CRM marketing

CRM staat voor Customer Relationship Management. Dit is een Engelse term die in het Nederlands klantrelatiebeheer betekent. Bij CRM marketing staat de klant centraal in je marketing strategie. Het doel van deze strategie is de relatie met je bestaande klanten te onderhouden en te optimaliseren.

Wat is CRM marketing?

Met CRM marketing bedoelen we de marketingstrategie waarin de klantrelatie het belangrijkst is. Naast het binnenhalen van nieuwe klanten richt CRM marketing zich erop om de relatie tussen de klant en de verkoper te optimaliseren. In een CRM-systeem werken marketing, sales, after sales en klantenservice nauw samen.

CRM software

Voor CRM Marketing zijn speciale softwarepakketten op de markt. Voorbeelden hiervan zijn Salesforce, SAP, Oracle, Netsuite en Nimble. Met deze software kun je klantdata zoals contactgegevens en ordergeschiedenis opslaan. Ook kun je er contactmomenten in registreren en inplannen. Je kunt het systeem gebruiken voor zowel bestaande als potentiële klanten. De verschillende afdelingen van een bedrijf kunnen zo gegevens over klanten aanvullen en ook raadplegen.

De meeste CRM systemen zijn dan ook via een intranet of internet toegankelijk voor iedere bedrijfsafdeling. Ook kun je aan klanten een waarde toekennen. Goede klanten of potentieel grote klanten kunnen zo een prioriteit krijgen.

CRM Marketing en SEO

Een goed klantrelatiebeheer systeem kan bedrijven helpen om gebruik te maken van de informatie die ze over de klant heeft. Vooral op het gebied van het gedrag van consumenten kunnen bedrijven steeds meer profiteren van CRM-software.

Dit noemt men ook wel Social Customer Relation Management ook aangeduid als SCRM. Je verbindt hierbij het CRM-proces aan een social media site zoals Facebook of Twitter. Steeds vaker worden CRM-systemen, sociale media en SEO met elkaar geïntegreerd.

De voordelen van CRM marketing

Voordeel van CRM marketingPrioriteit
KlantrelatiebeheerHoog
Verbeterde klantenserviceHoog
Gerichte marketingcampagnesHoog
Verhoogde salesMiddel
Verbeterde klanttevredenheidHoog
Betere interne communicatie en samenwerkingMiddel
Data-analyse en rapportageHoog
Automatisering van marketingtakenMiddel
Verbeterde uptake en conversieHoog
Betere inzicht in klantgedrag en -voorkeurenHoog
De voordelen van CRM marketing.

Hieronder volgt een gedetailleerdere uitleg van deze voordelen:

  1. Klantrelatiebeheer: een CRM helpt bij het beheren en verbeteren van relaties met klanten, wat kan leiden tot hogere klanttevredenheid en loyaliteit.
  2. Verbeterde klantenservice: door een volledig beeld van de klantinteracties te hebben, kan CRM helpen bij het bieden van betere en meer gepersonaliseerde klantenservice.
  3. Gerichte rarketingcampagnes: CRM biedt waardevolle inzichten in klantvoorkeuren en gedrag, waardoor bedrijven gerichte en gepersonaliseerde marketingcampagnes kunnen uitvoeren.
  4. Verhoogde verkoopproductiviteit: CRM kan helpen bij het stroomlijnen van verkoopprocessen en het verhogen van de productiviteit van het verkoopsteam.
  5. Betere Interne communicatie en samenwerking: CRM kan helpen bij het verbeteren van de interne communicatie en samenwerking door een centrale plek te bieden waar teamleden klantinformatie kunnen delen en bijwerken.
  6. Data-analyse en rapportage: CRM-tools bieden meestal uitgebreide data-analyse en rapportagemogelijkheden, waardoor bedrijven waardevolle inzichten kunnen krijgen in hun prestaties en beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.
  7. Automatisering van marketingtaken: veel CRM-tools bieden automatisering van routinetaken zoals e-mailmarketing, wat tijd en inspanning kan besparen.
  8. Verbeterde uptake en conversie: door een beter begrip van klantbehoeften en gedrag, kan CRM helpen bij het verbeteren van de opname van producten en diensten en het verhogen van de conversieratio’s.
  9. Beter inzicht in klantgedrag en -voorkeuren: CRM kan waardevolle inzichten bieden in klantgedrag en -voorkeuren, wat kan helpen bij het maken van betere marketing- en productbeslissingen.

Mijn advies

De klantrelatie centraal stellen in je marketingstrategie is een verstandige keuze. Het gaat niet alleen om het binnenhalen van nieuwe klanten. Door het toenemende gebruik van social media gaat het er steeds meer om dat een klant tevreden is. Een tevreden klant is jouw uithangbord. Daarbij kun je alle kennis die je over klanten hebt ook gebruiken om een marketingcampagne op te enten. Als je het gedrag en de interesses van jouw klant kunt relateren aan zijn aankopen, kun je daarop inspelen.


Veelgestelde vragen

Wat is CRM-Marketing?

CRM marketing is een bepaalde marketingstrategie waarbij de relatie met de klant voorop staat. Hierbij gaat het niet alleen om het verwerven van nieuwe klanten, maar nog veel meer op het onderhouden van de relatie met de klant. Doelstelling is om deze zo optimaal mogelijk te krijgen, waarbij afdelingen zoals marketing, (after) sales en klantenservice heel nauw met elkaar samenwerken.

Wat is de impact van CRM-Marketing op SEO?

Een goed CRM systeem kan bedrijven er bij helpen om met de opgeslagen klantinformatie veel meer uit de klant te halen. Een goede klantrelatie zorgt er meestal ook voor dat klanten bij je terugkeren en opnieuw een aankoop bij jou doen. Ook zal de klant dan zich sneller positief over jouw bedrijf uitlaten. Inmiddels weten we wel dat de relevantie van jouw site hierdoor toeneemt, wat weer direct van invloed is op de SEO van jouw website.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.