Marketing tools

Marketing tools of marketinginstrumenten zijn alle middelen die je kunt gebruiken om een product of dienst, een merk of je bedrijf te promoten. Dit kunnen programma’s zijn om een commercial of advertentie te ontwerpen, maar ook de analysemethodes waarmee je het succes van een campagne kunt meten. Voor online marketing zijn marketing software pakketten beschikbaar om de promotie-activiteiten te vereenvoudigen.

Wat zijn marketing tools?

Marketing tools zijn alle gereedschappen die een marketeer gebruikt om producten, diensten, merken of een onderneming onder de aandacht van de doelgroep te brengen en om leads te genereren. Er zijn talloze tools beschikbaar, off- en online. Voor iedere marketing-uitdaging is wel een tool te vinden, of je nu een verkoop webinar wil organiseren of een sales funnel op wil zetten.

De meest gebruikte online marketing tools 

Voor online marketing is een enorme keuze aan instrumenten die je kunt gebruiken om jouw werk als marketeer te vereenvoudigen. Erg bekend zijn tools om online samenwerken te versimpelen, denk hierbij aan Office365 bijvoorbeeld, waarin alle online activiteiten verzameld zijn. Maar je kunt ook kiezen voor aparte tools zoal Slack voor projectoverleg en Google Drive om documenten te delen.

Ook om content te creëren zijn talloze tools beschikbaar. Mailchimp voor e-mailmarketing en Trello voor het plannen van je content. Een zoekwoorden onderzoek wordt kinderspel met Ubersuggest en je Google Ads campagne analyseer je met Google Analytics.

Marketing tools en SEO

Ook voor het optimaliseren van je website kun je online goede tools vinden. Zo kun je met de tool Hotjar uitvinden op welk punt bezoekers van jouw website niet overgaan tot een conversie. Je kunt met deze tool statistieken over je website bezoekers maken. Ook kun je hiermee een feedback-knop op je site creëren. Veel mensen gebruiken WordPress om hun website op te zetten.

Binnen WordPress kun je gratis gebruik maken van Yoast voor standaard SEO activiteiten. Je kunt hiermee bijvoorbeeld titels en meta data invoeren. Een van de meest gebruikte CRM-systemen is HubSpot.

Mijn advies

Zoals je ziet zijn er ontelbaar veel marketingtools waarvan je gebruik kunt maken om jouw marketingactiviteiten eenvoudiger uit te voeren. Als je een beginner bent, is het verstandig om niet direct al te geavanceerde tools te gebruiken. Als je kiest voor een brede tool waarmee je meer functies kunt uitvoeren, kan dat voordelig zijn omdat je dan niet steeds een nieuw programma hoeft te leren gebruiken. Ben je daarentegen op zoek naar één specifieke functie, dan kun je doelgericht zoeken.


Veelgestelde vragen

Wat zijn Marketing Tools?

Marketing tools zijn hulpmiddelen die een marketeer gebruikt om een merk, product, dienst of bedrijf onder de aandacht te brengen van en bepaalde doelgroep, om zodoende leads te genereren. Voor iedere marketingactiviteit bestaat er wel een tool die de marketeer hierbij kan ondersteunen.

Wat is de impact van Marketing Tools op SEO?

Er zijn diverse tools online te vinden die je bij het optimaliseren van je site kunt gebruiken. Een voorbeeld is Hotjar, dat je inzicht geeft op welk punt de bezoekers van jouw site niet overgaan tot conversie en je ook statistieken over de bezoekers kan geven.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.