Wat is CPA en de invloed op SEO

Berekenen wat de kosten zijn voor een actie die een gebruiker op je website uitvoert? Met CPA krijg je meer inzicht in de uitgaven en kosten. Wat is CPA precies en wat heb je hieraan? Ik leg het begrip hier graag aan je uit.

Wat is CPA?

CPA is een term om aan te geven hoeveel online adverteren kost op basis van de actie die een gebruiker onderneemt. CPA staat voor Cost Per Action. Onder deze actie vallen onder andere het downloaden van een bestand, het invullen van een formulier of het afronden van een aankoop. (1)

CPA bij niet-directe verkopen

CPA legt de waarde vast van een bepaalde actie. Gaat het om de verkoop van een product? De CPA is dan eenvoudig te bereken op basis van de winstmarge. Het bepalen van de CPA op basis van andere acties is lastiger, omdat er in dit geval geen sprake is van harde cijfers. Niet-directe verkopen zoals een offerteaanvraag of contactaanvraag zijn mogelijk interessant voor het in kaart brengen van de CPA.

De impact van CPA op SEO

CPA heeft geen directe impact op de SEO van een website of pagina. Met behulp van CPA bepaal je hoeveel een advertentie kost op basis van een actie. Dit zegt verder niet veel over de zoekmachine optimalisatie.

Wel is het zo dat de resultaten van een CPA mogelijk impact hebben op de SEO: hoe beter de resultaten, hoe meer traffic en conversie op jouw website: dit zijn belangrijke onderdelen van zoekmachine optimalisatie.

Mijn advies

CPA is vooral van grote waarde als het gaat om meetbare conversie. En hoewel CPA ook bij acties zonder directe verkoop toepasbaar is, is dit wel een stuk lastiger.

We raden aan om eerste de salesfunnel in kaart te brengen om zo de waarde van iedere stap te bepalen. In het geval van een offerteaanvraag heb je het aantal offerteaanvragen op de site nodig, maar ook het aantal formulieren waaruit klanten zijn geregistreerd en de slagingspercentage die hieruit komt. Ook het inschakelen van een expert op dit gebied zorgt voor de nodige duidelijkheid en mogelijkheden.

Bronnen

  1. Cost per action: Definition – Google Ads Help. (z.d.). https://support.google.com/google-ads/answer/13278730?hl=en#:~:text=A%20cost%20per%20action%20(CPA,%2C%20signup%2C%20and%20many%20more.

Veelgestelde vragen

Wat is CPA?

Dit is een term die aangeeft hoeveel het online adverteren gaat kosten op basis van de actie die een gebruiker onderneemt. CPA heet voluit Cost Per Action. De acties die je kunt doen zijn bijvoorbeeld zijn het downloaden van een bestand, een aankoop afronden of het invullen van een formulier.

Wat is de impact van Cpa op SEO?

Het heeft geen directe impact op de SEO van een website. Je bepaalt met de hulp van CPA hoeveel een advertentie kost op basis van een actie. Het zegt niets over de zoekmachine optimalisatie. Een mogelijke impact op de SEO kan het hebben bij de resultaten die je gaat krijgen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.