De verkeerde naam in Google: Mijn gids

Ik krijg weleens van opdrachtgevers de vraag om de naam van je bedrijf op de zoekresultaten pagina te veranderen. Het is natuurlijk lastig wanneer je bent gemigreerd (een nieuw CMS of design bijvoorbeeld) en je hebt een nieuwe bedrijfsnaam, maar de oude naam wordt nog weergegeven in de zoekresultaten van Google. In deze gids leg ik uit (voor zover dit mogelijk is) om hier invloed op uit te oefenen en waar je moet zoeken.

Het probleem

Ik gebruik RalfvanVeen.com in dit geval als voorbeeld. De naam van mijn bedrijf wordt in dit geval correct weergegeven (zoals ik het wil – gewoon de naam van de website Ralf van Veen). Zie screenshot hieronder.

Wanneer hier een verkeerde bedrijfsnaam staat kan dit resulteren in een negatieve impact op de branding van je bedrijf en verwarring bij mogelijke zoekers in Google. Met name voor bedrijven met een sterke branding in de markt kan dit een negatieve impact hebben op het aantal klikken dat ze krijgen vanuit Google, niet goed dus.

Maar waar zoek ik wanneer ik aan de slag ga met zo een onderzoek? Het probleem overal zitten in de website, vandaar dat ik doorgaans de gehele site door wil gaan om tot de kern te komen.

De verkeerde naam in Google in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

De verkeerde naam in Google (video).

Mijn checklist om doorheen te gaan

De verkeerde of oude bedrijfsnaam kan op verschillende plaatsen op het internet en binnen je website voorkomen, wat kan leiden tot inconsistenties in hoe zoekmachines zoals Google je bedrijf identificeren. Hier is een kort overzicht van waar deze namen zich kunnen bevinden en hoe ze je online aanwezigheid kunnen beïnvloeden:

  1. Gebruikte ankerteksten externe linkbuilding: Externe websites die naar jouw site linken met gebruik van specifieke ankerteksten kunnen de perceptie van Google over je site beïnvloeden. Als deze ankerteksten verouderde bedrijfsnamen bevatten, kan dit tot verwarring leiden. Hier heb je niet altijd invloed op, maar je kunt proberen om zoveel mogelijk links / ankerteksten aan te laten passen.
  2. Gestructureerde data (vaak Organization): Gestructureerde data op je site, vooral als het gaat om ‘Organization’ schema markup, helpt zoekmachines te begrijpen welke informatie representatief is voor je bedrijf. Onjuiste namen in deze data kunnen de verkeerde naam weergeven in zoekresultaten.
  3. Page titles of meta omschrijvingen op de website: Titels en meta omschrijvingen zijn cruciale SEO-elementen die zoekmachines gebruiken om de inhoud van webpagina’s te begrijpen. Als deze oude of verkeerde bedrijfsnamen bevatten, kan dit de zoekresultaten beïnvloeden. Vaak zie ik bij een aantal verdwaalde page titles nog de oude bedrijfsnaam staat, met name na een migratie komt dit veel voor.
  4. Algemene voorwaarden van de website & privacy statement op de website: Deze documenten bevatten vaak de volledige bedrijfsnaam en -details. Als ze niet zijn bijgewerkt, kunnen ze verouderde informatie bevatten die door zoekmachines kan worden geïndexeerd.
  5. Naam staat in logo van de website: Zoekmachines gebruiken steeds geavanceerdere technieken om beelden te ‘lezen’. Een oud logo met een verouderde bedrijfsnaam kan bijdragen aan de verwarring. Dit gaat dus echt om beeldlogo waar een (deel van de) naam van het bedrijf in staat. Google kan dit goed lezen.
  6. Oude sociale media accounts (met de oude bedrijfsnaam): Sociale media profielen worden vaak hoog gerangschikt in zoekresultaten. Als deze accounts niet zijn bijgewerkt, kunnen ze verkeerde informatie verspreiden.
  7. Review platform met de oude naam: Reviewsites zoals Yelp of TripAdvisor kunnen hoog ranken in zoekresultaten. Oude namen op deze platforms kunnen onjuiste data leveren aan zoekmachines. Hier heb ik meerdere zaken fout zien gaan:
    • Medewerkers die nog steeds de oude naam gebruiken in reacties op reviews (hier heb je veel invloed op).
    • Klanten die nog steeds de oude naam gebruiken in reviews (hier heb je minder invloed op).
  8. In de CSS van de website (bedrijven gebruiken soms CSS tags voor omschrijvingen): Hoewel minder gebruikelijk, kunnen sommige sites tekstuele inhoud via CSS injecteren, wat kan leiden tot inconsistenties als deze niet zijn bijgewerkt.
  9. Naam van Google Mijn Bedrijf: Een van de meest directe bronnen van bedrijfsinformatie voor Google. Als deze vermelding een oude naam bevat, is de kans groot dat deze verkeerd wordt weergegeven in zoekresultaten en op kaarten. Dit is een quick fix die je kunt inzetten.
  10. De oude naam wordt op de over ons pagina of op de homepagina gebruikt: Deze pagina’s zijn vaak de meest bezochte onderdelen van een website en bieden essentiële informatie over een bedrijf. Verouderde informatie hier kan direct invloed hebben op hoe Google je site indexeert. Google gebruikt deze informatie graag om meer te ontdekken over het bedrijf, zeker als deze informatie ook in de Organization structured data staat.
  11. Branded zoekopdrachten met de oude bedrijfsnaam erin: Hier heb je als bedrijf iets minder invloed op, maar het aantal keer dat branded zoekopdrachten met de oude bedrijfsnaam resulteren in een klik naar je website wegen ook mee hierin.

Voor het corrigeren van deze problemen is het belangrijk om een grondige audit van je online aanwezigheid uit te voeren, inclusief je website, sociale media, review-sites, en externe links, om ervoor te zorgen dat alle vermeldingen van je bedrijfsnaam actueel en consistent zijn.

Hangen hier risico’s aan?

Het is ook altijd de vraag hoe ver je wilt gaan bij het optimaliseren van dit probleem. Een groot risico (wat ik gelukkig nog niet heb zien voorkomen), is dat je website niet meer op #1 staat met sitelinks voor de branded zoekopdracht van je oude bedrijfsnaam.

Om deze reden raad ik wel aan om toch een pagina aan te maken waarop staat dat je bent gemigreerd naar een bepaalde nieuwe URL. Zo minimaliseer je het risico van het verliezen van je branded zoekopdracht.

Check hierbij eerst ook hoe groot de kans is dat je je branded positie in Google verliest. Zijn er concurrenten die ook werken met een vergelijkbare bedrijfsnaam (dit komt vaker voor met exact match domains in B2C markten).

Conclusie

Weet dat bij het uitvoeren van zo een onderzoek dat het probleem echt overal kan zitten. Ook bij zaken die ik niet heb benoemd in mijn checklist. Daarbij is het van belang om de risico’s van het oplossen van dit probleem goed op waarde te schatten. Succes!

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 21 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 21 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.