Linkfarm

Hoger scoren in Google? Dit is op verschillende manieren mogelijk, onder andere door middel van een link farm. Wat is een linkfarm en wat is de impact hiervan op de SEO van een website of pagina? Hier leggen we dit aan je uit en geven we je advies. 

Wat is een linkfarm?

Linkfarm is een groep websites die naar elkaar linken binnen deze groep. De groep is handmatig samengesteld of geautomatiseerd door middel van een script. Het is een manier om websites hoger te laten scoren in de zoekmachine, wat een vorm is van black-hat SEO.

De mogelijkheden met link farm

Er zijn diverse manieren waarop je een linkfarm tegenkomt. Het is mogelijk een manier om filialen van dezelfde winkelketen aan elkaar te koppelen. Het is mogelijk ook een netwerk van websites die bijvoorbeeld dezelfde doelgroep hebben. In dit geval heeft de linkfarm als doel de SEO in waarde te laten verhogen.

Op deze manier zou de link farm helpen om een website hoger te laten scoren in de zoekresultaten van een zoekmachine. Dit werkt vandaag de dag echter niet meer zo effectief. 

Lees verder over white hat SEO

De impact van linkfarm op de SEO

Een linkfarm heeft niet altijd even veel impact op de SEO van een website of pagina. In het verleden was link farming een manier om websites aan elkaar te koppelen in de hoop de positie van deze sites te versterken. Door ingrijpen van zoekmachines als Google is de impact hiervan vandaag de dag flink beperkt. Vooral wanneer er sprake is van niet-relevante links heeft dit mogelijk negatieve impact op de positie van de pagina in kwestie. 

Mijn advies

We raden aan om deze vorm van linkbuilding niet toe te passen. De werking ervan is in theorie aantrekkelijk en voordelig voor jouw website en de bezoekers. Het is echter niet meer zo effectief als eerder vanwege de aanpassingen en strengere controles van zoekmachines zoals Google. Dit maakt link farming een minder interessante SEO tool.


Veelgestelde vragen

Wat is een Linkfarm?

Een linkfarm moet je zien als een groep websites die allemaal naar elkaar linken. Zo’n groep kan handmatig of automatisch via een script worden samengesteld. Het doel is om de websites een hogere ranking in de zoekmachineresultaten te geven en het wordt gezien als een vorm van black-hat SEO.

Wat is de impact van Linkfarm op SEO?

Een linkfarm heeft tegenwoordig veel minder impact op de SEO van een bepaalde pagina of website. Door diverse ingrepen hebben zoekmachines hier paal en perk aan gesteld. Alleen in het geval er goede en relevante links worden gebruikt, kan dit nog voordelen opleveren. Is dit niet het geval, dan kan het zelfs een nadelige uitwerking hebben.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.