Is white hat linkbuilding nog relevant?

SEO-experts stellen de relevantie van white hat linkbuilding steeds meer in twijfel. De algoritmes van zoekmachines veranderen en de belangrijkste focus is een goede kwaliteit van de content. Marketeers en CMO’s streven naar duurzame online groei en zichtbaarheid. Is deze benadering van linkbuilding hiervoor nog wel geschikt?

White hat linkbuilding

White hat linkbuilding gaat om het verkrijgen van backlinks op een manier die in lijn is met de richtlijnen van zoekmachines. Op deze manier ligt de focus op waardevolle content die van nature links aantrekt en het opbouwen van relaties met andere websites. Koop bij deze strategie geen links, maar verdien deze. Dit maakt de website duurzamer en geloofwaardiger.

Kwalitatieve content voor natuurlijke link groei

Het belangrijkste voor een goede white hat linkbuilding strategie is kwalitatieve content. Op deze manier trek je automatisch links aan van andere websites. Kwalitatieve content wordt gezien als een waardevolle bron van informatie, waardoor andere sites ernaar zullen verwijzen. Link groei versterkt de SEO en vergroot de autoriteit van een website.

Lees verder over white hat linkbuilding

Deelbare en informatieve content

Creëer content die zowel deelbaar als informatief is om meer natuurlijke backlinks te verkrijgen. Sluit je continu aan bij de interesses van de doelgroep en zorg ervoor dat de content deelbaar is op social media en andere platforms. Enkele voorbeelden zijn informatieve blogposts of onderzoeksrapporten die antwoord geven op specifieke vragen binnen een branche.

Soorten content

Er bestaan veel verschillende soorten content. De ene soort is interessanter om te delen dan de andere soort. Hieronder een overzicht:

Soort contentMate van deelbaarheid (1-100)
How-to gidsen85
Infographics95
Interactieve quizzen75
Lijstjes en top 10’s80
Diepgaande onderzoeksrapporten70
Video’s en tutorials90
Podcasts60
Persoonlijke verhalen65
Case studies70
Blogposts met expert opinies80
De meest deelbare content (online) voor linkbuilding.

Visuele elementen

Visuele elementen als video’s, infographics en interactieve content helpen bij het genereren van backlinks. Deze vormen van content zijn aantrekkelijker en beter te delen. Dit vergroot het bereik. Visuele elementen presenteren bovendien complexe informatie op een toegankelijke manier. Ook pikken andere websites en social media de content sneller op.

Gastbloggen

Een populaire white hat linkbuilding techniek is gastbloggen. Schrijf waardevolle content voor andere websites om een backlink naar de eigen site te verdienen. Ook vergroten de merkbekendheid en het bereik. Schrijf gastblogs voor relevante en hoogwaardige websites binnen de branche om de SEO te verbeteren.

Let op: koop geen gastblogs in, maar schrijf kwalitatieve content voor een andere website. De content zal niet op de website van de concurrent worden geplaatst.

De juiste platforms voor gastblogs

een goede reputatie hebben. Ook zijn een sterk lezerspubliek en een hoge domein autoriteit belangrijk. Zowel de eigen site als die van de gastheer moeten baat hebben bij de samenwerking.

Kwalitatieve gastblog

De content van de gastblog moet kwalitatief en waardevol zijn voor de lezers. Doe goed onderzoek naar de doelgroep en stijl van de host website en pas de content hierop aan. Op deze manier verkrijg je niet alleen backlinks, maar versterk je ook je reputatie in het vakgebied.

Hoe backlinks via relaties verkrijgen?

Het opbouwen van relaties in de branche kan een effectieve manier zijn voor het verkrijgen van backlinks. Ga samenwerkingen aan met andere bedrijven in de branche, influencers en andere websites. Deze relaties zorgen ervoor dat je links op een natuurlijke manier uitwisselt. Elke samenwerking moet voordelen hebben voor beide partijen.

Netwerken

Om persoonlijke relaties met andere bedrijven op te bouwen, is netwerken van groot belang. Netwerken kan via online netwerkevenementen, webinars, social media of persoonlijke ontmoetingen tijdens conferenties en workshops. Zoek actief contact en stel je betrokken en behulpzaam op. Op deze manier ontstaan natuurlijke aanbevelingen en vermeldingen, wat leidt tot kwalitatieve backlinks.

Linkvermeldingen per relatie

Er bestaan verschillende vormen van professionele relaties die bijdragen aan een sterkere linkbuilding. Zie het overzicht hieronder:

Relatie typeHoe een link te vragen
Lokale bedrijvenBenader lokale bedrijven waar je mee samenwerkt of die complementair zijn aan het bedrijf. Stel voor om elkaars diensten of producten te promoten via een link op elkaars website.
BranchegenotenNeem contact op met collega’s in dezelfde branche voor gastblogmogelijkheden of het delen van content die voor beide partijen van belang is.
Industrie influencersBenader influencers in de branche met een voorstel voor samenwerking, denk aan een gezamenlijk project of het delen van unieke content op hun platform.
Lokale gemeenschapsgroepenWord actief in lokale gemeenschap groepen en stel voor om relevante content of evenementen te delen op hun websites.
Professionele organisatiesSluit je aan bij professionele organisaties en draag bij aan hun publicaties of blogs in ruil voor een link naar de site.
Educatieve instellingenWerk samen met educatieve instellingen voor het geven van gastlessen, stages of gezamenlijke onderzoeksprojecten, en vraag om een link op hun website.
Non-profit organisatiesOndersteun non-profit organisaties en vraag in ruil om een vermelding op hun partnerpagina of in hun sponsorsectie.
Evenementen en conferentiesNeem deel aan of sponsor evenementen en conferenties in de branche en vraag om een link op hun website of in hun promotiemateriaal.
Leveranciers en partnersBenader leveranciers en partners voor wederzijdse link uitwisselingen op basis van de zakelijke relatie.
KlantenVraag tevreden klanten om het bedrijf te vermelden in hun testimoniums of case studies op hun websites.
Relaties in de markt inzetten voor linkbuilding.

Leg bij het vragen om een linkvermelding de nadruk op de wederzijdse voordelen en blijf altijd professioneel en respectvol. Leg duidelijk uit hoe de link waarde aan hun website op publiek toe kan voegen.

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van het SEO-stappenplan. Informeer de potentiële partner hier ook over.

Samenwerkingen en partnerschappen

Samenwerkingen en partnerschappen met influencers of andere bedrijven in de branche helpt ook om backlinks te verkrijgen en hoger in Google te komen. Maak bijvoorbeeld gezamenlijke promoties of creëer gezamenlijke content.

Op deze manier verkrijgen beide partijen relevante backlinks en hebben beide partijen belang bij het succes van het gezamenlijke project.

Social media

Tegenwoordig spelen social media een grote rol in de linkbuildingstrategieën. Plaftorms als LinkedIn, X, Facebook en Instagram zijn efficiënt om je netwerk uit te breiden en relaties met invloedrijke personen in de branche op te bouwen. Ben actief op deze platforms en deel regelmatig waardevolle content. Ben ook interactief et de volgers.

Relevante social mediaplatforms

Voor een beter resultaat en een hogere SEO-positie is het belangrijk om het social mediaplatform te kiezen dat het beste aansluit bij de doelgroep. Zorg dat je actief bent op deze platforms. Post niet alleen content, maar bouw ook relaties op met potentiële linkpartners. Reageer ook op posts van anderen.

Shareable content

Creëer bovendien ‘shareable content’. Voor meer zichtbaarheid is het belangrijk dat mensen de content delen. De content moet dus zowel informatief of aantrekkelijk zijn en aansluiten bij de interesses van de doelgroep.

Gebruik bijvoorbeeld interessante infographics of inspirerende citaten. Ook blogposts en video’s dragen bij. Hoe vaker mensen de content delen, hoe meer backlinks je verkrijgt.

Lokale SEO voor lokale linkbuilding

Lokale SEO is belangrijk voor bedrijven die zich richten op klanten in een bepaalde regio of stad. Lokale SEO verbetert niet alleen de lokale zoekresultaten, maar creëert ook kansen voor lokale linkbuilding.

Vermeld het bedrijf in lokale directories, bouw relaties op met lokale media en bedrijven en neem deel aan gemeenschapsactiviteiten. Lokale backlinks verhogen de relevantie en autoriteit van een website in een bepaalde geografische regio.

Lokale directories en citations

Vermeld een bedrijf in relevante lokale directories en citations als Google Mijn Bedrijf, Yelp en lokale bedrijvengidsen. Houd de bedrijfsinformatie altijd up-to-date om de lokale zichtbaarheid te vergroten en kwalitatieve backlinks te verkrijgen. Dit versterkt de ranking in de zoekmachines.

De meest interessante directories

Onderstaande tabel toont een aantal van de grootste lokale directories in Nederland. Deze zijn beoordeeld op een schaal van 1 tot 100 op basis van hoe interessant het is om een link van hen naar een website te krijgen. Hierbij spelen factoren als relevantie voor lokale zoekresultaten, de autoriteit van de directory en de potentiële impact op de SEO mee.

Lokale directoryScore (1-100)Opmerkingen
Google Mijn Bedrijf100Essentieel voor lokale zichtbaarheid en SEO.
Yelp Nederland90Belangrijk voor reviews en lokale zoekresultaten.
Telefoonboek80Goed voor lokale bedrijfsvermeldingen.
Foursquare75Nuttig voor lokale vindbaarheid en reviews.
Bedrijvenpagina70Helpt bij lokale SEO en zichtbaarheid.
Openingstijden65Handig voor bedrijven met fysieke locaties.
Ondernemersgids.nl60Geschikt voor lokale bedrijfsprofilering.
Cylex Bedrijvengids55Biedt zowel bedrijfsvermeldingen als reviews.
NederlandinBedrijf50Nuttig voor een breed scala aan bedrijven.
Hotfrog Nederland45Nuttig voor bedrijfsvermeldingen in diverse sectoren.
Interessante directories in Nederland.

Bovenstaande resultaten zijn indicatief en variëren afhankelijk van de specifieke sector en de locatie van een bedrijf. Vermeldingen op platforms die hoog scoren – denk aan Google Mijn Bedrijf – zijn erg waardevol. Houd de bedrijfsinformatie altijd up-to-date en consistent. Dit kan de SEO-prestaties enorm verbeteren.

Lokale evenementen en sponsorships

Neem actief deel aan lokale evenementen en sponsorships om lokale backlinks te verkrijgen. Betrokkenheid leidt tot waardevolle relaties en meer zichtbaarheid. Enkele voorbeelden van betrokkenheid zijn het sponsoren van een lokaal sportteam of het deelnemen aan liefdadigheidsevenementen. Hieruit kan een bedrijf links verkrijgen van lokale organisaties, nieuwswebsites of scholen.

Linkprofiel analyseren en monitoren

Analyseer en monitor een linkprofiel regelmatig om de effectiviteit van de linkbuilding strategie te beoordelen. Kijk niet alleen naar het aantal backlinks dat je verkrijgt, maar ook naar de kwaliteit. Ook hun invloed op de zoekresultaten is van belang.

Monitor een linkprofiel om inzicht te krijgen in welke strategieën werken en of er aspecten moeten worden verbeterd. Bekijk ook of er schadelijke links zijn die de SEO negatief beïnvloeden.  

Tools voor het monitoren van backlinks

Verschillende tools helpen bij het monitoren van backlinks, denk aan Ahrefs, SEMrush en Moz. Deze tools tonen gedetailleerde informatie over de backlinks, waaronder de bron van de links, de autoriteit van de linkende sites en de anchor tekst. De tools tonen ook of de links dofollow of nofollow zijn.

Deze informatie helpt de impact van de inspanningen wat betreft linkbuilding te begrijpen en inzicht te krijgen in verbeterpunten.

Kwaliteit en relevantie van een link

Niet alleen de kwantiteit van backlinks is belangrijk, kijk ook naar de kwaliteit en de relevantie. Links van een hoge kwaliteit komen van relevante bronnen en hebben een positieve invloed op de SEO.

Links met een lage kwaliteit zijn daarentegen schadelijk. Controleer daarom altijd of de verkregen links afkomstig zijn van betrouwbare en autoritaire websites. Dit verbetert de ranking in de Google zoekresultaten en de geloofwaardigheid van het merk.

Samengevat

White hat linkbuilding is en blijft een waardevolle strategie binnen SEO. Deze methode kost wat meer tijd, het levert ook duurzame resultaten op die de integriteit en autoriteit van de website op lange termijn versterken.

Tegenwoordig worden de kwaliteit en authenticiteit van links steeds belangrijke factoren voor zoekmachines en is een white hat linkbuilding essentieel voor bedrijven die hun online aanwezigheid willen vergroten op een effectieve en ethisch verantwoorde manier.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.