E-E-A-T optimaliseren: scoren betekent bewijzen

De wereld van zoekmachine optimalisatie oftewel Search Engine Optimization (SEO) is continu aan verandering onderhevig. E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness) blijft echter een cruciale vaste rol spelen bij het verbeteren van de zichtbaarheid en ranking van een website. In dit artikel vertel ik je uitgebreid over wat E-E-A-T inhoudt.

Daarbij sta ik ook stil bij de impact ervan op YMYL-websites (Your Money or Your Life), met name op het gebied van gezondheid en financiën. Ook leg ik uit wat het belang is van het up-to-date houden van je content en hoe je E-E-A-T kunt verbeteren om je SEO-inspanningen te maximaliseren. Of je nu een beginner of een door de wol geverfde SEO-specialist bent, dit artikel biedt waardevolle inzichten en praktische tips om met je website extra voordeel ten opzichte van je online concurrentie te behalen.

Wat is E-E-A-T?

E-E-A-T is een onderdeel van Google’s Search Quality Rater Guidelines: het handboek waarmee de kwaliteit van zoekresultaten wordt geëvalueerd. Om die reden is E-E-A-T een essentieel onderdeel van het Google-algoritme. Door aandacht aan deze vier componenten te besteden, wordt de kans groter dat je een hogere positie in de organische zoekresultaten behaalt. Met deze verbeterde zichtbaarheid bereik je een groter publiek. Door het bevorderen van je ervaring (Experience), deskundigheid (Expertise), gezaghebbendheid (Authoritativeness) en betrouwbaarheid (Trustworthiness) verbeter je de kwaliteit en relevantie van de content van je website. Hieronder licht ik alle facetten toe.

De invloed van E-E-A-T op SEO in vogelvucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande vogelvlucht voor een samenvatting van dit artikel over E-E-A-T.

Experience (ervaring)

Ik begin met de meest recente toevoeging aan het concept, Experience. Google hanteerde in eerste instantie de term E-A-T (Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness), maar voegde een tweede ‘E’ op 15 december 2022 toe. Deze E verwijst naar je ervaring binnen het vakgebied (1). Google wil graag dat je aantoont dat je content mede door ervaring tot stand is gekomen. Voorbeelden daarvan zijn het daadwerkelijk gebruik van een product, het echt bezoeken van een locatie of het delen van persoonlijke ervaringen (2). Hiermee sluit je met je content beter aan op bezoekers die behoefte hebben aan informatie van iemand met directe, praktische ervaring met het betreffende onderwerp.

De toevoeging van het criterium Experience verbetert de gebruikerservaring. Bovendien draagt het bij aan een effectieve strategie tegen de opmars van kunstmatig gegenereerde content.

Hoe kun je je website voor Experience optimaliseren?

Omdat Google Experience aan zijn Search Quality Rater Guidelines heeft toegevoegd, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je websitecontent ook een element van persoonlijke of praktische ervaring bevat. Hieronder vertel ik je welke stappen je kunt nemen om je website voor Experience te optimaliseren:

  1. Deel je eigen ervaringen: deel je open en eerlijke mening en inzichten als je een product of dienst hebt gebruikt, een plek hebt bezocht of ergens anderszins ervaring mee hebt. Dergelijke informatie vergroot de betrouwbaarheid en bruikbaarheid van je content voor je bezoekers.
  2. Gebruik praktijkvoorbeelden en casestudies: gebruik praktijkvoorbeelden of casestudies om te laten zien hoe je inzichten, producten of diensten in de praktijk werken. Hiermee onderstreep je de waarde en de toepasbaarheid van de informatie die je aan je bezoekers geeft.
  3. Betrek gebruikerservaringen: verzamel en deel ervaringen van andere mensen over producten of diensten. Dit kan de vorm hebben van klantrecensies, getuigenissen of gebruikersverhalen.
  4. Schrijf gedetailleerde en informatieve recensies: als je recensies over producten, diensten of locaties schrijft, is het belangrijk om deze zo informatie en diepgaand te maken. Des te meer details je aan de bezoeker overbrengt, des te nuttiger je content wordt.
  5. Gebruik een persoonlijke schrijfstijl: een persoonlijke schrijfstijl kan de leeservaring van je bezoekers verbeteren. Ook maak je je teksten er authentieker mee. Je moet lezers als het ware het gevoel geven dat je het verhaal persoonlijk aan hen vertelt.

6. Voeg multimedia toe: gebruik afbeeldingen, video’s of audio om je ervaringen te illustreren. Hiermee maak je je content nog interessanter en aantrekkelijker (3).

7. Bied praktische tips en adviezen: geef je bezoekers praktische tips en adviezen die voortkomen uit je eigen ervaringen of die van anderen. Op basis daarvan kunnen ze nog beter geïnformeerde beslissingen nemen.

8. Interactie met je publiek: moedig interactie onder je bezoekers aan en reageer zelf ook op vragen en opmerkingen van je bezoekers. Je laat hiermee zien dat je bereid bent om je kennis en ervaring te delen. Je bouwt zo ook een sterkere vertrouwensband met je publiek op.

Expertise (deskundigheid)

Een tweede cruciale factor in het E-E-A-T-concept is Expertise. Dit onderdeel vormt namelijk de basis voor de kwaliteit en relevantie van de content op een website. Expertise oftewel deskundigheid verwijst naar de mate waarin de schrijver van de content kennis heeft van en expert is in het betreffende onderwerp. Expertise hebben is meer dan alleen het in het bezit zijn van een certificaat of diploma. Ook praktische kennis en vaardigheden wegen daarin mee.

Om de expertise van een auteur of bron te beoordelen, beoordeelt Google verschillende aspecten. Zo kijkt de zoekmachine in de eerste plaats bijvoorbeeld naar de kwaliteit van de content zelf. Ook beoordeelt de zoekmachine de achtergrond van de schrijver: opleiding, ervaring en eerdere publicaties op dit gebied. Daarnaast spelen het aantal jaren dat een schrijver in het vakgebied werkt, zijn betrokkenheid bij erkende organisaties en de erkenning voor zijn werk een rol.

Om de expertise van een website te verbeteren, is het belangrijk om content van hoge kwaliteit te produceren. Deze content moet goed onderbouwd, gedetailleerd en nauwkeurig zijn. Daarbij is het van belang om als schrijver transparant te zijn over je kwalificaties en ervaring. Gebruikers kunnen je deskundigheid zo beter beoordelen.

Hoe kun je je website voor Expertise optimaliseren?

Wil je je website voor expertise optimaliseren, dan moet je kwalitatief hoogwaardige en goed onderbouwde content bieden. Daarmee toon je aan dat je binnen dit vakgebied als deskundige geldt. Hieronder vertel ik je in enkele stappen wat je kunt doen om de expertise van je website te verbeteren:

  1. Creëer diepgaande en goed onderzochte content: zorg ervoor dat je artikelen, blogposts en andere content op je website grondig onderzocht zijn. Je wilt er immers zeker van zijn dat je teksten relevante, nauwkeurige en actuele informatie bevatten. Maak gebruik van betrouwbare bronnen om je standpunten en argumenten te ondersteunen.
  2. Toon je kwalificaties en ervaring: laat bezoekers weten wat je achtergrond, opleiding en ervaring zijn. Je doet dit bijvoorbeeld door een ‘Over ons’ of ‘Over de auteur’ sectie aan je website toe te voegen. Daarin benadruk je je expertise en je prestaties binnen jouw vakgebied.

3. Gebruik een professionele schrijfstijl en toon: schrijf in een stijl die past bij je doelgroep en je expertisegebied. Gebruik een consistente toon en schrijf je content duidelijk en beknopt.

4. Publiceer regelmatig nieuwe en relevante content: update je website regelmatig met nieuwe artikelen, blogposts of andere voor je vakgebied relevante content. Met regelmatige updates laat je zien dat je betrokken bent én op de hoogte blijft van de laatste trends en ontwikkelingen.

5. Deel je kennis op andere platforms: neem deel aan discussies op sociale media, forums of in de commentaarsecties van andere blogs in je niche. Schrijf ook gastartikelen voor gerenommeerde websites in je branche. Op deze manier toon je je expertise aan en bouw je verder aan je online reputatie.

6. Verzamel recensies, getuigenissen en casestudy’s: vraag tevreden klanten om recensies of getuigenissen over je producten of diensten op je website achter te laten. Met casestudy’s toon je de effectiviteit van je werk aan. Dit versterkt je geloofwaardigheid verder en kan potentiële klanten van je deskundigheid overtuigen.

7. Reageer op vragen en opmerkingen van bezoekers: maak tijd vrij om vragen of opmerkingen van bezoekers op je website of sociale media te beantwoorden. Je toont zo aan dat je bereid bent om je kennis te delen. Dit geeft je publiek nog meer vertrouwen in jouw deskundigheid.

Wat is het verschil tussen Expertise en Ervaring?

Met Expertise wordt de objectieve, verifieerbare kennis van een schrijver bedoeld die hij of zij met zijn bezoekers deelt. Denk daarbij bijvoorbeeld een interieurontwerper die precies weet welke kleuren mooie combinaties met elkaar vormen in een woonkamer. Hij of zij kan hierover in een blogartikel schrijven en handige tips geven. Bij Experience ligt de focus op het delen van persoonlijke ervaringen. Een voorbeeld hiervan is het schrijven van content over jouw ervaringen binnen je niche.

Authoritativeness (gezaghebbendheid)

De term Authoritativeness spreekt eigenlijk wel voor zich: dit verwijst naar de erkenning van een schrijver als autoriteit binnen een bepaald vakgebied. Deze factor kan onder andere worden beoordeeld aan de hand van de reputatie van de schrijver. Ook zijn netwerk en affiliates dragen daaraan bij.

De gezaghebbendheid van je website kun je op enkele manieren verstevigen. Zo is het bijvoorbeeld effectief om backlinks van gerenommeerde websites te verkrijgen. Ook dragen het publiceren van content op gerenommeerde websites en het actief deelnemen aan professionele organisaties en evenementen binnen het vakgebied daaraan bij. Ook een sterk sociaal mediaprofiel draagt bij aan je gezaghebbendheid. Het aantal volgers en hun betrokkenheid worden door zoekmachines als Google gezien als indicatoren van invloed en erkenning.

​​Hoe kun je je website voor Authoritativeness optimaliseren?

Wil je je website voor Authoritativeness optimaliseren, dan moet je de reputatie en geloofwaardigheid van je website en de schrijver van je content versterken. Hiervoor bestaan enkele strategieën:

  1. Bouw een sterk merk: zorg voor een consistent en professioneel ontwerp, logo en huisstijl op je website en sociale mediakanalen. Hierdoor word je herkenbaarder en kom je betrouwbaarder over op je doelgroep.
  2. Publiceer kwalitatieve en goed onderbouwde content: je content moet diepgaand, nauwkeurig en relevant zijn. Bovendien moet je deze op betrouwbare bronnen baseren.
  3. Verkrijg backlinks van gerenommeerde websites: backlinks van andere websites, vooral die met een hoge autoriteit, zijn een belangrijke indicator van Authoritativeness oftewel gezaghebbendheid. Je content moet waardevol en makkelijk te delen zijn. Zo wordt het nog waarschijnlijker dat je hoogwaardige backlinks binnen je niche verkrijgt.
  4. Laat je expertise en prestaties zien: laat je kwalificaties, ervaring en prestaties op je website zien. Ondersteun deze door certificaten, lidmaatschappen van organisaties en andere erkenningen te vermelden.

5. Wees actief op sociale media: met behulp van sociale mediakanalen deel je je kennis en bouw je netwerken en relaties op met andere experts, influencers en je doelgroep. Behalve je gezaghebbendheid vergroot je zo ook je zichtbaarheid.

6. Genereer positieve recensies en getuigenissen: vraag tevreden klanten om recensies achter te laten op je website en andere platforms. Positieve ervaringen van je klanten zorgen voor een verbeterde geloofwaardigheid en autoriteit.

7. Neem deel aan branche-evenementen en publicaties: spreek op conferenties, schrijf gastartikelen voor gerenommeerde websites of neem deel aan podcasts en webinars. Ook dit zijn goede manieren om je kennis te delen en je netwerk uit te breiden.

8. Bied uitstekende klantenservice: zorg voor een snelle en behulpzame klantenservice. Je wilt immers niet alleen je expertise laten zien, maar je klanten ook tonen dat je hen belangrijk vindt en serieus neemt.

Trustworthiness (betrouwbaarheid)

Trustworthiness oftewel betrouwbaarheid is de vierde en laatste pijler van het E-E-A-T-concept. Dit aspect verwijst naar de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van de content en de bron. Voor gebruikers is het belangrijk dat ze kunnen vertrouwen op de informatie die ze online vinden. Content moet nauwkeurig en op feiten gebaseerd zijn.

Er zijn verschillende factoren te benoemen die bijdragen aan de betrouwbaarheid van een website. Daarbij kun je denken aan de nauwkeurigheid van de informatie, de transparantie van de bron en het gebruik van bewijsmateriaal om beweringen te ondersteunen. Met nauwkeurige, up-to-date informatie verhoog je de betrouwbaarheid van je website. Daarnaast is het belangrijk om duidelijk onderscheid te maken tussen feitelijke content en meningen. Waar dat mogelijk is, geef je ook je referenties op.

Daarnaast is transparantie over de identiteit van de auteur, zijn kwalificaties en eventuele belangen essentieel. Zorg er ook voor dat de website veilig en gebruiksvriendelijk is. Dit doe je door middel van een duidelijk privacybeleid en het toepassen van een SSL-certificaat (Secure Sockets Layer). Die laatste zorgt voor een betere gegevensbeveiliging tussen je websiteserver en een internetbrowser.

Wat ook belangrijk is, is het openstaan voor feedback van gebruikers. Merken zij fouten of verbeterpunten op je website op, probeer dit dan zo goed mogelijk op te lossen. Wederom is dit een manier om je toewijding te laten zien en het vertrouwen van de gebruikers van je website te vergroten.

​​Hoe kun je je website voor Trustworthiness optimaliseren?

Om je website voor Trustworthiness te optimaliseren, moet je het vertrouwen van je bezoekers winnen. Je doet dit middels het bieden van een veilige, betrouwbare en transparante online omgeving. Hieronder heb ik enkele stappen kort uitgelegd waarmee je de betrouwbaarheid van je website verbetert:

  1. Beveilig je website: zorg ervoor dat je website voorzien is van een HTTPS-versleuteling. Dit houdt de gegevens van je bezoekers veilig en beschermt hen tegen hackers. Met een SSL-certificaat houd je website up-to-date en dring je mogelijke beveiligingsrisico’s nog verder terug.

2. Wees transparant: zorg voor duidelijke en toegankelijke informatie over je bedrijf en je team. Verstrek daarbij je contactgegevens. Bezoekers hebben zo inzicht in wie er achter de website zit en hoe ze contact kunnen opnemen.

3. Publiceer een privacybeleid en gebruiksvoorwaarden: geef bezoekers duidelijke informatie over hoe je omgaat met persoonlijke gegevens. Communiceer ook welke regels van toepassing zijn op het gebruik van je website. Hiermee laat je als website-eigenaar zien dat je privacy en transparantie hoog in het vaandel draagt.

4. Zorg voor een professioneel ontwerp: met een goed ontworpen, gebruiksvriendelijke website vergroot je het vertrouwen van je bezoekers. Consistentie, typografie, kleurgebruik en navigatie verdienen daarbij extra aandacht. Deze elementen dragen namelijk bij aan een positieve indruk van je bezoekers.

5. Toon klantrecensies en getuigenissen: maak het voor tevreden klanten makkelijk om hun mening over je producten of diensten te delen. Hun recensies op jouw website kan andere bezoekers over de streep trekken.

6. Bied uitstekende klantenservice: wees responsief en behulpzaam als bezoekers vragen of problemen hebben. Met een toegewijde klantenservice laat je zien dat je om je klanten geeft.

7. Gebruik betrouwbare bronnen en referenties: ondersteun de content van je website met feiten en gegevens die van betrouwbare bronnen afkomstig zijn. Je laat zo zien dat je zorgvuldig onderzoek hebt verricht om je bezoekers enkel de meest nauwkeurige informatie te bieden.

8. Wees consistent in je communicatie: de berichten en claims op je website moeten in lijn zijn met de boodschappen die je op andere communicatiekanalen verspreidt. Door consequent te zijn voorkom je twijfel onder je bezoekers en weet je hun vertrouwen in je merk te verstevigen.

9. Toon sociale bewijzen: communiceer vermeldingen van jouw merk of bedrijf in de media, samenwerkingen met bekende merken en erkenningen of prijzen die je hebt ontvangen. Deze zogeheten sociale bewijzen dragen bij aan het vertrouwen van bezoekers in je merk en onderneming.

Waar stond E-A-T voor?

Zoals ik al eerder noemde, gebruikte Google tot 15 december 2022 het E-A-T model. Ik vertel je hieronder kort waar deze voor stond.

ComponentPrioriteitGeschatte Tijdsduur voor Implementatie
ExpertiseHoogMiddel tot Hoog – Om expertise op te bouwen, dien je hoogwaardige, informatieve content te creëren waarmee je aantoont dat je kennis van het onderwerp hebt. Afhankelijk van het huidige niveau van je content en expertise kan dit een aanzienlijke hoeveelheid tijd en inspanning vergen.
AuthoritativenessHoogHoog – Het opbouwen van autoriteit betreft het hebben van expertise én het tonen van die expertise aan anderen. Je doet dit onder andere middels backlinks van gerenommeerde websites, het opbouwen van een sterke online reputatie en de inzet van erkende experts als contentschrijvers. Dit langdurige proces vereist consistentie en voortdurende inspanning.
TrustworthinessHoogMiddel – Vertrouwen opbouwen doe je onder andere door duidelijke en eerlijke informatie te geven. Informeer je bezoekers over wie de website beheert, bied ze een veilige en betrouwbare website-ervaring, verzamel positieve gebruikersbeoordelingen en verstrek consistent betrouwbare en accurate informatie. De huidige staat van je website bepaalt hoe veel inspanning dit vereist.

Hoe Google E-E-A-T bepaalt en meet

Google gebruikt een combinatie van algoritmen en menselijke beoordelaars om de E-E-A-T factoren van een website te meten en te bepalen. Hieronder vertel ik je over enkele manieren waarop Google deze factoren evalueert:

Algoritmen

Google’s algoritmen analyseren verschillende signalen en kenmerken van een website om de E-E-A-T te bepalen. Dit kan onder andere gaan over de kwaliteit en relevantie van de content, het aantal en de kwaliteit van de backlinks en de aanwezigheid van SSL-certificaten.

Menselijke beoordelaars

Google heeft de al eerder genoemde ‘Search Quality Evaluator Guidelines’ opgesteld om de kwaliteit van zoekresultaten te beoordelen. Deze richtlijnen bevatten gedetailleerde informatie over hoe beoordelaars de E-E-A-T van een website moeten evalueren. Het team van zoekkwaliteit-beoordelaars van Google houdt zich bezig met de continue evaluatie.

Factoren die Google laat meewegen bij het meten en bepalen van E-E-A-T zijn:

  • Contentkwaliteit: Google beoordeelt de kwaliteit, relevantie en diepgang van de content op een website. Je verkrijgt een hogere E-E-A-T-score met hoogwaardige content die informatief van karakter en goed onderzocht is.
  • Auteurs- en expertprofielen: om de expertise van een schrijver te beoordelen, neemt Google zijn achtergrond, ervaring en beoordeling door andere experts onder de loep.
  • Backlinks: Google analyseert de kwaliteit en relevantie van de links die naar een website verwijzen. Websites die links van betrouwbare websites met een hoge autoriteit hebben, zullen een hogere E-E-A-T-score verkrijgen.
  • Websitebeveiliging: Google beoordeelt ook de beveiliging van een website. Het gebruik van SSL-certificaten en veilige verbindingen draagt bij aan de Trustworthiness score van deze set richtlijnen.
  • Transparantie en gebruikerservaring: Google evalueert tot slot de transparantie van een website. Hiertoe behoren het verstrekken van duidelijke contactinformatie, het hanteren van een privacybeleid en het delen van biografische informatie over de schrijvers van de content. Google beoordeelt ook de algehele gebruikerservaring, zoals websiteontwerp, navigatie en laadtijden.

Hoewel Google’s algoritmen en menselijke beoordelaars E-E-A-T beoordelen, is het belangrijk op te merken dat er geen exacte “E-E-A-T-score” is. Het betreft een raamwerk ter beoordeling van de algehele kwaliteit van een website en zijn content. De evaluatie daarvan is van invloed op de ranking van je website in de organische zoekresultaten.

Websites waar E-E-A-T een grote rol speelt

E-E-A-T is in het bijzonder van belang voor websites met betrekking tot gezondheid en financiën. Dit komt doordat deze onderwerpen onder de categorie YMYL (Your Money or Your Life) vallen. Deze websites hebben een directe impact op het leven, de gezondheid, de financiële stabiliteit of het welzijn van hun bezoekers. Om die reden hanteert Google een hogere standaard voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van de content op dergelijke websites.

Hieronder leg ik per facet kort uit waarom E-E-A-T zo belangrijk is op het gebied van context en financiën:

Expertise: bezoekers van gezondheids- en financiële websites zoeken vaak naar deskundig advies en informatie. Betrouwbare, accurate informatie is geschreven door experts met aantoonbare kennis en ervaring binnen hun vakgebied.

Authoritativeness: autoriteit is cruciaal voor websites over financiën of gezondheid, omdat gebruikers er zeker van willen zijn dat de informatie afkomstig is van betrouwbare bronnen. Binnen een specifieke branche gezaghebbende websites wekken meer vertrouwen bij hun bezoekers én bij Google.

Trustworthiness: informatie over gezondheid en financiën kan een grote invloed hebben op het leven van mensen. Daarom is het belangrijk dat deze websites betrouwbaar en transparant zijn. Je website dient dan ook duidelijke contactinformatie en bronnen te vermelden. Ook moet je de veiligheid en de privacy van je gebruikers kunnen garanderen.

Experience: zeker voor gezondheids- en financiële websites is het belangrijk om bezoekers een positieve gebruikerservaring te bieden. Je website moet gemakkelijk te navigeren zijn, een professioneel ontwerp hebben en snel laden. Ook een goede gebruikerservaring draagt bij aan het vertrouwen van de bezoeker in de kwaliteit van de aangeboden informatie.

Websites met een hoge E-E-A-T-score presteren waarschijnlijk beter in zoekmachinerankings. Zeker voor websites die onder de noemer YMYL vallen, zoals websites over gezondheid en financiën, geldt dit. Span je als website-eigenaar dan ook in om je website op het gebied van E-E-A-T te verbeteren. Zo creëer je content die aan de verwachtingen van gebruikers en zoekmachines voldoet.

YMYL-sites

YMYL staat, zoals al eerder genoemd, voor ‘Your Money or Your Life’. Google schaart daar niet alleen websites die over financiën en gezondheid gaan onder, maar ook websites die andere onderwerpen betreffen die een aanzienlijke impact kunnen hebben op iemands leven, geluk, gezondheid of financiële stabiliteit.

Google verwacht dat YMYL-websites voldoen aan hoge normen op het gebied van ervaring, deskundigheid, gezaghebbendheid en betrouwbaarheid (E-E-A-T). Onjuiste of misleidende informatie op dergelijke websites kan namelijk ernstige gevolgen kan hebben voor de gebruikers die erop vertrouwen.

Voorbeelden van YMYL-websites en -pagina’s zijn:

  • Financiële informatie: websites die advies geven over investeringen, belastingen, pensioenen, hypotheken en andere financiële thema’s.
  • Gezondheids- en medische informatie: websites die informatie verstrekken over gezondheidsproblemen, behandelingen, medicijnen en medische procedures.
  • Juridische informatie: websites die juridisch advies of informatie over wetten en regelgeving verstrekken.
  • Veiligheidsinformatie: websites die adviseren over de veiligheid van producten, reizen of persoonlijke bescherming.
  • Nieuws en actuele gebeurtenissen: websites die verslag uitbrengen over belangrijke nieuwsgebeurtenissen en actuele zaken.

Google’s zoekalgoritme hecht veel waarde aan het handhaven van een hoge kwaliteit voor YMYL-websites. De doelstelling van de zoekmachine is immers het verstrekken van bruikbare, betrouwbare en relevante informatie aan zijn gebruikers. Als je eigenaar bent van een YMYL-website is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat de content voldoet aan de E-E-A-T-criteria. Zo behoud je een gunstige ranking in de organische zoekresultaten en verbeter je het vertrouwen van je bezoekers.

Impact van E-E-A-T op YMYL-sites

De impact van E-E-A-T op YMYL-sites is aanzienlijk. Google hanteert immers hogere kwaliteitsnormen voor deze soort websites. Op deze manier wil de zoekmachine waarborgen dat zijn gebruikers nauwkeurige en betrouwbare informatie krijgen wanneer zij naar dergelijke onderwerpen zoeken. Onjuiste of misleidende informatie op YMYL-websites kan vergaande impact hebben op de gebruiker.

De voordelen van de toepassing van E-E-A-T op YMYL-websites:

  • Hogere rangschikking in zoekresultaten: websites met een hoge E-E-A-T-score behalen doorgaans een hogere ranking in de organische zoekresultaten. Dit leidt tot een breder bereik en dus meer verkeer naar je website.
  • Verhoogd vertrouwen van gebruikers: wanneer een YMYL-site aan de E-E-A-T-criteria voldoet, wekt dat vertrouwen bij gebruikers op. Dit heeft een positief verband met verhoogde betrokkenheid, conversies en terugkerende bezoekers.
  • Bescherming tegen algoritmewijzigingen: websites met een hoge E-E-A-T-score zijn beter bestand tegen toekomstige wijzigingen in het Google-algoritme. Dit komt omdat ze worden beschouwd als betrouwbare en gezaghebbende informatiebronnen.

Kortom, als eigenaar van een YMYL-website is het belangrijk om te investeren in het verbeteren van de E-E-A-T van je website om hoog in Google en andere zoekmachines te laten scoren. Bovendien win je er het vertrouwen van je gebruikers mee. Je bereikt dit door het produceren van content van hoge kwaliteit, het aantonen van expertise en autoriteit in jouw vakgebied en het waarborgen van de betrouwbaarheid en transparantie van je website.

Hoe kan ik mijn E-E-A-T positief beïnvloeden met technische SEO?

Wil je hoger ranken in de organische zoekresultaten en het vertrouwen van gebruikers winnen? Dan is het essentieel om E-E-A-T voor SEO te verbeteren. Hieronder beschrijf ik op welke manier je dat voor je technische SEO kunt doen:

Ervaring verbeteren

  • Deel authentieke en persoonlijke ervaringen die relevant zijn voor je doelgroep. Je kunt daarbij denken aan productrecensies, reiservaringen of persoonlijke verhalen.
  • Moedig gebruikers aan om hun eigen ervaringen en feedback te delen. Dit kunnen ze onder andere doen door een reactie of recensie op de website achter te laten.
  • Zorg voor een gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke website. Dit betekent een website met een korte laadtijd, een responsief ontwerp en in het algemeen een prettige gebruikerservaring.

Expertise tonen

  • Creëer content waarmee je de diepte en de breedte van je kennis in jouw vakgebied aantoont.
  • Zorg voor goed onderbouwde, informatieve en nuttige content. Stel daarbij de behoeften en vragen van je doelgroep centraal; hierop wil je immers antwoord kunnen geven.
  • Verstrek, indien van toepassing, relevante achtergrond over de schrijver van websitecontent. Je kunt daarbij onder andere denken aan ervaring en opleiding.

Autoriteit opbouwen

  • Werk aan het opbouwen van een sterke online reputatie. Je doet dit door gastblogs te schrijven, interviews te geven en deel te nemen aan relevante discussies die binnen jouw branche plaatsvinden.
  • Verzamel backlinks van gerenommeerde en relevante websites. Google ziet een backlink als een stem voor jouw website.
  • Zorg voor een actieve aanwezigheid op sociale media en deel ook daar je kennis en expertise.

De betrouwbaarheid van je website waarborgen

  • Zorg voor een veilige en gebruiksvriendelijke website. Daartoe behoort ook een SSL-certificaat en een duidelijke navigatie.
  • Wees transparant over je bedrijf, team, contactgegevens en andere zaken die van belang kunnen zijn.
  • Implementeer een solide privacybeleid. Toon de bezoekers van je website daarnaast ook duidelijke informatie over het gebruik van cookies en gegevensverzameling.

Meet en monitor resultaten

  • Gebruik analytische tools om de prestaties van je website en content te meten. Deze tools geven je daarnaast ook inzicht inzicht in het gedrag en de behoeften van je doelgroep.
  • Stel duidelijke doelen en KPI’s op om je voortgang te meten en je strategie indien nodig aan te passen.

Door de bovenstaande stappen te volgen, kun je E-E-A-T voor SEO verbeteren en je kansen op hogere rankings in de organische zoekresultaten vergroten.

Hoe kan ik mijn E-E-A-T positief beïnvloeden met content?

Ook het up-to-date houden van content is essentieel voor E-E-A-T. In de eerste plaats is het bijwerken van content belangrijk voor het tonen van je expertise. In veel vakgebieden, vooral op het gebied van gezondheid, technologie en financiën, is informatie doorlopend aan verandering onderhevig. Door content regelmatig bij te werken, laat je zien dat je betrokken bent bij je vakgebied. Je bent zo in staat om de meest relevante en recente kennis met je bezoekers te delen.

Ten tweede versterk je je autoriteit met het actualiseren van informatie. Websites die regelmatig worden bijgewerkt worden door zowel gebruikers als zoekmachines als gezaghebbender gezien. Dit komt omdat je je bewustzijn van veranderingen in je branche aantoont en je content daarop aanpast.

Ten derde verhoogt het verstrekken van up-to-date informatie het vertrouwen van de bezoekers in je content en website. Gebruikers die merken dat je informatie verouderd of onnauwkeurig is, vertrouwen minder op je website. De kans is dan ook groot dat ze elders op zoek gaan naar informatie. Door je content regelmatig bij te werken, bouw je aan het betrouwbare imago van je website.

Tot slot verbetert het aanbieden van actuele content de gebruikerservaring. Nuttige en relevante informatie speelt immers in op de behoeften en vragen van je bezoekers. Bezoekers van een website die verouderde content bevat, zien hun vragen niet beantwoord. Hierdoor zijn ze minder positief over de kwaliteit van je website in het algemeen.

Het regelmatig updaten van content is van cruciaal belang om een hoge E-E-A-T-score te behouden, je website te positioneren als een betrouwbare en gezaghebbende bron van informatie en bij te dragen aan een betere zichtbaarheid in zoekmachines. Google geeft net als andere zoekmachines namelijk de voorkeur aan content die actueel en relevant is voor hun gebruikers.

Hoe kan ik mijn E-E-A-T positief beïnvloeden met linkbuilding?

Behalve met de technische SEO en de content op je website heeft E-E-A-T ook een sterk verband met linkbuilding. Dit is te verklaren door het feit dat het de kwaliteit en de relevantie van de content die je produceert beïnvloedt (4). Op zijn beurt kan dat weer van invloed zijn op de manier waarop andere websites naar jouw website linken. Hieronder beschrijf ik enkele manieren waarop E-E-A-T linkbuilding kan beïnvloeden:

Hoogwaardige content creëren

Met hoogwaardige content die expertise, autoriteit en betrouwbaarheid laat zien, vergroot je de kans dat andere websites naar je content willen linken. Websites die jouw content als waardevol en nuttig voor hun eigen lezers beschouwen, zijn sneller geneigd daarnaartoe te linken.

Reputatie en vertrouwen opbouwen

Het verbeteren van E-E-A-T helpt je om je reputatie op te bouwen en vertrouwen te winnen in je branche. Dit leidt vaak tot meer samenwerkingsmogelijkheden, gastblogs en andere linkbuildingkansen.

Natuurlijke backlinks genereren

Content met een hoge E-E-A-T-score wordt vaak gedeeld en aanbevolen. Dat betekent een grotere kans op meer organische oftewel natuurlijke backlinks. In de ogen van zoekmachines hebben deze meer waarde dan onnatuurlijk verkregen backlinks.

Een duurzame linkbuildingstrategie

Een hoge E-E-A-T-score kan je helpen kan je van dienst zijn bij het ontwikkelen van een duurzame linkbuildingstrategie. Websites met een hoge E-E-A-T-score worden in de eerste plaats als betrouwbaarder gezien. Bovendien zijn ze minder gevoelig voor eventuele negatieve gevolgen van toekomstige updates in het algoritme van Google en andere zoekmachines.

Een hogere kans op kwalitatieve links

Door je te richten op E-E-A-T, is de kans groter dat je kwalitatieve links van gerenommeerde en relevante websites verkrijgt. Dergelijke links helpen je bij het versterken van je domeinautoriteit. Dit verbetert uiteindelijk je SEO-ranking.

Samenvattend heeft E-E-A-T een sterke invloed op linkbuilding. Door je te concentreren op het verbeteren van E-E-A-T, leg je een sterke basis voor het verkrijgen van meer kwalitatieve backlinks en zodoende het opbouwen van een duurzame linkbuildingstrategie. Dit verbetert je SEO-prestaties op de lange termijn.

Hoe kan ik mijn E-E-A-T positief beïnvloeden met bronvermelding, reviews en andere aanvullende informatie?

Bronnen, reviews, biografische informatie en contact- en adresgegevens kunnen allemaal bijdragen aan het verbeteren van de E-E-A-T van een website. Hieronder vertel ik je kort hoe elk van deze elementen de E-E-A-T kan beïnvloeden:

Bronnen

  • Het vermelden van betrouwbare en relevante bronnen in je content versterkt de Expertise en Trustworthiness. Dat komt omdat je zo laat zien dat je informatie zorgvuldig hebt onderzocht. De lezer kan daaruit opmaken dat je hem van kloppende en goed onderbouwde informatie voorziet.
  • Het citeren van bronnen kan bijdragen aan de Authoritativeness. Hiermee bewijs je namelijk dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en onderzoeken in je vakgebied.

Reviews

  • Met hun positieve reviews laten gebruikers of klanten zien dat ze tevreden zijn met je content, producten of diensten. Daarme worden je Trustworthiness en Experience versterkt.
  • Reviews kunnen helpen bij het opbouwen van Authoritativeness. Dat is vooral zo wanneer ze afkomstig zijn van gerespecteerde personen of organisaties in je branche (5).

Biografische informatie

  • Het verstrekken van biografische informatie over de schrijvers van de content draagt bij aan de Expertise en Authoritativeness. Met deze informatie laat je namelijk zien dat de content geschreven is door een gekwalificeerde persoon die over relevante kennis en ervaring in het vakgebied beschikt.
  • Biografische informatie kan ook bijdragen aan de Trustworthiness. Je zorgt op deze manier namelijk voor transparantie over wie verantwoordelijk is voor de content en wat hun achtergrond is.

Contact- en adresgegevens

  • Het duidelijk weergeven van contact- en adresgegevens verhoogt de Trustworthiness. Je laat hiermee namelijk transparantie zien en geeft de boodschap dat je openstaat voor communicatie met bezoekers.
  • Contact- en adresgegevens kunnen ook bijdragen aan de Authoritativeness. Deze gegevens vertellen bezoekers namelijk dat ze te maken hebben met een website van een legitieme persoon of organisatie. Ze begrijpen zo dat je de verantwoordelijkheid neemt voor de gepubliceerde content.

Door deze elementen op een effectieve manier op je website op te nemen, kun je de E-E-A-T verbeteren. Dit heeft op de lange termijn een positieve invloed op het vertrouwen van je bezoekers en je SEO-ranking.

De grootste E-E-A-T algoritme-updates van Google

In de loop der jaren heeft Google verschillende updates uitgevoerd die stuk voor stuk invloed hebben gehad op E-E-A-T: 

  1. Panda-update (2011): de Panda-update was gericht op het verbeteren van de kwaliteit van de zoekresultaten. Dit deed Google door websites met lage kwaliteit en minimale content te bestraffen. Met deze update benadrukte de zoekmachine het belang van hoogwaardige, informatieve en nuttige content op een website. Dit vormt een basis voor Expertise.
  2. Penguin-update (2012): Penguin richtte zich op het bestraffen van websites die zich bezighielden met manipulatieve linkbuildingpraktijken. Voorbeelden daarvan zijn het kopen van backlinks of het deelnemen aan linkuitwisselingsprogramma’s. Deze update benadrukte het belang van het verkrijgen van natuurlijke, hoogwaardige backlinks van gerenommeerde websites. Dit draagt op zijn beurt bij aan Authoritativeness.
  3. Hummingbird-update (2013): Hummingbird legde de nadruk op het begrijpen van de betekenis achter zoekopdrachten en het leveren van relevantere zoekresultaten. Google benadrukte daarmee de waarde van gedetailleerde en relevante content die aansluit bij de behoeften en intenties van de gebruiker. Dit heeft betrekking op zowel Expertise als Trustworthiness.
  4. Medic-update (2018): hoewel niet officieel bevestigd door Google, was de Medic-update van grote invloed op de toenmalige E-A-T. Deze update had invloed op websites in diverse sectoren, maar vooral op die binnen de gezondheids- en wellnessbranche. Dat verklaart ook de naam Medic. De update benadrukte het belang van door experts geschreven content en het demonstreren van Authoritativeness en Trustworthiness. Dit weegt vooral zwaar mee voor websites die YMYL (Your Money or Your Life) content aanbieden.
  5. BERT-update (2019): de BERT-update (Bidirectional Encoder Representations from Transformers) was gericht op het verbeteren van het begrip van Google voor natuurlijke taal. Hij richtte zich voornamelijk op complexe zoekopdrachten en conversatiezoekopdrachten. Hoewel deze update niet specifiek gericht was op E-A-T, draagt de verbetering van de relevantie en nauwkeurigheid van zoekresultaten indirect bij aan de perceptie van Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness.
  6. Core Updates (2019-2021): de alomvattende aanpassingen van Google werden de Core Updates genoemd. Deze hebben betrekking op de algehele positionering van zoekresultaten. Met deze vernieuwingen wilde Google de kwaliteit van zoekresultaten versterken. Dit deed het door websites met betekenisvolle en relevante content te belonen. Websites die tekortschoten, werden juist bestraft.
  7. Pagina Experience Update (2021): de Page Experience Update van Google legt de nadruk op de gebruikerservaring van websites. Het doel was het reduceren van de laadtijd en het verbeteren van de interactie en visuele stabiliteit van websites. De vernieuwing heeft sinds mei 2021 invloed op de ranking van zoekresultaten. Hij stimuleert websitebeheerders om aandacht te besteden aan een optimale gebruikerservaring.
  8. Passage Ranking (2021): de Passage Ranking-update van Google is erop gericht de precisie van zoekresultaten te versterken. Dit doet het door zich te richten op afzonderlijke gedeelten tekst op webpagina’s in plaats van de gehele pagina. Deze vernieuwing bevordert het begrip van zoekopdrachten en de relevantie van de zoekresultaten.
  9. Quality Raters Guidelines (2022): dit was niet zozeer een directe update voor het algoritme, maar een aanpassing van de richtlijnen. Doordat ‘Experience’ aan E-A-T werd toegevoegd, ontstond E-E-A-T. Met deze aanpassingen wil Google duidelijk maken op welke manieren je aan de vereisten van het Google algoritme kunt voldoen (6).

Hoewel E-E-A-T niet rechtstreeks in de algoritmen van Google is opgenomen, hebben deze updates de manier waarop Google de kwaliteit van content beoordeelt en rangschikt wel degelijk veranderd. Het aantonen van Experience, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness op je website is daardoor toegenomen. Google blijft zijn algoritme en richtlijnen aanpassen en verbeteren. Voor iedere website-eigenaar blijft het daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van deze ontwikkelingen. Wil je meer weten over wat je kunt verwachten? Lees dan verder in mijn artikel ‘De toekomst van SEO.’

Conclusie

Concluderend is E-E-A-T een fundamenteel aspect van zoekmachineoptimalisatie en cruciaal voor het succes van websites in het huidige digitale landschap. Door je te concentreren op het aantonen van ervaring, expertise, autoriteit en betrouwbaarheid in je content, behaal je als website-eigenaar een belangrijk voordeel. Je vergroot er namelijk het vertrouwen van gebruikers én dat van de zoekmachine mee.

E-E-A-T speelt in het bijzonder een essentiële rol voor YMYL-websites. Betrouwbare en accurate informatie is daar van vitaal belang. Het is essentieel om de richtlijnen van Google zorgvuldig te volgen en te investeren in het creëren van hoogwaardige, nuttige en actuele content. Met deze content toon je zowel je ervaring als je deskundigheid aan.

Door het verbeteren van E-E-A-T en het bieden van een positieve gebruikerservaring verbeter je je online zichtbaarheid en je ranking in zoekmachines. Met de juiste focus op E-E-A-T leg je een solide basis voor online succes en een duurzame aanwezigheid in de competitieve digitale wereld.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.