Interne concurrentie

Een blog schrijven voor een website is erg belangrijk, omdat je hiermee bezig bent met zoekmachine optimalisatie. Je moet wel uitkijken voor internet concurrentie. Wat is interne concurrentie (ook wel zoekwoord kannibalisatie genoemd) en hoe voorkom je dit? Dat lees je hier!

Wat is interne concurrentie?

Interne concurrentie is een term om aan te duiden dat er meerdere pagina’s op een website zijn met veel overeenkomsten in de inhoud. Wanneer er sprake is van interne concurrentie, oefent dat mogelijk veel negatieve invloed uit op de organische vindbaarheid

Interne concurrentie in de praktijk

Het inrichten van een website is soms lastiger dan je denkt. Een blog op een website of webshop plaatsen moet aan een aantal eisen voldoen wanneer zoekmachine optimalisatie je doel is. Zo moeten bepaalde keywords niet overmatig voorkomen op meerdere blogs, omdat dit de zoekresultaten beïnvloedt.

Meerdere blogs over hetzelfde onderwerp en met dezelfde keywords zorgt mogelijk voor interne concurrentie en dit komt de online vindbaarheid in de zoekmachine niet ten goede. Daarnaast is het voor de leesbaarheid van teksten vaak ook beter om diversiteit toe te passen in de onderwerpen. Het is dan ook belangrijk om hier goed op te letten wanneer je een blog schrijft voor je website.

Interne concurrentie

De manieren om interne concurrentie tegen te gaan

Interne concurrentie treedt op wanneer verschillende pagina’s van je website concurreren voor dezelfde zoekwoorden. Dit kan leiden tot verwarring voor zoekmachines en uiteindelijk een negatieve impact hebben op de zoekresultaten. Hier zijn enkele strategieën om interne concurrentie tegen te gaan:

StrategieUitleg
ZoekwoordtoewijzingWijs unieke primaire zoekwoorden toe aan elke pagina van je site. Dit zorgt ervoor dat elke pagina een unieke focus en doel heeft, en vermindert de kans op overlap en concurrentie.
301 RedirectsAls je merkt dat meerdere pagina’s concurreren voor hetzelfde zoekwoord, overweeg dan om enkele van die pagina’s om te leiden naar de meest relevante of hoogst presterende pagina.
Consolidatie van inhoudOverweeg het samenvoegen van concurrerende pagina’s tot één krachtige pagina die een grondige dekking van het onderwerp biedt. Dit kan helpen om de autoriteit van die pagina te verhogen en de concurrentie te verminderen.
Herstructurering van de siteAls kannibalisatie een wijdverspreid probleem is, kan het nodig zijn om de structuur van je website te herzien en te organiseren rond duidelijke thema’s of onderwerpen, elk met hun eigen unieke set zoekwoorden.
Gebruik van canonieke tagsAls het samenvoegen of omleiden van pagina’s geen optie is, kun je een canonieke tag gebruiken om zoekmachines te vertellen welke versie van een pagina de ‘officiële’ versie is die geïndexeerd moet worden.
Aanpassen van de interne linkstructuurZorg ervoor dat je interne links verwijzen naar de meest relevante pagina’s voor bepaalde zoekwoorden. Dit helpt zoekmachines te begrijpen welke pagina’s het meest relevant zijn voor bepaalde zoekopdrachten.

Elk van deze strategieën kan effectief zijn, maar welke het beste werkt hangt af van je specifieke situatie. Het is belangrijk om regelmatig je SEO-strategie en de prestaties van je website te evalueren om eventuele problemen met interne concurrentie te identificeren en aan te pakken.

De impact van interne concurrentie op SEO

Interne concurrentie heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina, maar niet op een positieve manier. Het zorgt er voor dat het zoekalgoritme het onderscheid tussen meerdere pagina’s niet maakt waardoor de ranking niet geoptimaliseerd is. Het effect van interne concurrentie op SEO werkt dus juist averechts en het is dan ook belangrijk om dit niet uit het oog te verliezen. Een SEO-consultant helpt je hier graag bij.

Mijn advies

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat interne concurrentie niet voorkomt op jouw website, zodat je hier geen nadelen van ondervindt.

We raden aan om de pagina’s op je website of webshop zo uniek mogelijk te maken. Zorg voor meer diversiteit in de zoekwoorden: het gebruik van synoniemen of specifieke termen om iets aan te duiden. Een andere oplossing is het samenvoegen van meerdere pagina’s. Verwijder nooit bestaande pagina’s om internet concurrentie op te lossen.


Veelgestelde vragen

Wat is Interne Concurrentie?

Met interne concurrentie binnen SEO bedoelen we dat een website meerdere pagina’s bevat waarvan de inhoud voor een groot deel met elkaar overeenkomen. Je moet dit zien te voorkomen, want het kan een negatieve invloed hebben op de ranking in de zoekresultaten.

Wat is de impact van Interne Concurrentie op SEO?

Interne concurrentie heeft direct impact op de SEO van jouw website, maar wel in negatief opzicht. Het zal er toe bijdragen dat het zoekalgoritme van een zoekmachine geen goed onderscheid tussen de pagina’s kan maken. Hierdoor zal je veel minder hoog scoren in de zoekresultaten.

Wat zijn de gevolgen van interne concurrentie?

Uit ervaring kan ik je vertellen dat het inrichten van een website soms lastiger is dan dat veel mensen denken. Stel je wil een blog invoeren op je website dan moet je wel weten wat je doel is en hoe je dat wil realiseren. Let altijd goed op dat zoekwoorden niet overmatig voorkomen op meerdere blogs. Dit zal anders de zoekresultaten beïnvloeden en dat moet voorkomen worden.

Als er sprake is van interne concurrentie, dan heeft dat negatieve gevolgen voor de ranking van je website of pagina in de zoekmachines. Het is iets waar je niet aan wil denken, maar helaas komen veel mensen hier toch mee in aanraking. Het is beter om te voorkomen dat er interne concurrentie op gaat treden. Dit kan eventueel door pagina’s die veel op elkaar lijken samen te voegen.

Als je er niet uitkomt dan kan een SEO-specialist ook altijd met je meekijken. Ik kan dan kijken waar de interne concurrentie is ontstaan en hoe dit opgelost kan worden. Maar probeer het te voorkomen door goed na te gaan welke pagina’s je gaat opzetten en welke je al hebt (zorg voor genoeg diversiteit).

Hoe kan ik interne concurrentie identificeren?

Het kan zijn dat als je meerdere blogs hebt over hetzelfde onderwerp en ook dezelfde keywords gebruikt, dat er dan sprake is van interne concurrentie. Maar denk eens verder, ook voor de leesbaarheid van de teksten is het niet altijd fijn. Je moet diversiteit toepassen in de onderwerpen, zodat het voor bezoekers ook interessant en relevant blijft als ze wat lezen. Je kunt de interne concurrentie zelf ook herkennen.

Bij interne concurrentie moet je goed kijken of dat je pagina’s hebt die veel met elkaar overeenkomen, welke overlap hebben zij en is dat misschien te veel? Het is dan van belang dat het snel wordt aangepast want het heeft een negatieve invloed op je resultaten in de zoekmachines. Je moet er goed voor waken dat jij pagina’s maakt met unieke teksten en unieke onderwerpen. Als je termen hebt die te veel overeenkomen, dan zal je pagina niet geïndexeerd worden en zo loop je een kans mis.

Ik raad je aan om goed uit te kijken met interne concurrentie, is er bij jou sprake van of denk je dat? Dan kun je altijd een SEO-specialist met je mee laten kijken. Ik geef je dan graag advies hoe je dit kunt oplossen, of ik doe het voor je.

Hoe kan ik interne concurrentie het beste voorkomen?

Als het over interne concurrentie gaat, dan bedoel ik daarmee dat er op meerdere pagina’s van een website veel overeenkomsten zijn qua inhoud. Dit kan mogelijk negatieve invloed uitoefenen op de ranking in de zoekmachines zoals Google. Daarom is er werk aan de winkel want dit moet voorkomen worden maar hoe kun je interne concurrentie dan het beste voorkomen?

Zorg er om te beginnen voor dat jij de pagina’s op je website zo uniek mogelijk houdt. Diversiteit in zoekwoorden speelt hierin een grote rol, denk er aan om synoniemen te gebruiken. Het kan je ook helpen om uit te werken wat je met je website wil doen en welke pagina’s je wil uitwerken. Zo kun jij vooraf zien welke pagina’s te veel op elkaar lijken en deze kun je dan vooraf al samenvoegen. Een goede manier om te proberen om interne concurrentie te voorkomen.

Een goede structuur is voor iedere website belangrijk. Weet daarom wat je al hebt en wat je nog wil. Bij twijfel of het te veel op elkaar lijkt kun je beter geen risico nemen en een geheel ander onderwerp kiezen, voorkomen is beter dan genezen.

Hoe kan ik interne concurrentie het beste oplossen?

Mocht er bij je site sprake zijn van interne concurrentie, dan zal dat impact hebben op de SEO van de betreffende pagina of op je site. Een zoekmachine kan hierdoor geen onderscheid meer maken tussen meerdere pagina’s, met als gevolg dat de ranking niet geoptimaliseerd is. Mijn advies aan jou is daarom om interne concurrentie te voorkomen. Je wil namelijk de nadelen niet ondervinden.

Houd daarom de pagina’s op je website zo uniek mogelijk. Let er ook op dat je meer diversiteit in de zoekwoorden hebt. Ik kan je daarin wel wat tips geven. Je zou namelijk kunnen kiezen voor het gebruik van synoniemen. Een andere optie is dat je diverse pagina’s gaat samenvoegen. Je moet nooit bestaande pagina’s verwijderen om de concurrentie op te lossen.

Het kan zijn dat je nog twijfelt wat je moet doen bij interne concurrentie en een SEO-specialist kan daarom ook uitkomst bieden. Ik weet uit ervaring wat ik hier aan kan doen en leg het je dan ook graag uit. In ieder geval is één ding zeker, interne concurrentie daar moet wat aan gedaan worden en het liefst zo snel als mogelijk.

Is het verstandig op een specialist in te schakelen zodra ik interne concurrentie vermoed?

Interne concurrentie kan erg lastig zijn en een grote invloed hebben op hoe dat jouw website scoort in de zoekmachines. Daarom is mijn advies om hier snel wat aan te laten doen en een SEO-specialist als ik kan je daarin helpen.

Het kan zijn dat je eerst zelf wil proberen om het op te lossen, dit zou je kunnen doen door pagina’s samen te voegen en door het gebruik van synoniemen. Maar het is geen garantie dat het iedereen ook lukt. Sommige mensen denken te snel dat het al goed is of stoppen er ineens mee omdat het veel tijd kost. Het advies is dan om het uit te besteden aan een SEO-specialist.

Het gaat er om dat de concurrentie wordt opgelost, zodat alle pagina’s geïndexeerd kunnen worden. Het kost dan wel even de nodige tijd en er zullen aanpassingen verricht moeten worden, maar dat is wel voor het goede doel en dan krijg je ook weer een betere positie in Google en andere zoekmachines.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 18 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.