SEO Tools

Als eigenaar van een website weet je dat deze goed vindbaar moet zijn. Ben je niet goed vindbaar op Google of een andere zoekmachine? Dan zul je weinig hebben aan je website. Toch is het heel goed mogelijk om het optimale uit je eigen website te halen: met de hulp van SEO tools. SEO is een methode om een website beter vindbaar te maken door de toepassing van verschillende tools. SEO tools zijn beschikbare handvatten die je kunt gebruiken om je website beter vindbaar te maken in Google en andere zoekmachines. Hier vind je de beste SEO tools van dit moment.

1: SEMrush: free SEO tools

Een van de tools die gratis tot je beschikking staan is SEMrush. SEM staat voor Search Engine Marketing en is een overzichtelijk tools waarmee het mogelijk is om je eigen website te analyseren. Je hebt een gratis versie met beperkte toegang, maar ook een betaalde versie. Met SEMrush krijg je een aantal basisfuncties zoals een zoekwoord- en domeinnaam analyse, optimalisatie van je website, onderzoek van advertenties en de toegang tot een database met informatie.

2: Google Analytics

Er zijn heel wat Google SEO tools beschikbaar en één hiervan is Google Analytics. Dit is een gratis dienst van Google waarmee het mogelijk wordt om je website op verschillende vlakken te optimaliseren. Je hebt de mogelijkheid om het verkeer naar je website en op je website te meten. Deze informatie op de goede manier gebruiken levert veel op: hiermee blijf je jouw concurrentie een stap voor. Door Google Analytics op de juiste manier te gebruiken profiteer je optimaal van een van de beste SEO tools die beschikbaar zijn.

3: Mangools

Een goede SEO toolbox nodig? Dat krijg je met Mangools. Mangools is een alles-in-1 SEO tool met veel handige functies. Er zijn meerdere abonnementen beschikbaar: voor relatief lage bedragen kun je optimaal gebruik maken van manieren om je website te verbeteren. Je kunt je zoekwoorden analyseren, de prestaties van concurrerende website bekijken en toegang krijgen tot de linkbuilding analyse tool. Er is ook een gratis versie van Mangools beschikbaar. Met deze tool kun je het gebruik van zoekwoorden verbeteren en alle resultaten hiervan analyseren. Je website technisch verbeteren doe je ook met deze tool.

4: SE Ranking

Er zijn veel small SEO tools beschikbaar waarmee je optimale resultaten behaald. Een van deze SEO tools is SE Ranking. Deze tool is hard aan het groeien en dat is niet voor niets. Hiermee kun je op een begrijpelijke manier achterhalen hoe je jouw website kunt verbeteren op meerdere vlakken. De functies die je krijgt gaan onder andere over zoekwoorden, backlinks, marketing, social media en informatie over concurrerende websites.

5: Ahrefs 

Ahrefs is een bekende en veelgebruikte SEO tool van SEO-specialisten. In Ahrefs kun je onder ander het volume per zoekwoord zien. Vul een zoekwoord naar keuze in, selecteer een gewenst land (waar jouw markt zich bevindt) en je zult zien hoeveel mensen er binnen een bepaalde periode op de zoekterm hebben gezocht. Ideaal om te kijken of je dit zoekwoord dus wel of niet moet gebruiken. 

Verder is Ahrefs ook erg handig voor je concurrentieanalyse. Je kunt namelijk de site van je concurrent invullen en bekijken op welke zoekwoorden de site gezocht wordt (en hierop inspelen natuurlijk!). Ook kun je verdere SEO waarde van de site zien. 

6: Google Search Console 

Google Search Console is gratis te installeren bij jouw website. Je vindt in deze gratis tool van Google onder andere de prestaties per pagina. Hiermee bedoelen we op welke zoektermen jouw doelgroep zoeken en hoeveel bezoekers er per pagina zijn geweest. 

Gebruik Google Search Console als input voor verbeteringen en nieuwe ideeën. 

Bovenstaande tools helpen je om je SEO gemakkelijker en sneller te optimaliseren. Verkrijg onder andere sneller de juiste data om jouw website te verbeteren. Welke SEO tool gebruik jij voor jouw website?

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus