CRM marketing

CRM staat voor Customer Relationship Management. Dit is een Engelse term die in het Nederlands klantrelatiebeheer betekent. Bij CRM marketing staat de klant centraal in je marketing strategie. Het doel van deze strategie is de relatie met je bestaande klanten te onderhouden en te optimaliseren.

Wat is CRM Marketing?

Met CRM marketing bedoelen we de marketingstrategie waarin de klantrelatie het belangrijkst is. Naast het binnenhalen van nieuwe klanten richt CRM marketing zich erop om de relatie tussen de klant en de verkoper te optimaliseren. In een CRM-systeem werken marketing, sales, after sales en klantenservice nauw samen.

CRM software

Voor CRM Marketing zijn speciale softwarepakketten op de markt. Voorbeelden hiervan zijn Salesforce, SAP, Oracle, Netsuite en Nimble. Met deze software kun je klantdata zoals contactgegevens en ordergeschiedenis opslaan. Ook kun je er contactmomenten in registreren en inplannen. Je kunt het systeem gebruiken voor zowel bestaande als potentiële klanten. De verschillende afdelingen van een bedrijf kunnen zo gegevens over klanten aanvullen en ook raadplegen.

De meeste CRM systemen zijn dan ook via een intranet of internet toegankelijk voor iedere bedrijfsafdeling. Ook kun je aan klanten een waarde toekennen. Goede klanten of potentieel grote klanten kunnen zo een prioriteit krijgen.

CRM Marketing _ Begrippenlijst

CRM Marketing en SEO

Een goed klantrelatiebeheer systeem kan bedrijven helpen om gebruik te maken van de informatie die ze over de klant heeft. Vooral op het gebied van het gedrag van consumenten kunnen bedrijven steeds meer profiteren van CRM-software.

Dit noemt men ook wel Social Customer Relation Management ook aangeduid als SCRM. Je verbindt hierbij het CRM-proces aan een social media site zoals Facebook of Twitter. Steeds vaker worden CRM-systemen, sociale media en SEO met elkaar geïntegreerd.

Mijn advies

De klantrelatie centraal stellen in je marketingstrategie is een verstandige keuze. Het gaat niet alleen om het binnenhalen van nieuwe klanten. Door het toenemende gebruik van social media gaat het er steeds meer om dat een klant tevreden is. Een tevreden klant is jouw uithangbord. Daarbij kun je alle kennis die je over klanten hebt ook gebruiken om een marketingcampagne op te enten. Als je het gedrag en de interesses van jouw klant kunt relateren aan zijn aankopen, kun je daarop inspelen.

Veelgestelde vragen

Wat is CRM-Marketing?

CRM marketing is een bepaalde marketingstrategie waarbij de relatie met de klant voorop staat. Hierbij gaat het niet alleen om het verwerven van nieuwe klanten, maar nog veel meer op het onderhouden van de relatie met de klant. Doelstelling is om deze zo optimaal mogelijk te krijgen, waarbij afdelingen zoals marketing, (after) sales en klantenservice heel nauw met elkaar samenwerken.

Wat is de impact van CRM-Marketing op SEO?

Een goed CRM systeem kan bedrijven er bij helpen om met de opgeslagen klantinformatie veel meer uit de klant te halen. Een goede klantrelatie zorgt er meestal ook voor dat klanten bij je terugkeren en opnieuw een aankoop bij jou doen. Ook zal de klant dan zich sneller positief over jouw bedrijf uitlaten. Inmiddels weten we wel dat de relevantie van jouw site hierdoor toeneemt, wat weer direct van invloed is op de SEO van jouw website.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z