SEO en SEA

In de online wereld kom je heel wat termen tegen die van belang zijn voor het verbeteren van je website. Twee belangrijke termen die je veel tegenkomt zijn SEO en SEA. Beide termen lijken qua schrijfwijze veel op elkaar, maar toch zijn er wel degelijk belangrijke verschillen. Omdat het lastig is om deze twee termen uit elkaar te halen, vind je hier een duidelijke uitleg van beide termen. Zo weet je niet alleen waar welke term belangrijk voor is, maar ook wat jij eraan hebt.

seo en sea

Wat is SEO en SEA?

SEO SEA zijn twee belangrijke termen in de wereld van online marketing. Ze zorgen beide voor verbeteringen aan je website en bieden de mogelijkheid om te groeien. Toch zijn SEO en SEA voor andere zaken van belang. Hier vind je een definitie van beide termen:

SEO: Search Engine Optimization

SEO staat voor Search Engine Optimization: het gaat hier om het optimaliseren van een website om zo hoog mogelijk in de Google ranking te staan. SEO maakt het mogelijk om jouw website beter vindbaar te maken voor je doelgroep. Er zijn veel manieren waarop je SEO toepast. Zo kun je de technische kant van de website verbeteren om aantrekkelijker te zijn voor Google, maar ook voor de bezoekers. Verder speelt ook de content van de website een grote rol. 

Schrijf kwalitatieve content

Content moet van hoge kwaliteit zijn. Tevens moet de content nauw aansluiten op de behoefte van de bezoeker. Door middel van content begrijpt de bezoeker én Google waar een website overgaat. Hoe beter je content, hoe langer een bezoeker blijft hangen. 

Google gebruikt content om erachter te komen hoe goed jouw website past bij de zoekopdracht van een gebruiker. Het algemene doel van Google is namelijk om de best passende zoekresultaten te leveren aan de zoeker. 

De kwaliteit van de content op een website is cruciaal voor de uiteindelijke ranking. Hoe hoger een website verschijnt in de zoekresultaten, hoe meer klikken deze website ontvangt. Het schrijven van kwalitatieve content begint bij het uitvoeren van een zoekwoordonderzoek. Tijdens dit zoekwoordonderzoek kom je erachter op welke manier jouw doelgroep zoekt. Hier speel je op in door de zoekwoorden sporadisch te laten terugkomen in de content.

Maak je website sneller

Naast content, is de technische kant van SEO belangrijk. De techniek achter SEO bewerkstelligt de snelheid van een website, de structuur van een website en het uiterlijk van de website. 

Bezoekers wachten niet langer dan 6 seconden tot een website geladen is. Als website eigenaar moet je er dan ook voor zorgen dat de laadsnelheid zo kort mogelijk is. Daarnaast is de paginasnelheid van een website een ranking factor van Google. Met behulp van deze factor, en honderden anderen, bepaalt Google hoe hoog je website binnen de organische zoekresultaten terecht komt.

Website structuur is cruciaal bij het optimaliseren van je website voor Google. Het vormt de plattegrond, het huis en het interieur van een website. Genereer een XML sitemap. Deze plattegrond gebruikt Google om een website te indexeren. Nadat een website in de index van Google staat, wordt de ranking bepaald. 

De HTML achter een website realiseert de daadwerkelijke structuur van een website. Headers, titels, subkopjes, noem het maar op. De kunst is om de code zo schoon mogelijk te houden. Zo houd je het gemakkelijk voor Google om jouw website te crawlen.

CSS code zorgt voor de stijl en layout van een website. Ook hierbij is het belangrijk om de code zo schoon mogelijk te houden. Dit houdt in om alle onnodige tekens weg te laten. 

JavaScript is ook een belangrijk aspect die bijdraagt aan de kwaliteit van de website structuur. Deze programmeertaal realiseert interactiviteit op een website. Ook zorgt het voor dynamiek.

Verkrijg link juice

SEO waarde doorgeven via backlinks wordt ook wel ‘’linkjuice’’ genoemd. Websites met een hoge domein autoriteit, geven een stukje van hun eigen waarde door wanneer er naar jouw website gelinkt wordt.

Backlinks zijn een van de belangrijkste ranking factoren van Google. Hoe hoger de kwaliteit van links die naar een website verwijzen, hoe meer Google deze website waardeert. De waarde van een link wordt bepaald door verschillende factoren:

 1. Relevantie van het onderwerp
 2. De autoriteit van een pagina of website.
 3. De aanwezigheid van ‘’nofollow tag’’ of ‘’dofollow tag’’
 4. Locatie van de link: hoe lager de link op de pagina staat, des te minder waarde de link heeft.
 5. Het aantal links dat op de pagina staat: Google verkiest 10 kwalitatieve links over 100 minder goede links.

Hoe verkrijg je deze links? Daar zijn een aantal methoden voor. Word expert in jouw vakgebied. Schrijf regelmatig blogs aangaande onderwerpen binnen je branche. Op deze manier profileer je jezelf als bron van informatie in het werkveld. Zodra de website groeit in termen van verkeer, zullen anderen je website als bron gebruiken. 

Op deze manier verkrijg je op natuurlijke wijze backlinks. Wanneer dit proces zich vordert, merkt Google dit op. Dit verhoogt uiteindelijk de autoriteit van een website.

SEA: Search Engine Advertising

SEA staat voor Search Engine Advertising: het gaat hier om het adverteren in zoekmachines als Google. Zoek je in Google naar een onderwerp? Dan krijg je vaak als eerst advertenties te zien. Dit zijn betaalde advertenties en ook wel bekend als SEA links. 

SEA wordt vaak gebruikt door al dan niet startende bedrijven die hun naamsbekendheid willen vergroten. Het adverteren zorgt ervoor dat de Click Through Rate en het conversiepercentage direct stijgen. Het effect van SEA hangt af van het beschikbare budget van een bedrijf, en het volume van de zoekwoorden. Voor zoekwoorden met veel concurrentie betaal je meer dan voor zoekwoorden met minder concurrentie.

Het voordeel van SEA is dat je website snel hoog in Google te zien is. Je bent meer zichtbaar en de kans is groot dat er op jouw website geklikt wordt. Het nadeel van SEA is dat de inkomsten direct op drogen zodra je stopt met investeren.

Er zijn verschillende kostenmodellen betreffende SEA. Dit zijn CPC, CPM en CPA.

Cost Per Click (CPC) houdt in dat je betaalt voor iedere keer dat een zoeker op jouw zoekresultaat klikt. De kosten worden hoger hoe meer verkeer een website genereert.

Bij Cost Per Mille (CPM) betaal je een vaste prijs per 1.000 vertoningen. Een vertoning vindt plaats wanneer Google jouw zoekresultaat laat zien op de zoekresultatenpagina.

Cost Per Action (CPA) noem je ook wel kosten per conversie. De bezoeker komt via de advertentie op een website. Je betaalt per actie die een bezoeker onderneemt op de website. Voorbeelden zijn aanmelden voor een nieuwsbrief, een offerte aanvragen of een product aanschaffen. 

De kwaliteit van de landingspagina weegt even zwaar mee als bij SEO. Relevantie en kwaliteit zijn sleutelwoorden voor bij het creëren van de landingspagina. Google hecht veel waarde aan het tonen van de best passende zoekresultaten aan de zoeker. Speel hierop in door op de hoogte te zijn van de ranking factoren van Google.

Het is bij SEA van belang om extra te letten op de kwaliteit van landingspagina’s. Het vergt continue investeringen. Des te meer reden om nóg meer uit de online advertenties te halen.

Verschil SEO en SEA

Het belangrijkste verschil tussen SEO en SEA is dat SEO draait om optimalisatie van de website en SEA om het plaatsen van advertenties. Je kunt SEO zien als een lange termijn strategie, terwijl SEA vaak maar tijdelijk successen biedt.

Een ander verschil tussen beide termen is dat het resultaat van SEO lastiger meetbaar is. Hoewel het aantrekkelijk lijkt om volop te investeren in SEA, is het wellicht belangrijker om aandacht te besteden aan SEO. Een hogere positie in onbetaalde zoekresultaten is vaak blijvend: dit is bij SEA niet het geval.

seo en sea 2

De tools voor SEO en SEA

De tools die je gebruikt om SEO en SEA uit te kunnen voeren, verschillen amper met elkaar. Voor het verkrijgen van goede data en goede zoektermen gebruik je in beide gevallen Google Analytics en Google Search Console. Ook de SEO tools zoals Moz of Ahrefs zijn voor zowel SEO als SEA handig.

We raden in veel gevallen aan om SEO als basis te nemen voor je marketingplan en dit waar nodig (bijvoorbeeld de start van een nieuw product of dienst) met SEA aan te vullen. Echter is voor de duurzaamheid SEO meer aan te raden. 

Zoals eerder aangegeven is SEO beter om in te zetten wanneer je een langere termijn resultaat wilt behalen. SEO/SEA zijn beide belangrijk om in te zetten om zo je website beter vindbaar te maken en meer bezoekers op je website te krijgen. Gebruik jij advertenties of kies je voor de algehele optimalisatie van je website?

Veelgestelde vragen

Ik krijg dagelijks vragen binnen omtrent het samenwerken met een SEO-specialist en de voordelen/nadelen van deze mogelijke samenwerking. Ik heb de gestelde vragen en gegeven antwoorden hieronder uitgeschreven vanuit mijn eigen ervaring op dit gebied.

Wat is de betekenis van SEO en SEA?

SEO staat voor: Search Engine Optimization, ofwel: zoekmachine optimalisatie. Dit is een verzamelnaam voor alle activiteiten in de zoekmachinemarketing die ervoor zorgen dat jouw website hoog scoort in de organische zoekresultaten van een zoekmachine.

SEA staat voor: Search Engine Advertising, ofwel: adverteren in zoekmachines. Dit is een verzamelnaam voor alle advertentiemogelijkheden in de zoekmachines. In Nederland zijn Google Ads en Bings Ads de twee grootste spelers op gebied van zoekmachine adverteren. Er zijn veel verschillende manieren waarop je kunt adverteren voor jouw bedrijf of website.

Wat is SEO en SEA?

SEO staat voor: Search Engine Optimization, ofwel: zoekmachine optimalisatie. Dit is de vorm van optimalisatie die speciaal voor de zoekmachine wordt gedaan. SEO gaat alleen over de organische resultaten in Google. Dit zijn de resultaten die je onder de ‘adv’ ziet. Je hoeft hier niet voor te betalen. Het worden dus ook wel de gratis zoekresultaten in Google genoemd.

De focus bij SEO ligt op het juist optimaliseren van de website en de verschillende pagina’s. Het doel is om antwoord te vinden op het zoekwoord of de zoekvraag. Google houdt een bepaald algoritme aan. Dit algoritme is afgestemd op een heleboel factoren. Dit zijn: techniek (snelheid), content (relevant voor de bezoeker) en populariteit (links die naar je website verwijzen). Deze factoren samen bepalen dus jouw positie in Google.

SEA staat voor: Search Engine Advertising, ofwel: adverteren in zoekmachines. Dit is een breed begrip voor alle advertentiemogelijkheden in zoekmachines. Een grote speler op het gebied van SEA is Google Ads. SEA kenmerkt zich als de advertenties die je bovenaan in Google ziet staan. Deze herken je aan: ‘Adv’. Het voordeel aan SEA is dat je, tegen betaling, direct bovenaan in Google komt te staan. Je ziet dus ook vrijwel meteen resultaat. Je betaalt voor elke klik op jouw advertentie aan Google.

Naast de zoekresultaten die je krijgt in Google kan SEA op nog meer manieren voorkomen. Bijvoorbeeld de banners die je weleens ziet op websites. Je kunt dan gericht een website opgeven waar jij wil dat jouw banner getoond wordt. Een andere manier is een shopping campagne. Deze wordt getoond op het moment dat je op zoek bent naar producten. In zo’n geval kan jouw product getoond worden. Tot slot valt een remarketing campagne ook onder SEA. Dit houdt in dat je een banner van jouw website laat zien aan mensen die al eens op jouw website of webshop zijn geweest. Wanneer je bijvoorbeeld zoekt naar skisokken, zie je dit type skisokken ineens overal voorbij komen in de vorm van een advertentie.

Wat zijn de grootste verschillen tussen SEO en SEA?

Het verschil tussen SEO en SEA is groot. Om te beginnen: waar staan de afkortingen eigenlijk voor? SEO staat voor: Search Engine Optimization, ofwel: zoekmachine optimalisatie. Dit is in principe gratis. SEA staat voor: Search Engine Advertising, ofwel: adverteren in zoekmachines. Dit kost geld. Naast de vele verschillen, hebben deze twee termen wel iets gemeen: ze hebben beide te maken met online marketing. Daarnaast zorgen beide technieken voor een hoge plaats in de zoekresultaten van Google, of een andere zoekmachine.

Aan de vertalingen van deze twee termen te zien, heeft SEO kort gezegd betrekking op de organische, onbetaalde zoekresultaten. SEA daarentegen heeft betrekking op betaalde zoekresultaten. De advertenties.

Andere verschillen tussen SEO en SEA zijn:

 • SEO is een lange termijn strategie wat betreft het doorvoeren voor jouw website. SEO is een continu proces. De resultaten van jouw werk wat betreft SEO zie je ook pas na weken of zelfs maanden. Dit in tegenstelling tot SEA: je betaalt voor de advertentie en deze advertentie is direct zichtbaar.
 • Bij SEO is er minder informatie inzichtelijk. Je weet bijvoorbeeld niet welke zoektermen jouw bezoekers gebruiken om vervolgens op jouw website terecht te komen. Bij SEA in zoekmachines zijn deze gegevens wel beschikbaar. Advertentiekosten voor SEA betaal je overigens aan Google. Je betaalt dus eerst aan Google en ontvangt dan pas meer informatie van hen.
 • Het resultaat van SEO is lastiger meetbaar dan bij SEA. Het is moeilijk om te concluderen wat SEO precies heeft betekend voor de gemiddelde positie in Google, aan de hand van hoeveel uur je aan SEO besteed hebt. Bij SEA zie je direct hoeveel een campagne gekost heeft en hoeveel klikken en conversies een campagne heeft opgeleverd.
 • Een groot zichtbaar verschil: betaalde zoekresultaten (SEA) bevinden zich grotendeels bovenaan de pagina. De onbetaalde resultaten (SEO) zijn niet eens altijd zichtbaar zonder eerst naar beneden te scrollen.

Met welke doelstellingen is het interessant om zowel met SEO als SEA aan de slag te gaan?

SEO en SEA vullen elkaar perfect aan. Van SEA kun je leren waar mensen naar op zoek zijn. Die informatie kun je weer gebruiken voor jouw SEO-optimalisatie. Dit voorkomt dat je met SEO heel veel tijd kwijt bent aan zoekwoorden, die eigenlijk niks opleveren. Adverteren zoals bij SEA kost geld. Wanneer je als bedrijf SEO en SEA wilt combineren, is het dus belangrijk dat je hier budget voor hebt. De implementatie van SEO kost weer juist geen geld, maar heel veel tijd. Hier moet je als bedrijf dus ook over beschikken.

Bedrijven die op zowel op korte als lange termijn resultaat willen boeken, zijn dus geschikt om met zowel SEO als SEA aan de slag te gaan. Je begint bijvoorbeeld met SEA, waardoor jouw website gelijk bovenaan staat. Vervolgens investeer je in SEO, zodat je op de lange termijn ook bezoekers genereert. Deze bezoekers klikken op de gewone, gratis zoekresultaten.

Met welke doelstellingen is het interessant om met SEO aan de slag te gaan?

Voor bedrijven die weinig budget hebben, maar wel als doelstelling hebben om hoog in Google te komen, is de inzet van SEO ideaal. SEO verhoogt de waarde van je bedrijf en brengt passief klanten binnen met dank aan de positie in Google. SEO is in principe gratis, in tegenstelling tot SEA. Voor bedrijven die veel tijd, maar weinig budget hebben en niet de drang hebben om op korte termijn resultaten te boeken werkt SEO gegarandeerd.

SEO zorgt voor een duurzame marketingstrategie. Het gaat hier namelijk om het structureel optimaliseren van verschillende pagina’s. Om deze reden zie je pas op de lange termijn het effect ervan. Geduld is een schone zaak.

Met welke doelstellingen is het interessant om met SEA aan de slag te gaan?

Voor bedrijven die beschikken over budget en snel resultaat willen zien, is de inzet van SEA zeer effectief. Je betaalt een bepaald bedrag aan Google en je staat vrijwel direct bovenaan Google. Aan de hand van SEA kun je ook focussen op jouw gewenste doelgroep. Je kunt namelijk instellen welke soort bezoekers jouw advertenties te zien krijgen. Dit resulteert zich uiteindelijk in meer omzet.

Bij de inzet van SEA kun je ook precies voorspellen hoeveel je met een bepaald budget bereikt. Dit zorgt voor meer controle over de cijfers.

Hoe kunnen SEO en SEA elkaar versterken?

Je kunt kiezen voor SEO of SEA, maar je kunt ook kiezen voor de combinatie van deze twee. Sterker nog: de combinatie van SEO en SEA versterken elkaar juist. Op het gebied van de concurrentiepositie in zoekmachines bijvoorbeeld. Dit komt, omdat SEO en SEA elk hun eigen voordelen hebben. Aan de hand van deze drie tips combineer je SEO en SEA zo goed mogelijk:

 • Bepaal je SEO-strategie aan de hand van jouw SEA-resultaten. SEO begint met een zoekwoordonderzoek. Het is vanzelfsprekend belangrijk om je op de juiste zoekwoorden te richten. Aan de hand van een SEA-campagne kom je aan waardevolle inzichten die je kunt gebruiken voor je zoekwoordonderzoek. Je ziet hier namelijk welke zoekwoorden zijn gelinkt aan goede kwaliteitsscores. Ook zie je direct wat de conversiekracht van geteste zoekwoorden is. Andersom kun je SEO-resultaten weer op zijn beurt gebruiken als basis voor SEA-campagnes.
 • Gebruik zoveel mogelijk zoekwoorden uit je onderzoek. Ofwel: benut het zoekwoordonderzoek optimaal. De zoekwoordplanner genereert bijvoorbeeld naar aanleiding van jouw ingevulde woorden weer nieuwe zoekwoorden of laat zien welke zoekwoorden minder relevant zijn. De zoekwoorden met een groot zoekvolume zijn meestal de top woorden. Deze bestaan meestal uit één woord en zijn zeer breed. Deze zijn zeer geschikt voor jouw SEO-strategie. De long tail-zoekwoorden bestaan uit meerdere, specifieke woorden. Deze zijn vooral geschikt voor een SEA-campagne.
 • Verkoop via SEA je Unique Selling Points. SEO is vooral gericht op de belangrijkste algemene zoekwoorden die mensen naar een specifieke website leiden. SEA opereert vooral aan de hand van hele specifieke zoekwoorden. Productnamen en -merken doen het bij SEA wel, maar bij SEO niet bijvoorbeeld. Wanneer je die specifieke namen toevoegt aan jouw advertenties, onderscheid je je van andere advertenties. Op die manier kan SEA voor SEO een aanvulling zijn.

Welke voordelen heeft het combineren van SEO en SEA?

De combinatie van SEO en SEA is in de meeste gevallen zeer voordelig. Het voorkomt een hoop werk aan een zoekwoord die eigenlijk helemaal niks oplevert. Je kunt de resultaten uit SEA namelijk goed inzetten voor de optimalisatie van SEO.

De voordelen van het combineren zijn onder andere:

 • Zoekwoordonderzoek. SEO en SEA komen elkaar dus tegen in het zoekwoordonderzoek. SEO-teksten zijn vooral gericht op de zoekwoorden die het meest worden opgezocht. Hier horen ook gerelateerde zoekwoorden bij. SEA is vooral gericht op de basis zoekwoorden, dit zijn meestal twee woorden, of de long tail zoekwoorden. Dit zijn zoekwoorden waar mensen over het algemeen minder op zoeken. Door deze verschillende soorten zoekwoorden te combineren, dus SEO en SEA, speel je in op een heel breed spectrum aan zoekwoorden.
 • Goede SEO maakt SEA goedkoper. Google bepaalt de prijs van SEA-advertenties. Hoe kwalitatiever en betrouwbaarder Google de tekst vindt, hoe lager de prijs. Dus op het moment dat jouw SEO-teksten kwalitatief en relevant zijn, hoe groter de kans dat Google je minder laat betalen voor de kosten per klik.
 • De inzichten uit SEA helpen SEO. Werken de zoekwoorden of de call-to-actions? Deze inzichten haal je uit SEA en kan je mooi verwerken in de SEO-teksten. Zo blijf je je SEO optimaliseren met dank aan de inzichten uit SEA.
 • De bezoeker heeft meer vertrouwen. SEA zorgt ervoor dat je direct bovenaan in Google verschijnt. Bij SEO kan dit een hele lange tijd duren. Op het moment dat je SEO en SEA combineert, is de kans dus dat je voor beide hoog in Google terecht komt. Dit wekt vertrouwen bij de bezoeker, omdat jouw website twee keer weergegeven is. Dit resulteert automatisch weer in meer bezoekers.

Wat zijn de voordelen van SEO ten opzichte van SEA?

Door SEO door te voeren voor jouw website kun je hoog in Google eindigen. Dat is zeer belangrijk, want wanneer je een hoge positie in Google bemachtigt, genereert dat meer bezoekers naar jouw website. Dit kan weer leiden tot meer omzet. SEO heeft verschillende voordelen:

 • SEO kost geen geld. Bij SEA is het zo dat jouw advertentie wegzakt, of zelfs verdwijnt op het moment dat je stopt met betalen. Bij SEO is dit niet het geval. Voor SEO hoef je niet te betalen en je bereikt alsnog organische resultaten.
 • Een boost voor iedere zoekmachine. Iedere zoekmachine heeft een eigen advertentieplatform. Stel je betaalt advertentiekosten aan Google, sta je in Google bovenaan, maar dit geldt niet voor Yahoo en Bing bijvoorbeeld. Het voordeel van SEO is dat dit wel werkt voor iedere zoekmachine. Wanneer je beschikt over de juiste content en techniek en je belandt bij Google bovenaan, dan is de kans groot dat je bij de andere zoekmachines ook een hoge positie hebt bemachtigd.
 • SEO is een duurzame investering. Wanneer je investeert in SEO, heb je hier lange tijd profijt van. Dit komt, doordat je de doelgroep gericht aanspreekt door middel van jouw webpagina’s.
 • SEO is goed meetbaar. Aan de hand van bijvoorbeeld Google Analytics kun je precies zien welke zoekwoorden zij hebben gebruikt of vanuit welke pagina’s ze zijn doorverwezen. Dit is zeer bruikbare informatie, want hier kun je weer nieuwe ideeën uit halen. Een nieuw onderwerp voor een webpagina bijvoorbeeld, of een productinnovatie.
 • Een vindbare website versterkt je andere marketingmiddelen. Heb je een fysieke winkel? Ook dan is het van belang dat je hoog in Google staat. Veel mensen zoeken namelijk eerst winkels op in Google, voordat ze hier daadwerkelijk heen gaan.

Wat zijn de voordelen van SEA ten opzichte van SEO?

SEA kost geld, maar garandeert wel direct, zichtbaar resultaat. In tegenstelling tot SEO: daar zie je pas op termijn stijging. SEA inzetten voor jouw bedrijf? Dit zijn de voordelen:

 • Snel resultaat. In tegenstelling tot SEO zie je bij SEA vrijwel direct resultaat. Je bent makkelijk online te vinden voor de juiste doelgroep. Binnen een paar dagen zie je al het verkeer naar jouw website stijgen.
 • Inzicht in de behaalde resultaten. In tegenstelling tot SEO kun je bij SEA precies zien hoeveel bezoekers naar jouw website de advertentie heeft opgeleverd. Deze resultaten kun je zien in de vorm van statistieken. Dit creëert overzicht.
 • Gerichter op je doelgroep. Met SEA kun je heel gericht op jouw doelgroep focussen. Je kunt namelijk online instellen welke soort bezoekers jouw advertenties te zien krijgen. Bij SEO is dit niet mogelijk. Op die manier ontstaat er niet alleen meer verkeer naar jouw website, maar bestaat dit ook uit het type verkeer die interesse hebben in jouw website.

Wat zijn de nadelen van SEO?

Naast de vele voordelen, kleven er ook een aantal nadelen aan SEO.

 • SEO kost veel tijd. SEO is niet iets wat je ‘even’ doet, het is een lange termijn strategie en een continue proces. Het resultaat is pas na een lange periode zichtbaar. Je zult hier dus veel tijd en kennis in moeten investeren.
 • De ontwikkelingen gaan snel. SEO ontwikkelt zich continu. Denk hierbij aan nieuwe vormen van structured data, voice search of dat lokale SEO steeds belangrijker wordt. Het is dus van belang dat je goed op de hoogte blijft van al deze veranderingen.
 • SEO vereist heel veel specialistische kennis. En deze kennis blijft zich ontwikkelen, zie het vorige punt. Gewoon maar beginnen met het schrijven van een SEO-tekst is niet de goede manier bijvoorbeeld.

Wat zijn de nadelen van SEA?

Uiteraard zijn er ook nadelen aan het inzetten van SEA voor jouw bedrijf of website. Namelijk de volgende:

 • Het kost geld. En het is niet goedkoop. Je betaalt bij SEA voor elke klik naar je website. Je moet dus ook over een groot marketingbudget beschikken, wil je je dit kunnen veroorloven.
 • Bij (tijdelijk) stopzetten verlies je. Ten opzichte van SEO, is SEA een korte termijn strategie. Wanneer je dus even niet meer betaalt voor je advertenties, zak of verdwijn je ook direct uit de bovenste zoekresultaten. Dit heeft als gevolg dat je meteen minder verkeer hebt naar jouw website toe.
 • Een SEA strategie kost veel tijd. Het direct opzetten van SEA is mogelijk, maar niet verstandig. Juist bij SEA is het waardevol om te weten welke doelgroep je wilt aanspreken en welke zoektermen zij gebruiken. Het opzetten van zo’n doordachte strategie kost tijd.