SEO voor Yahoo

In het digitale tijdperk van vandaag is het begrijpen van de verdeling van zoekmachineverkeer essentieel voor elke online marketingstrategie. Verschillende zoekmachines hebben unieke marktaandelen afhankelijk van geografische locaties, demografische groepen en gebruikersvoorkeuren. Yahoo, een van de oudste zoekmachines, speelt nog steeds een significante rol in het zoekmachine landschap, hoewel het vaak overschaduwd wordt door giganten zoals Google. In dit overzicht zullen we verkennen hoe je kunt inzien uit welke zoekmachines veel verkeer komt, in welke landen Yahoo een groter marktaandeel heeft, en de algemene omvang van Yahoo’s marktaandeel in de wereld van zoekmachines.

Wat werkt wel goed voor Yahoo en minder goed voor Google?

Voor Yahoo zijn er enkele optimalisatietechnieken die effectiever kunnen zijn dan voor Google, voornamelijk vanwege verschillen in hun zoekalgoritmes en de manier waarop zij content waarderen en rangschikken:

 • Domeinleeftijd en -autoriteit: Yahoo lijkt meer gewicht te geven aan de leeftijd en autoriteit van een domein dan Google. Websites met een langere geschiedenis en gevestigde autoriteit kunnen het dus beter doen in de zoekresultaten van Yahoo.
 • Trefwoorddichtheid: Hoewel trefwoorddichtheid een verouderde metric is voor Google, lijkt Yahoo nog steeds enige voorkeur te geven aan content die een hogere frequentie van relevante trefwoorden bevat, mits dit niet ten koste gaat van de leesbaarheid en kwaliteit van de content.
 • Meta-trefwoorden tag: Ondanks dat Google al jaren aangeeft dat de meta-trefwoorden tag geen rol speelt in hun ranking algoritme, zijn er indicaties dat Yahoo deze tag mogelijk nog enige aandacht geeft. Het zorgvuldig gebruik van deze tag, zonder overoptimalisatie, kan potentieel enig voordeel bieden in Yahoo.

Waarom lijken de resultaten van Yahoo veel op die van Bing?

De gelijkenis tussen de zoekresultaten van Yahoo en Bing kan worden verklaard door hun samenwerking, die begon in 2009. Deze samenwerking, bekend als de “Yahoo & Bing Search Alliance,” houdt in dat Bing de technologie en de algoritmische motor levert voor Yahoo’s zoekresultaten. Hierdoor:

 • Gedeelde zoektechnologie: Bing’s zoekalgoritmes en index worden gebruikt om de zoekresultaten van Yahoo te genereren, wat leidt tot vergelijkbare rankings en zoekresultaten tussen de twee zoekmachines.
 • Advertentieplatform: De samenwerking omvat ook de integratie van Microsoft’s advertentieplatform met Yahoo, wat betekent dat veel van de advertenties die je ziet in Yahoo zoekresultaten worden beheerd en geleverd door Bing.
 • Zoekpartnerschap: Hoewel Yahoo en Bing elk hun unieke gebruikersinterfaces en enkele differentiërende kenmerken behouden, zorgt de onderliggende technologie ervoor dat de kernzoekresultaten vaak overeenkomen.

SEO voor Yahoo (video)

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

SEO voor Yahoo (video).

Betekent optimaliseren voor Google ook optimaliseren voor Yahoo?

Hoewel er veel overlap is tussen de SEO-best practices voor Google en Yahoo, betekent optimaliseren voor de een niet automatisch dat je volledig geoptimaliseerd bent voor de ander. Hier zijn enkele overwegingen:

 • Verschillen in zoekalgoritmes: Zoals eerder genoemd, zijn er verschillen in hoe Yahoo en Google bepaalde aspecten van websites wegen en beoordelen. Bijvoorbeeld, de meta-trefwoorden tag en de nadruk op domeinleeftijd door Yahoo zijn specifieke aandachtspunten die mogelijk minder relevant zijn voor Google.
 • Gebruikersintentie en gedrag: De demografische en psychografische samenstelling van Yahoo-gebruikers kan verschillen van die van Google, wat invloed heeft op de effectiviteit van bepaalde trefwoorden of contentstrategieën.
 • Lokale zoekresultaten: Voor lokale SEO kunnen er verschillen zijn in hoe Yahoo en Google lokale bedrijven rangschikken en weergeven, vooral gezien Yahoo’s samenwerking met Bing.

Hoewel er een sterke basis van SEO-principes is die breed toepasbaar is, vereist het maximaliseren van je zichtbaarheid op zowel Google als Yahoo aandacht voor de unieke eigenschappen van elk platform. Het optimaliseren voor beide zoekmachines kan vereisen dat je specifieke aspecten van je SEO-strategie aanpast om aan hun individuele voorkeuren te voldoen.

Begrijpen van Yahoo’s Zoekalgoritme

Yahoo’s zoekmachine maakt gebruik van een combinatie van algoritmische en menselijke factoren om de relevantie en kwaliteit van webpagina’s te beoordelen. Hoewel het exacte algoritme van Yahoo een goed bewaard geheim is, weten we dat het, vergelijkbaar met andere zoekmachines, kijkt naar trefwoorden, backlinks, en de kwaliteit van de inhoud. Een uniek aspect van Yahoo is de manier waarop het meer gewicht lijkt te geven aan de leeftijd van de domeinnaam vergeleken met andere zoekmachines, wat betekent dat oudere websites potentieel beter kunnen presteren op Yahoo.

Het belang van Yahoos partnerschap met Bing en hoe dit de zoekresultaten beïnvloedt.

Sinds 2009 heeft Yahoo een partnerschap met Bing, wat betekent dat veel van de achterliggende zoektechnologie en advertentieservices van Bing worden gebruikt om de zoekresultaten van Yahoo te voeden. Dit partnerschap betekent dat optimalisaties voor Bing ook voordelig kunnen zijn voor Yahoo. Echter, ondanks de gedeelde infrastructuur, heeft Yahoo zijn eigen unieke gebruikersinterface en kan het de zoekresultaten anders presenteren. Daarom is het essentieel om de resultaten van Yahoo direct te analyseren en te begrijpen hoe deze kunnen verschillen van Bing, ondanks hun samenwerking.

Trefwoordonderzoek Specifiek voor Yahoo

Trefwoordonderzoek voor Yahoo is cruciaal omdat het zoekgedrag van Yahoo-gebruikers kan verschillen van dat op andere zoekmachines. Het identificeren van de juiste trefwoorden die specifiek gericht zijn op het publiek van Yahoo kan je helpen om je content effectiever te maken en beter te ranken op Yahoo. Aangezien Yahoo mogelijk andere demografische en geografische gebruikersgroepen bedient, kan trefwoordpopulariteit variëren in vergelijking met andere zoekmachines.

Tools en technieken voor effectief trefwoordonderzoek.

Hoewel er veel algemene trefwoordonderzoektools zijn, zoals Google Keyword Planner en SEMrush, is het belangrijk om je onderzoek te verfijnen met tools die specifieke data voor Yahoo kunnen bieden. Bing’s Keyword Tool, bijvoorbeeld, kan inzichten bieden die relevant zijn voor Yahoo vanwege hun partnerschap. Daarnaast kan het analyseren van Yahoo Answers een unieke methode zijn om vragen en trefwoorden te identificeren die populair zijn bij Yahoo-gebruikers.

Het vinden van Yahoo-specifieke kansen.

Zoek naar niches of specifieke onderwerpen die bijzonder populair zijn onder Yahoo-gebruikers door gebruik te maken van Yahoo’s eigen tools, zoals Yahoo Answers en de trendsecties van Yahoo News. Deze secties kunnen inzicht bieden in wat er leeft onder de Yahoo-gebruikersgemeenschap en kunnen unieke kansen onthullen voor trefwoordstrategieën die specifiek gericht zijn op dit publiek. Het integreren van deze trefwoorden in je SEO-strategie kan helpen om je zichtbaarheid en rangschikking op Yahoo te verbeteren.

On-page SEO technieken voor Yahoo

Voor Yahoo is het van cruciaal belang dat je titeltags en meta-descriptions duidelijk en relevant zijn, met een sterke focus op trefwoorden die specifiek gericht zijn op het publiek van Yahoo. Gezien de nauwe samenwerking tussen Yahoo en Bing, kunnen titeltags die direct het onderwerp van je pagina adresseren en de interesse wekken van de lezer, de klikfrequentie (CTR) verbeteren. Zorg ervoor dat de primaire trefwoorden vooraan in de titeltag staan voor maximale zichtbaarheid. Meta-descriptions moeten een beknopte samenvatting van de pagina-inhoud bieden en de lezer aansporen om door te klikken, met een natuurlijke integratie van trefwoorden.

Structuur van de URL en het belang van keyword-inclusie.

URL-structuur speelt een significante rol in Yahoo’s SEO. Het is belangrijk om URLs schoon, goed gestructureerd en voorzien van relevante trefwoorden te houden. Dit helpt niet alleen zoekmachines bij het bepalen van de relevantie van de pagina, maar verbetert ook de gebruikservaring. Korte URLs met duidelijke, beschrijvende trefwoorden die de inhoud van de pagina weerspiegelen, worden door Yahoo positief beoordeeld.

Optimaliseren van content voor Yahoo’s zoekalgoritme.

Contentoptimalisatie voor Yahoo moet zich richten op kwaliteit, relevantie en gebruikersbetrokkenheid. Unieke, waardevolle content die antwoord geeft op de vragen van Yahoo-gebruikers en geoptimaliseerd is met relevante trefwoorden (zonder over-optimalisatie), kan helpen de rangschikking te verbeteren. Het regelmatig bijwerken van content en het waarborgen van diepte en kwaliteit kan de zichtbaarheid op Yahoo vergroten.

Het gebruik van schema markup en hoe dit de zichtbaarheid in Yahoo kan verbeteren.

Schema markup helpt zoekmachines de context van je content te begrijpen, wat vooral voor Yahoo belangrijk kan zijn. Het toevoegen van schema markup voor zaken als artikelen, evenementen, en producten kan helpen om rijker en meer opvallende resultaten in Yahoo te creëren, wat de CTR kan verhogen. Dit is vooral relevant gezien Yahoo’s focus op het leveren van hoogwaardige zoekresultaten.

Technische SEO voor Yahoo

Website snelheid is een belangrijke factor voor Yahoo, net zoals bij andere zoekmachines. Snellere laadtijden kunnen leiden tot een betere gebruikerservaring, wat Yahoo waardeert. Gebruik tools zoals Yahoo’s eigen YSlow om inzichten te verkrijgen in hoe de snelheid van je site verbeterd kan worden en implementeer aanbevolen best practices zoals het optimaliseren van afbeeldingen en het minimaliseren van de code.

Mobiele optimalisatie en responsive design

Met een toenemend aantal zoekopdrachten dat op mobiele apparaten wordt uitgevoerd, is mobiele optimalisatie cruciaal voor Yahoo SEO. Websites die responsive zijn en een goede mobiele gebruikerservaring bieden, krijgen mogelijk een betere ranking in Yahoo. Zorg ervoor dat je site snel laadt op mobiele apparaten, gemakkelijk navigeerbaar is en dat content goed leesbaar is op kleinere schermen.

Het belang van een veilige website (HTTPS) voor Yahoo SEO

Veiligheid is een topprioriteit voor Yahoo, en het gebruik van HTTPS wordt gezien als een positieve rankingfactor. Websites die beveiligd zijn met SSL/TLS-encryptie kunnen een voorkeursbehandeling krijgen in de zoekresultaten van Yahoo. Het implementeren van HTTPS beschermt niet alleen de gegevens van je bezoekers, maar kan ook je zichtbaarheid en betrouwbaarheid in de ogen van Yahoo verbeteren.

Hoe bepaal ik waar SEO-verkeer vandaankomt?

Om inzicht te krijgen in het verkeer afkomstig van verschillende zoekmachines naar je website, kun je gebruikmaken van webanalysetools zoals Google Analytics of andere vergelijkbare platforms. Deze tools bieden uitgebreide gegevens over de bron van je verkeer, inclusief welk percentage van je bezoekers afkomstig is van zoekmachines zoals Google, Bing, Yahoo, en anderen. Hier is hoe je dit kunt doen:

 1. Google Analytics: Nadat je Google Analytics hebt ingesteld op je website, kun je naar het gedeelte ‘Acquisitie’ gaan, vervolgens naar ‘Al het verkeer’ en ‘Kanalen’. Hier zie je verschillende verkeersbronnen, waaronder ‘Organisch zoeken’, wat aangeeft hoeveel bezoekers van zoekmachines komen. Je kunt dieper graven om te zien welke specifieke zoekmachines het meeste verkeer genereren.
 2. Andere Analysetools: Andere tools zoals Adobe Analytics, Matomo, en SEMrush bieden ook inzichten in verkeersbronnen en kunnen je helpen begrijpen welke zoekmachines waardevol verkeer naar je site leiden.

Wat betreft het marktaandeel van Yahoo, dit kan variëren afhankelijk van de bron en het moment van de data. Tot mijn laatste update:

 • Marktaandeel van Yahoo: Wereldwijd heeft Yahoo een kleiner marktaandeel in zoekmachines vergeleken met Google en Bing. Yahoo’s marktaandeel schommelt meestal rond de 1% tot 3% van de wereldwijde zoekopdrachten, maar dit kan variëren afhankelijk van de regio en de specifieke markt.
 • Landen waar Yahoo een groter marktaandeel heeft: Yahoo heeft de neiging een groter marktaandeel te hebben in de Verenigde Staten dan in veel andere landen, hoewel het nog steeds aanzienlijk kleiner is dan Google. In sommige Aziatische markten, zoals Japan, is Yahoo aanzienlijk sterker en heeft het een significant marktaandeel. Dit komt door een combinatie van historisch gebruik, de populariteit van Yahoo’s webportaal, en lokale aanpassingen die de dienst aantrekkelijker hebben gemaakt voor gebruikers in die regio’s.

Voor de meest actuele cijfers en trends zou ik aanraden om de laatste rapporten van marktonderzoeksbureaus zoals StatCounter, comScore, of SimilarWeb te raadplegen, aangezien deze regelmatig updates publiceren over het marktaandeel van zoekmachines wereldwijd en per land.

Samengevat

Terwijl Google onbetwistbaar de koploper blijft in de wereldwijde zoekmachinemarkt, behoudt Yahoo zijn relevantie in specifieke regio’s en markten, wat het een waardevolle component maakt in een gediversifieerde SEO-strategie. Het belang van het analyseren van zoekmachineverkeer en het begrijpen van het marktaandeel van verschillende zoekmachines, zoals Yahoo, kan niet worden onderschat. Dit inzicht stelt marketeers en website-eigenaren in staat om hun inspanningen nauwkeurig te richten en te optimaliseren voor een breed en divers publiek.

Hoewel het marktaandeel van Yahoo mogelijk niet overeenkomt met dat van Google, blijft het een belangrijke speler, vooral in markten waar het een groter aandeel behoudt. Het erkennen van deze nuances en het aanpassen van je SEO- en marketingstrategieën dienovereenkomstig kan de zichtbaarheid en effectiviteit van je online aanwezigheid aanzienlijk verbeteren.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.