YMYL pagina’s

Hoe kritisch is Google op jouw pagina? In het geval van YMYL pagina’s is Google nog kritischer dan bij reguliere pagina’s.

Wat is het?

YMYL staat voor ‘’Your money, or your life’’. Google acht deze term toepasbaar op verschillende branches. Google is extra kritisch op pagina’s die hieronder vallen. Voor de optimalisatie van een website is het van belang om direct te weten welke websites hieronder vallen. YMYL pagina’s hebben impact op iemands leven, gezondheid of financiën.

Voorbeelden van YMYL pagina’s

Wij bespreken een aantal voorbeelden van YMYL pagina’s:

 • Pagina’s waar financiële transacties plaatsvinden;
 • pagina’s die financiële informatie aanbieden (investeringen, belastingen);
 • pagina’s die medische informatie verspreiden over specifieke ziektes en geestelijke gezondheid;
 • pagina’s die juridische informatie verspreiden over kinderbijslag, scheiding en erfenis.

Websites die binnen bovengenoemde categorieen vallen, lopen meer risico wanneer zij content van lage kwaliteit publiceren,

 • Financiële sites, die het mogelijk maken om geld te verplaatsen of rekeningen te betalen.
 • Online winkels, online banken
 • Financiële informatie websites: websites die advies of informatie verstrekken omtrent investeringen, belasting, pensioen of verzekeringen.
 • Websites die medische informatie verspreiden.
 • Websites die informatie over de wet geven

De impact van YMYL pagina’s op SEO

Er zijn een aantal criteria bekend die een website moet bezitten om een YMYL website te zijn:

 • Contactgegevens zijn volledig en up-to-date.
 • De website ondergaat regelmatig updates.
 • Alle YMYL content is gecreëerd door experts.
 • De website wordt erkend door professionele organisaties en/of gekwalificeerde personen.

Waarom stelt Google strengere eisen aan YMYL pagina’s? Wanneer de content inhoudelijk niet klopt, heeft dit rampzalige gevolgen.

Wanneer jouw website een YMYL website is, heeft dit impact op de positie van jouw website binnen de zoekresultaten. Websites die hieronder vallen moeten nog betrouwbaarder zijn dan andere websites. Waarom? Wanneer de informatie niet juist is, kan het negatieve gevolgen hebben.

Per pagina controleert Google welke pagina’s YMYL zijn. Google wil te allen tijde de hoogste kwaliteit aanbieden aan zoekers.

YMYL pagina's

Veelgestelde vragen

Wat zijn YMYL Paginas?

De afkorting YMYL staat voor de term ‘’Your money, or your life’’. Als je een website gaat optimaliseren, is het dus belangrijk om te weten welke pagina’s hieronder vallen. Google is hierbij namelijk extra kritisch. YMYL pagina’s zijn pagina’s die een bepaalde impact hebben impact op iemands financiën, gezondheid of leven.

Wat is de impact van YMYL Paginas op SEO?

Als jouw pagina een YMYL pagina is, heeft dit impact op de ranking binnen de zoekresultaten. Van dergelijke pagina’s moeten de gegevens uiterst betrouwbaar zijn vanwege mogelijke nadelige gevolgen.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies