Wat is SEO (zoekmachine) optimalisatie? Mijn gids en werkwijze

SEO (zoekmachine) optimalisatie hoeft niet altijd in samenwerking met een specialist of te worden uitbesteed. In dit artikel leg ik uit, aan de hand van mijn eigen stappenplannen, hoe jij voor jouw organisatie aan de slag kunt gaan met SEO optimalisatie.

Wat is SEO optimalisatie?

SEO optimalisatie staat voor Search Engine Optimization en is het proces van het hoger in Google komen met een website (of Bing). Door middel van SEO optimalisatie kun je ervoor zorgen dat zowel Google als bezoeker de content van je website goed begrijpt.

Met SEO optimalisatie zorg je voor een hogere positie, met als doel meer organische bezoekers naar je website. Daarbij zorgt een goede optimalisatie van de SEO voor meer verkopen op de website, aanvragen (contactformulier) of leads (met B2B SEO).

Hoe kun je SEO optimaliseren (en wat zijn de drie belangrijkste pijlers)?

SEO bestaat uit content, techniek en linkbuilding. Het hogere doel hiervan is het optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid van een website (waarmee ook de conversie wordt verbeterd). De onderverdeling van deze componenten en onderlinge verhoudingen leg ik graag als volgt uit. (1)

Content is voor een groot deel van de websites het belangrijkst. Met name wanneer de website minder dan 1000 pagina’s heeft zal dit het geval zijn. Een goede technische SEO is voorwaardelijk voor een goede SEO (dit kan je maken of breken). Linkbuilding is de drijfveer.

Optimalisatie van SEO-content

In de kern draait SEO-content optimalisatie om het creëren van waarde voor de lezer. Het gaat erom de vragen en behoeften van je doelgroep te begrijpen en content te schrijven die de doelgroep écht verder helpt. Zie hiervoor ook mijn stappenplan.

Een aantal facetten waar ik aan denk bij de optimalisatie van SEO-content:

  1. Zorg voor originele informatie of onderzoek met unieke inzichten.
  2. Bied een volledige en uitgebreide beschrijving van de onderwerpen waarover je schrijft.
  3. Voeg waarde toe aan de bronnen die je gebruikt en vermijd het simpelweg herschrijven ervan.
  4. Zorg voor duidelijke (en niet overdreven) koppen die de content goed samenvatten.
  5. Vermeld informatie over de auteur(s) en zorg dat het duidelijk is waarom ze experts zijn op het gebied.
  6. Beoordeel de content op basis van “Ervaring, Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid” (E-E-A-T).
  7. Schrijf content voor een specifieke doelgroep en zorg dat het nuttig is, zelfs als ze rechtstreeks naar je site zouden gaan (mijn eigen regel is “zou ik mijn klanten mijn artikelen willen laten lezen?”).
  8. Zorg dat lezers met een bevredigd gevoel de pagina verlaten en niet het gevoel hebben dat ze nog verder moeten zoeken.
  9. Leg indien nodig uit hoe je informatie hebt verzameld of welke tools zijn gebruikt voor het maken van de content (bronvermelding).
  10. Maak content die in de eerste plaats bedoeld is voor mensen, niet alleen maar voor Google.

Zoals je ziet zijn veel van deze punten niet per se gericht op SEO, maar meer op de ervaring van de gebruikers. Mijn visie hierbij is dat wanneer je consequent genoeg waarde levert aan je bezoekers, dat Google dit ook oppikt en je beloont. (2)

Wat is SEO optimalisatie?

Optimalisatie van de technische SEO

De technische structuur van een website is de basis van alle SEO-inspanningen. Het gaat om het creëren van een fijne ervaring voor zowel zoekmachines als bezoekers. De techniek is vaak het meest complexe deel van een SEO optimalisatie traject, doordat er veel kennis nodig is van webdevelopment én van hoe de zoekmachines werken.

Zie hiervoor ook mijn technische SEO stappenplan. Technische SEO optimalisatie deel ik altijd onder in een aantal categorieën. Technische optimalisatie gericht op..

  1. Het verbeteren van de gebruikservaring (bijvoorbeeld de website snelheid en mobiele bruikbaarheid van een website).
  2. Het verbeteren van de crawlbaarheid (bijvoorbeeld interne links, canonicals en meta tag optimalisaties).
  3. Het verbeteren van de on-page SEO (bijvoorbeeld meta titels, meta omschrijvingen, URL’s en afbeeldingen).

Er is altijd een stukje overlap tussen de benoemde zaken met daarbij een stukje overlap met het component content. Denk hierbij bijvoorbeeld aan duplicate content. (3) (4)

SEO optimalisatie

Linkbuilding

Linkbuilding draait om het verkrijgen van backlinks van andere websites naar je eigen site. Simpel gezegd: hoe meer kwalitatieve links naar een website verwijzen, hoe meer autoriteit je binnen een markt hebt voor de zoekmachines.

Maar het gaat niet alleen om het verzamelen van zoveel mogelijk backlinks; met name de kwaliteit, relevantie en context van deze links zijn van groot belang. Een effectieve linkbuilding strategie vereist planning, onderzoek en strategische uitvoering om ervoor te zorgen dat de links die je verkrijgt ook daadwerkelijk bijdragen aan je SEO optimalisatie. (5)

Linkbuilding (SEO optimalisatie)

SEO optimalisatie (video)

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Lees verder over SEO optimalisatie

12 voordelen van SEO optimalisatie

SEO optimalisatie brengt voornamelijk op lange termijn veel voordelen met zich mee. Onderstaand een greep uit deze voordelen. (6) (7)

  1. Hogere posities in Google dragen bij aan het totale aantal organische bezoekers. Een hogere positie in Google brengt een hogere CTR met zich mee. En een hogere CTR brengt meer organische bezoekers met zich mee.
  2. Een goede SEO optimalisatie draagt bij aan het aantal (B2B) leads. Met het selecteren van de juiste zoekwoorden (en de intentie hiervan) kan er gericht worden gestuurd op het verkrijgen van geschikte leads.
  3. SEO optimalisatie zorgt voor een hogere conversie. Ook de kwaliteit van de website en daarmee de gebruikservaring gaat vooruit. Dit heeft een positieve invloed op de conversie.
  4. SEO zorgt voor commerciële kennis uit de markt. Goed marktonderzoek laten uitvoeren door een expert draagt bij aan de interne kennis van een organisatie over de markt.
  5. Je drukt de concurrent omlaag. Hoe hoger jij met jouw resultaat staat, hoe lager de concurrent staat.
  6. Optimaliseren van de SEO is goedkoper dan advertenties aanzetten. Het advertentie “infuus” voor leads op de website is niet duurzaam of voorspelbaar, SEO wel.
  7. Kennis uit een SEO-campagne kan worden ingezet voor andere kanalen. Met SEO kom je erachter waar je doelgroep echt naar op zoek is, zet deze kennis in voor je complete marketingstrategie.
  8. SEO optimalisatie is “gratis”. Je betaalt in ieder geval niet per klik. Daarbij vind ik het een fijnere gedachte dat ik mijn geld uitgeef aan een lokaal marketingbureau dan aan Google zelf.
  9. Wees meerdere keren aanwezig op de zoekresultatenpagina. De aanwezigheid van meerdere snippets (advertentie en organisch) zorgt voor een 1 + 1 = 3 effect wanneer je kijkt naar de CTR hiervan.
  10. SEO levert omzet op. Wanneer je het goed doet, levert SEO op een voorspelbare wijze omzet op.
  11. Ontdek nieuwe functionaliteiten voor je product of dienst. Gebruik de input van je doelgroep om achter nieuwe functionaliteiten voor je producten of diensten te komen.
  12. SEO optimalisatie is een verzekering voor de updates van Google. Google update het algoritme frequent, actief de SEO (white hat) optimaliseren draagt bij aan de duurzaamheid van de posities.

Hoe ga ik te werk met SEO optimalisatie?

Het is van belang dat je altijd te werk gaat met een gedegen SEO-strategie (zie hiervoor ook mijn werkwijze). Het is afhankelijk van de website waaraan ik werk, maar in hoofdlijnen is dit de manier waarop ik te werk ga.

SEO optimalisatie - werkwijze

De eerste maand

In de eerste maand ga ik aan de slag met het opstellen van de volledige strategie voor de website. Dit houdt in:

  1. Een strategie op het gebied van content (in de vorm van een zoekwoordonderzoek).
  2. Een strategie op het gebied van technische SEO (in de vorm van een technische website analyse van de website).
  3. Een linkbuilding strategie (in de vorm van een analyse van de huidige backlinks die naar de website verwijzen).

Dit vormt de basis voor het traject dat daarna volgt. SEO is altijd maandelijks, het verkrijgen van de juiste posities heeft altijd tijd nodig.

Maandelijkse SEO optimalisatie

Maandelijks werk ik aan de uitwerking van de strategie die in maand 1 is gemaakt.

  1. Aan de hand van de contentstrategie uit maand 1 (her)schrijven we content ter publicatie op de website. Idealiter schrijf ik zoveel mogelijk kwalitatieve content (hoe meer hoe beter, mits de kwaliteit wordt gewaarborgd).
  2. Aan de hand van de technische website analyse uit maand 1 werk ik aan 2 tot 3 zaken op het gebied van technische SEO. Denk hierbij aan het versnellen van de website of het optimaliseren van de interne links voor (een deel van) de website.
  3. Aan de hand van de analyse van het backlinkprofiel selecteren we de juiste backlinks (en hoeveelheid) die we willen verkrijgen voor de maand.

Hierbij zijn er altijd additionele werkzaamheden die tussendoor komen. Denk hierbij aan:

  • We moeten bepaalde elementen aanpassen op de website omwille van besluiten vanuit management, hoe kunnen we dit het beste afvangen voor SEO en de invloed hierop minimaliseren?
  • De website monitoren (een website is een dynamisch iets en er kan altijd iets fout gaan, hier ben ik altijd graag op tijd bij).
  • Google monitoren. Google publiceert veel updates die een significante invloed op de vindbaarheid kunnen hebben. Hier op tijd bij zijn is van vitaal belang.

Concrete SEO optimalisatie tips

Mooi verhaal Ralf.. maar ik wil graag vandaag nog aan de slag. Oke, hierbij wat losstaande tips voor zoekmachine optimalisatie.

  1. Google de zoekwoorden. Begin in de zoekbalk met het intypen van een zoekterm. Google laat direct suggesties zien waar je iets mee kunt. Daarnaast zie je onderaan de eerste pagina gerelateerde zoekopdrachten. Zo zie je op welke termen vaker gezocht wordt.
  2. Zorg dat het zoekwoord in je URL staat. Google vindt het fijn wanneer het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden ook in deze URL staat.   
  3. Denk goed na over je page title. Dit is de titel die wordt weergegeven in de zoekresultaten van Google. Maak deze titel niet langer dan 57 tekens, want anders breekt Google hem af. Verwerk het zoekwoord in de titel en maak er een aantrekkelijke zin van die de lading van de pagina dekt.
  4. De meta omschrijving. Dit is de beschrijving onder de page title die je ziet in de zoekresultaten van Google. Deze mag niet langer zijn dan 130 tekens. Plaats het zoekwoord in deze omschrijving en maak er een aantrekkelijke tekst van die de lading dekt.
  5. Verwerk het zoekwoord in de koppen en tussenkoppen, maar overdrijf niet. Gebruik H1 t/m H6 om de (tussen)koppen aan te duiden. 
  6. Laat het zoekwoord meermaals terugkomen in de tekst. Hiermee bedoel ik: 1,0-1,5% van het totaal aantal woorden.
  7. Maak je tekst volledig. De ideale lengte is 1.500 woorden of meer. Maak gebruik van korte alinea’s, zodat de tekst wel leesbaar blijft en gebruik kopjes. Je zal echt de diepte in moeten met jouw teksten en waarde moeten leveren.
  8. Gebruik afbeeldingen. Een aantal zaken waar ik altijd rekening mee houd:
    • pas het formaat van je afbeeldingen aan: grote bestanden zorgen voor een langzame website;
    • optimaliseer de namen van afbeeldingen: gebruik relevante en beschrijvende zoekwoorden;
    • maak gebruik van alt attributen en zorg ervoor dat de inhoud van de afbeelding overeenkomt met het gebruikte alt attribuut;
    • gebruik unieke afbeeldingen.
  9. Interne en externe links. Plaats relevante hyperlinks in je website die naar andere pagina’s binnen de website verwijzen. Verkrijg daarnaast links van andere websites die naar jouw website verwijzen. Voor Google is dit namelijk een teken dat jouw website relevant is.
  10. Geef jouw bezoeker genoeg reden om door te klikken. Zorg voor duidelijkheid door het adres van jouw winkel, een telefoonnummer of een contactformulier op een duidelijke plek neer te zetten. Probeer voor iedere demografie binnen jouw ICP (ideal consumer profile) een relevante call to action in de snippet in Google te plaatsen.
SEO optimalisatie voor verschillende demografieën

SEO optimalisatie voor alle zoekmachines

Iedere zoekmachine werkt met eigen technologie om de kwaliteit van websites te bepalen. Onderstaand de grootste verschillen tussen de zoekmachines en hoe ze dit doen.

SEO optimalisatie voor Google

Google heeft de grootste marktpositie (meer dan 90%) en legt een sterke nadruk op kwalitatieve content en een goede gebruikerservaring. Daarnaast richt Google zich op semantisch zoeken met behulp van AI (RankBrain). Google zelf heeft de beste technologie om dit te doen (Bing loopt circa 2-3 jaar achter met hun technologie hiervoor).

SEO optimalisatie voor Bing

Bing, de tweede meest gebruikte zoekmachine legt extra nadruk op sociale signalen, backlinks en de domeinleeftijd. Websites met langdurige aanwezigheid kunnen beter presteren. Bing is ook een stuk transparanter over de richtlijnen voor SEO t.o.v. Google. In principe volgt Bing vaak wat Google doet, maar loopt gewoon een aantal jaar achter hierin. (8)

Zoekmachine optimalisatie voor Yahoo

Yahoo gebruikt de zoektechnologie van Bing, waardoor veel optimalisaties voor Bing ook van toepassing zijn op Yahoo. Yahoo heeft echter zijn eigen nichepubliek en biedt iets andere zoekresultaten via bijvoorbeeld Yahoo Answers.

Lokaal, nationaal en internationaal

Bij een project voor SEO wordt er duidelijk onderscheid gemaakt tussen lokale SEO, nationale SEO en internationale SEO. Onderstaand geef ik een voorbeeld per onderdeel.

Lokale SEO

Een voorbeeld van een bedrijf waarbij lokale SEO interessant is, is de lokale schoenenwinkel om de hoek (bijvoorbeeld in Rotterdam). Het doel van een SEO-traject voor deze schoenenwinkel is het aantrekken van klanten in de winkel. Hiervoor is het van belang om hogerop in Google te komen voor zoektermen als “Schoenen kopen in Rotterdam” of “Zwarte schoenen kopen Rotterdam”. (9)

Nationale SEO

Een voorbeeld hiervoor is een landelijke webshop (in Nederland) voor zonnebrillen. De webshop maakt het mogelijk om door het hele land pakketjes te verkopen. Hiervoor zouden zoekwoorden als “Zonnebril kopen” en “Zonnebrillen” interessant zijn (zonder locatie).

Het stuk linkbuilden (en het volledige traject) zal intensiever moeten worden ingestoken doordat de mate van concurrentie hoger ligt en targeting vaak ook een stuk breder zal zijn in de praktijk.

Internationale SEO

Bij internationale SEO is het doel vaak om in meerdere landen of wereldwijd te ranken. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld IKEA. IKEA heeft een aparte versie van de website gemaakt voor iedere taal en voor ieder land waarin ze willen ranken. Dit zijn vaak ook de grotere en complexere projecten binnen SEO, omdat er voor ieder land een aparte strategie moet worden gemaakt. (10)

Lokale - nationale en internationale SEO optimalisatie

Zelf SEO optimaliseren of uitbesteden?

Het is een overweging die vaak voorkomt: SEO optimalisatie zelf doen of uitbesteden. Hieronder mijn overwegingen hierbij:

  1. SEO voor competitieve zoektermen zul je niet snel zelf redden. Dus óf je moet ervoor kiezen om alleen bij de zoektermen met minder concurrentie te blijven (en vaak minder volume) óf je moet ervoor kiezen om de SEO optimalisatie uit te besteden.
  2. Wanneer bij de concurrent een professionele SEO-specialist werkt aan de vindbaarheid, dan kun je het vergelijken met een potje voetballen tegen FC Barcelona. De kans is helaas klein dat je het consequent wint.
  3. Wanneer je in een kleinere organisatie werkt en niet meer dan € 500,- per maand aan budget hebt, dan is het vaak logischer om de SEO zelf op te pakken (of in ieder geval delen hiervan).
  4. Heb je meer kennis in huis en/of vind je het leuk om de SEO optimalisatie zelf te doen, dan kun je er natuurlijk ook om deze reden voor kiezen.

Bronnen

  1. SEO Starter Guide: The Basics | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.-f). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/seo-starter-guide
  2. Creating Helpful, Reliable, People-First Content | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.-j). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/creating-helpful-content
  3. Google Search Technical Requirements | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/essentials/technical
  4. SEO Guide for Web Developers | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/get-started-developers
  5. Szymanski, K. (z.d.-j). Quality links to your site  |  Google Search Central Blog  |  Google for Developers. Google For Developers. https://developers.google.com/search/blog/2010/06/quality-links-to-your-site
  6. Lahey, C. (2023f, september 6). The Importance of SEO: 10 Benefits of Search Engine Optimization. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/importance-of-seo/
  7. Muthoni, J. (2024, 20 februari). 10 Key benefits of SEO for your business. Forbes. https://www.forbes.com/sites/forbesagencycouncil/2021/06/14/10-key-benefits-of-seo-for-your-business/
  8. Bing Webmaster Tools. (z.d.). Webmasters. https://www.bing.com/webmasters/help/webmaster-guidelines-30fba23a
  9. How to improve your local ranking on Google – Google Business Profile Help. (z.d.). https://support.google.com/business/answer/7091?hl=en
  10. Managing Multi-Regional and Multilingual Sites | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/specialty/international/managing-multi-regional-sites

Vragen over zoekmachine optimalisatie

Ik krijg veel vragen over SEO optimalisatie. Onderstaand beantwoord ik de meest voorkomende.

Is SEO optimaliseren in een concurrerende markt mogelijk?

Een concurrerende markt herken je aan het volgende.

  • Er zijn meer dan 5 concurrenten die al langer dan 3 jaar optimaliseren voor SEO.
  • De eerste 10 resultaten op een zoekwoord zijn gerelateerd aan jouw eigen aanbod.
  • Het aantal verwijzende domeinen van concurrenten groeit maandelijks.

Wanneer het een concurrerende markt is, dan is het de vraag of je eigen middelen daar tegenop kunnen. Kortom, hoeveel middelen (in de vorm van budget, tijd en budget) heeft jouw organisatie en hoeveel heeft de concurrent op lange termijn? Heb je meer dan de concurrent, dan kun je voor die zoektermen gaan optimaliseren én zelfs winnen.

Hoelang duurt het voordat ik resultaat zie met zoekmachine optimalisatie?

Wanneer je je eerst richt op laaghangend fruit, kun je al relatief snel resultaat boeken. Hoelang het behalen van succes duurt is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Hoeveel ervaring heb je binnen SEO?
  • Hoeveel tijd heb je voor het optimaliseren van de SEO?
  • Hoelang bestaat de website?
  • Wat is de huidige kwaliteit en autoriteit van je website?

Afhankelijk van bovenstaande factoren duurt het 2 tot 12 maanden om significant resultaat te zien uit SEO. Binnen deze periode zie je de eerste opbrengsten van het SEO optimaliseren. Duurt het langer? Dan is de kans groot dat er iets fout is gegaan in het proces.

Zijn SEO optimalisatie resultaten duurzaam?

Om antwoord te geven op deze vraag haal ik altijd mijn eigen website aan, RalfvanVeen.com. Met deze website sta ik al langer dan 5 jaar hoog in Google en heb ik door de jaren heen duizenden leads ontvangen. Dus of SEO duurzaam is? Ja, mits je weet wat je doet en de focus niet ligt op succes op korte termijn.

Er zijn echter een aantal factoren die de duurzaamheid van SEO-resultaten kunnen beïnvloeden:

  1. veranderingen in het algoritme van zoekmachines;
  2. concurrentie en wat zij doen op het gebied van SEO;
  3. technologische veranderingen (voor websites);
  4. veranderingen in je eigen bedrijf.

Wat is de invloed van SEA op SEO?

Ja, het is mogelijk om SEA (Search Engine Advertising) in te zetten om SEO optimalisatie te boosten. SEA is een betaalde vorm van online adverteren waarbij je advertenties plaatst in de zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google.

Er zijn verschillende manieren waarop SEA invloed kan hebben op SEO:

  1. meer naamsbekendheid (en dus meer branded zoekverkeer);
  2. meer inzichten in zoekwoorden;
  3. een verhoogde CTR naar SEO-resultaten;

Het is wel belangrijk om op te merken dat SEA op zichzelf geen directe invloed heeft op de organische zoekresultaten van je website.

Wat gebeurt er als ik stop met investeren in SEO optimalisatie?

Als je stopt met investeren in SEO optimalisatie, dan is de kans groot dat je op termijn minder organisch verkeer naar je website krijgt en mogelijk dalen je rankings in de zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google.

Dit komt vooral doordat de concurrenten blijven investeren in SEO-optimalisatie, waardoor ze op termijn de verkregen posities inhalen. Hierdoor kan je concurrentiepositie verzwakken en kan je marktaandeel dalen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 26 juni 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.