Hreflang

Een zo groot mogelijk verzorgingsgebied voor jouw website creëren? Een van de mogelijkheden die jij hebt is het toevoegen van hreflang. Wat is hreflang en in hoeverre is het aan te raden dit toe te passen op je website? Je leest het hier!

Wat is hreflang?

Hreflang is een tag waarmee het mogelijk is de taal en het taalgebied van een website aan te geven. Dit maakt het voor een zoekmachine mogelijk een website op de juiste manier weer te geven in de resultaten. 

De mogelijkheden met hreflang

Het internet kent geen geografische grenzen: het is voor een website dan ook mogelijk om wereldwijd bereik te hebben. Om dit voor elkaar te krijgen is het slim om meerdere talen toe te voegen, zodat het voor mensen makkelijk is de informatie in hun eigen taal te lezen. 

Met de hreflang kies je voor een toevoeging aan het rel-alternate attribuut, een stukje code op een website. Een link element met hreflang ziet er zo uit: 

<link href=”[URL]” hreflang=”[taalcode]-[landcode]” rel=”alternate”/>

Door de taalcode en landcode in te voeren is het mogelijk om jouw website in diverse talen aan te bieden.

Hreflang _ Begrippenlijst

De impact van hreflang op de SEO

De hreflang heeft mogelijk positieve impact op de SEO van een website of pagina. Het implementeren van een hreflang-tag zorgt mogelijk voor de toename van organisch verkeer op de website. Ook zijn er genoeg voorbeelden van stijgingen in opbrengsten uit organisch verkeer na het implementeren van deze tag. Het toepassen van een hreflang-tag is niet altijd bepalend voor het zoekalgoritme, maar is mogelijk wel indicatief en informatief. 

Mijn advies

We raden aan om eerst een goed plan te maken voor je website: het is niet altijd nodig om een wereldwijde doelgroep aan te spreken. In dit geval is het slim om x-default in te schakelen. Wel een grote doelgroep aanspreken in andere landen, dan is het mogelijk interessant om hreflang te implementeren. Het bepaalt het verzorgingsgebied van een website.


Veelgestelde vragen

Wat is hreflang?

Hreflang moet je zien als een bepaalde tag waarmee de taal en het taalgebied van een website kan worden aangegeven. Het zorgt ervoor dat een zoekmachine de website op de juiste manier kan weergeven in de zoekresultaten.

Wat is de impact van Hreflang op SEO?

Als je hreflang toepast, hoeft dit niet direct gevolgen voor het zoekresultaat te hebben. Wel kan het informatief werken. Het zal eraan toe bijdragen, dat het organisch verkeer naar je website toeneemt.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 28 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 28 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.