Google penalty

Een plotselinge daling van je positie binnen de zoekresultaten is funest voor je omzet. Wat is de reden hiervan? Google geeft je een ‘penalty’, een soort rode kaart. De achterliggende redenen van zo’n penalty bespreken wij in dit artikel. 

Ga jij jouw website optimaliseren? Zorg ervoor dat je geen ‘penalty’ ontvangt! Wat gebeurt er precies bij het ontvangen van een Google penalty en hoe voorkom je dit?

Wat is Google penalty?

Google ‘bestraft’ websites die niet meegaan met updates of die tegen de regels in handelen. Wanneer een website niet aan de regels van Google voldoet, bijvoorbeeld na een update, krijg je van Google een ‘rode kaart’. Dit is terug te zien in de positie van jouw website binnen de organische zoekresultaten.

In werkelijkheid is er veel verkeerde informatie die rondgaat over penalty’s vanuit Google. Een website die door Google wordt ‘bestraft’, ontvangt een rapport vanuit Google Search Console.

Google is voortdurend bezig met het aanpassen van het algoritme. Het is dan ook van groot belang dat jouw website up to date blijft met eventuele veranderingen.

Redenen waarom Google je een penalty geeft

Er zijn twee categorieën van penalty’s te onderscheiden. 

  1. Op basis van Google Updates

De eerste is penalty naar aanleiding van een update van het algoritme. Google geeft van tijd tot tijd updates uit die van invloed zijn op de ranking factoren. 

Twee grote updates die veel hebben veranderd voor SEO, zijn ‘’Panda’’ en ‘’Penguin’’. Panda is gericht op content. Na deze update komen websites met duplicate content niet meer hoog in de zoekresultaten.

Penguin gaat over backlinks van lage kwaliteit. Door deze update ziet Google wanneer een website zich voor probeert te doen als site met hoog gezag. De updates lijken klein, maar het heeft grote gevolgen voor websites die deze regels niet volgen. 

  1. Op basis van handmatige acties

De tweede categorie is een handmatige actie vanuit Google. Wanneer je jouw website optimaliseert volgens de regels, is er geen probleem. Als je dit doet via de zogenoemde ‘Black Hat SEO’, riskeer je een daling van je positie binnen de zoekresultaten.

Black Hat SEO is de benaming voor slechte SEO. Wanneer je misbruik maakt van zwakheden in Google’s algoritme, neem je deel aan ‘Black hat SEO’. Als gevolg hiervan kan je een ‘penalty’ van Google ontvangen.

google penalty

Fouten die écht niet meer kunnen

  1. Content die voor Google geschreven in plaats van voor de bezoeker
  2. Slechte links kopen
  3. Te veel wederzijdse links
  4. Overmatig gebruik van H1 tags
  5. Interne 404 statussen
  6. Ontbrekende XML

Google penalty checker

Hoe weet je nu of je een penalty ontvangen hebt? Er zijn twee manieren om te ontdekken of je een Google penalty ontvangen hebt.

  1. Google Search Console

De eerste manier is via Google Search Console. Dit programma gebruikt Google om te communiceren met webmasters en hen te informeren over eventuele problemen. In het geval van een handmatige straf, geeft Google jou een indicatie van het probleem. Zodra je de problemen hebt opgelost, vraag je Google om een heroverweging en vertellen zij of de penalty verwijderd wordt.

In het geval van een penalty ten gevolge van het algoritme, krijg je een penalty doordat jouw website niet meer aan de regels voldoet sinds de laatste update.

  1. Google Analytics

De tweede manier is om erachter te komen of je een Google penalty ontvangen hebt, is via Google Analytics. Wanneer je een daling van bezoekers ziet rond dezelfde tijd dat er een update is geweest, valt te concluderen dat jouw website niet geoptimaliseerd is volgens de nieuwe regels van de update.

Wat gebeurt er als ik een penalty heb gehad?

Google Chrome is de meest populaire browser die gebruikt wordt. Dit komt ondere andere door de vele functionaliteiten die je toevoegt in de vorm van extensies. Wij raden aan om niet blind te staren op de statistieken van Mozbar. De statistieken geven een indicatie van de werkelijkheid. Het is dan ook van belang om met een genuanceerde blik de gegevens te interpreteren!

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat google penalty inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over google penalty geschreven?

Het artikel over google penalty hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over google penalty hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over google penalty in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals google penalty?

Wij schrijven over begrippen als google penalty om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Google penalty is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over google penalty en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip google penalty in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van google penalty. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van google penalty op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende google penalty.

Het voorbeeld dat wij geven van google penalty geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over google penalty van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z