ScreamingFrog

Zoek jij een gratis tool om websites te crawlen? Neem dan bijvoorbeeld ScreamingFrog. Dit is 1 van de mogelijkheden voor een crawler. Er is wel een limiet aan de gratis versie. Je kunt maximaal 500 URL’s crawlen namelijk. Daarna zul je moeten betalen. Er is maar 1 betaalde versie. 

Wat is ScreamingFrog?

Screaming Frog is dus een crawler. Dat wil zeggen een geautomatiseerde software die internet afzoekt naar sites en pagina’s. Een crawler wordt ook spiderbot of zoekbot genoemd. Screaming Frog is een tool die je kunt downloaden en installeren op je computer. Deze is beschikbaar voor verschillende besturingssystemen. 

Features van ScreamingFrog

Maar wat doet Screaming Frog dan precies? Er zijn verschillende functies van het programma. Bijvoorbeeld het vinden van kapotte links, zoals links die leiden naar een pagina met een 404-error. Ook is het mogelijk met Screaming Frog een audit te doen van de omleidingen van links. Met een algoritmecheck vindt Screaming Frog eventuele dubbele content of URL’s. Het is mogelijk de URL’s te zien die geblokkeerd worden door bijvoorbeeld robots.txt of meta robots. De betaalde versie geeft de optie om audits in te plannen. Met geavanceerde URL mapping kun je eerdere crawls en huidige crawls met elkaar vergelijken. 

Screamingfrog _ Begrippenlijst

Impact op de SEO

Dat verschil kan inzicht geven in hoe je SEO is veranderd. Staat je site er beter voor of juist slechter? Screaming Frog geeft je talloze inzichten die kunnen bijdragen aan je SEO. Zoekmachines gebruiken namelijk ook crawlers om de positie van zoekresultaten te bepalen voor hun lijst. Door dit zelf ook te doen, zorg je voor inzicht daarin. 

Mijn advies

Dit is een mooie crawler tool met veel functies. Met 500 URL’s kun je even teren op de gratis versie. Zo leer je het programma kennen voordat je ervoor gaat betalen. Wel heeft de betaalde versie een aantal extra functies, waaronder het inplannen van crawls. Vaak zijn crawlers extensies die ruimte innemen in je browser. Screaming Frog is dat weer niet. 


Veelgestelde vragen

Wat is ScreamingFrog?

Screamingfrog is een geautomatiseerde software die het internet afzoekt naar sites en pagina’s. Het wordt een crawler genoemd. Je kunt het ook een spiderbot of zoekbot noemen. Deze tool genaamd screamingfrog kun je downloaden en dan installeren op je computer. Screamingfrog is beschikbaar voor verschillende besturingssystemen. Screamingfrog heeft verschillende functies.

Wat is de impact van Screamingfrog op SEO?

Screamingfrog heeft impact op de SEO. Het kan je inzicht geven of je site er beter voor staat of juist slechter. De tool geeft je veel inzichten die kunnen bijdragen aan je SEO. De zoekmachines gebruiken crawlers om de positie van zoekresultaten te bepalen voor hun lijst. Screamingfrog geeft inzicht.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 28 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 28 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.