SEO voor bedrijven met meerdere locaties

Lokale SEO speelt (met name) een cruciale rol voor bedrijven met meerdere locaties. Het optimaliseren van zoekmachine-strategieën voor elke specifieke locatie zorgt ervoor dat potentiële klanten in de omgeving van die locaties gemakkelijker informatie over het bedrijf kunnen vinden. Dit is vooral belangrijk omdat zoekopdrachten met een lokale intentie vaak resulteren in een bezoek aan de winkel of een aankoop. Voor bedrijven met vestigingen in verschillende gebieden betekent dit een kans om zichtbaar te zijn in de lokale zoekresultaten van Google en andere zoekmachines, wat direct kan leiden tot meer verkeer naar de website en fysieke locaties, en uiteindelijk tot een toename van de omzet.

Overzicht van de uitdagingen en kansen

Bedrijven met meerdere locaties staan voor unieke uitdagingen in lokale SEO, zoals het beheren van meerdere Google Mijn Bedrijf-vermeldingen, het creëren van locatiespecifieke content, en het zorgen voor nauwkeurige lokale citaties. Echter, deze uitdagingen bieden ook aanzienlijke kansen.

SEO voor bedrijven met meerdere locaties

Door effectief te navigeren door de complexiteit van lokale SEO, kunnen bedrijven hun merk versterken, hun lokale online aanwezigheid vergroten, en een meer gepersonaliseerde ervaring bieden aan klanten in verschillende regio’s. Het succesvol adresseren van deze uitdagingen stelt bedrijven in staat om zich te onderscheiden van de concurrentie en een loyale klantenbasis op te bouwen in meerdere markten.

SEO voor bedrijven met meerdere locaties in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

SEO voor bedrijven met meerdere locaties.

Basisprincipes van lokale SEO

Lokale SEO verwijst naar het proces van het optimaliseren van een website en online aanwezigheid om hoger te ranken in de lokale zoekresultaten. Dit omvat het optimaliseren van Google Mijn Bedrijf-vermeldingen, het beheren van lokale citaties (vermeldingen van de bedrijfsnaam, adres, en telefoonnummer op internet), het creëren van locatiespecifieke content, en het bouwen van lokale backlinks. Lokale SEO helpt bedrijven meer zichtbaarheid te verkrijgen bij lokale zoekopdrachten, wat essentieel is voor het aantrekken van klanten in de nabijheid van elk van hun locaties.

Lees verder over lokale SEO

Ik heb veel artikelen geschreven over lokale SEO. De meest relevante vind je hieronder. Lees gerust verder over dit onderwerp.

Wat is lokale SEO?

Lokale SEO is een strategie die is ontworpen om een bedrijf prominenter te maken in de lokale zoekresultaten op Google en andere zoekmachines. Het is gericht op het optimaliseren van de online aanwezigheid van een bedrijf zodat mensen die lokale zoekopdrachten uitvoeren, gemakkelijk de weg naar het bedrijf kunnen vinden. Dit houdt in dat de bedrijfsinformatie zoals locatie, openingstijden, en diensten duidelijk en consistent wordt gepresenteerd in verschillende online platforms en directories. Lokale SEO maakt het voor klanten gemakkelijker om informatie te vinden over lokale bedrijven, wat bijdraagt aan betere bedrijfsresultaten.

Het belang van lokale SEO voor bedrijven met meerdere locaties

Voor bedrijven met meerdere locaties is lokale SEO van onschatbare waarde. Het stelt elk van de locaties in staat om lokaal concurrerend te zijn, door ervoor te zorgen dat ze zichtbaar zijn voor klanten die in de buurt zoeken naar de producten of diensten die ze aanbieden. Lokale SEO helpt bij het bouwen van lokale relevantie en autoriteit, wat cruciaal is voor het aantrekken van meer voetverkeer, het verbeteren van de lokale merkherkenning, en het stimuleren van de omzet. Door elke locatie te optimaliseren voor lokale zoekopdrachten, kunnen bedrijven een sterke online aanwezigheid opbouwen die de unieke kenmerken en aanbiedingen van elke locatie weerspiegelt, wat leidt tot een meer gepersonaliseerde en effectieve benadering van lokale marketing.

Website structuur voor meerdere locaties

Een effectieve website structuur is essentieel voor bedrijven met meerdere locaties om ervoor te zorgen dat elke locatie goed wordt gepresenteerd en gevonden kan worden door zoekmachines en klanten. Deze structuur moet intuïtief en gebruiksvriendelijk zijn, zodat bezoekers gemakkelijk de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben over elke specifieke locatie.

Beste praktijken voor de hoofdwebsite

De hoofdwebsite moet dienen als het centrale punt waar bezoekers kunnen beginnen met het verkennen van de verschillende locaties. Een duidelijk en toegankelijk navigatiemenu dat links bevat naar locatiespecifieke pagina’s is cruciaal. Daarnaast moet de homepage een overzicht bieden van het merk en de waarden, en aangeven dat er meerdere locaties beschikbaar zijn, eventueel met een interactieve kaart of een locatiezoeker.

Het opzetten van locatiespecifieke pagina’s

Voor elke locatie moet een afzonderlijke, geoptimaliseerde pagina worden gecreëerd. Deze pagina’s moeten specifieke details bevatten zoals het adres, telefoonnummer, openingstijden, en eventueel specifieke diensten of promoties die uniek zijn voor die locatie. Het is ook aan te raden om unieke content toe te voegen die relevant is voor de lokale gemeenschap of markt, zoals lokale evenementen of nieuws.

Gebruik van een consistente URL-structuur

Een consistente URL-structuur helpt zoekmachines en gebruikers de structuur van de website te begrijpen. Voor locatiespecifieke pagina’s kan dit bijvoorbeeld zijn: www.voorbeeldbedrijf.nl/locatie/amsterdam. Zo’n structuur maakt het duidelijk dat het een locatiespecifieke pagina betreft, wat bijdraagt aan een betere vindbaarheid in lokale zoekopdrachten.

Google Mijn Bedrijf optimalisatie voor elke locatie

Google Mijn Bedrijf (GMB) is een krachtig hulpmiddel voor lokale SEO en biedt bedrijven de mogelijkheid om hun zichtbaarheid in lokale zoekopdrachten en op Google Maps te verbeteren.

Het belang van Google Mijn Bedrijf voor lokale SEO

Een geoptimaliseerd Google Mijn Bedrijf profiel is essentieel voor elke locatie van een bedrijf. Het stelt bedrijven in staat om nauwkeurige en gedetailleerde informatie te verstrekken over hun locaties, wat de lokale zoekzichtbaarheid verhoogt. GMB biedt ook mogelijkheden voor klanten om beoordelingen achter te laten, wat de geloofwaardigheid en aantrekkelijkheid van het bedrijf kan verhogen.

Het belang van Google Mijn Bedrijf voor lokale SEO

Stap-voor-stap gids voor het instellen van Google Mijn Bedrijf voor meerdere locaties

 1. Maak een Google Mijn Bedrijf account aan of log in als je al een account hebt.
 2. Voeg een nieuwe locatie toe voor elk fysiek adres van het bedrijf. Zorg ervoor dat je alle gevraagde informatie invult, zoals het adres, telefoonnummer, en categorieën die het beste de business omschrijven.
 3. Verifieer elke locatie. Google vereist meestal een postkaartverificatie om te bevestigen dat het bedrijf daadwerkelijk op het opgegeven adres gevestigd is.
 4. Optimaliseer elk GMB-profiel met hoogwaardige foto’s, actuele openingstijden, en gedetailleerde beschrijvingen van wat klanten kunnen verwachten.

Het beheren van beoordelingen en vragen van klanten

Actief beheer van beoordelingen en klantvragen op Google Mijn Bedrijf is cruciaal voor het onderhouden van een positieve online reputatie. Reageer op beoordelingen op een professionele en constructieve manier, en beantwoord vragen snel. Dit toont aan dat het bedrijf waarde hecht aan klantfeedback en betrokken is bij het bieden van uitstekende klantenservice.

Lokale contentstrategie

Een doordachte lokale contentstrategie is essentieel voor bedrijven met meerdere locaties om elk van hun gemeenschappen effectief te bereiken en te betrekken. Deze strategie omvat het creëren van content die specifiek is afgestemd op de interesses, behoeften en zoekopdrachten van klanten in elke locatie.

Het belang van locatiespecifieke content

Locatiespecifieke content helpt niet alleen bij het verbeteren van de SEO-prestaties door het targeten van lokale zoekopdrachten, maar vergroot ook de relevantie en betrokkenheid van de doelgroep. Het laat zien dat een bedrijf begrijpt wat er leeft onder de lokale gemeenschap en biedt waarde door middel van gerichte informatie, evenementen en aanbiedingen.

Ideeën voor het creëren van relevante content per locatie

 • Evenementen en activiteiten: Publiceer gidsen of blogs over lokale evenementen, feestdagen of activiteiten in de omgeving. Dit kan bezoekers aantrekken die zoeken naar dingen om te doen in de buurt.
 • Lokale gidsen: Creëer gidsen voor de beste restaurants, parken, of andere attracties in de omgeving. Dit positioneert de locatiepagina’s als een bron van waardevolle lokale informatie.
 • Klantverhalen en testimonials: Deel verhalen van lokale klanten of bedrijven die gebruik hebben gemaakt van de producten of diensten. Dit bouwt vertrouwen op met de lokale gemeenschap.
 • Lokale problemen en oplossingen: Schrijf over hoe jouw producten of diensten lokale problemen of uitdagingen aanpakken, met specifieke voorbeelden uit de omgeving.

Lokale linkbuilding strategieën

Linkbuilding is een cruciaal onderdeel van elke SEO-strategie, en dit geldt nog sterker voor lokale SEO. Lokale links versterken de lokale relevantie van een website, wat essentieel is voor bedrijven met meerdere locaties.

Het belang van lokale backlinks

Lokale backlinks, of links van andere lokale websites, signaleren aan zoekmachines dat een website een autoriteit is binnen een bepaalde geografische locatie. Dit verbetert de lokale zoekzichtbaarheid en kan de posities in de zoekresultaten voor locatiespecifieke zoekopdrachten aanzienlijk verhogen.

Technieken voor het verkrijgen van lokale links

 • Partnerschappen en sponsoring: Werk samen met lokale organisaties, clubs, of evenementen. Dit kan leiden tot natuurlijke vermeldingen en links van hun websites.
 • Lokale pers en publicaties: Benader lokale media met nieuws of verhalen die relevant zijn voor de gemeenschap. Een vermelding of artikel kan waardevolle backlinks opleveren.
 • Gastblogs en columns: Bied aan om als expert op te treden in lokale blogs of kranten. Dit kan niet alleen backlinks genereren, maar ook de geloofwaardigheid en zichtbaarheid van het merk vergroten.
 • Lokale directories en gidsen: Zorg ervoor dat de bedrijfsvermeldingen up-to-date zijn in lokale bedrijvengidsen en directories. Hoewel niet alle directories kwalitatieve backlinks bieden, zijn ze belangrijk voor lokale SEO.

Door deze strategieën toe te passen, kunnen bedrijven met meerdere locaties hun lokale SEO verbeteren, wat essentieel is voor het aantrekken en behouden van klanten in elke unieke markt.

Citaties en lokale verwijzingen beheren

Het nauwkeurig beheren van citaties en lokale verwijzingen is een fundamenteel aspect van lokale SEO voor bedrijven met meerdere locaties. Citaties – vermeldingen van de bedrijfsnaam, het adres en het telefoonnummer (NAP) op het internet – spelen een cruciale rol in hoe zoekmachines de lokale relevantie en autoriteit van een bedrijf interpreteren.

Het belang van nauwkeurige NAP-gegevens (naam, adres en telefoonnummer)

Nauwkeurige NAP-gegevens zijn essentieel voor het waarborgen van de consistentie over verschillende online platforms heen. Dit helpt niet alleen bij het verbeteren van de lokale zoekresultaten, maar zorgt er ook voor dat klanten de juiste informatie krijgen, ongeacht waar ze deze vinden. Inconsistenties in NAP-gegevens kunnen leiden tot verwarring bij klanten en negatief beïnvloeden hoe zoekmachines de betrouwbaarheid van een bedrijf beoordelen.

Tools en technieken voor het beheren van lokale vermeldingen

 • Geautomatiseerde beheertools: Gebruik tools zoals Moz Local, BrightLocal, of Yext om lokale vermeldingen op verschillende platforms te beheren en synchroniseren. Deze tools kunnen helpen bij het identificeren en corrigeren van inconsistente NAP-gegevens over het web.
 • Handmatige audits: Voer regelmatige controles uit van alle lokale vermeldingen om nauwkeurigheid en consistentie te garanderen. Dit is vooral belangrijk voor platforms die niet worden gedekt door geautomatiseerde tools.
 • Google Mijn Bedrijf: Zorg ervoor dat alle informatie in Google Mijn Bedrijf-lijsten voor elke locatie up-to-date is, aangezien dit direct invloed heeft op de lokale zoekresultaten.

Sociale media en lokale SEO

Sociale media spelen een belangrijke rol in het lokale SEO-landschap, door bedrijven een platform te bieden om hun lokale zichtbaarheid te vergroten en direct te communiceren met hun doelgroep.

Sociale media en lokale SEO

Het gebruik van sociale media om lokale zichtbaarheid te vergroten

Door actief te zijn op sociale media, kunnen bedrijven hun lokale aanwezigheid versterken. Het delen van locatiespecifieke content, evenementen, en aanbiedingen moedigt engagement aan en kan leiden tot meer lokale zoekzichtbaarheid. Sociale signalen, zoals likes, shares, en comments, kunnen ook bijdragen aan de SEO-prestaties, hoewel indirect.

Tips voor sociale mediastrategieën voor meerdere locaties

 • Locatiespecifieke accounts: Overweeg het opzetten van aparte sociale media accounts voor elke locatie, indien beheersbaar. Dit maakt het mogelijk om dieper in te gaan op lokale evenementen, nieuws, en gemeenschapsengagement.
 • Geolocatie tags: Maak gebruik van geolocatie tags in posts en stories om de zichtbaarheid in lokale zoekopdrachten op sociale platforms te verhogen.
 • Interactie met de lokale gemeenschap: Engageer actief met lokale volgers, reageer op comments en deel content van andere lokale bedrijven of evenementen. Dit bouwt relaties op en versterkt de lokale betrokkenheid.
 • Consistente merkvoering: Zorg voor een consistente merkvoering over alle locaties en platforms heen, terwijl je toch ruimte laat voor lokale nuances.

Door deze strategieën te implementeren, kunnen bedrijven met meerdere locaties hun lokale SEO versterken en een krachtige online aanwezigheid opbouwen die de unieke kenmerken en aanbiedingen van elke locatie benadrukt.

Samengevat

Het effectief beheren van SEO voor bedrijven met meerdere locaties vereist een gerichte aanpak die lokale zichtbaarheid en betrokkenheid bevordert. Door nauwkeurige NAP-gegevens te onderhouden, locatiespecifieke content te creëren, lokale linkbuilding strategieën toe te passen, en actief te zijn op sociale media, kunnen bedrijven hun lokale SEO aanzienlijk verbeteren. Dit leidt niet alleen tot betere zoekmachine rankings, maar ook tot een sterkere connectie met lokale gemeenschappen, wat essentieel is voor groei en succes in elke specifieke markt.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 25 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 25 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.