Lokale SEO voor organisaties met meerdere locaties

Lokale SEO is vooral van groot belang voor organisaties met meerdere locaties. Het optimaliseren van zoekmachines strategieën voor elke specifieke locatie maakt het voor potentiële klanten in de omgeving eenvoudiger en sneller om informatie over de organisatie te vinden.

Zoekopdrachten met een lokale intentie leiden vaak tot een bezoek aan de winkel of een aankoop, dus een goede lokale SEO is cruciaal. Organisaties die vestigingen in verschillende gebieden hebben, worden zichtbaarder in de lokale zoekresultaten van Google en andere zoekmachines. Niet alleen komen er zo meer mensen op de website en fysieke locaties af, ook zal de omzet stijgen.

Uitdagingen en kansen lokale SEO

Organisaties met meerdere locaties krijgen te maken met bijzondere uitdagingen wat betreft lokale SEO.  Zo moeten ze meerdere Google Mijn Bedrijf-vermeldingen beheren, locatiespecifieke content creëren en voor nauwkeurige lokale citaties zorgen. Deze uitdagingen bieden echter wel aanzienlijke kansen en zijn daardoor voor veel organisaties de moeite waard.

Door op een effectieve manier door de complexiteit van lokale SEO te navigeren, is het voor organisaties mogelijk hun merk te versterken en hun lokale online aanwezigheid te vergroten. Bovendien bieden ze klanten in verschillende regio’s een meer gepersonaliseerde ervaring.

Door de uitdagingen aan te gaan en op een succesvolle manier te laten verlopen, kan een organisatie zich onderscheiden van de concurrentie en lukt het eerder om loyale klantenkring in meerdere markten op te bouwen.

SEO voor bedrijven met meerdere locaties in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

SEO voor bedrijven met meerdere locaties.

Basisprincipes lokale SEO

Het doel van lokale SEO is om een website te optimaliseren en de online aanwezigheid te vergroten, zodat de website hoger rankt in de lokale zoekresultaten. Optimaliseer Google Mijn Bedrijf-vermeldingen, beheer lokale citaties (vermeldingen van de naam van de organisatie, het adres en het telefoonnummer op internet).Creëer locatiespecifieke content en lokale backlinks om een optimaal resultaat te behalen. Lokale SEO zorgt voor een grotere zichtbaarheid bij lokale zoekopdrachten. Zo worden klanten in de buurt van de locaties aangetrokken.

Lees verder over lokale SEO

Ik heb veel artikelen geschreven over lokale SEO. De meest relevante vind je hieronder. Lees gerust verder over dit onderwerp.

De betekenis van lokale SEO

Lokale SEO moet ervoor zorgen dat een organisatie hoger in Google en andere zoekmachines rankt in de lokale zoekresultaten. Mensen die lokale zoekopdrachten uitvoeren, moeten gemakkelijker bij de organisatie terecht komen. Dit kan door informatie over de organisatie te plaatsen, waaronder de locatie, de openingstijden en de diensten. Ik geef deze informatie op een duidelijke en consistentie manier weer op verschillende online platforms en directories.

Lokale SEO zorgt ervoor dat klanten sneller en makkelijker informatie vinden over lokale organisaties. Dit heeft een positieve invloed op de bedrijfsresultaten.

Lokale SEO voor organisaties met meerdere locaties

Lokale SEO is cruciaal voor organisaties met meerdere locaties. Lokale SEO zorgt ervoor dat elk van deze locaties lokaal concurrerend is. Dit vind plaats door de zichtbaarheid te vergroten voor klanten die in de buurt op zoek zijn naar de producten of diensten die de organisaties aanbieden.

Lokale SEO bouwt lokale relevantie en autoriteit op. Waardoor er meer voetverkeer wordt aangetrokken, de lokale merkherkenning wordt verbeterd en de omzet zal stijgen.

Als elke locatie voor lokale zoekopdrachten is geoptimaliseerd, is het voor organisaties mogelijk om een online aanwezigheid op te bouwen. Die weerspiegelt de unieke kenmerken en aanbiedingen van elke locatie. Hierdoor ontstaat een gepersonaliseerde en effectieve benadering van lokale marketing.

Websitestructuur bij meerdere locaties

Organisaties met meerdere locaties hebben veel baat bij een goede en overzichtelijke website structuur. Elke locatie moet goed worden gepresenteerd. Bovendien is het belangrijk dat zoekmachines en klanten de websites van alle locaties eenvoudig vinden. Zorg voor een duidelijke en gebruiksvriendelijk structuur, zodat bezoekers snel de informatie vinden waar ze naar op zoek zijn, voor elke specifieke locatie.

De hoofdwebsite

Ik maak van de hoofdwebsite een centraal punt. Bezoekers beginnen hier met het verkennen van de verschillende locaties van de organisatie. Stel een duidelijk en toegankelijk navigatiemenu op en gebruik daarin links naar locatiespecifieke pagina’s.

De homepage moet een overzicht bieden van het merk en de waarden. Vermeld hier duidelijk dat er meerdere locaties beschikbaar zijn. Dit kan bijvoorbeeld met een interactieve kaart of een locatiezoeker.

Locatiespecifieke pagina’s opzetten

Maak voor elke locatie een aparte, geoptimaliseerde webpagina aan. Alle pagina’s moeten beschikken over specifieke details, denk aan het adres, het telefoonnummer, de openingstijden en mogelijke diensten of promoties die alleen voor die locatie gelden. Voor een nog beter geoptimaliseerde website, is het aangeraden om unieke content toe te voegen die relevant is voor de lokale gemeenschap of markt. Denk hierbij aan lokale evenementen of nieuws.

Een consistente URL-structuur gebruiken

Gebruik een consistente URL-structuur om zoekmachines en gebruikers te helpen de structuur van de website te begrijpen. In het geval van locatiespecifieke pagina’s kan dit bijvoorbeeld zijn: www.voorbeeldbedrijf.nl/locatie/amsterdam. Een dergelijke structuur maakt het duidelijk dat het om een locatiespecifieke pagina gaat. Op deze manier wordt de pagina beter vindbaar in de lokale zoekopdrachten.

Google Mijn Bedrijf voor elke locatie optimaliseren

Google Mijn Bedrijf (GMB) is een krachtig hulpmiddel voor de lokale SEO. Het helpt organisaties bij het verbeteren van hun zichtbaarheid in lokale zoekopdrachten en op Google Maps.

Google Mijn Bedrijf voor lokale SEO

Zorg ervoor dat elke locatie van de organisatie beschikt over een geoptimaliseerd Google Mijn Bedrijf -profiel. Organisaties verstrekken hier gedetailleerde informatie over hun locaties. Dit verhoogt de zichtbaarheid. In GMB kunnen klanten ook beoordelingen achterlaten. Dit is goed voor de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van een organisatie.

Het gebruik van Google Mijn Bedrijf voor meerdere locaties

 1. Maak een Google Mijn Bedrijf account. Indien er al een bestaand account aanwezig is, log dan in.
 2. Voeg voor elk fysiek adres van de organisatie een nieuwe locatie toe. Vul alle gevraagde informatie in, denk aan het adres, het telefoonnummer en categorieën die de business omschrijft.
 3. Verifieer elke afzonderlijke locatie. Google vraagt meestal om een postkaart verificatie. Op deze manier is het mogelijk om te bevestigen dat de organisatie is gevestigd op het opgegeven adres.
 4. Verrijk elk Google Mijn Bedrijf-profiel met hoogwaardige foto’s, up-to-date openingstijden en uitgebreide beschrijvingen.

Beoordelingen en vragen van klanten beheren

Om een goede online reputatie te verkrijgen en behouden, is het van groot belang om de beoordelingen en klantvragen actief te beheren op Google Mijn Bedrijf. Reageer op alle beoordelingen, zowel positief als negatief.

Doe dit altijd op een professionele en constructieve manier en beantwoord de vragen snel. Op deze manier zien klanten en zoekmachines dat de organisatie waarde hecht aan de feedback van klanten en betrokken is om een goede klantenservice te bieden.

Lokale contentstrategie toepassen

Organisaties met meerdere locaties moeten een doordachte lokale contentstrategie hanteren om al hun potentiële klanten op een effectieve manier te bereiken en te betrekken. Maak content die is gericht op de interesses, behoeften en zoekopdrachten van klanten op elke locatie.

Waarom is locatiespecifieke content zo belangrijk?

Locatiespecifieke content is cruciaal voor het verbeteren van de SEO prestaties door lokale zoekopdrachten te targeten. Daarnaast vergroot deze content de relevantie en betrokkenheid van de doelgroep. Door locatiespecifieke content te plaatsen, laat een organisatie zien dat het begrijpt wat er onder de lokale gemeenschap leeft. De gerichte informatie, evenementen en aanbiedingen zijn van waarde voor de doelgroep en de lokale bevolking.

Tips voor het creëren van relevante content per locatie

 • Evenementen en activiteiten: Door gidsen of blogs te publiceren over lokale evenementen, feestdagen of activiteiten in de omgeving, is het mogelijk om bezoekers te bereiken die op  zoek zijn naar activiteiten in de buurt.
 • Lokale gidsen: Creëer waardevolle lokale informatie door middel van gidsen voor de beste parken, restaurants of andere attracties in de buurt.
 • Klantverhalen en testimonials: Om vertrouwen van de lokale gemeenschap te verkrijgen, kan het helpen om verhalen van lokale klanten of organisaties die van de producten of diensten gebruik hebben gemaakt, te delen.
 • Lokale problemen en oplossingen: Laat zien hoe de producten of diensten lokale problemen of uitdagingen tegen gaan. Voeg specifieke voorbeelden toe uit de omgeving.

Lokale linkbuilding-strategieën

Een goede linkbuilding is essentieel voor elke SEO-strategie. Voor lokale SEO is linkbuilding zelfs nog belangrijker. Lokale links vergroten de lokale relevantie van een website. Voor organisaties met meerdere locaties is dit cruciaal.

Lokale backlinks

Lokale backlinks, of links van andere lokale websites, vertellen aan zoekmachines dat een website binnen een bepaalde geografische locatie een autoriteit is. Dit is positief voor de lokale zichtbaarheid. Ook kan het de posities in de zoekresultaten voor locatiespecifieke zoekopdrachten sterk verhogen.

Hoe lokale links verkrijgen?

 • Partnerschappen en sponsoring: Door met lokale organisaties, clubs of evenementen samen te werken, is het mogelijk om natuurlijke vermeldingen en links van hun websites te verkrijgen.
 • Lokale pers en publicaties: Het benaderen van lokale media met nieuws of relevante verhalen voor de gemeenschap kan leiden tot een vermelding of waardevolle backlinks.
 • Gastblogs en columns: Treed als expert op in lokale blogs of kranten. Dit levert backlinks op en vergroot tegelijkertijd de geloofwaardigheid en zichtbaarheid van het merk.
 •  Lokale directories en gidsen: Het is belangrijk om vermeldingen van de organisatie up-to-date te houden in lokale bedrijvengidsen en directories. Niet alle directories bieden dan wel kwalitatieve backlinks bieden, ze zijn van groot belang voor lokale SEO.

Aan de hand van deze strategieën, kunnen organisaties met meerdere locaties hun lokale SEO verbeteren. Op deze manier kunnen ze klanten behouden en aantrekken in elke unieke markt.

Het beheren van citaties en lokale verwijzingen

In de lokale SEO van organisaties met meerdere locaties, is het van groot belang om citaties en lokale verwijzingen op een nauwkeurige manier te beheren. Citaties, denk aan vermeldingen van de naam van de organisatie, het adres en het telefoonnummer (NAP) op het internet,  bepalen voor een groot deel hoe relevant en autoritair zoekmachines een organisatie vinden.

Nauwkeurige NAP-gegevens

Stel de NAP-gegevens op een nauwkeurige manier op. Op deze manier kan de consistentie over verschillende online platforms worden gewaarborgd. Dit verbetert niet alleen de lokale zoekresultaten, maar zorgt er ook voor dat klanten de juiste informatie krijgen.

Het is hierbij niet van belang waar ze deze informatie vinden. Als de NAP-gegevens inconsistent zijn, raken klanten verward. Bovendien beoordelen zoekmachines de betrouwbaarheid van een organisatie negatiever.

Tips voor het beheren van lokale vermeldingen

 • Geautomatiseerde beheertools: Door gebruik te maken van geautomatiseerde beheertools als Moz Local, BrightLocal, of Yext is het mogelijk om lokale vermeldingen op verschillende platforms te beheren en synchroniseren. Dit maakt het eenvoudiger om inconsistente NAP-gegevens over het web te identificeren en corrigeren.
 • Handmatige audits: Om nauwkeurigheid en consistentie te garanderen, is het belangrijk om regelmatig controles van alle lokale vermeldingen uit te voeren. Dit geldt vooral voor platforms die niet door geautomatiseerde tools worden gedekt.
 • Google Mijn Bedrijf: Google Mijn Bedrijf is een handige tool om informatie per locatie te plaatsen. De informatie moet voor elke locatie up-to-date zijn, omdat deze gegevens invloed hebben op de lokale zoekresultaten.

De rol van social media in de lokale SEO

Social media hebben een grote invloed op de lokale SEO. Dit is een platform waarop organisaties hun lokale zichtbaarheid vergroten en direct met hun doelgroep communiceren

Lokale zichtbaarheid te vergroten met social media

Een sterke activiteit op social media kan de lokale aanwezigheid van organisaties versterken. Deel bijvoorbeeld locatiespecifieke content, evenementen en aanbiedingen. Dit stimuleert volgers en kan de lokale zoek zichtbaarheid vergroten. Sociale signalen als likes, shares en comments verbeteren de SEO prestaties indirect.

Tips voor sociale mediastrategieën voor organisaties met meerdere locaties

 • Locatiespecifieke accounts: Zet voor elke locatie een eigen social media-accounts op. Op deze manier kan een organisatie per locatie dieper ingaan op lokale evenementen, nieuws, en gemeenschaps engagement.
 • Geolocatie tags: Het gebruik van geolocatie-tags in berichten en verhalen kan de zichtbaarheid bij lokale zoekopdrachten op sociale mediaplatforms vergroten.
 • Interactie met de lokale gemeenschap: Zorg actief voor interacties met lokale volgers, door bijvoorbeeld op comments te reageren en content van andere lokale organisaties of evenementen te delen. Dit maakt her mogelijk om relaties op te bouwen en versterkt de lokale betrokkenheid.
 • Consistente merkvoering: Een consistente merkvoering over alle locaties en platforms is erg belangrijk. Zorg altijd dat er ruimte blijft voor lokale nuances.

Aan de hand van bovenstaande strategieën verbeteren organisaties met meerdere locaties hun lokale SEO. En een sterke online aanwezigheid opbouwen met de nadruk op unieke kenmerken en aanbiedingen van elke locatie

Samengevat

Er is een gerichte aanpak nodig om de SEO voor organisaties met meerdere locaties, de zichtbaarheid en betrokkenheid te bevorderen. Onderhoud nauwkeurige NAP-gegevens, creëer locatiespecifieke content, pas lokale linkbuildingstrategieën toe en ben actief op sociale media om de lokale SEO te verbeteren. Niet alleen verhogen de zoekmachine rankings op deze manier, de connectie met lokale gemeenschappen groeit ook. Dit is van groot belang om succes in elke specifieke markt te behalen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 25 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 25 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.