Person gestructureerde data uitschrijven en implementeren

Gestructureerde data is een methode om informatie op een georganiseerde en uniforme manier te presenteren. In de context van websites en SEO betekent dit het gebruik van een specifiek formaat om informatie over webpagina’s en hun inhoud te verstrekken. Dit stelt zoekmachines in staat om de inhoud van de pagina snel en nauwkeurig te begrijpen en te indexeren, wat bijdraagt aan betere zichtbaarheid en zoekresultaten.

Het belang van gestructureerde data kan niet worden onderschat. Het helpt zoekmachines zoals Google te begrijpen wat de inhoud van een webpagina is, en deze informatie vervolgens te gebruiken om relevantere en rijkere zoekresultaten te presenteren. Dit kan resulteren in verbeterde klikfrequenties, hogere zichtbaarheid en uiteindelijk een betere gebruikerservaring voor websitebezoekers.

Verschillende types van gestructureerde data (microdata, RDFa, JSON-LD)

Er zijn verschillende formaten voor gestructureerde data, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen:

 1. Microdata: Dit is een specificatie om gestructureerde data in HTML te integreren. Het stelt ontwikkelaars in staat om markeringen rechtstreeks in de HTML-code van een webpagina in te voegen, waardoor zoekmachines gemakkelijker de verschillende elementen van een pagina kunnen herkennen.
 2. RDFa (Resource Description Framework in attributes): RDFa is een manier om rijke metadata met betrekking tot webinhoud te integreren. Het biedt meer flexibiliteit dan Microdata en wordt vaak gebruikt in combinatie met HTML5.
 3. JSON-LD (JavaScript Object Notation for Linked Data): Dit is momenteel het meest aanbevolen formaat voor gestructureerde data door Google. Het is een methode om gestructureerde data in JavaScript-objecten te presenteren, wat het makkelijker maakt om los te koppelen van de hoofdinhoud van de pagina.

Person structured data in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Person structured data (video).

Wat is ‘Person’ in gestructureerde data

In de context van gestructureerde data verwijst ‘Person’ naar een specifieke soort entiteit die informatie over individuen representeert. Dit kan variëren van algemene gegevens zoals naam, beroep en contactgegevens tot meer specifieke informatie zoals awards, educatieve achtergrond, of familieleden. Het gebruik van de ‘Person’-markering helpt zoekmachines te begrijpen dat de verstrekte informatie betrekking heeft op een individu, wat essentieel is voor zaken zoals persoonlijke branding, het weergeven van auteursinformatie in zoekresultaten, of het aanbieden van gedetailleerde informatie in kenniskaarten.

Wanneer gebruik ik Person gestructureerde data?

Enkele veelvoorkomende scenario’s waarin ‘Person’-gestructureerde data nuttig kan zijn, zijn onder meer:

 1. Persoonlijke websites en portfolio’s: Voor professionals die hun werk en expertise willen benadrukken. Door gestructureerde data te gebruiken, kan een individu zijn/haar informatie prominent laten weergeven in zoekresultaten.
 2. Sociale media profielen: Om een uniforme en rijke presentatie van een persoon over verschillende platforms heen te bieden.
 3. Artikelen en blog posts: Auteurs kunnen gestructureerde ‘Person’-data gebruiken om hun profielinformatie in zoekresultaten te tonen, waardoor hun werk meer autoriteit krijgt.
 4. Bedrijfspagina’s: Voor het presenteren van belangrijke medewerkers of leidinggevenden op bedrijfswebsites, wat kan helpen bij het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid.

Deze toepassingen illustreren hoe ‘Person’ gestructureerde data niet alleen de zichtbaarheid in zoekmachines kan verbeteren, maar ook kan bijdragen aan een rijkere en meer geïnformeerde gebruikerservaring.

Basis van Schema.org en ‘Person’ Type

Schema.org is een samenwerkingsverband tussen grote zoekmachines zoals Google, Microsoft, Yahoo, en Yandex. Het doel is om een gemeenschappelijke set van schema’s te creëren voor gestructureerde data op het internet, webpagina’s en e-mails. Het gebruik van Schema.org verbetert de weergave van webpagina’s in zoekresultaten, waardoor ze rijker en relevanter worden.

Gedetailleerd overzicht van het ‘Person’ type binnen Schema.org

Het ‘Person’-type van Schema.org is bedoeld om informatie over individuen te markeren. Het biedt een gestandaardiseerde manier om details zoals naam, contactinformatie, beroep, en veel meer weer te geven. Dit type is bijzonder nuttig voor het verbeteren van de zichtbaarheid van persoonlijke profielen, auteursinformatie en biografische gegevens in zoekmachines.

Belangrijke eigenschappen en attributen van ‘Person’

Enkele belangrijke eigenschappen van het ‘Person’-type omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

 • additionalName: Voor extra namen of middelnamen.
 • address: Het fysieke adres van de persoon.
 • affiliation: Een organisatie waarmee de persoon is verbonden.
 • birthDate: Geboortedatum.
 • email: E-mailadres.
 • gender: Geslacht van de persoon.
 • jobTitle: Beroepstitel.
 • nationality: Nationaliteit.
 • telephone: Telefoonnummer.

Deze eigenschappen zijn slechts een klein deel van wat Schema.org biedt voor het markeren van informatie over personen. Voor een volledige lijst en gedetailleerde beschrijvingen van alle eigenschappen die beschikbaar zijn voor het ‘Person’-type, bezoek Schema.org/Person.

Implementatie van ‘Person’ Gestructureerde Data

 1. Kies het Formaat: Bepaal eerst of je JSON-LD, Microdata of RDFa wilt gebruiken. JSON-LD wordt vaak aanbevolen vanwege de eenvoudige integratie in de head-sectie van HTML-pagina’s.
 2. Structuur van de Data: Analyseer welke informatie over de ‘Person’ je wilt weergeven. Dit kan naam, beroep, contactgegevens, enz. omvatten.
 3. Code Schrijven: Schrijf de gestructureerde data volgens de gekozen formaatspecificaties. Gebruik de eigenschappen van Schema.org als leidraad.
 4. Integratie in Webpagina: Plaats de gestructureerde data in de HTML van de webpagina. Voor JSON-LD plaats je dit meestal in de <head> sectie.
 5. Testen: Gebruik de Structured Data Testing Tool van Google om te controleren of je data correct is geïmplementeerd en begrepen wordt door zoekmachines.

Voorbeelden van code in verschillende formaten (bijv. JSON-LD, Microdata)

JSON-LD voorbeeld:

jsonCopy code{ "@context": "http://schema.org", "@type": "Person", "name": "Jane Doe", "jobTitle": "Software Engineer", "telephone": "(555) 555-5555", "email": "janedoe@example.com" }

Microdata voorbeeld:

htmlCopy code<div itemscope itemtype="http://schema.org/Person"> <span itemprop="name">Jane Doe</span> <span itemprop="jobTitle">Software Engineer</span> <span itemprop="telephone">(555) 555-5555</span> <a href="mailto:janedoe@example.com" itemprop="email">janedoe@example.com</a> </div>

Best practices voor implementatie

 • Consistentie: Zorg ervoor dat de informatie die je verstrekt consistent is met de inhoud op de webpagina.
 • Volledigheid: Gebruik zoveel mogelijk relevante eigenschappen om een rijke en informatieve structuur te bieden.
 • Nauwkeurigheid: Controleer de nauwkeurigheid van de informatie. Onjuiste of misleidende data kan negatieve gevolgen hebben voor SEO.
 • Up-to-date houden: Update gestructureerde data regelmatig om ervoor te zorgen dat deze actueel blijft.

Door deze stappen en best practices te volgen, kun je effectief ‘Person’ gestructureerde data implementeren, wat de zichtbaarheid en relevantie van je webpagina in zoekmachines kan verbeteren.

Samengevat

In dit artikel hebben we de cruciale rol van gestructureerde data, in het bijzonder het ‘Person’-type van Schema.org, in de wereld van SEO en webontwikkeling verkend. We hebben gezien hoe gestructureerde data helpt bij het verbeteren van zoekmachinezichtbaarheid en gebruikerservaring door informatie op een gestandaardiseerde en machine-leesbare manier te presenteren. Door stapsgewijze handleidingen en voorbeelden te bieden, hebben we de implementatie van ‘Person’ gestructureerde data gedemystificeerd. Dit benadrukt de waarde van nauwkeurige en gedetailleerde informatiepresentatie in het digitale tijdperk, essentieel voor individuen en organisaties die streven naar online zichtbaarheid en succes. Zie voor meer informatie en de mogelijkheden rondom Person structured data deze link.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.