Comment Spam

Klanten die reacties achterlaten onder een post op social media of mensen die onder een forum contact zoeken voor service: het zijn allemaal manieren om websites en social media op een goede manier in te zetten. Helaas komt comment spam ook vaak voor. Wat is comment spam en wat doe je hieraan? Je leest het hier!

Wat is comment spam?

Comment spam is een term voor het aanduiden van ongewenste berichten op websites en social media. Het gebruik van comments (reacties) op een bericht of post op een storende manier, is er sprake van comment spam. 

Ongewenste berichten in de praktijk

Het plaatsen van ongewenste berichten is met de komst van social media alleen nog maar toegenomen. Er zijn diverse manieren waarop comment spam vandaag de dag voorkomt op websites of social media. Enkele voorbeelden:

  • Reacties om de mening van anderen op een negatieve manier te beïnvloeden;
  • Links naar websites die virussen te verspreiden;
  • Het plaatsen van willekeurige reacties die geen toevoeging hebben aan de conversatie;
  • Kwetsende reacties op een post of op de reacties van anderen onder een post. 

Het is niet altijd even makkelijk om comment spam te vermijden. Het is vooral aan te raden om de berichten te blijven controleren en bepaalde instellingen door te voeren zodat comment spam zoveel mogelijk beperkt blijft. 

De impact van comment spam op de SEO

Comment spam heeft mogelijk negatieve impact op de SEO van een website of pagina en het is dan ook belangrijk om dit zoveel mogelijk tegen te gaan zover dat mogelijk is. Negatieve uitingen over een post of naar andere deelnemers van een conversatie toe zijn storend, maar het is nog vervelender wanneer het gaat om links naar spyware of virussen: dit heeft al helemaal geen positieve impact op de SEO.

Mijn advies

We raden aan om comment spam zoveel mogelijk te voorkomen. Dit is onder andere mogelijk door het gebruik van koppelingen in een bericht te beperken, door een lijst op te stellen met woorden die niet toegestaan zijn te gebruiken in berichten en door een optie toe te voegen waarmee andere gebruikers comments als spam beoordelen, waardoor het makkelijker is deze te verwijderen.


Veelgestelde vragen

Wat is Comment Spam?

Comment spam zijn ongewenste berichten op sociale media of websites. Dit kan bijvoorbeeld een storende en ongefundeerde reactie op een bepaalde post zijn.

Wat is de impact van Comment Spam op SEO?

Comment spam kan een negatieve impact op de SEO van jouw site of pagina hebben. Probeer dit dan ook tegen te gaan, voor zover dit kan natuurlijk. Hou ze in ieder geval goed in de gaten.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 3 mei 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.