Het verschil tussen SEO en SEA (en waarom beide belangrijk zijn)

In de online wereld (en steden) kom je heel wat termen tegen die van belang zijn voor het verbeteren van je vindbaarheid. Twee belangrijke termen die je veel tegenkomt zijn SEO en SEA. Zoekmachine optimalisatie en zoekmachine adverteren (de combinatie wordt aangeduid als SEM; zoekmachine marketing).

In het kort, met SEO optimaliseer je websites waardoor de organische posities verbeteren. Met SEA optimaliseer je campagnes waarmee je met een advertentie hoog in Google staat. In dit artikel neem ik je mee in de voordelen, nadelen en mogelijkheden van zowel SEO als SEA.

Wat is SEO en SEA?

SEO en SEA zijn twee belangrijke termen in de wereld van online marketing. Ze zorgen beide voor verbeteringen aan je presentatie binnen Google, Bing en Yahoo en bieden de mogelijkheid om te groeien.

Toch zijn SEO en SEA voor andere zaken van belang. Hier vind je een definitie en een uitleg van beide termen plus de belangrijkste pijlers hiervan.

Samenwerken met een specialist op het gebied van SEO en SEA?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Specialist voor SEO en SEA

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

In het kort is het verschil tussen SEO en SEA dat SEA voor de korte termijn is en SEO voor de lange termijn. Met SEA koop je advertenties in binnen Google, met SEO optimaliseer je je website om deze organische hogerop in Google te krijgen. (1) (2)

Het verschil tussen SEO en SEA in Google is als volgt:
Verschil SEO en SEA
Verschil tussen SEO en SEA.

SEO en SEA in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel over SEO en SEA? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

SEO en SEA (video).

Op welke manier zijn SEO en SEA complementair aan elkaar

SEO en SEA hebben hun eigen verschillen, maar complimenteren elkaar mooi in een holistische marketingstrategie, bijvoorbeeld wanneer je samenwerkt met een bureau. Er zijn een aantal manieren waarop SEO en SEA elkaar duidelijk versterken:

 1. Met SEA kunnen zoekwoorden op het gebied van conversie, CTR en CPC worden getest. Test het water met SEA, leg de posities vast met goede SEO. Het zou zonde zijn als je maandenlang aan de SEO-positie werkt en het zoekwoord geen conversies oplevert.
 2. Verhoog de CTR van de SEO-positie met een ondersteunende advertentie. Met een SEA-advertentie kun je de CTR verhogen van de SEO-snippet.
 3. Verhoog de kwaliteitsscore van je campagnes met SEO. Dit verlaagt de CPC en verbetert de uiteindelijke ervaring van de bezoeker (inclusief conversie).
 4. Vang zoekers in Google af met een advertentie die voorheen via een SEO-snippet naar de website kwamen.
 5. Ondersteun de volledige klantreis, van het begin van de funnel tot high intent zoekwoorden, met een op CTR gerichte SEA- en SEO-campagne. (3)

De data van SEA inzetten voor een SEO-campagne

Voor een SEO-campagne zet ik graag de data van SEA in. Bijvoorbeeld de conversie gegevens waarmee je een goed idee krijgt van wat interessante zoektermen zijn voor een campagne.

Gebruik van SEA resultatenUitleg
Zoekwoord OnderzoekGebruik de gegevens van je SEA-campagne om te zien welke zoekwoorden het meeste verkeer naar je site hebben geleid. Deze zoekwoorden kunnen dan worden gebruikt om je SEO-strategie te verbeteren.
Advertentietekst optimalisatieKijk naar welke advertenties de hoogste click-through rates (CTR) hebben in je SEA-campagne. Dit kan je inzicht geven in welke titels en meta-beschrijvingen je zou moeten gebruiken voor je SEO.
Landingspagina optimalisatieAnalyseer de prestaties van de landingspagina’s in je SEA-campagne. De pagina’s met de hoogste conversieratio’s geven je inzicht in welke soort content goed presteert en kunnen je helpen bij het ontwikkelen van SEO-vriendelijke content.
Inzichten o.b.v. geografieAls je merkt dat bepaalde regio’s beter presteren in je SEA-campagne, overweeg dan om je SEO-inspanningen te richten op deze gebieden.
Inzichten o.b.v. apparatenAls je merkt dat bepaalde apparaten (zoals mobiel of desktop) beter presteren in je SEA-campagne, overweeg dan om je SEO-strategie hierop aan te passen.
SEA data inzetten voor SEO-campagnes.

Verder lezen over SEO en SEA?

Onderstaande artikelen zijn mogelijk interessant voor je.

De voordelen van SEO

De voordelen van SEO zitten voornamelijk in de hoek van het verkrijgen van duurzaam succes voor een organisatie en het garanderen van de continuïteit hiervan. (4)

 • meer kwalitatieve bezoekers naar de website;
 • gratis klikken naar de website;
 • een sterkere website (anders kom je niet hogerop in Google);
 • Meer conversies, leads en verkopen via de website.

Uit welke componenten bestaat SEO?

SEO bestaat uit het optimaliseren van de technische SEO, SEO-content en autoriteit van een website. Onderstaand vertel ik iets meer over de componenten.

Component #1: technische SEO

Zo kun je de technische kant van de website verbeteren om aantrekkelijker te zijn voor Google, maar ook voor de bezoekers. Hiermee bedoel ik onder andere de volgende onderdelen:

 1. Hoe is de (visuele) weergave van de website in de zoekresultaten?
 2. Hoe is de on-page SEO geoptimaliseerd?
 3. Hoe kan Google de website lezen? (5)
 4. Is er sprake van interne concurrentie?
 5. Is de website beveiligd voor aanvallen van buitenaf? (6)
 6. Is de website snel op ieder platform?

De technische SEO is voorwaardelijk voor een goede positie in Google. Het kan je breken, maar niet per se maken (niet zoals content).

Component #2: SEO-content (schrijf voor de bezoeker, optimaliseer voor Google)

Met SEO-content bedoel ik alle content op de website:

 • tekstuele content;
 • afbeeldingen;
 • on-page SEO;
 • interne links;
 • video’s.

Content voor SEO dient van hoge kwaliteit te zijn. Tevens moet de content nauw aansluiten op de behoefte van de bezoeker. Door middel van content begrijpt de bezoeker én Google waar een website overgaat. Hoe beter je content, hoe langer een bezoeker blijft hangen. De content die ik “voor SEO” schrijf, schrijf ik stiekem meer voor mijn doelgroep met als neveneffect een hogere positie in Google. (7)

Component #3: linkbuilding

SEO-waarde doorgeven via backlinks wordt ook wel linkbuilding genoemd. Dit proces houdt het structureel en actief verkrijgen van hyperlinks van andere websites in. Een goede linkbuilding-campagne verbetert je posities in Google, een slechte linkbuilding-campagne verslechtert deze.(8)

Backlinks zijn een van de belangrijkste ranking factoren van Google. Hoe hoger de kwaliteit van links die naar een website verwijzen, hoe meer Google deze website waardeert. De waarde van een link wordt bepaald door verschillende factoren:

 1. Relevantie van het onderwerp (hoe relevant is de website waarvan je een link krijgt)
 2. De autoriteit van een pagina of website
 3. De aanwezigheid van ‘’DoFollow” of “DoFollow” attribuut in de hyperlink
 4. Locatie van de link: hoe lager de link op de pagina staat, des te minder waarde de link heeft.
 5. Het aantal links dat op de pagina staat: liever een link van een pagina waar geen andere links op staan, dan een link van een pagina waar 10 andere links op staan.

SEA: zoekmachine adverteren voor direct resultaat

SEA kan bij uitstek worden ingezet door startende bedrijven die hun naamsbekendheid willen vergroten. Het adverteren zorgt ervoor dat de dat er direct klikken naar de website komen. Het effect van SEA hangt af van het beschikbare budget van een bedrijf en het volume van de zoekwoorden. Hoe hoger je ingestelde budget, hoe meer klikken je krijgt.

Hoe werkt SEA?

De adverteerders hebben dit stukje vastgoed op de zoekresultaten ingekocht om bezoekers te ontvangen die op zoek zijn naar bepaalde producten en diensten. De aanbieders van deze producten en diensten betalen een bepaald bedrag per klik hiervoor. (9)

Voor zoekwoorden met veel concurrentie betaal je meer dan voor zoekwoorden met minder concurrentie. Google Ads (het programma waarmee je de advertenties beheert van SEA) gebruikt een bepaalde marktwerking hierbij. De zoekwoorden waar meer concurrenten op willen adverteren zijn hierdoor vaak duurder.

Let op: wanneer een zoekwoord op het gebied van SEO veel concurrentie heeft, hoeft dit nog niet te betekenen dat dit zoekwoord ook een hoge CPC heeft met SEA.

SEO en SEA | Google Ads

De voordelen van SEA

Het voordeel van SEA is dat je website snel hoog in Google te zien is. Je bent meer zichtbaar en de kans is groot dat er op jouw website geklikt wordt. Het nadeel van SEA is dat de inkomsten direct opdrogen zodra je stopt met investeren.

Daarnaast is de voorspelbaarheid en meetbaarheid een groot voordeel van SEA ten opzichte van SEO. Voorafgaand aan een traject kan een SEA-specialist exact voorspellen wat de kosten per conversie worden. Hiermee kan de klant berekenen of de investering (op lange termijn) rendabel is. Tijdens het traject zijn er veel opties om de resultaten goed te monitoren en bij te sturen.

De verschillen tussen SEO en SEA

Samenvattend, de verschillen tussen SEO en SEA:

 • SEO is van de lange adem, met SEA sta je direct bovenaan in Google.
 • SEO verhoogt de kwaliteit van je website, SEA niet.
 • Voor SEO betaal je je marketingbureau, met SEA betaal je Google (en je marketingbureau).
 • Met SEO blijven de resultaten na je inspanningen, met SEA verdwijnen de advertenties wanneer je stopt met betalen.
 • SEO verhoogt de waarde van je bedrijf op een directe en intrinsieke wijze, SEA verhoogt de omzet van je bedrijf (vooral op korte termijn).

Waarom zet je SEO en SEA gezamenlijk in?

SEO en SEA kunnen, wanneer ze correct worden ingezet, elkaar complimenteren. Er zijn manieren om dit effect te versterken, namelijk:

 1. Zet zowel SEO als SEA aan om de CTR naar je organische posities te verhogen. Wanneer een zoeker in Google al je advertentie heeft gezien, is de kans ook groter dat dezelfde zoeker op je organische zoekresultaat klikt.
 2. Ondersteun de eerste periode van je SEO-traject door een SEA-campagne te lanceren. SEO heeft namelijk tijd nodig voordat de volledige werking merkbaar is.
 3. Gebruik de data van SEA-campagnes als input voor de SEO. De gegevens van de SEA-campagne, zoals het meten van conversies, kun je als input gebruiken voor de bepaling van de zoekwoorden voor de SEO-optimalisaties.
 4. Lanceer een SEA-campagne om te meten hoe rendabel een zoekwoord is. Het zou zonde zijn als je maanden bezig bent met het optimaliseren voor SEO en dat de zoekwoorden waarvoor je op #1 staat niets opleveren.

De kwaliteit van de landingspagina bij zowel SEO als SEA

Relevantie en kwaliteit zijn van belang voor het creëren van een presterende landingspagina voor zowel SEO als SEO. Bij SEA weegt dit mee in de quality score, bij SEO weegt dit mee in de positie in Google (direct en indirect). Het is bij SEO van belang om extra te letten op de kwaliteit van landingspagina’s. Het vergt een continue investering qua tijd en geld.

De tools voor SEO en SEA

De tools die je gebruikt om SEO en SEA uit te kunnen voeren, verschillen op een aantal universele tools van elkaar.

Tools voor SEO

De tools die ik zelf het meest gebruik voor SEO zijn:

 • Google Search Console (meetbaarheid en technische analyse);
 • Google Analytics (meetbaarheid);
 • Ahrefs (linkbuilding, content en meetbaarheid)
 • Screaming Frog (techniek en on-page SEO);
 • Ubersuggest (content).

Tools voor SEA

De tools die ik graag gebruik voor SEA zijn:

 • Google Ads (Campagnebeheer en prestatie-analyse)
 • Google Keyword Planner (Zoekwoordonderzoek)
 • SpyFu (Concurrentieonderzoek en zoekwoordstrategieën)
 • Optmyzr (Automatisering en optimalisatie)
 • WordStream Advisor (Campagnebeheer en budgetoptimalisatie)

  Bronnen

  1. Hardwick, J. (2024, 19 maart). SEO vs. SEM: What’s the Difference? SEO Blog By Ahrefs. https://ahrefs.com/blog/seo-vs-sem/
  2. Ali, A. (2023, 21 december). SEO vs. SEM: Differences in Techniques, Costs, & Results. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/seo-vs-sem/
  3. Campbell, H. (2023, 2 maart). 5 Ways to Combine SEO & SEM for More Effective Marketing ROI. Search Engine Journal. https://www.searchenginejournal.com/combine-seo-sem-roi-conductor/481019/
  4. Lahey, C. (2023, 6 september). The Importance of SEO: 10 Benefits of Search Engine Optimization. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/importance-of-seo/
  5. Build and Submit a Sitemap | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/sitemaps/build-sitemap
  6. Safe and secure. (z.d.). web.dev. https://web.dev/explore/secure?hl=en
  7. Creating Helpful, Reliable, People-First Content | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.-b). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/creating-helpful-content
  8. Szymanski, K. (z.d.). Quality links to your site  |  Google Search Central Blog  |  Google for Developers. Google For Developers. https://developers.google.com/search/blog/2010/06/quality-links-to-your-site
  9. Google Ads  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/google-ads

  Veelgestelde vragen

  Ik krijg dagelijks vragen binnen omtrent SEO en SEA. Onderstaand beantwoord ik de meest voorkomende.

  Met welke doelstellingen is het interessant om met SEO aan de slag te gaan?

  Voor bedrijven die weinig budget hebben, maar wel als doelstelling hebben om hoog in Google te komen, is de inzet van SEO ideaal. SEO verhoogt de waarde van je bedrijf en brengt passief klanten binnen met dank aan de positie in Google. SEO is in principe gratis, in tegenstelling tot SEA. Voor bedrijven die veel tijd, maar weinig budget hebben en niet de drang hebben om op korte termijn resultaten te boeken werkt SEO gegarandeerd.

  SEO zorgt voor een duurzame marketingstrategie. Het gaat hier namelijk om het structureel optimaliseren van verschillende pagina’s. Om deze reden zie je pas op de lange termijn het effect ervan. Geduld is een schone zaak.

  Met welke doelstellingen is het interessant om met SEA aan de slag te gaan?

  Voor bedrijven die over relatief veel budget beschikken en snel resultaat willen zien, is de inzet van SEA zeer effectief. Je betaalt een bepaald bedrag aan Google en je staat vrijwel direct bovenaan Google. Aan de hand van SEA kun je ook focussen op jouw gewenste doelgroep. Je kunt namelijk instellen welke soort bezoekers jouw advertenties te zien krijgen. Dit resulteert zich uiteindelijk in meer omzet.

  Senior SEO-specialist

  Ralf van Veen

  Senior SEO-specialist
  Five stars
  Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

  Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

  Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

  Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 28 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 10 mei 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.