De belangrijkste updates in de geschiedenis van Google

Om succesvol te blijven binnen dit vakgebied, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en inzichten. Ik ga zelf al even mee binnen dit vak (circa 11 jaar). In dit artikel vertel ik jou wat (volgens mij) de belangrijkste updates in de geschiedenis van Google waren in deze periode (en daarvoor).

De belangrijkste updates van Google

Google heeft door de jaren heen tal van updates uitgebracht. Deze updates zijn van invloed geweest op de zoekresultaten en de manier waarop SEO wordt uitgevoerd. Ik ga meteen in op de belangrijkste updates die hebben plaatsgevonden.

  1. Florida (2003): de Florida-update was een van de eerste grote updates van Google. Het doel van deze update was het verbeteren van zoekresultaten door spam- en black-hat technieken te bestrijden.
  1. Panda (2011): ook het doel van de Panda-update was het verbeteren van de kwaliteit van de zoekresultaten. Dit deed het door websites met lage kwaliteitsinhoud en spammy technieken te bestraffen.
  1. Penguin (2012): de Penguin-update was gericht op het bestrijden van black-hat SEO-technieken. Hieronder vallen onder andere het kopen van links en het toepassen van een overmatige zoekwoorddichtheid.
  1. Hummingbird (2013): bij de Hummingbird-update lag de focus op het verbeteren van de semantische zoekmogelijkheden van Google en het begrijpen van zoekopdrachten in natuurlijke taal (1).
  1. Mobilegeddon (2015): de Mobilegeddon-update had als doel de zoekresultaten te verbeteren voor mobiele gebruikers. Dit deed het door websites met een ontoereikende mobiele ervaring te straffen.
  1. RankBrain (2015): RankBrain was een belangrijke update in de evolutie van machine learning en AI in de zoekresultaten van Google.
  2. BERT (2019): Deze update was gericht op het verbeteren van het begrip van Google van complexe, conversational zoekopdrachten en de context van woorden in een zin.
  3. Core Web Vitals (2021): Deze update benadrukte het belang van paginasnelheid, responsiviteit, en visuele stabiliteit als ranking factoren.
  4. Google Core Update (2024): Google verwijderde meer dan de helft van de index en werd een stuk scherper op de kwaliteit van content.

Dit zijn al wat oudere updates, maar ze hebben allemaal een enorme impact gehad op de manier waarop Google tegen websites kijkt.

De invloed van updates van Google op de componenten van SEO

Verschillende updates hebben een verschillende invloed op SEO en de componenten hiervan. Hieronder de updates die veel invloed hadden op content en linkbuilding.

De update met de meeste invloed op content

De Hummingbird-update van Google uit 2013 heeft naar alle waarschijnlijkheid de grootste invloed gehad op het schrijven van SEO-content van de wat oudere updates. De update richtte zich op het verbeteren van de semantische zoekmogelijkheden van Google. Het doel was om op deze manier zoekopdrachten beter te begrijpen en de relevantie van zoekresultaten te verbeteren. 

De laatste update van Google die een enorme invloed had op content was de Core Update van april 2024. Deze update had als resultaat dat meer dan 45% van de content uit Google werd verwijderd. Dit heeft op z’n zachtst gezegd een enorme impact gehad op de vindbaarheid van veel websites.

De update met de meeste invloed op linkbuilding

Wanneer het om linkbuilding gaat, heeft de Penguin-update uit 2012 de meeste invloed uitgeoefend. Deze update was gericht op het bestrijden van black-hat SEO-technieken. Een voorbeeld hiervan is het kopen van links in plaats van het via een natuurlijke manier verkrijgen daarvan.

Met de Penguin-update begon Google met het straffen van websites met backlinkprofielen met teveel spamwebsites. Op deze manier dwong de zoekmachine bedrijven ertoe om een netwerk van natuurlijke en kwalitatieve backlinks op te bouwen. De update leidde tot een verschuiving van kwantiteit naar kwaliteit in linkbuilding. Sindsdien ligt de nadruk op natuurlijke backlinks van relevante en betrouwbare websites. (3)

Gemeenschappelijke trends binnen de Google updates

In de updates van Google van de afgelopen 5 jaar zijn diverse gemeenschappelijke trends te vinden. Hieronder heb ik een aantal van deze trends op een rijtje gezet:

Focus op gebruikerservaring: de updates van Google richten zich in toenemende mate op het verbeteren van de gebruikerservaring. Google wordt steeds beter in het gebruiken van user metrics in de bepaling van de kwaliteit van een website. (4)

Natuurlijke taalverwerking: Google heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van AI. Hierdoor is de zoekmachine beter in staat om natuurlijke taal te begrijpen (beter dan andere zoekmachines).

E-E-A-T: Het wordt steeds belangrijker om te bewijzen dat jij dé persoon bij uitstek bent om over bepaalde onderwerpen te schrijven. Iedereen kan tegenwoordig met AI van alles en nog wat schrijven, maar ben je echt de persoon met veel ervaring binnen een vakgebied? Laat het maar zien aan Google.

Van wat ik kan zien is dat Google zich steeds meer inzet op deze zaken. Waar het op neerkomt (en dit is een leuk onderdeel), is dat Google steeds beter wordt in het afstraffen van slechte content en voorrang geven van kwalitatieve content. Je wordt dus steeds beter beloond voor het leveren van waarde aan de zoeker binnen Google.

Conclusie

Zorg ervoor dat je je website toekomstigbestendig maakt en niet wakker ligt tijdens iedere update van Google. Hier valt zelfs winst op te behalen: wanneer een concurrent bepaalde posities kwijtraakt in Google, dan valt er een gat dat jij kunt innemen met jouw website.

Ga voor kwaliteit in alles wat je doet. Content, techniek en linkbuilding. Doe het zo natuurlijk mogelijk en Google zal je hiervoor belonen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 16 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 mei 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.