302 redirect

Een nieuw domein voor je website of wil je een tijdelijke doorverwijzing naar een andere url? In dit geval is het slim om voor een 302 redirect te kiezen. Wat is een 302 redirect en wat heb je hier aan? Dat lees je hier!

Wat is 302 redirect?

302 redirect is een term voor het aanduiden van een tijdelijke doorverwijzing van bezoekers aan een website. Er is hierbij sprake van een verwijzing van de ene naar de andere URL. Een 302 redirect is anders dan een 301 redirect, waarbij er sprake is van een definitieve doorverwijzing van de ene naar de andere URL. (1)

Bij het gebruiken van een 302 redirect: Weet wat het geen probleem is om ook voor een permanente redirect een 302 in te stellen. Google zal na verloop van tijd de redirect minder vaak testen (en hiermee minder crawl budget verbruiken). Google interpreteert de tijdelijke redirect na verloop van tijd dus als een permanente redirect (dit is een 301).

Het gebruik van een 302 redirect

Wanneer is het slim om voor een 302 redirect te kiezen en wanneer je beter voor een 301 redirect kiest. Stap je over naar een nieuw domein? Dan is het logisch dat je de ranking van jouw oude domein wil behouden. In dit geval ga je voor een permanente doorverwijzing: een 301 redirect. Het is ook mogelijk dat je een tijdelijke oplossing zoekt, onderstaand leg ik uit wanneer ik een 302-redirect gebruik.

Situaties waarin ik een 302-redirect gebruik

SituatieWaarom een 302-redirect
Tijdelijke promotie of verkoopAls je een tijdelijke promotie of verkoop hebt, wil je mogelijk bezoekers doorverwijzen naar een specifieke verkooppagina. Omdat deze wijziging tijdelijk is, is een 302-redirect de juiste keuze. Een 301 zou aangeven dat de oude URL permanent is verplaatst, wat niet het geval is in deze situatie.
Testen van een nieuwe paginaJe wilt misschien een nieuwe pagina testen voor functionaliteit of design, maar je wilt niet dat de oorspronkelijke URL haar waarde in de zoekmachines verliest. Een 302-redirect geeft aan dat het slechts een tijdelijke verandering is en de originele URL nog steeds geldig is.
Seizoensgebonden inhoudAls je website seizoensgebonden inhoud bevat die je wilt tonen op de plaats van je normale content, kan je een 302-omleiding gebruiken. Hiermee kan je tijdelijk verkeer naar de seizoensgebonden inhoud sturen, terwijl de standaardinhoud behouden blijft in de indexen van de zoekmachines.
Onderhoud aan een pagina of websiteAls je onderhoud pleegt aan een pagina of je hele website, kan je een 302-omleiding gebruiken om gebruikers tijdelijk naar een ‘onderhoudspagina’ te sturen. Zo voorkom je dat ze foutmeldingen krijgen, terwijl je duidelijk maakt dat de oorspronkelijke pagina binnenkort weer beschikbaar is.
Wanneer een 302-redirect en waarom.

De impact van 302 redirect op SEO

302 redirect heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. De resultaten in de zoekpagina behoren tot een domein en wanneer er sprake is van een tijdelijke doorverwijzing, heeft dit zeker impact op de resultaten. Het hangt onder andere af van de zoekmachine zelf: Google bepaalt de interpretatie van de redirect. (2)

Mijn advies

Het gebruik van een 302 redirect komt wel voor, maar in de praktijk is er vaker sprake van een definitieve verwijzing. In sommige gevallen kies je beter voor de 301 redirect, omdat Google niet altijd een 302 redirect meetelt. Zo blijft alsnog de oude pagina in de zoekresultaten weergegeven. 

We raden aan om een SEO specialist in te schakelen die precies weet wat de juiste stappen zijn in het redirect maken van je website.

Bronnen

  1. Heitzman, A. (2022, 18 maart). A Guide To 301 vs 302 Redirects For SEO. Search Engine Journal. https://www.searchenginejournal.com/301-vs-302-redirects-seo/299843/
  2. Hardwick, J. (2023c, oktober 4). 301 vs. 302 Redirects for SEO: Which Should You Use? SEO Blog By Ahrefs. https://ahrefs.com/blog/301-vs-302-redirects/#:~:text=How%20302%20redirects%20impact%20SEO,URL%20will%20be%20back%20soon.

Veelgestelde vragen

Wat is een 302-Redirect?

Een 302 redirect is een tijdelijk doorverwijzing van een websitebezoeker naar een andere pagina. Naast een 302 redirect is er ook nog een 301 redirect. Deze laatste is een definitieve doorverwijzing naar een andere pagina.

Wat is de impact van 302-Redirect op SEO?

Een 302 redirect heeft absoluut een bepaalde invloed op SEO. De resultaten die de zoekmachine toont horen bij een domein. Bij een tijdelijke doorverwijzing zal dit dus een bepaalde impact hebben. Hoe groot is afhankelijk van de wijze waarop de zoekmachine de redirect interpreteert.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 12 juni 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.