct inzicht in de inhoud en waarde van de pagina; kan interesse wekken.
RecipeRecepten met ingrediënten, kooktijd, etc.Trekt aandacht met visuele en nuttige informatie; ideaal voor recept gerelateerde zoekopdrachten.
EventInformatie over evenementen, zoals locatie, datum, en tijd.Helpt evenementen op te laten vallen in zoekresultaten en trekt bezoekers aan die geïnteresseerd zijn in specifieke evenementen.
Job PostingDetails over een jobaanbieding, inclusief locatie, functieomschrijving, en vereisten.Maakt vacatures direct zichtbaar in de zoekresultaten; kan relevante kandidaten aantrekken.
Gestructureerde data voor een hogere CTR.

Visuele content

Visuele content kan een enorme impact hebben op de prestaties van een landingspagina. Afbeeldingen en video’s vallen niet alleen op; ze brengen ook complexe informatie eenvoudiger over. De visuals moeten altijd relevant zijn en waarde toevoegen aan de context.

Afbeeldingen en video’s voor een hogere CTR

Gebruik afbeeldingen en video’s op een slimme manier om CTR aanzienlijk te verbeteren. Visuele elementen als onderdeel van de snippet maken een link aantrekkelijker in de zoekresultaten. Gebruik bijvoorbeeld van aantrekkelijke thumbnails voor video’s of eye-catching afbeeldingen.

Voor een organische snippet voor producten of categorieën ( webshops) is het nog belangrijker om de juiste afbeeldingen te tonen. Onderzoek hierbij naar welke producten het meest wordt gezocht.

Zijn bijvoorbeeld vooral zwarte producten populair? Gebruik die dan meer. Op deze manier wordt een groter aantal bezoekers aangesproken.

Mobiele weergave

In onze mobiel-georiënteerde wereld is het cruciaal dat je snippet er ook op mobiele apparaten goed uitziet. Een snippet die op desktop goed werkt, kan op een mobiel scherm te lang of onoverzichtelijk zijn. Test hoe je landingspagina en snippet zich gedragen op verschillende apparaten.

Zorg ervoor dat je snippet er goed uit ziet op mobile

Houd er bij het creëren van een page-title en meta-omschrijving rekening mee dat deze ook geschikt zijn op een kleiner scherm. Schrijf kortere titels en omschrijvingen. Deze worden minder snel afgekapt op mobiele displays.

Blijf continu testen, niet alleen op de mobiele versie, maar ook op de desktop. Dit geeft inzicht in wat wel en niet werkt. Gebruik hiervoor de volgende tool gebruiken (desktop).

Korte page-title en meta-omschrijving

Voor een mobiele weergave zijn een kortere page-title en meta-omschrijving van groot belang. De kernboodschap komt zo ook op kleinere schermen duidelijk over. Er wordt geen tekst afgepakt, waardoor er ook geen informatie verloren gaat.

De volgende lengtes zijn zeer geschikt voor zowel mobiel als desktop: page-title 57 tekens en meta-omschrijving 135 tekens.

Naamsbekendheid voor een hogere CTR

Een andere niet onbelangrijke factor voor de CTR is naamsbekendheid. Mensen klikken eerder op een link van een bekend en vertrouwd bedrijf. Werk dus actief aan het opbouwen van meer naamsbekendheid

Samengevat

CTR-optimalisatie is een continu proces. Dit gaat van snippet-optimalisatie tot mobiele aanpassingen. Het doel is niet alleen om meer kliks te genereren, maar een positieve gebruikerservaring voor meer conversies. Test regelmatig en pas je strategieën aan op basis van de wensen van de doelgroep.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.