Magento 2 webshop en SEO

Het is belangrijk om constant de zichtbaarheid en prestaties van een online winkel te verbeteren. Dit geldt ook voor gebruikers van Magento 2. SEO speelt een grote rol in het succes van elke Magenot 2-site. Het helpt de zichtbaarheid in zoekmachines te verhogen. Ook zorgt het voor een betere gebruikerservaring.

In dit artikel ga ik dieper in op een aantal SEO-extensies voor Magento 2. Deze zijn ontworpen om verschillende aspecten van een SEO-strategie te verbeteren. Dit gaat van content optimalisatie en de structuur van een website tot de technische SEO en het verbeteren van snelheid. Deze hulpmiddelen zijn erg uiteenlopend, maar vullen elkaar ook aan. Bepaal welke extensies het beste passen bij de behoeften van een Magento 2-store.

SEO in Magento 2

Niet alleen is SEO een marketingtool. Het is ook een onderdeel van een succesvolle online bedrijfsstrategie. SEO helpt in Magento 2 niet alleen met het vergroten van de zichtbaarheid, ook verbetert het de gebruikerservaring. Magento 2 zorgt voor een betere navigatie en content structuur, iets wat gebruikers waarderen. Dit verhoogt de klantentevredenheid en loyaliteit, waardoor het bedrijf op den duur succesvoller wordt en blijft. (1)

Elke webshop is voor een gedeelte afhankelijk van SEO-verkeer. Het gebruik van magento 2 is een mooie kans om minder afhankelijk te worden van Google Ads of Meta Ads. Dit is nu bij te veel webshops wel het geval.

Lees verder over SEO binnen de grootste CMSen

Ik heb een artikel geschreven over het optimaliseren van de SEO voor alle grote platformen waar websites op worden gebouwd. Bekijk hieronder de volledige lijst en lees verder.

Magento 2: basis SEO-instellingen

De basis SEO-instellingen in Magento 2 zijn van groot belang om de zichtbaarheid van een webshop te verbeteren in zoekmachines. Ook helpen ze bij het optimaliseren van de gebruikerservaring. Onderstaand overzicht geeft de belangrijkste instellingen weer: (2)

 1. Magento homepage SEO-setting:
  • Zorg voor een aantrekkelijke en indrukwekkende homepage.
  • Pas de standaard “homepage” aan naar een relevante naam – denk aan de naam van de winkel.
  • Zet belangrijke trefwoorden op de homepage. Dit zorgt voor een hogere positie in zoekresultaten.
  • Plaats links naar andere productpagina’s op de homepage.
 2. Magento metadata SEO-optimalisatie:
  • Metadata verstrekt informatie aan zoekmachines over de inhoud van een website.
  • Producten: ga naar Catalog ⇒ Product ⇒ Choose a product ⇒ Search Engine Optimization. Dit leidt tot het configureren van metadata.
  • Stel metadata in op categorieniveau. Dit kan via Catalog –> Categories –> Search Engine Optimization.
  • Maak efficiënt gebruik van de Meta Title, Meta Description en Meta Keywords.
 3. Setting canonical tags voor SEO:
  • Canonical tags zijn een hulpmiddel om om te gaan met dubbele inhoud. Ze voorkomen het indexeren van gefilterde categorieën en producten.
  • Gebruik canonical tags voor zowel producten als categorieën.
 4. Setting Robots.txt voor SEO:
  • Door Magento 2 kunnen gebruikers wijzigingen aanbrengen in Robots.txt. Dit kan vanuit het admin panel.
  • Hoewel Robots.txt een essentieel element is voor e-commerce websites, wordt het vaak over het hoofd gezien.
 5. Rich Snippets voor productpagina’s:
  • Rich Snippets geven een korte beschrijving van elke productpagina.
  • Voeg eventueel ‘Availability’-attribuut toe.
 6. SEO XML-sitemap generation:
 7. Alt tags voor SEO-afbeeldingen:
  • Optimaliseer afbeeldingen. Dit kan door Alt Tags toe te voegen aan productafbeeldingen en logo’s.
 8. Prefixes en suffixes voor titel tags:
  • Voeg een bedrijfs- of organisatienaam toe aan alle pagina’s van een webshop.
 9. URL rewrite en redirect:
  • Wijzig de URL’s naar gemakkelijkere links, die zoekmachines makkelijker vindt.
  • Stel redirects in voor deze URL’s. Dit voorkomt een 404-foutpagina’.

Deze instellingen vormen de basis voor effectieve SEO in Magento 2, waardoor je site beter vindbaar wordt in zoekmachines en een betere gebruikerservaring biedt. Het is belangrijk om deze instellingen regelmatig te herzien en bij te werken om te blijven voldoen aan de best practices in SEO. Voor meer gedetailleerde informatie en stap-voor-stap handleidingen kun je de bronnen Mageplaza en BSS Commerce raadplegen.

Meta tags en beschrijvingen optimaliseren

Het is belangrijk om meta tags  voor URL’s te beheren in Magento, inclusief afbeeldingen. Onderstaande tips helpen hierbij:

 1. Algemene instellingen meta tags: Magento 2 kan meta tags instellen voor zowel productpagina’s als categoriepagina’s. Dit kan via ‘Stores → Configuration → Amasty Extensions → SEO Meta Tags Templates’ in het Magento 2 beheerpaneel. Specificeer hier de maximale lengte voor titels en beschrijvingen. Zorg dat titels niet meer dan 65 tekens bevatten en beschrijvingen niet meer dan 160 tekens.

URL-structuur en -beheer

URL’s in Magento beheren is een belangrijk aspect van een webshop. Het verbetert vooral SEO en gebruikerservaring. Hieronder volgt een overzicht van enkele belangrijke stappen en overwegingen om URL’s in Magento te beheren:

 1. Basis URL’s configureren:
  • Admin Panel: Ga naar ‘Stores > Settings > Configuration’.
  • Onder ‘General’: selecteer ‘Web’.
  • Open de sectie ‘Base URL’ en vul de basis-URL in voor een webshop. De URL moet eindigen met een slash (/).
  • Stel alternatieve locaties in voor ‘Base URL for Static View Files’ en ‘Base URL for User Media Files’.
 2. Store code toevoegen in URL’s:
  • In ‘Web’ onder ‘General’: open de sectie ‘URL Options’.
  • Kies ‘Yes’ in ‘Add Store Code’. Hier kan de winkelcode aan de URL worden toegevoegd.
 3. Beveiligde basis URL configureren:
  • Open ‘Base URL (Secure)’.
  • Vul de ‘Secure Base URL’ volledig in. Deze moet altijd eindigen met een slash (/).
  • Kies ‘Yes’ in ‘Use Secure URLs in Frontend’. Zo loopt de gehele storefront over een beveiligd (https) kanaal.
  • Doe hetzelfde voor ‘Use Secure URLs in Admin’, maar dan voor het beheerdersgedeelte.
 4. URL rewrites en redirects:
  • Ga naar ‘Stores→Configuration→General→Web’ om URL Rewrites te activeren. Zet ‘Use Web Server Rewrites’ op ‘Yes’.
  • Automatische URL-omleidingen instellen: ga naar ‘Stores→Configuration→Catalog→Catalog’. Breid vervolgens de ‘Search Engine Optimization’ uit. Stel ‘Create Permanent Redirect for URLs if URL Key Changed’ in op ‘Yes’.
  • URL’s van productpagina’s, categoriepagina’s en CMS-pagina’s wijzigen: ga naar de respectievelijke secties onder ‘Catalog’ of ‘Content’. Werk de ‘URL Key’ bij in de ‘Search Engine Optimization’ dropdown.

Geavanceerde SEO technieken voor Magento 2

Tot de geavanceerde SEO-technieken voor Magento 2 behoren het implementeren van vriendelijke URL’s, het creëren van schone URL’s met server URL rewrites en. het gebruik van canonieke URL’s om SEO in Magento 2 te verbeteren. Ook het elimineren van dubbele of dunne inhoud en het vermijden van fouten in gefacetteerde navigatie vallen onder deze technieken.

Deze technieken zorgen ervoor dat een Magento 2-website beter gevonden kan worden door zoekmachines. Het consolideren van SEO-waarde in unieke webpagina’s, het gebruik van duidelijkere en beter gestructureerde URL’s en het efficiënt beheren van inhoud en site-navigatie​​ dragen hieraan bij.

Bij veel webshops gaat het mis bij de facetnavigatie. Hier wordt een complexe reeks aan URL’s gegenereerd. Dit maakt het niet alleen ingewikkeld voor de bezoekers, maar ook voor de zoekmachines. (3)

Product- en categoriepagina’s optimaliseren

Er worden verschillende geavanceerde technieken gebruikt om de product- en categorie optimalisatie te optimaliseren in Magento 2. Het creëren van unieke productbeschrijvingen is een belangrijke techniek, net als het toevoegen van structured data voor betere Rich Snippets in zoekresultaten. Daarnaast zijn klanten beoordelingen belangrijk voor het klanten vertrouwen. Monitor ook out-of-stock product-URL’s om SEO-waarde te behouden en maak gebruik van effectieve interne linkstructuren.

Deze technieken zorgen voor een betere zichtbaarheid en gebruikerservaring. Zo komen de categorie- en productpagina’s hoger in Google. Dit leidt tot hogere conversiepercentages. Magento 2 SEO-extensies

Gebruik van effectieve Magento 2 SEO-extensies

Er zijn talloze extensies die het SEO-proces verbeteren. Deze omvatten tools die de meta tags helpen beheren en geoptimaliseerde sitemaps genereren. Maar het gaat ook om meer geavanceerde functies als SEO-analyse- en rapportagetools.

Kies de juiste extensie om veel SEO-taken te automatiseren. Dit bespaart veel tijd. De onderstaande tabel geeft meer inzicht in de verschillende extensies: (4)

ExtensieBelangrijkste functiesPrijsBron
Advanced SEO Suite by MirasvitCanonical tags, Robots.txt-bewerking, Breadcrumbs-optimalisatie, SEO meta templates, Redirectsbeheer$149 – $448Amasty.com
SEO Content Optimization by ReloadSEOReal-time content feedback, keyword analyse, leesbaarheid controle, SERP preview, SEO dashboard$59 – $149/maandCloudways.com
SEO Suite Ultimate by MageplazaDuplicate content preventie, gestructureerde data, geavanceerde Rich Snippets, Hreflang tags, pagina-analyse$99 – $349Amasty.com
SEO Toolkit by AmastyGeavanceerde paginering + redirects, Rich snippets, geautomatiseerde meta tags templates, unieke product URL’s, interne en externe crosslinks$299 – $599/1ste jaarSimiCart.com
SEO Suite Ultimate extension by MageworxSEO templates, XML & HTML sitemaps, automatische redirects, Canonical URLs, Layered navigatie$298 – $598SimiCart.com
Mirasvit’s Magento 2 SEO ExtensionAdvanced SEO templates, Rich Snippets, crosslinks toevoegen, 301/302/307 redirects, Canonical en relatie tags$149 – $248SimiCart.com
SEO-extensies Magento 2.

Bovenstaande tabel geeft een overzicht weer van enkele populaire SEO-extensies voor Magento 2. Benoemd zijn de unieke kenmerken per extensie en de prijsklasse. Dit maakt een goede vergelijking tussen de verschillende extensies mogelijk.

Contentstrategie en zoekwoordenonderzoek

Zoekwoordenonderzoek is relatief onafhankelijk en wordt gedaan door externe tools als Ahrefs en Semrush. Bovendien is dit een belangrijk onderdeel van de contentstrategie.

Zoekwoordenonderzoek omvat het identificeren van relevante keywords met betrekking tot de zoekintenties van de doelgroep. Het gebruik van de juiste keywords is niet alleen essentieel voor een goed SEO-stappenplan, maar verbetert ook de leesbaarheid en gebruikerservaring van een website.

Kwalitatieve content

Kwalitatieve content is een van de belangrijkste onderdelen voor een succesvolle SEO. Creëer content die het niet alleen goed doet in de zoekmachines, maar ook waardevol is voor bezoekers. Denk aan informatieve productbeschrijvingen, aantrekkelijke blogs, en nuttige gebruikershandleidingen.

Zoekwoordonderzoek

Doe grondig onderzoek naar termen en woordgroepen die de doelgroep vaak gebruikt bij het zoeken naar producten en informatie. Tools als Google Keyword Planner helpen bij het vinden van de juiste zoekwoorden. Integreer deze woorden vervolgens in de content van een website. Verwerk de keywords vooral in titels, headers, meta-beschrijvingen en alt-tags van afbeeldingen.

Het toevoegen van zoekwoorden kan de Magento 2-site aanzienlijk verbeteren, zowel voor de zoekmachines als de gebruikerservaring. Dit leidt tot meer verkeer naar de website en een hogere conversie.

Een goede mobiele weergave

Ook een goede mobiele weergave is essentieel voor een goede SEO. De meeste mensen zoeken tegenwoordig informatie op hun mobiele telefoon op. Zorg ervoor dat de inhoud goed en duidelijk leesbaar is en de lay-out aantrekkelijk is op mobiele telefoons.

Dit betekent niet alleen een responsief ontwerp dat zich aanpast aan verschillende schermformaten, maar ook een gebruikerservaring die geoptimaliseerd is voor mobiel gebruik. Mobiele SEO gaat verder dan alleen uiterlijk; het omvat ook mobiele snelheid, gebruiksvriendelijkheid, en gemakkelijke navigatie.

Een Magento 2-site versnellen

Een belangrijk element voor de gebruikerservaring en SEO is de laadsnelheid. Vooral voor webshops is dit belangrijk, omdat er in dit geval vaak sprake is van een hoog aantal pagina’s per sessie. De laadsnelheid van Magento 2 kan op verschillende manieren verbeteren. Optimaliseer afbeeldingen. Dit verkort niet alleen de laadsnelheid, maar bespaart ook de bandbreedte.

CSS en JavaScript minimaliseren en het gebruik van geavanceerde caching technieken helpen ook, net als het kiezen van een betrouwbare en snelle hostingprovider. Onderstaande extensies helpen bij het versnellen van een Magento 2-webshop: (5)

ExtensieBeschrijvingPrijs
Rocket JavaScript / Deferred JavaScriptDeze extensie stelt je in staat om alle JavaScript-code automatisch naar de onderkant van de pagina te verplaatsen.Gratis (normale prijs $99)
Image Lazy LoadLaadt afbeeldingen alleen wanneer ze in het zicht van de gebruiker zijn, wat helpt om de laadtijd van pagina’s te verminderen.Gratis (normale prijs $79)
Theme OptimizedOptimaliseert je thema om de laadsnelheid van je website te verbeteren.Gratis (normale prijs $899)
WebP ImagesConverteert automatisch afbeeldingen naar het moderne .webp-formaat, wat resulteert in snellere laadtijden.$159
Magento 2 extensies voor snelheid.

Deze extensies verbeteren de algehele snelheid van een Magento 2-site. Dit is goed voor zowel de gebruikerservaring als de SEO.

Samengevat

SEO-experts moeten de juiste SEO-extensies voor een Magento 2-site kiezen. Dit verbetert de SEO aanzienlijk. Alle bovengenoemde extensies bieden unieke voordelen voor zowel de gebruikerservaring als de zichtbaarheid in zoekmachines.

Deze tools dragen bij een aan solide basis voor een effectieve SEO-strategie. Dit leidt tot meer verkeer op een website, hogere conversies en een sterker online merkimago. Wel is het belangrijk om te weten dat SEO een continu proces is. Blijf dus altijd up-to-date met de nieuwste trends en beste praktijken. Een goede strategie maakt een website competitiever in de dynamische online wereld.

Bronnen

 1. Sam. (2024, 1 april). Magento 2 SEO settings Guide. Mageplaza. https://www.mageplaza.com/blog/magento-2-seo-guide.html
 2. Azarenko, K. (2024, 7 maart). Magento 2 SEO Guide: Features, Tips, and Best Practices. Amasty. https://amasty.com/blog/magento-2-seo-full-overview-default-settings/
 3. Advanced SEO Suite. (z.d.). https://commercemarketplace.adobe.com/mirasvit-module-seo.html
 4. Best SEO Extensions for Magento – Mageworx. (z.d.). Mageworx.com. https://www.mageworx.com/magento2-extensions/seo-tools-services.html
 5. Onilab LLC. (z.d.). Magento 2 Speed Optimization: 32 Effective fixes (Updated 2024). https://onilab.com/blog/magento-2-performance-speed-optimization-guide
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.