SEO voor de financiële sector

De financiële sector is een van de meest competitieve en gereguleerde industrieën ter wereld. Voor bedrijven in deze sector – van banken en verzekeraars tot financiële adviesbureaus en fintech-startups – is het essentieel om online zichtbaar te zijn. SEO helpt om de concurrentie voor te blijven door beter vindbaar te zijn in zoekmachines, wat kan leiden tot meer leads, klanten en uiteindelijk omzet. In dit artikel bespreek ik hoe ik de SEO optimaliseer voor bedrijven in de financiële sector.

De uitdagingen van SEO in de financiële sector

De financiële sector kent een aantal unieke uitdagingen op het gebied van SEO:

  • Hoge concurrentie: Financiële termen zoals “lening”, “hypotheek” of “beleggingsadvies” hebben vaak veel concurrentie van grote spelers met enorme budgetten.
  • Strikte regelgeving: De financiële sector wordt streng gereguleerd, wat betekent dat alle content volledig moet voldoen aan wettelijke eisen zoals de GDPR in Europa of de FTC-richtlijnen in de VS.
  • Your money your life (YMYL) inhoud: Google hanteert strengere normen voor content die gaat over geld en gezondheid. Dit betekent dat websites in de financiële sector moeten voldoen aan hoge kwaliteitsnormen om goed te ranken.

Ondanks deze uitdagingen biedt SEO tal van mogelijkheden voor financiële bedrijven die willen uitblinken in zoekmachines. De reden hiervoor is dat de gemiddelde conversie op een website relatief veel oplevert voor een bedrijf.

EEAT: Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness

Het belangrijkste bespreek ik als eerst voor deze websites. Het stukje E-E-A-T zoals besproken, alles binnen de financiële sector valt middenin YMYL. Om deze reden moet dit onderdeel strak worden gehanteerd. Lees voor meer hierover dit artikel.

  • Expertise: Dit betekent dat de content op je website moet worden geschreven door mensen met diepgaande kennis van financiële zaken. Dit kan worden aangetoond door te laten zien wie de auteurs zijn, hun ervaring en kwalificaties te benadrukken, en eventueel links te bieden naar andere bronnen die hun geloofwaardigheid versterken. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat alle informatie actueel en nauwkeurig is.
  • Autoriteit: Autoriteit betekent dat jouw website en bedrijf erkend worden als een toonaangevende bron binnen de financiële sector. Dit kan worden bereikt door kwaliteitsbacklinks te verkrijgen van andere gerenommeerde websites, zoals toonaangevende financiële publicaties of brancheorganisaties. Daarnaast helpt het om actief aanwezig te zijn op relevante platforms, zoals nieuwswebsites of invloedrijke blogs in de financiële wereld.
  • Vertrouwen: Vertrouwen draait om transparantie en betrouwbaarheid. Zorg ervoor dat je website HTTPS gebruikt, duidelijke contactinformatie heeft en een goed uitgewerkt privacybeleid biedt. Ook klantrecensies en casestudies kunnen helpen om het vertrouwen van je bezoekers op te bouwen, wat uiteindelijk ook bijdraagt aan betere zoekresultaten.

Een uitgewerkte strategie hiervoor heeft doorgaans een enorme invloed op de SEO van websites binnen deze markt. Ik heb dit voor circa 15-20 bedrijven volledig uitgerold met een succespercentage van 100%. Met name op de lange termijn zul je merken dat Google nieuwe artikelen veel beter en sneller begint op te pikken en te ranken dan daarvoor.

Zoekwoordenonderzoek gericht op de klantreis

Effectief zoekwoordenonderzoek is essentieel voor het aantrekken van de juiste doelgroep. In de financiële sector kunnen zoekopdrachten sterk variëren afhankelijk van waar de gebruiker zich bevindt in de klantreis (van bewustwording tot aankoopbeslissing).

  • Informerende zoekopdrachten: Mensen die zich oriënteren op financiële producten gebruiken vaak vragen zoals “wat is een persoonlijke lening?” of “hoe werkt een hypotheek?”. Het optimaliseren van content voor deze vragen kan helpen om mensen aan te trekken die zich in een vroege fase van de klantreis bevinden.
  • Commerciële zoekopdrachten: Zoekopdrachten zoals “beste hypotheekaanbiedingen” of “vergelijk leningen” wijzen erop dat de gebruiker klaar is om een keuze te maken. Richt je op deze zoektermen om klanten in een latere fase van de klantreis aan te trekken.
  • Lokale zoekwoorden: Voor bedrijven die regionale of lokale financiële diensten aanbieden, zoals lokale banken of verzekeringsmaatschappijen, is het belangrijk om lokale zoekwoorden te gebruiken, zoals “hypotheekadviseur in [stad]”.

In veel van de gevallen (en veel van de projecten waarvoor ik heb gewerkt binnen deze markt) was de targeting erg breed en waren de mogelijkheden bijna eindeloos. Een mooie manier om daar op in te spelen door te beginnen met een breed zoekwoordonderzoek gericht op de volledige klantreis.

Optimaliseer voor mobiele apparaten

Steeds meer mensen zoeken naar financiële informatie via hun smartphone. Het is dus essentieel dat je website geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten. Google hanteert tegenwoordig een mobile-first index, wat betekent dat de mobiele versie van je website de primaire versie is die wordt geïndexeerd. Zorg ervoor dat je website snel laadt op mobiele apparaten, goed leesbaar is, en gemakkelijk te navigeren is.

Wat ik wel zou doen hiervoor is eerst via GA4 bekijken welk deel van de bezoekers via mobiel komt en welk deel via desktop. Vanuit daar kun je conclusies trekken over hoeveel je wilt investeren in het deel desktop en hoeveel je wilt investeren in het deel mobiel.

Contentstrategie voor de financiële sector

Content is nog steeds koning, vooral in de financiële sector waar vertrouwen en educatie centraal staan (E-E-A-T). Dit zijn enkele strategieën voor het creëren van waardevolle content:

  • Schrijf diepgaande gidsen over complexe financiële onderwerpen, zoals belastingplanning, pensioenopties of beleggingsstrategieën. Deze gidsen kunnen zowel nieuwe klanten aantrekken als bestaande klanten helpen om meer inzicht te krijgen in financiële producten.
  • Publiceer regelmatig nieuws en updates om te laten zien dat je bedrijf goed geïnformeerd is en op de hoogte blijft van veranderingen in de sector.
  • Laat zien hoe je klanten hebt geholpen door middel van case studies en getuigenissen. Dit bouwt vertrouwen op en laat potentiële klanten zien dat je in staat bent om resultaten te leveren.

Ik zeg ook weleens tegen klanten in de financiële sector: schrijf voor onderwerpen waar geen volume op zit. Dit klinkt tegenstrijdig, maar je wilt als je wilt voldoen aan E-E-A-T niet alleen maar schrijven voor SEO. Je wilt juist schrijven over onderwerpen waar bezoekers in geïnteresseerd zijn, niet alleen waar Google geïnteresseerd in is. De meest gebruikte zoekwoorden binnen de markt van accountants zijn:

Technische SEO voor financiële websites

Naast contentoptimalisatie is technische SEO een belangrijk aspect voor financiële websites. Dit zijn enkele stappen:

  • Beveiliging: Zorg ervoor dat je website beveiligd is met HTTPS. Financiële informatie is gevoelig, en gebruikers moeten zich veilig voelen wanneer ze je website bezoeken. Google geeft bovendien de voorkeur aan beveiligde websites.
  • Snelheid: Websiteprestaties zijn cruciaal. Een trage website kan niet alleen potentiële klanten afschrikken, maar heeft ook een negatieve invloed op je rankings in Google. Optimaliseer afbeeldingen, verminder onnodige scripts en maak gebruik van caching om je website sneller te maken.
  • Core Web Vitals: Focus op Google’s Core Web Vitals, zoals laadsnelheid, interactiviteit en visuele stabiliteit. Deze factoren zijn nu belangrijke rankingfactoren voor zoekmachines en spelen een rol in de gebruikservaring.

Ik denk dat technische SEO niet een bijzonder grote rol speelt (of niet specifiek een grotere rol) voor financiële websites. Met name B2B websites binnen finance zijn iets kleiner en hebben vaak iets minder technische issues. Dit is natuurlijk afhankelijk van de website en het bedrijf, maar over het algemeen gesproken.

Linkbuilding en off-page SEO

Voor bedrijven in de financiële sector is linkbuilding een krachtige manier om de autoriteit van hun website te vergroten. Het opbouwen van kwalitatieve backlinks van gerenommeerde websites, zoals financiële publicaties, nieuwsorganisaties en brancheverenigingen, helpt je om hoger te ranken in zoekmachines.

Daarnaast kun je overwegen om samen te werken met partners in de sector, zoals accountantskantoren, juridische adviseurs of fintech-bedrijven, om gastblogs of artikelen uit te wisselen en zo backlinks te verdienen. Dit versterkt niet alleen je SEO, maar bouwt ook je netwerk uit.

Een mooie kans om op een natuurlijke wijze veel links te verkrijgen is door een accreditatie te maken voor financiële websites om op hun website te zetten. Dit kan worden gedaan in de vorm van een iFrame waar een link in verwerkt staat naar de eigen website. Een groot project, maar met veel invloed op lange termijn.

Conclusie

SEO voor de financiële sector vereist een zorgvuldige aanpak die vertrouwen, autoriteit en gebruiksvriendelijkheid centraal stelt. Door te focussen op EEAT, goed zoekwoordenonderzoek, waardevolle content, technische optimalisaties en een sterke linkbuildingstrategie, kunnen financiële bedrijven hun online zichtbaarheid vergroten en meer klanten aantrekken. Het belangrijkste is om altijd de balans te vinden tussen SEO-prestaties en het naleven van de regelgeving, zodat je een duurzame en succesvolle online aanwezigheid kunt opbouwen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 16 augustus 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 11 september 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.