Google AdWords Campagne

Een Google AdWords Campagne is een methode om veel gerichter bezoekers op je website te krijgen dan door middel van een ranking in de Google zoekmachine.

Met een Google AdWords Campagne zijn bezoekers op basis van door jou gekozen zoekwoorden naar je site te leiden, precies naar de pagina waar je ze wilt hebben. Bij de organische vindbaarheid zal Google zelf bepalen naar welke landingspagina de bezoekers worden gestuurd.

Bij een holistische marketingcampagne zie je vaak dat SEO en SEA worden gecombineerd om zo tot een optimaal resultaat te komen.

Wat is een Google AdWords Campagne?

Bij een Google AdWords Campagne (SEA) wordt jouw bedrijfsnaam gekoppeld aan door jou geselecteerde zoekwoorden. Zodra een bezoeker één van ‘jouw’ zoekwoorden intikt verschijnt een advertentie met jouw bedrijfsnaam en een link naar jouw website.

Je hebt de volledige controle over de landingspagina waar de bezoeker naartoe wordt gestuurd. Je kunt zelfs per zoekwoord een andere landingspagina instellen.

Voorbeelden van een Google AdWords Campagne

Het is lastig om voorbeelden te geven van een Google AdWords Campagne, want het aantal mogelijkheden is bijzonder groot. Door gebruik te maken van de tools die Google beschikbaar stelt, is precies in te stellen bij welke zoekwoorden jouw advertentie wordt getoond, en welke actie er volgt als de bezoeker op de advertentie klikt.

Een bakkersbedrijf met een website voor online verkoop, kan het zo instellen dat een bezoeker bij het klikken op de advertentie terecht komt op je assortiment pagina met gebak. Bij een Google AdWords Campagne is exact te zien hoeveel bezoekers jouw zoekwoorden heeft ingetikt en hoeveel daarvan naar jouw website zijn geleid.

De lokale SEO is hier tevens van belang. Denk hierbij aan de lokale SEO binnen steden zoals Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Groningen.

Het belang van een Google AdWords Campagne

Een Google AdWords Campagne is een goede tool als je gericht bezoekers naar je website wilt leiden. Een campagne loopt vaak een beperkte periode. In de praktijk blijkt dat de nieuwe bezoekers van je website daarna uit zichzelf regelmatig terugkomen.

De impact van een Google AdWords Campagne

Een Google AdWords Campagne is bijzonder effectief. In tegenstelling tot SEO moet er wel worden betaald voor een Google AdWords Campagne. In de praktijk blijken de kosten mee te vallen, omdat er per klik op de advertentie wordt betaald. Na een aantal campagnes lukt het meestal om structureel meer bezoekers op je site te krijgen.

Mijn advies

Een Google AdWords Campagne is nuttig tijdens een actie, waarbij het doel is om een specifieke doelgroep bezoekers naar je site te dirigeren. Wie op de lange termijn meer bezoekers wil is SEO een meer geschikte tool.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 10 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 10 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.