SEO tools: Hoe selecteer ik ze en 22 populaire voorbeelden

Als SEO-specialist voor een website weet je dat deze goed vindbaar moet zijn. Ben je niet goed vindbaar op Google of een andere zoekmachine? Dan zul je weinig hebben aan je website. Toch is het heel goed mogelijk om het optimale uit je eigen website te halen: met de hulp van SEO tools.

SEO is een methode om een website beter vindbaar te maken door de toepassing van verschillende tools. SEO tools zijn beschikbare handvatten die je kunt gebruiken om je website beter vindbaar te maken in Google en andere zoekmachines. Hier vind je de beste SEO tools van dit moment (die ik inzet wanneer bedrijven SEO bij mij uitbesteden).

Inhoudsopgave toon

Hoe selecteer ik SEO tools?

Ik ben van mening dat een SEO tool écht bij je moet passen. Ik werk zelf al jarenlang in Ahrefs en ben er zo bekend mee dat, ondanks dat er misschien betere tools zijn, ik er niet zo snel meer weg zou gaan. Als je een goed gevoel hebt bij een SEO tool en je kunt je weg erin vinden, dan is het van belang dat je er blijft.

Hier is een overzichtstabel die aangeeft waaraan goede SEO tools moeten voldoen, gerangschikt op basis van prioriteit van 1 tot 100:

Nr.CriteriaPrioriteit
1Data accuratesse100
2Functionaliteit en features95
3Compliance met SEO best practices95
4Gebruikersvriendelijkheid90
5Rapportage en analyse90
6Update frequentie88
7Integratiemogelijkheden85
8Prijsstelling80
9Schaalbaarheid75
10Ondersteuning en training70
11Community en reviews65
Mijn criteria voor SEO tools.

Deze tabel laat zien dat de meest kritische aspecten van goede SEO tools zijn: data accuratesse, functionaliteit en features, en compliance met SEO best practices. Deze top drie prioriteiten moeten zorgvuldig worden overwogen bij het kiezen van een SEO tool. Let op, dit is op basis van mijn ervaring in het selecteren van een SEO tool.

Hoe zit het met de prijzen van SEO tools?

De prijs voor een SEO tool kan sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, waardoor het moeilijk is om een specifieke “geschikte” prijs vast te stellen zonder rekening te houden met de specifieke behoeften en omstandigheden van de gebruiker. Hier zijn enkele belangrijke factoren die de prijs van een SEO tool beïnvloeden:

 1. Functionaliteiten en features: Tools die een breed scala aan geavanceerde functies bieden, zoals gedetailleerde backlink analyses, uitgebreid trefwoordonderzoek, concurrentieanalyse, en automatische rapportage, zullen over het algemeen duurder zijn.
 2. Gebruikersaantallen: Veel SEO tools hanteren prijsmodellen op basis van het aantal gebruikers of accounts. Meer gebruikers betekent vaak een hogere prijs.
 3. Data volume en limieten: De hoeveelheid data die je kunt opvragen of analyseren (zoals het aantal trefwoorden, domeinen, of pagina’s) kan de prijs beïnvloeden. Tools met hogere data limieten of onbeperkte toegang zijn doorgaans duurder.
 4. Update frequentie: Tools die vaker gegevens updaten, zoals dagelijkse ranking updates, kunnen meer kosten vanwege de hogere operationele kosten.
 5. Support en training: Uitgebreide klantenservice, inclusief persoonlijke trainingssessies, webinars, en gedetailleerde handleidingen, kan de prijs opdrijven.
 6. Merk en reputatie: Gevestigde tools met een sterke reputatie in de industrie kunnen een premie vragen voor hun producten.

Gezien deze variabelen, kunnen de prijzen voor SEO tools variëren van gratis versies met beperkte mogelijkheden tot enkele honderden tot zelfs duizenden euro’s per maand voor enterprise-level oplossingen. Kleine bedrijven en individuele marketeers kunnen geschikte tools vinden in het bereik van €50 tot €200 per maand, afhankelijk van hun specifieke behoeften. Grotere organisaties met meer complexe behoeften kunnen verwachten dat ze €200 tot €1000 of meer per maand uitgeven.

Het is belangrijk om een tool te kiezen die past bij de specifieke eisen van je SEO-campagnes en die een goede balans biedt tussen kosten en de waarde die het levert. Veel aanbieders van SEO tools bieden verschillende abonnementsniveaus of aangepaste prijzen, evenals gratis proefversies, waardoor gebruikers de tool kunnen testen en beoordelen voordat ze een financiële verplichting aangaan.

1: SEMrush (algemene SEO tool)

Een van de tools die gratis tot je beschikking staan is SEMrush. SEM staat voor Search Engine Marketing en is een overzichtelijk tools waarmee het mogelijk is om je eigen website te analyseren. Je hebt een gratis versie met beperkte toegang, maar ook een betaalde versie (dit adviseer ik iedere zoekmachine optimalisatie specialist).

Met SEMrush krijg je een aantal basisfuncties zoals een zoekwoord- en domeinnaam analyse, optimalisatie van je website, onderzoek van advertenties en de toegang tot een database met informatie.

Het is een online zichtbaarheid management SEO software programma. De software bevat over een verscheidenheid aan programma’s, tools en add-ons zodat je de online zichtbaarheid van je website kan vergroten. Daarnaast beschikt Semrush over data van meer dan 140 landen, werkt het goed samen met Google en andere platforms voor taakbeheer.

Als je serieus werk wilt je maken van je online zichtbaarheid, dan is Semrush met meer dan 20 miljard zoekwoorden of 41 biljoen backlinks de geschikte uitkomst.

2: Google Analytics (tool voor tracking van data)

Er zijn heel wat Google SEO tools beschikbaar en één hiervan is Google Analytics. Dit is een gratis dienst van Google waarmee het mogelijk wordt om je website op verschillende vlakken te optimaliseren. Je hebt de mogelijkheid om het verkeer naar je website en op je website te meten.

Deze informatie op de goede manier gebruiken levert veel op: hiermee blijf je jouw concurrentie een stap voor. Door Google Analytics op de juiste manier te gebruiken profiteer je optimaal van een van de beste SEO tools die beschikbaar zijn.

3: Mangools (SEO toolbox)

Een goede SEO toolbox nodig? Dat krijg je met Mangools. Mangools is een alles-in-1 SEO tool met veel handige functies. Er zijn meerdere abonnementen beschikbaar: voor relatief lage bedragen kun je optimaal gebruik maken van manieren om je website te verbeteren.

Je kunt je zoekwoorden analyseren, de prestaties van concurrerende website bekijken en toegang krijgen tot de linkbuilding analyse tool. Er is ook een gratis versie van Mangools beschikbaar. Met deze tool kun je het gebruik van zoekwoorden verbeteren en alle resultaten hiervan analyseren. Je website technisch verbeteren doe je ook met deze tool.

4: SE Ranking (SEO ranktracker)

Er zijn veel small SEO tools beschikbaar waarmee je optimale resultaten behaald. Een van deze SEO tools is SE Ranking. Deze tool is hard aan het groeien en dat is niet voor niets. Hiermee kun je op een begrijpelijke manier achterhalen hoe je jouw website kunt verbeteren op meerdere vlakken.

De functies die je krijgt gaan onder andere over zoekwoorden, linkbuilding, marketing, social media en informatie over concurrerende websites. Dit is de ideale tool voor een SEO-bureau om te rapporteren aan klanten.

5: Ahrefs (algemene SEO tool)

Ahrefs is een bekende en veelgebruikte SEO tool van SEO-specialisten. In Ahrefs kun je onder ander het volume per zoekwoord zien. Vul een zoekwoord naar keuze in, selecteer een gewenst land (waar jouw markt zich bevindt) en je zult zien hoeveel mensen er binnen een bepaalde periode op de zoekterm hebben gezocht. Ideaal om te kijken of je dit zoekwoord dus wel of niet moet gebruiken.

Verder is Ahrefs ook erg handig voor je concurrentieanalyse. Je kunt namelijk de site van je concurrent invullen en bekijken op welke zoekwoorden de site gezocht wordt (en hierop inspelen natuurlijk!). Ook kun je verdere SEO waarde van de site zien.

6: Google Search Console (algemene SEO tool) 

Google Search Console is gratis te installeren bij jouw website. Je vindt in deze gratis tool van Google onder andere de prestaties per pagina. Hiermee bedoelen we op welke zoektermen jouw doelgroep zoeken en hoeveel bezoekers er per pagina zijn geweest.

Gebruik Google Search Console als input voor verbeteringen en nieuwe ideeën.

7: Google PageSpeed-insights (technnische SEO tool)

Google PageSpeed insight kun je gebruiken om de snelheid en bruikbaarheid van je site te controleren op meerdere websites. Je vult simpelweg je URL in en hij test voor je prestaties en laadtijd voor zowel desktop en mobiel.

8: Answer the public (content SEO tool)

Deze tool geeft je honderden zoekwoord ideëen op basis van een enkel zoekwoord. Je voert simpelweg een relevant zoekwoord in en deze tool zal je verblijden met een lange lijst van zoekwoord mogelijkheden.

9: SE Ranking (SEO tool voor ranktracking)

Deze seo tool is bij uitstek geschikt voor online marketing projecten. SE Ranking is met name ideaal voor kleine ondernemers of SEO bureaus. Dat seo software bestaat uit verschillende tools voor de o.a. de tracking van zoekwoorden, website audit, concurrentie analyse, zoekwoord suggestie en nog veel meer. Daarnaast beschikt de seo software over een zeer gebruiksvriendelijke interface.

10: Conductor (algemene SEO tool)

Deze software is gespecialiseerd in organische marketing. Conductor onderzoekt inzichten in de zoekintenties van klanten die kunnen leiden tot hogere kwaliteit content, hogere organische marketing en meer verkeer.

Deze SEO analyse tool zorgt ervoor dat marketeers in staat zijn om de zoekintentie van potentiële bezoekers te begrijpen door de trends en onderwerpen te onthullen waar in ze in elke fase van het aankoopproces naar op zoek zijn. Deze SEO software maakt gebruik van aanpasbare dashboards en leiden marketeers door proces van content creatie en zorgen ervoor dat je voortdurend al je seo-inspanningen kan meten en kan verfijnen.

11: KWFinder: SEO zoekwoord tool

KWFinder helpt je om long-tail zoekwoorden te vinden die een laag niveau van concurrentie hebben. SEO-experts gebruiken deze SEO tool om de best mogelijke zoekwoorden te vinden en analyse rapporten uit te voeren op backlinks.

KWFinder helpt je daarnaast met hun Rank Tracker tool om je ranking te bepalen terwijl je verbetering maakt op basis van één metric. Daarnaast biedt de seo tool ook zoekwoord ideëen om je website hoger te laten scoren.

12: GrowthBar (algemene SEO tool)

Growthbar is een eenvoudig te gebruiken SEO platform. Het helpt de gebruikers ervan om conversies te verhogen, zoekmachine rankings te verbeteren om uiteindelijk je bedrijfsgroei te stimuleren.

Ook biedt deze seo tool je inzichten en gegevens die je helpen om een effectieve organische, betaalde marketing campagne te voeren. Growthbar beschikt ook over een zogeheten ‘content generation functie’. Deze seo tool creëert SEO-geoptimaliseerde content in een mum van tijd. Best cool toch?

Growth Bar maakt het mogelijk om een zoekwoordonderzoek uit te voeren, om zo de juiste zoekwoorden te vinden voor een betere ranking, meer verkeer en conversies voor je website. Growth Bar stelt bepaalde zoekwoorden voor en meet daarnaast statistiek zoals o.a. zoekvolume, zoekmachine ranking en CPC waarde voor elk voorgesteld zoekwoord.

De seo analyse tool geeft je ook inzicht in de zoekmachine en sociale media campagnes van je concurrenten. Je kunt met deze seo tool hun domein autoriteiten controleren, backlinks onderzoeken, advertenties bekijken en het volume van websiteverkeer bijhouden dat wordt verkregen uit organische zoekopdrachten.

13: Frase (algemene SEO tool)

Frase is een relatief nieuwe seo tool. Ze hebben niet perse één specialisme, maar bieden een overvloed aan tools aan om de content van je site te optimaliseren. Zo biedt Frase een content editor om je on-page SEO te optimaliseren. Je kan zien welke zoekwoorden je moet toevoegen aan je content, welke interne links je moet toevoegen en hoe je artikel moet schrijven.

Daarnaast bieden ze ook en vraag- en antwoord functie die met behulp van machine learning in kaart brengt wat veel voorkomende vragen van lezers kunnen zijn en ze helpt hen te betrekken en door te duwen naar andere belangrijke pagina’s van je website. Zo converteer je meer lezers naar andere content van je site.

Dus, Frase helpt je om content te optimaliseren en je ranking te verbeteren.

14: Clearscope (algemene SEO tool)

Clearscope is ook een seo tool om je content mee te optimaliseren. Het richt zich voornamelijk op het optimaliseren van de on-page content van je website. Het is een eenvoudig te gebruiken software. De tool geeft duidelijke statistieken en een cijfer voor een het bepaalde zoekwoord dat je wilt gebruiken.

Ze geven een fijne visualisatie erbij waardoor het super eenvoudig is om te begrijpen. Als je dus niet super technische bent op het gebied van SEO, is deze tool een aanrader.

Stel je hebt een bepaald zoekwoord in gedachten, bijv. “SEO bureau inhuren”, voer je dat in en krijg je te zien wat er op dat moment in de SERPs staat. Ze gebruiken machine learning techniek om te bepalen welke zoekwoorden het meest impactvol zijn, zoals de leesbaarheid of het aantal woorden. Dit helpt om je seo-content zo goed mogelijk te positioneren, zodat je je concurrenten kan overtreffen.

15: MarketMuse (content tool)

Marketmuse richt zich ook op content optimalisatie, maar meer gericht op de zakelijke markt. Ze beschouwen zichzelf als meer dan alleen een content optimalisatie tool.

Ze hebben bieden middelen content onderzoek, zoekwoord strategie, onderwerp clusters en interne koppeling. Ook is er technologie beschikbaar voor content optimalisatie zoals je zou verwachten van een product in deze categorie.

16: Bing Webmaster Tools (algemene SEO tool)

Wellicht een beetje ongebruikelijk, maar Bing heeft een marktaandeel van 25% in de Verenigde Staten, wat het dus slim maakt om je ook op deze zoekmachine te richten. Deze gratis seo tool helpt je om de zichtbaarheid van je website om Bing te beheren.

Wat kan je er mee? Je kan verschillende inzichten krijgen van je website met deze seo tool, waardoor je te weten komt hoe goed je site presteert en wat beter kan. Hoe vinden gebruikers je website? Welke problemen bezit je website?

Er is een kans dat concurrenten zich niet richten op Bing, dus door dit wel te doen kan je je kans grijpen!

17: Screaming Frog SEO Spider (technische tool)

Met deze gratis SEO tool kan je tot wel 500 URL’s crawlen met een gratis account, waardoor je inzicht krijgt in de technische problemen van je website. In vergelijking met ander crawlers, is Screaming Frog een gratis seo tool voor het analyseren van technische SEO details.

Zo kan het gebroken links vinden, meta data analyseren of duplicate content ontdekken. Je kan deze tool gebruiken voor zowel kleine als grote sites. Bovendien is deze seo tool handig omdat je op eenvoudige wijze resultaten kan exporteren naar een spreadsheet, zodat je eenvoudig SEO-strategieën kan rapporteren aan klanten.

18: Rank Math (SEO plugin)

Rank Math is op het gebied van WordPress, de onbetwistbare SEO plugin. De tool behandelt van alles. Van het optimaliseren van paginatitels, meta beschrijvingen tothet monitoren van 404 fouten, of bepalen van mogelijkheden voor nieuwe content.

Het biedt zelfs de ideale instellingen om je te helpen een volledig geoptimaliseerde WordPress website te runnen. In tegenstelling tot andere WordPress SEO plugins, krijg je de volledige controle over wat je gebruikt en wat niet, door het modulaire framework, wat betekent dat je meer vrijheid hebt met het kiezen van functies.

19: Yoast SEO (SEO plugin)

Yoast SEO is een andere gratis WordPress Plugin die het mogelijk maakt om je website te optimaliseren. Zo eenvoudig en ongecompliceerd als het voor beginners zou moeten zijn. Yoast SEO geeft je volledige controle over de optimalisatie van bepaalde zoekwoorden voor je website.

Yoast SEO is geïntegreerd in je WordPress editor, waardoor je complexe taken zoals het toevoegen van how-tos of FAQ’s veel eenvoudiger maakt. Het fijne van Yoast SEO is dat de SEO tool het eenvoudig maakt om de on-page optimalisatie van je website zelf te beheren.

Zodra je zoekwoord intikt waar op moet worden gefocust, geeft de seo tool je tips voor een aantal wijzingen de problemen die gefixt moeten worden, maar het laat ook zien wat je al correct hebt geoptimaliseerd.

20: Google Data Studio (SEO tool voor dashboarding)

Wanneer je een SEO-rapport moet presenteren, is het een aanraden om Google Data Studio te gebruiken om interactieve dashboards te presenteren de prestaties van een SEO-strategie te visualiseren.

Alhoewel Google Analytics een prima SEO tool is om het gedrag van de website gebruikers te begrijpen, komt het regelmatig voor dat je dergelijke gegevens moet combineren met andere seo tools zoals Google Search Console.

Deze tool laat je precies dat doen, met zijn dashboards waar je meerdere bronnen in kan samenvoegen. Daarnaast helpt Data Studio je om trends te zien die andere tools niet zien. En het mooie van deze SEO tool is dat het gratis is.

21: Keyword planner (SEO tool voor zoekwoorden)

Keyword planner is een van de meest gebruikte gratis zoekwoord onderzoek tools. Deze seo tool geeft je inzicht over het zoekwoord onderzoek. De gratis seo tool biedt twee opties: Find keywords en Get Search Volume and Forecasts.

De tool gebruikt het zoekwoord dat je invoert en geeft vervolgens een aantal suggesties, statistieken over concurrenten, maandelijkse zoekopdrachten en nog veel meer. Je kan ook nog de website URL toevoegen om nog meer zoekwoord suggesties te krijgen.

22: Sitechecker (Algemene SEO tool)

Met Sitechecker is het mogelijk om een gepersonaliseerde checklist te verkrijgen met daarin aandachtspunten om je website bovenaan in Google te krijgen. De kern hiervan is: op een geautomatiseerde manier technische issues ontdekken op de website en hier een checklist om te optimaliseren voor te ontvangen.

Conclusie

Dit waren ze, in mijn ogen de beste SEO tools. Bovenstaande SEO tools zijn voor ieder persoon of bedrijf goud waard. Ze geven je inzichten in alle facetten van SEO. Werkzaamheden die normaal weken kunnen duren, gaan via deze tools vele malen sneller.

Maar dit betekent niet dat je achterover kan gaan hangen. Je zult nog steeds je best moeten doen als je resultaten wilt krijgen. Dus SEO geoptimaliseerde content leveren op de websites. Gebruik de tools om de content te analyseren en verbeteringen aan te brengen waar mogelijk.

Geen zorgen als je een beperkt budget hebt. Veel van deze SEO tools zijn of gratis, of bieden gratis functies aan waarmee je kan spelen. Dus het vereist niet meer dan inspanning om ze uit te proberen.

Ontdek wat je moet doen om hoger te scoren in de SERP’s en om te groeien. Dus waar wacht je nog op? Probeer een van de tools!

Bovenstaande tools helpen je om je SEO gemakkelijker en sneller te optimaliseren. Verkrijg onder andere sneller de juiste data om jouw website te verbeteren. Welke SEO tool gebruik jij voor jouw website?

Veelgestelde vragen

Ik krijg dagelijks vragen binnen omtrent het samenwerken met een SEO-specialist en de voordelen/nadelen van deze mogelijke samenwerking. Ik heb de gestelde vragen en gegeven antwoorden hieronder uitgeschreven vanuit mijn eigen ervaring op dit gebied.

Wat zijn de grootste SEO tools die beschikbaar zijn?

SEO is een methode om ervoor te zorgen dat jouw website beter vindbaar wordt. SEO is voornamelijk gericht op Google, maar werkt ook voor andere zoekmachines. Aan de hand van zogenaamde SEO-tools zorg je voor een verbeterde vindbaarheid. Er zijn veel verschillende tools beschikbaar. Voor sommigen moet je betalen, anderen zijn gratis. Wij sommen de grootste SEO-tools voor je op:

 • SEMrush. Dit is een van de gratis SEO-tools. SEM staat voor Search Engine Marketing. Deze tool biedt een kijkje in jouw website. Aan de hand van de gratis versie kun je gebruik maken van de basis opties, zoals: een zoekwoord- en domeinnaam analyse, optimalisatie van je website, onderzoek van advertenties en de toegang tot een database met informatie. Wanneer je meer, specifiekere resultaten wilt, kun je ook een betaalde versie van deze tool nemen.
 • Google Analytics. Eén van de bekendste en één van de grootste is Google Analytics. Dit is een gratis tool van – je raadt het al – Google. Aan de hand van deze dienst kun je jouw website op verschillende vlakken optimaliseren. Je kunt het verkeer naar je website en op je website meten.
 • Mangools. Een zeer handige tool met heel veel functies. Daarmee is deze tool over het algemeen niet gratis, je kunt een abonnement afnemen. Aan de hand van deze SEO-tool kun je zoekwoorden analyseren, de prestaties van concurrerende websites bekijken en toegang verkrijgen tot de linkbuilding analyse tool. Met de gratis versie kun je het gebruik van zoekwoorden verbeteren en de resultaten hiervan analyseren.
 • Ahrefs. Dit is een hele bekende en wordt veel gebruikt door SEO-specialisten. Je kunt in Ahrefs het volume per zoekwoord zien. Dit werkt als volgt: je vult een zoekwoord in, selecteert een gewenst land (waar jij je op richt) en je ziet vervolgens hoeveel mensen er binnen een bepaalde periode op deze zoekterm hebben gezocht. Zo weet je dus of je het zoekwoord beter wel of niet moet gebruiken. Naast dat je met Ahrefs meer informatie over het zoekwoord te weten komt, is het ook een handige tool wat betreft een concurrentieanalyse. Deze tool biedt namelijk de mogelijkheid om de website van je concurrent in te vullen waarna je ziet op welke zoekwoorden deze website gezocht wordt. Andere SEO-waardes van de concurrent zijn ook zichtbaar in Ahrefs.
 • Google Search Console. Deze tool is gratis en is van Google. Aan de hand van deze service kun je opvragen via welke zoekopdrachten je website de afgelopen periode gevonden is. Dit kun je monitoren, onderhouden en je kunt eventuele problemen oplossen. Ook kun je zien hoeveel bezoekers er per pagina zijn geweest.

Wat zijn voorbeelden van gratis SEO tools?

Wanneer je graag aan de vindbaarheid van je website wilt werken, maar geen budget hebt voor professionele tools, zijn er ook tal van gratis SEO-tools waar je mee op weg kunt. Om te beginnen drie tools die eigenlijk onmisbaar zijn, hierna volgt de rest:

 • Google Analytics. Dit is één van de bekendste gratis tool. Aan de hand van deze dienst kun je jouw website op verschillende vlakken optimaliseren. Je kunt het verkeer naar je website en op je website meten.
 • Google Search Console. Met deze tool krijg je inzicht in welke pagina’s van je website in Google’s index staan en op welke zoekwoorden je website bijvoorbeeld wordt gevonden via Google. Ook zie je welke pagina’s op je website traag zijn volgens Google.
 • Google Mijn Bedrijf. Wanneer jouw bedrijf ingeschreven staat bij de KvK, heb je recht op een Google Mijn Bedrijf-vermelding die vindbaar is in Google en Google Maps. Met deze tool kun je foto’s en reviews toevoegen, zodat je een goede indruk maakt wanneer een potentiële klant je opzoekt.
 • Ubersuggest. Deze tool helpt jou om erachter te komen waar je doelgroep precies naar zoekt en welke zoektermen ze hiervoor gebruiken. Dit werkt als volgt: je vult een zoekterm in en binnen enkele seconden zie je het geschat maandelijks zoekvolume. Daarnaast geeft de tool ook extra zoekwoordideeën .
 • Answerthepublic. Aan de hand van deze tool weet je wat voor soort vragen er spelen bij de doelgroep. Je vult bijvoorbeeld een onderwerp in en je krijgt een handig overzicht met allerlei vragen die in Google worden gesteld over dit topic.
 • Alsoasked. Deze tool lijkt een beetje op de vorige. Je kunt veelgestelde vragen over een onderwerp verzamelen. De tool haalt de vragen uit het ‘People Also Asked (PAA) blok die je vaak ziet in de Google zoekresultaten.
 • Detailed Chrome Extensie. Deze tool helpt je om te zien wat goed scorende concurrenten don met hun websites. Je kunt dan per pagina zien wat de paginatitel en -omschrijving zijn, welke tussenkopjes een pagina bevat en hoeveel afbeeldingen er worden gebruikt bijvoorbeeld. Doe dus inspiratie op bij jouw concurrent en maak de content voor jouw website nóg beter.
 • ScreamingFrog. Deze tool spoort foutjes in jouw website op. Foutjes kunnen bijvoorbeeld zijn: kapotte links of afbeeldingen, ontbrekende of te lange paginatitels, of pagina’s met heel weinig content.
 • Pagespeed Insights. Met deze tool zie je hoe snel je website is. Snelheid is voor SEO namelijk enorm belangrijk. Niemand wordt tenslotte blij van een trage website.
 • MozBar. Met deze gratis tool schat je de autoriteit van een website in. Moz geeft je een score van 1 tot 100. Hoger de score, hoe hoger de autoriteit.

Waarom gebruiken SEO-specialisten graag SEO tools?

Het gebruik van SEO-tools maakt het leven van een SEO-specialist een stuk gemakkelijker. Hieronder vier redenen waarom je als SEO-specialist eigenlijk niet meer zonder SEO-tools kunt:

 • Vind nieuwe zoekwoorden. Aan de zoekwoorden die de tool je voorschotelt, heb je als SEO-specialist bijvoorbeeld zelf niet eens gedacht. Aan de hand van deze tool kun je de juiste content creëren die inspeelt op de gebruiksintentie. Dit verhoogt uiteindelijk weer jouw conversie.
 • Neem een kijkje in de keuken van de concurrent. Waarom staat de concurrent hoger dan jij? Pas dit dan ook toe bij jouw website.
 • Bespaar tijd en geld. In slechts enkele minuten spoor je kapotte links, errors of ontbrekende meta descriptions op. Dit werkt dus een stuk sneller dan wanneer je dit allemaal handmatig probeert.
 • Krijg inzicht in je voortgang. SEO-tools bieden je een overzichtelijk rapport van alle belangrijke statistieken, zodat je in één oogopslag ziet hoe je ervoor staat met jouw website.

Waar worden SEO-tools vaak voor gebruikt?

SEO-tools zijn extensies of bepaalde software die waardevolle inzichten geven over wat mensen zoeken en hoe je met jouw website beter kan scoren in de zoekresultaten. SEO verbeteren zorgt voor meer verkeer naar je website en is dus van groot belang. Tools helpen je bij de inzet of verbetering van jouw SEO. Ze besparen je heel veel tijd en je begrijpt de zoekmachine beter. Je komt dingen te weten, zoals wat de populariteit is van bepaalde zoekwoorden. De belangrijkste functies van een SEO-tool zijn:

 • Bijhouden van de SERP rankings en -trends. SERP staat voor: Search Engine Results Pages. Dit is Google’s antwoord op een zoekopdracht van een gebruiker. De organische resultaten zijn de ‘verdiende’ plaatsingen die door Google’s algoritme worden bepaald als de algemeen beste, meest relevante resultaten voor een bepaalde zoekopdracht.
 • Concurrentieanalyse. Je komt erachter waarom de concurrent hoger scoort dan jouw website, zodat je hier op in kunt spelen.
 • Content optimalisatie. Bepaal op welke zoektermen je gevonden wilt worden en trek dit door naar de tekst voor iedere webpagina.
 • Dubbele content opsporen. Dubbele content moet je vermijden. Als hetzelfde zoekwoord op meerdere webpagina’s te vinden is, weet Google namelijk niet meer welke pagina hij moet indexeren.
 • Technische websitechecks. Techniek blijkt een steeds belangrijker element voor SEO. Is jouw website optimaal indexeerbaar, snel, veilig en voorzien van alle SEO tags? De uitkomst van deze check is een overzicht met fouten die je kunt verhelpen.
 • Backlinks. Dit zijn links van een andere website naar jouw website. Voor Google zijn backlinks van belang, zodat Google kan bepalen hoe populair jouw website of webpagina is.
 • Zoekwoorden onderzoek. Dit is het proces van het zoeken naar zoektermen die mensen gebruiken om te zoeken naar jouw product of dienst. Met de uitkomst van dit proces kun je jouw website optimaliseren of gebruiken voor advertenties.
 • Bijhouden van de share of voice. Share of Voice berekent welke websites het meest scoren voor een bepaalde set van zoekwoorden of onderwerpen in het organisch zoeken. Dit helpt je om zoekmachines beter te begrijpen en om mogelijkheden voor linkbuilding, contentcreatie en sociale media te benutten.

Kan SEO in zijn geheel worden geautomatiseerd?

Door middel van artificial intelligence kan SEO-content automatisch gecreëerd worden. Deze AI-machine is niet alleen in staat om zichzelf te leren hoe het unieke artikelen schrijft, het schrijft ook artikelen die goed genoeg zijn om geïnteresseerde bedrijven te laten denken dat ze content lezen die is gegenereerd door een mens. De machine genereert zelfs grammaticaal correcte artikelen en ieder artikel is uniek. De lezer heeft geen idee dat het artikel is geschreven door een computer.

De uitvinding van zo’n machine is een stap in de trend richting automatisering. Toch kan SEO nog niet helemaal geautomatiseerd worden vandaag de dag. Er is namelijk nog wel een zoekwoorden onderzoek nodig bijvoorbeeld, die als leidraad fungeert voor de artikelen. Maar als alleen al een deel geautomatiseerd kan worden, scheelt dit wel al enorm veel tijd.

Wat is het verschil tussen SEO tools en SEA tools?

SEA (Search Engine Advertising) is een strategie om een hoge positie in Google en andere zoekmachines te bereiken. Deze positie bemachtig je door betaalde advertentiecampagnes. Je kunt heel doelgericht aangeven welke doelgroep jouw advertentie te zien krijgt. Er zijn net als SEO-tools ook tientallen SEA-tools om SEA-campagnes te beheren en te optimaliseren en om meer omzet te halen uit campagnes.

Het verschil met een SEO-tool is dat een SEA-tool ingezet wordt om automatisering van biedingen en budget, optimalisatie van campagne inrichting en feed management voor het automatisch in- en uitschakelen van campagnes aan de hand van het actuele productaanbod. Op die manier kunnen campagnes makkelijk worden aangestuurd op basis van marges en KPI’s. Deze tools zijn dus echt gericht op de campagnes en op de producten die gepromoot worden. Dit in tegenstelling tot SEO-tools: deze zijn erop gericht om de website te optimaliseren en zo de online vindbaarheid te verbeteren. Voorbeelden van SEA-tools zijn:

 • Optmyzr. Deze tool zorgt voor het automatiseren van belangrijke taken.
 • Adchieve. Deze tool zorgt voor het automatiseringsoplossingen voor het adverteren in zoekmachines, zoals Google. Adchieve is de grootste gebruiker van de Google Shopping API ter wereld.
 • Adscale. Dit is een Ecommerce advertising platform. Deze tool verwerkt de kracht van AI-technologie in advertenties door automatisch advertenties te maken en te optimaliseren in Google, Facebook en Instagram.
 • bGenius. Deze tool biedt marketeers de mogelijkheid om campagnes in verschillende zoekmachines in één systeem te beheren en te optimaliseren.
 • Channable. Dit is een tool waarbij marketingbureaus en verkopers op een gemakkelijke manier producten kunnen aanbieden op marketplaces en vergelijkingssites.
 • ChannelEngine. Deze tool helpt merken, retailers en groothandels om effectief te verkopen op online marketplaces.
 • ProductsUp. Deze tool beheert en optimaliseert de productfeed. Aan de hand van data kun je je product sneller op de markt brengen en nieuwe kansen grijpen.

Voor wie zijn SEO tools voornamelijk geschikt?

Iedereen die een website beheert, moet goed vindbaar zijn. Dus SEO-tools zijn in principe bedoeld voor iedereen die een website beheert. Op het moment dat een zoekmachine, zoals Google, jouw website niet vindt waardoor een bezoeker er dus ook nooit heen geleid wordt, kun je bijna spreken van het niet bestaan van jouw website. Door middel van SEO zorg je als website beheerder er dus voor dat jouw website wél gevonden wordt door de zoekmachines.

Welke tools kunnen door ondernemers zelf worden gebruikt?

Alle SEO-tools kunnen gebruikt worden door de ondernemer zelf. Het ligt eraan hoeveel budget je ervoor over hebt; sommige tools kosten namelijk geld, maar sommigen zijn ook gratis. Hieronder sommen we de grootste en meest belangrijke SEO-tools voor je op waar je vandaag nog mee aan de slag kunt:

 • Google Analytics. Aan de hand van deze gratis tool kun je jouw website op verschillende vlakken optimaliseren. Je kunt het verkeer naar je website en op je website meten.
 • Google Search Console. Met deze tool krijg je inzicht in welke pagina’s van je website in Google’s index staan en op welke zoekwoorden je website bijvoorbeeld wordt gevonden via Google. Ook zie je welke pagina’s op je website traag zijn volgens Google.
 • Google Mijn Bedrijf. Wanneer jouw bedrijf ingeschreven staat bij de KvK, heb je recht op een Google Mijn Bedrijf-vermelding die vindbaar is in Google en Google Maps. Met deze tool kun je foto’s en reviews toevoegen, zodat je een goede indruk maakt wanneer een potentiële klant je opzoekt.
 • SEMrush. Dit is een van de gratis SEO-tools. SEM staat voor Search Engine Marketing. Deze tool biedt een kijkje in jouw website. Aan de hand van de gratis versie kun je gebruik maken van de basis opties, zoals: een zoekwoord- en domeinnaam analyse, optimalisatie van je website, onderzoek van advertenties en de toegang tot een database met informatie. Wanneer je meer, specifiekere resultaten wilt, kun je ook een betaalde versie van deze tool nemen.
 • Mangools. Een zeer handige tool met heel veel functies. Daarmee is deze tool over het algemeen niet gratis, je kunt een abonnement afnemen. Aan de hand van deze SEO-tool kun je zoekwoorden analyseren, de prestaties van concurrerende websites bekijken en toegang verkrijgen tot de linkbuilding analyse tool. Met de gratis versie kun je het gebruik van zoekwoorden verbeteren en de resultaten hiervan analyseren.
 • Ahrefs. Dit is een hele bekende en wordt veel gebruikt door SEO-specialisten. Je kunt in Ahrefs het volume per zoekwoord zien. Dit werkt als volgt: je vult een zoekwoord in, selecteert een gewenst land (waar jij je op richt) en je ziet vervolgens hoeveel mensen er binnen een bepaalde periode op deze zoekterm hebben gezocht. Zo weet je dus of je het zoekwoord beter wel of niet moet gebruiken. Naast dat je met Ahrefs meer informatie over het zoekwoord te weten komt, is het ook een handige tool wat betreft een concurrentieanalyse. Deze tool biedt namelijk de mogelijkheid om de website van je concurrent in te vullen waarna je ziet op welke zoekwoorden deze website gezocht wordt. Andere SEO-waardes van de concurrent zijn ook zichtbaar in Ahrefs.
 • Google Search Console. Deze tool is gratis en is van Google. Aan de hand van deze service kun je opvragen via welke zoekopdrachten je website de afgelopen periode gevonden is. Dit kun je monitoren, onderhouden en je kunt eventuele problemen oplossen. Ook kun je zien hoeveel bezoekers er per pagina zijn geweest.

Is ervaring met programmeren benodigd voor deze tools?

Nee. Het is niet nodig om ervaring te hebben met programmeren om aan de slag te kunnen met SEO en gebruik te maken van allerlei tools. Uiteraard kan een achtergrond of ervaring hierin wel helpen. Vanzelfsprekend is er wel veel kennis en specialisme nodig om SEO te kunnen uitvoeren voor jouw website, maar dit houdt niet persé programmeren in.

Verstand van programmeren en web development kan wel handig zijn wanneer je aan de slag gaat met SEO. Vooral als je als freelancer werkt bijvoorbeeld. Je hoeft dan namelijk niet op andere mensen te wachten totdat jij weer verder kunt.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.