CPA

Berekenen wat de kosten zijn voor een actie die een gebruiker op je website uitvoert? Met CPA krijg je meer inzicht in de uitgaven en kosten. Wat is CPA precies en wat heb je hieraan? We leggen het begrip hier graag aan je uit.

Wat is CPA?

CPA is een term om aan te geven hoeveel online adverteren kost op basis van de actie die een gebruiker onderneemt. CPA staat voor Cost Per Action. Onder deze actie vallen onder andere het downloaden van een bestand, het invullen van een formulier of het afronden van een aankoop.

CPA bij niet-directe verkopen

CPA legt de waarde vast van een bepaalde actie. Gaat het om de verkoop van een product? De CPA is dan eenvoudig te bereken op basis van de winstmarge. Het bepalen van de CPA op basis van andere acties is lastiger, omdat er in dit geval geen sprake is van harde cijfers. Niet-directe verkopen zoals een offerteaanvraag of contactaanvraag zijn mogelijk interessant voor het in kaart brengen van de CPA.

CPA | Begrippenlijst

De impact van CPA op SEO

CPA heeft geen directe impact op de SEO van een website of pagina. Met behulp van CPA bepaal je hoeveel een advertentie kost op basis van een actie. Dit zegt verder niet veel over de zoekmachine optimalisatie.

Wel is het zo dat de resultaten van een CPA mogelijk impact hebben op de SEO: hoe beter de resultaten, hoe meer traffic en conversie op jouw website: dit zijn belangrijke onderdelen van zoekmachine optimalisatie.

Ons advies

CPA is vooral van grote waarde als het gaat om meetbare conversie. En hoewel CPA ook bij acties zonder directe verkoop toepasbaar is, is dit wel een stuk lastiger.

We raden aan om eerste de salesfunnel in kaart te brengen om zo de waarde van iedere stap te bepalen. In het geval van een offerteaanvraag heb je het aantal offerteaanvragen op de site nodig, maar ook het aantal formulieren waaruit klanten zijn geregistreerd en de slagingspercentage die hieruit komt. Ook het inschakelen van een expert op dit gebied zorgt voor de nodige duidelijkheid en mogelijkheden.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat cpa inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over cpa geschreven?

Het artikel over cpa hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over cpa hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over cpa in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals cpa?

Wij schrijven over begrippen als cpa om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Cpa is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over cpa en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip cpa in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van cpa. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van cpa op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende cpa.

Het voorbeeld dat wij geven van cpa geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over cpa van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z