SSL

Jouw bezoekers zo veilig mogelijk gebruik laten maken van je website? Goede SSL is hierbij van groot belang. Wat is SSL en waarom is dit zo belangrijk voor jouw website? We bespreken het begrip hier uitgebreid en geven je advies. 

Wat is SSL?

SSL is een techniek voor het beveiligen van verkeer tussen de webserver en de bezoeker van de website. De uitgewisselde gegevens krijgen als het ware een beveiliging, waardoor het niet leesbaar is voor andere partijen. SSL is dan ook belangrijk voor de privacy van gebruikers. 

Zo zie je of een website voorzien is van SSL

Veilig gebruik maken van een website? Dan is het belangrijk dat deze is voorzien van een SSL certificaat. Hoe zie je of een website dit certificaat heeft? Dit is op meerdere manieren zichtbaar:

  • De website URL is voorzien van https in plaats van http. De S staat voor secure en dit betekent dat er sprake is van een SSL certificaat
  • In de adresbalk van de website staat een groen slotje. Dit staat voor de beveiliging van de website middels een SSL certificaat

De SSL is niet alleen voor de versleuteling van verkeer, het is ook een manier om de identiteit van een server na te gaan. Organisaties met gevoelige informatie hebben dan ook vaak een nog uitgebreidere versie van een SSL certificaat.

SSL _ Begrippenlijst

De impact van SSL op de SEO

SSL heeft mogelijk impact op de SEO van een website of pagina. Het is een manier om de veiligheid en privacy van gebruikers te waarborgen: Google en andere zoekmachines nemen dit dan ook mee in de beoordeling van websites. Hoewel je naast de SSL ook rekening dient te houden met andere zaken, is dit certificaat zeker een manier om de website te optimaliseren voor de zoekmachine. 

Mijn advies

We raden om een SSL certificaat aan te vragen bij een externe partij. Hiermee zorg je voor een veilige omgeving voor de bezoekers van je website en zorg je daarnaast ook voor goede SEO. Zorg er wel voor dat je een dergelijk certificaat bij een betrouwbare partij aanschaft. Dit hoeft geen honderden euro’s te kosten, maar het is ook belangrijk om je vraagtekens te zetten bij bedrijven die gratis SSL certificaten aanbieden. Voor een goed  werkend en veilig SSL certificaat betaal je meestal een paar tientjes. 

Veelgestelde vragen

Wat is SSL?

SSL staat voor Secure Sockets Layer en zorgt voor een versleutelde verbinding tussen twee computers. In de praktijk wordt het voor websites voor gebruikt om deze over HTTPS (secure) in te laden. Wanneer een website op een correcte manier SSL gebruikt, zie je in Chrome linksboven een versleuteld icoon staan.

Wat is de impact van SSL op SEO?

Google heeft de veiligheid van de gebruikers hoog in het vaandel staan. SSL is een van de manieren om dit te realiseren. Google zal dit zeker belonen met een hogere ranking.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z