SERPs

De ranking van zoekresultaten op het internet is altijd al van groot belang geweest: hoe hoger je staat, hoe beter. De invulling van deze SERPs is echter lastig te voorspellen en niet altijd te beïnvloeden. Wat zijn SERPs en hoe werkt dit bij een zoekmachine als Google? Op deze pagina krijg je alle antwoorden.

Wat zijn SERPs?

SERPs zijn resultaten op de zoekmachine na het invoeren van een zoekopdracht. SERP staat voor Search Engine Result Page. Hoe hoger je in de zoekresultaten staat, hoe beter. De invulling van SERPs is altijd aan veranderingen onderhevig. 

Zo werken SERPs bij Google

Het is voor ieder bedrijf een belangrijk doel: bovenaan komen te staan in de zoekresultaten van de zoekmachine. Het komt bijna nooit voor dat een gebruiker direct een URL ingeeft in de zoekbalk: meestal typt de gebruiker wat losse zoekwoorden in: op basis hiervan komen er zoekresultaten naar voren. Alle SERPs zijn dan ook uniek en twee keer op dezelfde term zoeken geeft mogelijk verschillende resultaten. 

De wijzigingen van een zoekmachine als Google in het algoritme zorgen ervoor dat de invulling van de SERPs altijd verandert. Dit komt onder andere door de focus op mobiele apparaten en de veranderende intentie van de gebruiker bij het zoeken. Er zijn diverse tools waarmee het mogelijk is de zoekresultaten te monitoren zodat je de mogelijkheid hebt om wijzigingen door te voeren.

SERPS _ Begrippenlijst

De impact van SERPs op de SEO

SERPs hebben zeker impact op de SEO van een website of pagina, maar anderzijds heeft SEO ook zeker impact op de SERPs. Hoe beter de SEO van een website of pagina geregeld is, hoe hoger de ranking in de zoekmachines. Anderzijds zorgt een hogere ranking er ook weer voor dat jouw website beter vindbaar is en daardoor 

Mijn advies

Zo hoog mogelijk in de zoekresultaten komen te staan? Het algoritme van Google is continu aan verandering onderhevig en dit maakt het lastig om te bepalen wat je precies moet doen. 

We raden aan om gebruik te maken van speciale diensten die de mogelijkheid bieden de resultaten van een website te monitoren. DIt maakt het mogelijk veranderingen door te voeren en daarnaast zie je ook de SEO acties van concurrenten. Hiermee ben je in staat om zelf betere resultaten te behalen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn SERPS?

De afkorting SERP staat voor Search Engine Result Page. Het zijn de resultaten die je krijgt nadat je zoekopdracht in een zoekmachine hebt ingevuld. Hoe hoger een webpagina in de zoekresultaten terecht komt, des te groter de kans is dat mensen er naar toe gaan.

Wat is de impact van Serps op SEO?

SERPS hebben impact op SEO maar andersom heeft SEO ook weer impact op SERPS. Hoe beter het SEO proces is uitgevoerd, des te beter de ranking in de zoekresultaten. Een hoge ranking zorgt er weer voor dat jouw site veel makkelijker gevonden wordt.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z