Google penalty

Een plotselinge daling van je positie binnen de zoekresultaten is funest voor je omzet. Wat is de reden hiervan? Google geeft je een ‘penalty’, een soort rode kaart. De achterliggende redenen van zo’n penalty bespreken wij in dit artikel. 

Ga jij jouw website optimaliseren? Zorg ervoor dat je geen ‘penalty’ ontvangt! Wat gebeurt er precies bij het ontvangen van een Google penalty en hoe voorkom je dit?

Wat is Google penalty?

Google ‘bestraft’ websites die niet meegaan met updates of die tegen de regels in handelen. Wanneer een website niet aan de regels van Google voldoet, bijvoorbeeld na een update, krijg je van Google een ‘rode kaart’. Dit is terug te zien in de positie van jouw website binnen de organische zoekresultaten.

In werkelijkheid is er veel verkeerde informatie die rondgaat over penalty’s vanuit Google. Een website die door Google wordt ‘bestraft’, ontvangt een rapport vanuit Google Search Console.

Google is voortdurend bezig met het aanpassen van het algoritme. Het is dan ook van groot belang dat jouw website up to date blijft met eventuele veranderingen.

Redenen waarom Google je een penalty geeft

Er zijn twee categorieën van penalty’s te onderscheiden. 

  1. Op basis van Google Updates

De eerste is penalty naar aanleiding van een update van het algoritme. Google geeft van tijd tot tijd updates uit die van invloed zijn op de ranking factoren. 

Twee grote updates die veel hebben veranderd voor SEO, zijn ‘’Panda’’ en ‘’Penguin’’. Panda is gericht op content. Na deze update komen websites met duplicate content niet meer hoog in de zoekresultaten.

Penguin gaat over backlinks van lage kwaliteit. Door deze update ziet Google wanneer een website zich voor probeert te doen als site met hoog gezag. De updates lijken klein, maar het heeft grote gevolgen voor websites die deze regels niet volgen. 

  1. Op basis van handmatige acties

De tweede categorie is een handmatige actie vanuit Google. Wanneer je jouw website optimaliseert volgens de regels, is er geen probleem. Als je dit doet via de zogenoemde ‘Black Hat SEO’, riskeer je een daling van je positie binnen de zoekresultaten.

Black Hat SEO is de benaming voor slechte SEO. Wanneer je misbruik maakt van zwakheden in Google’s algoritme, neem je deel aan ‘Black hat SEO’. Als gevolg hiervan kan je een ‘penalty’ van Google ontvangen.

Fouten die écht niet meer kunnen

  1. Content die voor Google geschreven in plaats van voor de bezoeker
  2. Slechte links kopen
  3. Te veel wederzijdse links
  4. Overmatig gebruik van H1 tags
  5. Interne 404 statussen
  6. Ontbrekende XML

Google penalty checker

Hoe weet je nu of je een penalty ontvangen hebt? Er zijn twee manieren om te ontdekken of je een Google penalty ontvangen hebt.

  1. Google Search Console

De eerste manier is via Google Search Console. Dit programma gebruikt Google om te communiceren met webmasters en hen te informeren over eventuele problemen. In het geval van een handmatige straf, geeft Google jou een indicatie van het probleem. Zodra je de problemen hebt opgelost, vraag je Google om een heroverweging en vertellen zij of de penalty verwijderd wordt.

In het geval van een penalty ten gevolge van het algoritme, krijg je een penalty doordat jouw website niet meer aan de regels voldoet sinds de laatste update.

  1. Google Analytics

De tweede manier is om erachter te komen of je een Google penalty ontvangen hebt, is via Google Analytics. Wanneer je een daling van bezoekers ziet rond dezelfde tijd dat er een update is geweest, valt te concluderen dat jouw website niet geoptimaliseerd is volgens de nieuwe regels van de update.

Lees verder over white hat SEO

Wat gebeurt er als ik een penalty heb gehad?

Google Chrome is de meest populaire browser die gebruikt wordt. Dit komt ondere andere door de vele functionaliteiten die je toevoegt in de vorm van extensies. Wij raden aan om niet blind te staren op de statistieken van Mozbar. De statistieken geven een indicatie van de werkelijkheid. Het is dan ook van belang om met een genuanceerde blik de gegevens te interpreteren!

Ralf van Veen

SEO-specialist

Ik verbeter met 11 jaar ervaring de organische vindbaarheid van bedrijven.


Veelgestelde vragen

Wat is een Google Penalty?

Als jouw website niet aan de door Google gestelde eisen voldoet, zal Google jou bestraffen met een rode kaart. Dit noemt men dan ook wel een Google Penalty die je krijgt in de vorm van een rapport vanuit Google Search Console.

Wat is de impact van Google Penalty op SEO?

Als jij jouw website wilt optimaliseren voor SEO, voorkom dan dat je een Google penalty krijgt. Je zult dit namelijk direct merken in de ranking van jouw site in de zoekresultaten.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 78 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 26 september 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.