Google penalty

Een plotselinge daling van je positie binnen de zoekresultaten is funest voor je omzet. Wat is de reden hiervan? Google geeft je een ‘penalty’, een soort rode kaart. De achterliggende redenen van zo’n penalty bespreken wij in dit artikel. 

Ga jij jouw website optimaliseren? Zorg ervoor dat je geen ‘penalty’ ontvangt! Wat gebeurt er precies bij het ontvangen van een Google penalty en hoe voorkom je dit?

Wat is Google penalty?

Google ‘bestraft’ websites die niet meegaan met updates of die tegen de regels in handelen. Wanneer een website niet aan de regels van Google voldoet, bijvoorbeeld na een update, krijg je van Google een ‘rode kaart’. Dit is terug te zien in de positie van jouw website binnen de organische zoekresultaten.

In werkelijkheid is er veel verkeerde informatie die rondgaat over penalty’s vanuit Google. Een website die door Google wordt ‘bestraft’, ontvangt een rapport vanuit Google Search Console.

Google is voortdurend bezig met het aanpassen van het algoritme. Het is dan ook van groot belang dat jouw website up to date blijft met eventuele veranderingen.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Redenen waarom Google je een penalty geeft

Er zijn twee categorieën van penalty’s te onderscheiden. 

 1. Op basis van Google Updates

De eerste is penalty naar aanleiding van een update van het algoritme. Google geeft van tijd tot tijd updates uit die van invloed zijn op de ranking factoren. 

Twee grote updates die veel hebben veranderd voor SEO, zijn ‘’Panda’’ en ‘’Penguin’’. Panda is gericht op content. Na deze update komen websites met duplicate content niet meer hoog in de zoekresultaten.

Penguin gaat over backlinks van lage kwaliteit. Door deze update ziet Google wanneer een website zich voor probeert te doen als site met hoog gezag. De updates lijken klein, maar het heeft grote gevolgen voor websites die deze regels niet volgen. 

 1. Op basis van handmatige acties

De tweede categorie is een handmatige actie vanuit Google. Wanneer je jouw website optimaliseert volgens de regels, is er geen probleem. Als je dit doet via de zogenoemde ‘Black Hat SEO’, riskeer je een daling van je positie binnen de zoekresultaten.

Black Hat SEO is de benaming voor slechte SEO. Wanneer je misbruik maakt van zwakheden in Google’s algoritme, neem je deel aan ‘Black hat SEO’. Als gevolg hiervan kan je een ‘penalty’ van Google ontvangen.

google penalty

Fouten die écht niet meer kunnen

 1. Content die voor Google geschreven in plaats van voor de bezoeker
 2. Slechte links kopen
 3. Te veel wederzijdse links
 4. Overmatig gebruik van H1 tags
 5. Interne 404 statussen
 6. Ontbrekende XML

Google penalty checker

Hoe weet je nu of je een penalty ontvangen hebt? Er zijn twee manieren om te ontdekken of je een Google penalty ontvangen hebt.

 1. Google Search Console

De eerste manier is via Google Search Console. Dit programma gebruikt Google om te communiceren met webmasters en hen te informeren over eventuele problemen. In het geval van een handmatige straf, geeft Google jou een indicatie van het probleem. Zodra je de problemen hebt opgelost, vraag je Google om een heroverweging en vertellen zij of de penalty verwijderd wordt.

In het geval van een penalty ten gevolge van het algoritme, krijg je een penalty doordat jouw website niet meer aan de regels voldoet sinds de laatste update.

 1. Google Analytics

De tweede manier is om erachter te komen of je een Google penalty ontvangen hebt, is via Google Analytics. Wanneer je een daling van bezoekers ziet rond dezelfde tijd dat er een update is geweest, valt te concluderen dat jouw website niet geoptimaliseerd is volgens de nieuwe regels van de update.

Wat gebeurt er als ik een penalty heb gehad?

Google Chrome is de meest populaire browser die gebruikt wordt. Dit komt ondere andere door de vele functionaliteiten die je toevoegt in de vorm van extensies. Wij raden aan om niet blind te staren op de statistieken van Mozbar. De statistieken geven een indicatie van de werkelijkheid. Het is dan ook van belang om met een genuanceerde blik de gegevens te interpreteren!

Veelgestelde vragen

Wat is een Google Penalty?

Als jouw website niet aan de door Google gestelde eisen voldoet, zal Google jou bestraffen met een rode kaart. Dit noemt men dan ook wel een Google Penalty die je krijgt in de vorm van een rapport vanuit Google Search Console.

Wat is de impact van Google Penalty op SEO?

Als jij jouw website wilt optimaliseren voor SEO, voorkom dan dat je een Google penalty krijgt. Je zult dit namelijk direct merken in de ranking van jouw site in de zoekresultaten.

Voor wie hebben wij dit artikel over google penalty geschreven?

Het artikel over google penalty hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

 • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
 • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
 • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over google penalty in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals google penalty?

Wij schrijven over begrippen als google penalty om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

google penalty is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over google penalty in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals google penalty, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip google penalty in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van google penalty. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van google penalty op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende google penalty.

Het voorbeeld dat wij geven van google penalty , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over google penalty van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z