CPA

Berekenen wat de kosten zijn voor een actie die een gebruiker op je website uitvoert? Met CPA krijg je meer inzicht in de uitgaven en kosten. Wat is CPA precies en wat heb je hieraan? We leggen het begrip hier graag aan je uit.

Wat is CPA?

CPA is een term om aan te geven hoeveel online adverteren kost op basis van de actie die een gebruiker onderneemt. CPA staat voor Cost Per Action. Onder deze actie vallen onder andere het downloaden van een bestand, het invullen van een formulier of het afronden van een aankoop.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

CPA bij niet-directe verkopen

CPA legt de waarde vast van een bepaalde actie. Gaat het om de verkoop van een product? De CPA is dan eenvoudig te bereken op basis van de winstmarge. Het bepalen van de CPA op basis van andere acties is lastiger, omdat er in dit geval geen sprake is van harde cijfers. Niet-directe verkopen zoals een offerteaanvraag of contactaanvraag zijn mogelijk interessant voor het in kaart brengen van de CPA.

CPA | Begrippenlijst

De impact van CPA op SEO

CPA heeft geen directe impact op de SEO van een website of pagina. Met behulp van CPA bepaal je hoeveel een advertentie kost op basis van een actie. Dit zegt verder niet veel over de zoekmachine optimalisatie.

Wel is het zo dat de resultaten van een CPA mogelijk impact hebben op de SEO: hoe beter de resultaten, hoe meer traffic en conversie op jouw website: dit zijn belangrijke onderdelen van zoekmachine optimalisatie.

Ons advies

CPA is vooral van grote waarde als het gaat om meetbare conversie. En hoewel CPA ook bij acties zonder directe verkoop toepasbaar is, is dit wel een stuk lastiger.

We raden aan om eerste de salesfunnel in kaart te brengen om zo de waarde van iedere stap te bepalen. In het geval van een offerteaanvraag heb je het aantal offerteaanvragen op de site nodig, maar ook het aantal formulieren waaruit klanten zijn geregistreerd en de slagingspercentage die hieruit komt. Ook het inschakelen van een expert op dit gebied zorgt voor de nodige duidelijkheid en mogelijkheden.

Veelgestelde vragen

Wat is CPA?

Dit is een term die aangeeft hoeveel het online adverteren gaat kosten op basis van de actie die een gebruiker onderneemt. CPA heet voluit Cost Per Action. De acties die je kunt doen zijn bijvoorbeeld zijn het downloaden van een bestand, een aankoop afronden of het invullen van een formulier.

Wat is de impact van Cpa op SEO?

Het heeft geen directe impact op de SEO van een website. Je bepaalt met de hulp van CPA hoeveel een advertentie kost op basis van een actie. Het zegt niets over de zoekmachine optimalisatie. Een mogelijke impact op de SEO kan het hebben bij de resultaten die je gaat krijgen.

Voor wie hebben wij dit artikel over cpa geschreven?

Het artikel over cpa hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over cpa in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals cpa?

Wij schrijven over begrippen als cpa om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

cpa is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over cpa in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals cpa, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip cpa in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van cpa. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van cpa op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende cpa.

Het voorbeeld dat wij geven van cpa , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over cpa van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z