Verborgen content

Wat is verborgen content? Wat is het belang van verborgen content voor zoekmachine optimalisatie? Wij vertellen het in dit artikel.

Wat is verborgen content?

Verborgen content is content dat in dezelfde kleur als de achtergrond werd geplaatst. Een reden dat dit toentertijd populair was onder marketeers, is om zoveel mogelijk content op een pagina te krijgen.

Voorbeeld verborgen content

Een voorbeeld is een e-commerce site waar het doel het verkopen van producten is. Wanneer er op zo’n soort site te veel content staat, leidt dit af van het daadwerkelijke doel van een site (overgaan tot aankoop). (1)

In 2005 was het gebruikelijk om zo vaak mogelijk het zoekwoord te laten voorkomen in de content. Verborgen content was een methode die daarvoor gebruikt werd. Wanneer de tekst zichtbaar is voor de bezoeker schrikt dat af. Dat is de reden dat marketeers er voor kozen om de tekst dezelfde kleur te laten hebben als de achtergrond.

Vandaag de dag weten we dat Google veel meer waarde hecht aan kwaliteit in plaats van kwantiteit. (2)

Mijn advies

Wij raden het gebruik van verborgen content sterk af. Het verbergen van content is een sterk verouderde methode. Google ziet hier gelijk doorheen!

Het algoritme van Google is een stuk slimmer geworden door de jaren heen. Verborgen content levert anno 2021 geen meerwaarde voor SEO. Riskeer geen penalty en vermijd verborgen content!

Bronnen

  1. Spam Policies for Google Web Search | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/essentials/spam-policies
  2. Fix the cloaked keywords and links hack. (2015, 1 januari). web.dev. https://developers.google.com/web/fundamentals/security/hacked/fixing_the_cloaked_keywords_hack
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 29 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 29 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.