E-E-A-T optimaliseren: scoren betekent bewijzen

De wereld van zoekmachine optimalisatie oftewel Search Engine Optimization (SEO) is continu aan verandering onderhevig. E-E-A-T (ook wel Experience, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness) blijft echter een belangrijke rol spelen hierin (en deze tol wordt zelfs steeds belangrijker). In deze gids vertel ik je alles over E-E-A-T en hoe ik dit optimaliseer voor mijn opdrachtgevers.

Wat is E-E-A-T?

E-E-A-T is een onderdeel van Google’s Search Quality Rater Guidelines: het handboek waarmee de kwaliteit van zoekresultaten wordt geëvalueerd. Dit geeft al aan hoe belangrijk dit onderdeel voor Google is.

Door het bevorderen van de ervaring (Experience), deskundigheid (Expertise), autoriteit (Authoritativeness) en betrouwbaarheid (Trustworthiness) van je website, verbeter je de kwaliteit én relevantie van de content. Hieronder licht ik alle facetten toe.

De invloed van E-E-A-T op SEO in vogelvucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande vogelvlucht voor een samenvatting van dit artikel over E-E-A-T.

Experience (ervaring)

Ik begin met de meest recente toevoeging aan het concept, Experience. Google hanteerde in eerste instantie de term E-A-T (Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness), maar voegde een tweede ‘E’ op 15 december 2022 toe. Deze E verwijst naar je ervaring binnen het vakgebied (1).

Google wil graag dat je aantoont dat je content mede door ervaring tot stand is gekomen. Voorbeelden daarvan zijn het daadwerkelijk gebruik van een product, het écht bezoeken van een locatie of het delen van persoonlijke ervaringen. (2) Hiermee sluit je met je content beter aan op bezoekers die behoefte hebben aan informatie van iemand met directe, praktische ervaring met het onderwerp.

Denk als voorbeeld aan mijn website. De content is geschreven door mij, een ervaren SEO-specialist. Ik schrijf vanuit mijn ervaringen en wat ik voor opdrachtgevers doe. Dit maakt dat de content anders is geformuleerd dan wanneer iemand over SEO schrijft die geen ervaring heeft.

Hoe kun je je website voor Experience optimaliseren?

Hieronder vertel ik je welke stappen je kunt nemen om je website voor Experience te optimaliseren:

  1. Deel je eigen ervaringen: deel je open en eerlijke mening en inzichten als je een product of dienst hebt gebruikt, een plek hebt bezocht of ergens anderszins ervaring mee hebt.
  2. Gebruik praktijkvoorbeelden: gebruik praktijkvoorbeelden om te laten zien hoe je inzichten, producten of diensten in de praktijk werken.
  3. Zet gebruikerservaringen in: verzamel en deel ervaringen van andere mensen over producten of diensten.
  4. Schrijf gedetailleerde en informatieve recensies: als je recensies over producten, diensten of locaties schrijft, is het belangrijk om deze zo informatie en diepgaand te maken. Gebruik hierbij ook bijvoorbeeld video’s of foto’s die je zelf hebt gemaakt.
  5. Gebruik een persoonlijke schrijfstijl: een persoonlijke schrijfstijl kan de leeservaring van je bezoekers verbeteren. Ook maak je je teksten er authentieker mee.
  6. Voeg multimedia toe: gebruik eigen afbeeldingen, video’s of audio om je ervaringen te illustreren. (3)
  7. Bied praktische tips en adviezen: geef praktische tips en adviezen die voortkomen uit je eigen ervaring.

Bij het schrijven van mijn eigen content voor deze website probeer ik me altijd in te beelden dat ik een mail schrijf naar een klant om iets uit te leggen. Zo houd ik het praktisch, toegankelijk en schrijf ik echt vanuit mijn ervaring.

Ralf van Veen

SEO-specialist

Ik verbeter met 11 jaar ervaring de organische vindbaarheid van bedrijven.

Expertise (deskundigheid)

De tweede factor van E-E-A-T-is Expertise. Dit onderdeel vormt namelijk de basis voor de kwaliteit en relevantie van de content op een website. Dit verwijst naar de mate waarin de schrijver van de content kennis heeft van en expert is in het betreffende onderwerp. Expertise hebben is meer dan alleen het in het bezit zijn van een certificaat of diploma. Ook praktische kennis en vaardigheden wegen daarin mee.

Om de expertise van een auteur of bron te beoordelen, beoordeelt Google verschillende aspecten:

  • kwaliteit van de content zelf (goed onderbouwd, gedetailleerd en nauwkeurig);
  • opleiding van de auteur;
  • ervaring van de auteur;
  • andere publicaties van de auteur die relevant zijn;
  • de rol van de auteur bij de organisatie;
  • erkenning voor zijn rol (denk ook aan het LinkedIn profiel dus);
  • zorg voor een kwalitatieve “over ons” pagina;
  • publiceer regelmatig nieuwe content;
  • zorg ervoor dat de website compleet is (als ik bijvoorbeeld geen artikel zou hebben over hoger in Google komen, dan zou dat ook voor Google een missend onderdeel zijn);
  • Aantal jaar ervaring van de auteur.

Je ziet dat dit onderdeel alleen maar goed kan worden weergegeven bij Google wanneer de auteurssectie, auteurspagina en alles daaromheen is geoptimaliseerd.

Wat is het verschil tussen Expertise en Ervaring?

Met Expertise wordt de objectieve, verifieerbare kennis van een schrijver bedoeld die hij of zij met zijn bezoekers deelt. Denk daarbij bijvoorbeeld een interieurontwerper die precies weet welke kleuren mooie combinaties met elkaar vormen in een woonkamer.

Hij of zij kan hierover in een blogartikel schrijven en handige tips geven. Bij Experience ligt de focus op het delen van persoonlijke ervaringen. Een voorbeeld hiervan is het schrijven van content over jouw ervaringen binnen je niche.

Ralf van Veen

SEO-specialist

Ik verbeter met 11 jaar ervaring de organische vindbaarheid van bedrijven.

Authoritativeness (autoriteit)

De term Authoritativeness spreekt eigenlijk wel voor zich: dit verwijst naar de erkenning van een schrijver als autoriteit binnen een bepaald vakgebied. Deze factor kan onder andere worden beoordeeld aan de hand van de reputatie van de schrijver. Onderdelen hiervan zijn:

  • een sterke aanwezigheid op sociale media;
  • backlinks van websites met veel autoriteit binnen de niche;
  • deelname aan evenementen en dat hierover wordt geschreven online;
  • het aantal volgers en de betrokkenheid hiervan op sociale media;
  • verkrijg zoveel mogelijke (positieve) reviews;
  • je expertise op je eigen website tonen (accreditaties en certificaten bijvoorbeeld).

Dit onderdeel speelt zich eerder af rondom de website, dan op de website zelf. Het is hierbij van belang om een sterk merk voor jezelf op te bouwen en dit in te zetten.

Trustworthiness (betrouwbaarheid)

Trustworthiness oftewel betrouwbaarheid is de vierde en laatste pijler van het E-E-A-T-concept. Dit aspect verwijst naar de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van de content en de bron. Voor gebruikers is het belangrijk dat ze kunnen vertrouwen op de informatie die ze online vinden. Content moet nauwkeurig en op feiten gebaseerd zijn. Dit zijn de onderdelen van dit onderdeel:

  • nauwkeurigheid van de content moet goed zijn;
  • de transparantie van het gebruik van bronnen moet aanwezig zijn;
  • beweringen moeten worden ondersteund;
  • de content moet up-to-date zijn (wanneer dit van toepassing is);
  • transparantie over de auteur en eventuele kwalificaties is belangrijk;
  • de website moet veilig en gebruiksvriendelijk zijn;
  • bezoekers moeten echt aankunnen op de geschreven content (nogmaals benadrukkend dat de kwaliteit belangrijk is);
  • de website moét een SSL certificaat hebben (dit is de basis);
  • zorg voor duidelijke en transparante informatie over het team van het bedrijf;
  • zorg voor transparante gebruiksvoorwaarden en een privacy statement;
  • de gebruikte bronnen op de website en referenties moeten betrouwbaar zijn.

Websites waar E-E-A-T een grote rol speelt

E-E-A-T is in het bijzonder van belang voor websites met betrekking tot gezondheid en financiën. Dit komt doordat deze onderwerpen onder de categorie YMYL (Your Money or Your Life) vallen. Deze websites hebben een directe impact op het leven, de gezondheid, de financiële stabiliteit of het welzijn van hun bezoekers. Om die reden hanteert Google een hogere standaard voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van de content op dergelijke websites. Let wel op: E-E-A-T geldt voor iedere website, alleen iets intensiever voor deze websites.

Wanneer je met je website binnen YMYL valt (ik zou dit zelf ruim interpreteren, Google is hier streng op), dan is E-E-A-T één van de belangrijkste onderdelen voor SEO. Wanneer je dit goed op orde hebt, dan is de kans zeer groot dat je een verbetering van de prestaties ziet. Waar ik aan denk bij YMYL:

  • Financiële informatie: websites die advies geven over investeringen, belastingen, pensioenen, hypotheken en andere financiële thema’s.
  • Gezondheids- en medische informatie: websites die informatie verstrekken over gezondheidsproblemen, behandelingen en medicijnen.
  • Juridische informatie: websites die juridisch advies of informatie over wetten en regelgeving verstrekken.
  • Veiligheidsinformatie: websites die adviseren over de veiligheid van producten, reizen of persoonlijke bescherming.
  • Nieuws en actuele gebeurtenissen: websites die verslag uitbrengen over belangrijke nieuwsgebeurtenissen en actuele zaken.

Denk hierbij niet alleen aan de hogere positie in Google. Wanneer je alle richtlijnen van Google volgt, zal de kwaliteit van de content en gehele website waarschijnlijk ook beter worden.

Conclusie

E-E-A-T is als iets groots, maar gaat nog groter worden in de toekomst. E-E-A-T is naar mijn idee het belangrijkste waar je op dit moment aan kunt werken. Of je nu binnen de categorie YMYL valt of niet. Wil je met je website toekomstbestendig zijn voor de updates die steeds vaker lijken te komen? Dan is dit een belangrijke.

Ralf van Veen

SEO-specialist

Ik verbeter met 11 jaar ervaring de organische vindbaarheid van bedrijven.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 78 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 26 september 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.